Nova vest
Olimpizam

Četvrtak, 18.08.2016.

09:19

Lokti se izvukao iz Brazila, ali ne i njegovi zemljaci

Brazilske vlasti sprečile su u sredu američke plivače Gunara Benca i Džeka Kongera da polete avionom za SAD sa aerodroma u Rio de Žaneiru

Izvor: B92

Autor:B92

Lokti se izvukao iz Brazila, ali ne i njegovi zemljaci
Foto: Getty images

Oni su privedeni radi ispitivanja u vezi sa sumnjivim iskazima o pljački koju su ranije prijavili, a nakon nekoliko sati su ih pustile.

Dvojici njihovih zemljaka, Rajanu Loktiju i Džejmsu Fajgenu, zabranjeno je da napuste zemlju, ali je Lokti već napustio Brazil, navodi BBC.

Brazilska policija je zatražila njihove iskaze o prijavi pljačke koju su podneli u Riju u nedelju, kada su četvorica plivača, kako tvrde, opljačkana uz pretnju oružjem u taksiju u tom gradu.

Međutim, policija tvrdi da se podaci koje su oni dali o tome kada su tačno stigli u Olimpijsko selo ne poklapaju sa snimcima sa bezbednosnih kamera.

Američki olimpijski tim je u međuvremenu saopštio da su lokalne vlasti oslobodile Benca i Kongera, s tim da nastave sa njima razgovore danas.

"Džejms Fajgen takođe komunicira sa lokalnim vlastima i namerava da danas nastavi sa davanjem iskaza o incidentu", navodi se u saopštenju.

Loktijev advokat rekao je za BBC da se on vratio u SAD pre dva dana, pre bilo kakvog sudskog naloga, i da od njega nije traženo da ostane u Brazilu radi dalje istrage.

BBC primećuje da je priča u vezi sa pljačkom koja se dogodila američkim plivačima od početka konfuzna.

Lokti je najpre američkoj TV mreži NBC rekao za taj incident, ali je portparol Međunarodnog olimpijskog komiteta Mark Adams izjavio da su navodi o pljački "apsolutno neistiniti", dok je Američki olimpijski komitet nešto kasnije potvrdio iskaze plivača.

Amerikanac je rekao da ga je nepoznati muškarac za vikend opljačkao uz pretnju pištoljem dok se vraćao taksijem u Olimpijsko selo.

Američki olimpijac je rekao policiji da je sa Fajgenom, Bencom i Kongerom bio na proslavi u objektu u kom je smešten Francuski olimpijski tim u subotu uveče i da su taksi kojim su se vraćali u Olipijsko selo posle proslave zaustavili muškarci koji su se predstavili kao policajci.

Jedan od tih muškaraca mu je, rekao je Lohti, prislonio pištolj uz čelo i uzeo mu novac i lične predmete. Međutim, policija koja istražuje o ovom slučaju navodi da nisu nadjeni dokazi o pljački i ukazuje na "nedoslednosti" u iskazima plivača.

Lokti i Fajgen rekli su policiji da su se sa timskim kolegama vratili u Olimpijsko selo u 04.00 sati po lokalnom vremenu, ali snimak sa nazdornih kamera pokazuje da su se vratili u 07.00 sati, navodi BBC.

Policija navodi i da nije uspela da uđe u trag vozaču koji je američke plivače dovezao do sela, kao i da su Fajgen i Lokti dali različite iskaze o tome kako su opljačkani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve
Olimpizam

Evropska nedelja sporta

U Valjevu održana sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije pred Pariz 2024. Usvojeni izveštaj o radu, finansijski i izveštaj nadzornog odbora za 2023. i finansijski plan i program rada za 2024.

Savez za rekreaciju i fitnes Srbije

12:30

1 d

U fokusu

Vidi sve