Plivanje
Izvor: B92 | AK

Osramoćeni Lokti ostao bez glavnih sponzora

Rajan Lokti ostao je dva velika sponzora, proizvođača plivačke opreme "Spido" (Speedo) i modne kuće Ralf Loren (Ralph Lauren) nakon skandala u Riju.

Komentari 38
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Lokti je nekoliko dana pre kraja Olimpijskih igara rekao da je sa trojicom zemljaka, takođe plivača, opljačkan od strane policajca uz pretnju oružjem prilikom vraćanja iz grada u olimpijsko selo taksijem, da bi nakon velikog pritiska iz Brazila gde policija nije uspela da pronađe dokaze, čak ni taksi kojim su se vratili, istakao da je "ukrasio" priču.

Na kraju se ispostavilo da su američki olimpijci uništili vrata na toaletu jedne benzinske pumpe u Riju. Oni su pokušali, bezuspešno da provale u zaključani toalet, pa su urinirali napolju.

Nakon što se javno izvinio zbog svog ponašanja Lokti je ostao bez dva od tri glavna sponzora (treći je Ervejv – "Airweave"), a kompanija "Spido" je uz to donirala i 50.000 dolara humanitarnoj organizaciji "Spasimo decu" (Save the Children) za decu u Brazilu.

Taj novac je inače deo prihoda koje je trebalo da dobije Lokti od ove kompanije koja je bila uz njega duže od deset godina.

"Iako smo uživali u šampionskoj saradnji, ne možemo da podržimo ponašanje koje se kosi sa vrednostima koje ovaj brend zastupa", saopštio je "Spido".

Američki mediji spekulišu da je Lokti zaradio oko 15 miliona dolara od svojih sponzora tokom karijere u kojoj ima šest zlatnih olimpijskih medalja na četiri takmičenja.

Lokti nije prvi američki plivač koji je ostao bez sponzora zbog svog ponašanja, najveći olimpijac svih vremena, osvajač 23 zlatne medalje Majkl Felps je imao problema nakon što je pre nekoliko godina uhapšen zbog vožnje pod dejstvom nedozvoljenih supstanci, te korišćenja marihuane.

Lokti ima 32 godine, u Riju je osvojio zlatnu medalju u štafeti 4x200 metara slobodnim stilom, najavio je da bi želeo da nastupi i na sledećim Igrama u Tokiju 2020, ali nema sumnje da će ga američki plivački tim kazniti i tako se pobrinuti da ga ne bude u Japanu.

prethodna strana 1 / 8 sledeca idi na stranu