Nova vest
Olimpizam

Nedelja, 21.08.2016.

20:30

Durent slomio Srbiju, novo srebro za "Orlove"

Košarkaši Srbije nisu uspeli da prirede senzaciju, poraženi su od SAD 96:66 (19:15, 33:14, 27:14, 17:23) u finalu Olimpijskih igara.

Izvor: AK

Autor: AK

Durent slomio Srbiju, novo srebro za
Foto: Tanjug/AP

Iako su solidno počeli meč i poveli 14:11, "Orlovi" su bili nemoćni protiv snažne odbrane SAD, ali pre svega Kevina Durenta koji je sa 24 poena još u prvom poluvremenu rešio pobednika.

Na kraju, Srbija je osvojila srebrnu medalju, prvu olimpijsku za našu košarku od osamostaljenja i prvu posle 20 godina i Igara u Atlanti kada smo takođe bili drugi iza SAD.

SAD su stigle do jubilarne 15. zlatne olimpijske medalje, treće uzastopne, a ukupno 18. odličja na Igrama. Karmelo Entoni postao je prvi košarkaš koji je osvojio tri uzastopna olimpijska zlata.

Igrač utakmice Durent meč je završio sa 30 poena (10/19 iz igre), 4 asistencije i 3 skoka, a sjajno ga je pratio Demarkus Kazins koji je dominirao u reketu ostvarivši dabl-dabl sa 13 poean (3/5) uz 15 skokova.

Dvocifren učinak imao je još samo Klej Tompson sa 12 poena (2/6 tri), dok je u timu Srbije najefikasniji bio Nemanja Nedović koji je u završnici stigao do 14 poena (6/10).

Milan Mačvan je postigao 11, Miloš Teodosić dodai devet, po sedam su ubacili Bogdan Bogdanović (0/7 tri) i Miroslav Raduljica, dok je šest ubacio Nikola Jokić.

Srpski košarkaši su odlično ušli u meč, jakom odbranom su anulirali brzu igru SAD i solidnom ralizacijom diktirali tempo u prvih pet minuta (14:11). Međutim, usledio je pad u završnici prvog perioda što Amerikanci espresno koriste, preokreću na 19:15, a agresivnom odbranom u nastavku produžavaju seriju na 14:1 i "beže" na prvu dvocifrenu razliku (25:15).

Srbija uspeva da se vrati u život koševima Kalinića i Markovića, ali tada se "zaleće" Durent i sa osam poena u nizu odvodi Amerikance na 33:20. Nije tu bio kraj, KD nastavlja da dominira, pogađa trojke, krade lopte, zakucava, te uz podršku Kazinsa i Irvinga odvodi SAD na 45:25, a poluvreme dobijaju sa nedostižnih 52:29.

Amerikanci se nisu zaustavili u nastavku meča, popustili su malo u odbrani i omogućili Srbiji da lakše poentira, ali su u napadu postali i raznovrsniji. Iako je Durent stao i ubacio još samo nekoliko koševa, prostor su iskoristili su ga Džordž, Entoni, Džordan, Irving, Kazins koji su postepeno povećavali prednost do 30+, pa na 40+, ali su u samoj završnici stali, pa su na kraju slavili 96:66.

Bronzanu medalju osvojili su Španci koji su jedva dobili Austraiju 89:88, posle penal završnice i dosta sreće u poslednjih pet sekundi.

Tok meča:

Srbija dobro otvara meč, prva poentira trojkom Mačvana, Amerikanci odmah preokreću koševima Džordana nakon ofanzivnog skoka te Tompsona, ali naš napad funckioniše besprekorno pa Raduljica i Teodosić donose "Orlovima" 7:4.

Usledila je mini-serija Durenta za izjednačenje, Srbija dobrom odbranom sprečava SAD da ubrza igru te diktira tempo i rezultat, a nakon dobre role Raduljice i Bogdanovića, te nekoliko "penala" stiže do 14:11.

Međutim, usledio je pad u igri našeg tima, što strpljivi Amerikanci ekspresno koriste, dobijaju konačno željeni prostor za bržu igru, poenima Džordana i Džordža sa slobodnih bacanja se vraćaju u egal i povećavaju samopouzdanje u napadu, pa u samoj završnici Kazins i Durent ih dovode na 19:15.

Na samom startu drugog perioda Džordž krade loptu i zakucava za +6, snažnom odbranom SAD potpuno razbija napad našeg tima, pa ih Kazins odvodi na prvu dvocifrenu prednost 25:15.

Posle serije promašaja, grešaka i faulova, Srbija konačno uspeva da prekine nalet protivnika košem Kalinića, nakon čega je usledila apsolutna dominacija Durenta – dve trojke (na jednu odgovorio Marković) i zakucavanje posle ukradene lopte za velikih 33:20.

Bogdanović i Kalinić ne uspevaju da smanje razliku, promašuje i Durent, nakon čega konačno pogađa Teodosić. Međutim, Durent se vraća na svoj blistavi nivo, posle penala koje je iskoristio Irving, pogađa novu trojku, a za njim nastavljaju Kazins i Tompson za verovatno nedostižnih 43:22.

Simonović uzvraća jednu trojku, ali "Orlovi" ne uspevaju da vežu nekoliko dobrih odbrana i napada, pa ostaju na velikom deficitu. U završnici poluvremena Srbi uspevaju da pogode još tri šuta, ali ne i da zaustave napad rivala, pre svega perfektnog Durenta, koji novom trojkom stavlja tačku na poluvreme, a verovatno i meč – 52:29.

Drugo poluvreme poenima otvaranju Entoni i mladi Jokić, trojku konačno pogađa Teodosić, te najavljuje bolji nastup našeg tima u nastavku. Amerikanci su skoro pa stali, pre svega su ostavili više prostora za igru našeg tima u napadu, što donosi nove poene Srbiji, ali se u napadu ne zaustavljaju, košem Tompsona pa zakucavanjem i polaganjem Džordana nastavljaju da povećavaju prednost (64:35).

Ni tu se nisu zaustavljali, dok su "Orlovi" redom promašivali, Džordž trojkom, Džordan novim laganim zakucavanjem, a za njim i veteran Entoni su surovo "gazili" naš tim (73:39). Usledilo je nekoliko minuta igranja "koš za koš", Jović, Nedović i Raduljica poentiraju, ali su Džordž, Entoni, Lauri i Kazins i dalje bili surovi u napadu, za 79:43 za SAD posle 30 minuta.

Ništa se nije promenilo u poslednjem periodu, Amerikanci su odlučili da dokrajče naš tim i u velikom stilu osvoje zlato, pa su tako stigli i do 40+. Iako su i naši igrači dobili šansu da poentiraju, opet su teško stizali do koša, Jokić i Nedović su na momente prekidali seriju SAD, koje su predvodili Lauri i Derozan za 88:47 pred poslednjih pet minuta. Tek tada su "povukli" ručnu i omogućili našem timu da smanje zaostatak za konačnih 96:66.

.

.

.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1665 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve