Nova vest
Olimpizam

Nedelja, 21.08.2016.

03:05

Srebrna bajka - odbojkašice druge u Riju

Odbojkašice Srbije osvojile su srebrnu medalju na Olimpijskim igrama posle preokreta Kine u finalu - 3:1 (19:25, 25:17, 25:22, 25:23).

Izvor: B92

Autor:B92

Srebrna bajka - odbojkašice druge u Riju
Foto: Getty Images

Srpske dame su prevazišle očekivanja u Riju, ali su se očigledno istrošile na fantastičnom putu ka borbi za zlato i nisu na pravi način uspele da se suprotstave čvrstoj Kini.

Ekipa Zorana Terzića je u prvom setu ponovila igru koja je sa terena oduvala aktuelne šampione Evrope i sveta Rusiju i SAD, ali je pala u nastavku, što je Kina iskoristila da diktira tempo do kraja.

Nove olimpijske prvakinje su, izuzev prvog seta, igrale neverovatnu odbojku. Broj grešaka su svele na minimum, fantastičnom igrom u polju i odbranom nisu dozvoljavale Srbiji praktično nijedan lak poen, a kada su uspele i da poremete prijem protivnica, u potpunosti su preuzele konce.

Na drugoj strani, Srbija je od drugog seta imala dosta problema u obe faze, a nikako nije moglo da "klikne" da se pogode periodi u kojima funkcionišu i prijem, i blok, i napad.

Takva igra nije bila dovoljna za nešto više u finalu OI, niti dovoljna da se spreči Kina da kao mašina gura napred i iz seta u set pronalazi dovoljno prostora za sigurnu završnicu.

Da će posao za srpske odbojkašice biti mnogo teži u ovom susretu nego u onom u kom su u grupi savladale Kineskinje sa 3:0, nagovešteno je već u prvim minutima meča.

Ipak, nakon desetak poena izjednačene igre, Srbija je dodala gas i sjajnim odbranama omogućila da Brankica Mihajlović, Tijana Malešević i Tijana Bošković, u nizu razbiju blok rivalki za "plus četiri" (9:5).

Ritam igre i osmesi na terenu su bili nalik onim iz prethodna dva meča na turniru, a Kina je nekako uspela da se konsoliduje tek posle tajm-auta nakon kog je serijom od 4:0 uhvatila priključak za 12:11.

Nije uspela i da preokrene, jer je odgovor sa druge strane mreže stigao brzo. Srpske dame su počele da prave novu zalihu preko sjajnih servisa Milene Rašić, a zatim i da obezbede "plus pet" nakon nemilosrdnog smeča i servisa Tijane Bošković - 18:13.

Brankica Mihajlović se pobrinula da se na sličan način uđe u završnicu prvog dela igre, koji je rutinski priveden kraju - 25:19.

U prvom delu igre Mihajlovićeva i Boškovićeva su bile najefikasnije sa po pet poena (Tijana je imala jedan as), a Milena Rašić je čak tri poena osvojila iz servisa.

Ipak, u nastavku su nedostajali baš poeni Mihajlovićeve i Rašićeve, a kako se forsirala igra preko Boškovićeve, Kina je sve lakše i lakše zatvarala blok.

Početak drugog seta je obeležila i nešto brža igra, što je bio tempo koji je odgovarao Kineskinjama.

One su uz malo sreće i dobru odbranu došle su do prve osetnije prednosti (8:4), što se poklopilo sa trenutkom kada je igra Srbije počela da se gasi. Pravi napad nije nedostajao, ali se prvo dugo tražio pravi blok, da bi potpuno poremećen prijem ostavio mnogo prostora Kini da nastavi da gradi prednost.

Potpuno razbuđene Kineskinje su tako u finiš seta ušle sa velikih osam poena prednosti (20:12), što im je bilo i više nego dovoljno da izjednače na 1:1.

Ono što nisu uspevale u drugom delu igre, igračice Srbije su konačno počele da "hvataju" na startu trećeg seta. Prijem je bio na mestu, a napadi su se mnogo lakše otvarali.

Odjednom se Kina sve češće nalazila u defanzivi i činilo se da je ritam ponovo na strani naših odbojkašica.

Međutim, tada se pokazalo koliko su u finalu bili važni upornost i disciplina igračica Kine. Umesto da se Srbija odlepi, briljantna igra u odbrani i hvatanje nemogućih lopti su održali Kinu u životu.

Ne da odbrana rivalki nije konačno razbijena, nego je Srbija nastavila da propušta šanse, a Kina je strpljivo sačekala svoju za mini seriju i prvu pravu prednost - 9:6.

Od tada, pa sve do završnice seta ekipa Zorana Terzića nije mogla da se trgne, dok je Kina velikom požrtvovanošću spasavala svaki naizgled lak poen i grabila ka vođstvu. Kao i u prethodnom setu, Kineskinje su takvom igrom stekle ubedljivih 20:12.

Nada da slika na terenu može da se promeni stigla je na servisu Stefane Veljković (20:17), a zatim je preko suviše dugo odsutne Brankice Mihajlović i Milene Rašić prednost Kine skoro potpuno istopljena - 22:21.

Ipak, bilo je prekasno da se spreči preokret Kine - 25:22 za 2:1 u setovima.

Kasno buđenje u trećem setu poslužilo je da se na početku četvrtog konačno zaigra ravnopravno sa raspoloženim rivalkama.

Srbija je nekako iščupala i malu prednost od 7:5, a činilo se da je od rezultata mnogo važnije od toga bilo što su profunkcionisali i prijem i napad.

Međutim, način na koji se Kina branila od sredine drugog seta je i dalje terao odbojkašice Srbije da se bukvalno muče za svaki poen, dok je na drugoj strani sve izgledalo mnogo lakše.

Taman kada bi Srbija upisala neku kontru i nagovestila novi napad, Kina je uzvraćala neverovatnom odbranom i ponovo preuzimala rezultatsku inicijativu.

Konačno, Terzić je promešao karte na terenu, što je brzo dalo rezultat - preko Jovane Brakočević Kancijan je zatvorena mreža - 21:21.

Prva postava se odmah vratila na teren, usledila je igra živaca do kraja seta, a kao i u većem delu susreta, u takvoj igri se bolje snašla Kina i prokrčila put do olimpijskog zlata - 25:23.

Za pobedu Kine svakako je najzaslužnija nezaustavljiva Ting Žu koja je realizovala 24 napada, dok je na drugoj strani najubedljivija bila Tijana Bošković sa 21 poenom iz napada. Iza nje je najefikasnija bila Milena Rašić sa 10, dok su Tijana Malešević i Brankica Mihajlović ostale na po 9.

Bronzu je ranije osvojila Amerika pobedom nad Holandijom rezultatom 3:1.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

508 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve