Nova vest
Olimpizam

Sreda, 17.08.2016.

14:05

Ako čekamo medalju, da znamo i pravila - vodič kroz tekvondo

Rvač Davor Štefanek je u utorak doneo prvu medalju na Igrama u Riju, a retko ko je bio upoznat sa pravilima najstarijeg individualnog olimpijskog sporta.

Izvor: SM

Autor: SM

Ako čekamo medalju, da znamo i pravila - vodič kroz tekvondo
Starsportphoto

Košarkaš Crvene zvezde Luka Mitrović čestitao je srpskom rvaču na ’Tviteru’ uz zanimljiv komentar "Bravo, doktore! Ništa mi nije bilo jasno, ali doktor si!".

Iako je Milica Mandić pre četiri godine oduševila Srbiju osvajanjem zlatne olimpijske medalje u tekvondou, mnogi i dalje nisu upućeni u pravila ovog dinamičnog sporta.

Zbog toga smo, u saradnji sa Aleksandrom Radmilović, članicom tekvondo kluba Galeb i reprezentativkom Srbije, pokušali da razjasnimo o čemu je tu reč i, za razliku od rvanja, spremni dočekamo takmičenje.

Tekvondo je korejska borilačka veština koju odlikuje atrakativna nožna tehnika i brzina i danas se smatra jednom od najpopularnijih borilačkih veština.

Ono što je razlikuje od ostalih borilačkih veština jeste to da je sva tehnika nožna i udaranje rukama sme samo u telo, dok nogama sme u glavu i u telo. Udarci ispod pojasa nisu dozvoljeni.

Takođe, sistem bodovanje je elektronski, dok sudija boduju samo udarac rukom u telo.

Meč se sastoji iz tri runde po dva minuta, a između njih je minut pauze. Može doći i do četvrte runde u slučaju da je na kraju četvrte rezultat nerešen. Pobednik je takmičar koji prvi dođe do takozvanog zlatnog boda.

Postoje i mečevi u kojima niko od boraca ne osvoji zlatni bod, pa se tada pobednik odlučuje na osnovu drugog parametra, odnosno bolji je onaj koji ima više dodira sa elektronikom, zbog čega su veoma bitni i blokovi.

Bodove na telu i glavi nogom registruju senzori koji su sastavni delovi opreme na nogama, papučici, oklopu i kacigi. Od opreme su još obavezne rukavice, štitinici za potkolenice, nadlaktice, guma za zube, susprenzor.

Postoje i kazneni bodovi koji se dobijaju za udaranje ispod pojasa, vučenje, izlaženje izvan borilišta i za bilo koju vrstu ’prljave igre’.

Opomene se odmah dobijaju zbog padanja, izlaženja izvan borilišta, kao i za udaranje rukom u glavu. Kada takmičar zaradi dve opomene, protivnik automatski osvaja jedan bod.

Kao i u svakoj borilačkoj veštini, nokaut postoji, ali je nešto drugačiji nego obično. Do njega dolazi u svakoj situaciji u kojoj protivnik ne može da nastavi borbu ili ako je razlika 12 bodova. Broji se do deset i tada je igrač diskvalifikovan.

Nokaut rukom u glavu nije dozvoljen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve