Plivanje
Izvor: B92 | , Tanjug |

Posle skandala plivač daje 11.000 dolara u dobrotvorne svrhe

Američki plivač Džimi Fajgen isplatiće brazilskoj humanitarnoj organizaciji 11.000 dolara, pošto je utvrđeno da je priča o pljački sportista iz SAD lažna.

Komentari 5
Getty Images
Getty Images

Po dogovoru sudije i predstavnika tužilaštva rešen je spor i utvrđeno je da su lagali da su bile žrtve pljačke uz pretnju oružjem na Olimpijskim igrama.

To je objavio Fajgenov advokat posle sastanka sa sudijom i zvaničnicima iz tužilaštva koji je trajao više sati, javio je NBC njuz.

Olimpijski komitet SAD izvinio se narodu Brazila zbog ponašanja četvorice američkih plivača. Komitet je potvrdio da je jedan od plivača počinio delo vandalizma u toaletu na jednoj benzinskoj pumpi, kao i da su plivači platili štetu.

"Ponašanje ovih takmičara je neprihvatljivo i ne predstavlja vrednosti američkog tima", ističe se u objavljenom saopštenju Olimpijskog komiteta SAD.

Brazilska policija je prethodno objavila da je američki plivač Rajan Lohti izmislio priču da je u Rio de Žaneiru bio opljačkan uz pretnju vatrenim oružjem.

Zvaničnik policije je za AP rekao da je Lohti zajedno sa još tri američka plivača, Džekom Kongerom, Ganarom Bencom i Džimijem Fajgenom, u nedelju oko šest sati ujutru stao na benzinskoj stanici u predgrađu Rija, Bara de Tižuka, gde se održava većina događaja tokom Olimpijskih igara.

Jedan od američkih plivača je pokušao da otvori vrata spoljnog toaleta, koji je bio zaključan. Nekolicina njih je zatim na silu otvorila vrata i slomila ih, a onda se pojavio čuvar i pitao ih šta se desilo.

Zvaničnik navodi da je čuvar imao pištolj, ali ga nije vadio iz pojasa, niti ga je uperio u plivače.

Prema navodima zvaničnika, onda je stigao menadžer pumpe, koji je uz pomoć jednog kupca koji je znao engleski, zatražio da američki plivači plate slomljena vrata. Nakon svađe, oni su mu dali nešto novca i otišli.

Konger i Benc, koji su sprečeni da se ukrcaju na avion za SAD, policiji su priznali da je priča o pljački izmišljena.

prethodna strana 1 / 8 sledeca idi na stranu