Košarka
Izvor: B92 |

Kolanđelo poručio svetu: Saberite se i stignite nas

Predsednik Košarkaškog saveza SAD Džeri Kolanđelo poslao je poruku ostatku sveta da konačno dostigne njegovu selekciju.

Komentari 274
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Amerikanci su u Rio de Žaneiru osvojili treće uzastopno, a ukupno 15. olimpijsko zlato ubedljivom pobedom protiv Srbije, kao pre dve godine u finalu Svetskog prvenstva.

"Neko mi je rekao: 'Trebalo bi da igrate sa četvoricom', ja sam odgovorio: 'Ne, možda bi ostale zemlje trebalo da se saberu i postanu konkurentni'. Ja živim za košarku. To je drugi najpopularniji sport na svetu. Što je košarka zanimljivija na međunarodnom nivou, tim bolje. Mi pomažemo svetskoj košarci 50 godina. Naučili smo svet ovoj igri. Naučili smo njihove trenere. Pogledajte koliko stranih igrača je u NBA ligi i našim koledžima. To mi radimo. Želimo da drugi povećaju svoj nivo", rekao je Kolanđelo.

Amerikanci su osvojili medalju na svih 18 olimpijskih turnira na kojima su nastupili, bez zlata su ostali samo 1972. posle čuvenog finala sa SSSR, te 1988. i 2004. kada su bili treći. Nemaju medalju ni iz Moskve 1980. jer su SAD bojkotovale Igre u SSSR zbog Hladnog rata.

SAD dominiraju svetskom košarkom punih deset godina, od poraza od Grčke u polufinalu Mundobasketa 2006. Od tada su osvojili pomenuta tri olimpijska zlata, te dve titule prvaka sveta.

prethodna strana 1 / 25 sledeca idi na stranu