Nova vest
Olimpizam

Utorak, 02.08.2016.

14:44

Kakvo Olimpijsko selo, Amerikanci smešteni na kruzeru

Košarkaška reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država trijumfovala je na pet od poslednjih šest olimpijskih turnira.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Kakvo Olimpijsko selo, Amerikanci smešteni na kruzeru
Photo by Thearon W. Henderson/Getty Images

Ukupno su do sada nastupili na 17 Olimpijskih igara i imaju neverovatan učinak – 14 zlata, jedno srebro i dve bronze.

Amerikanci dominiraju u ovom sportu već decenijama, a 1996. godine u Atlanti počeli su jednu poprilično neobičnu tradiciju.

Od Igara na kojima su bili domaćini ne odsedaju u Olimpijskom selu, već su tokom turnira smešteni na brodu. Ukoliko to nije moguće, odlučuju se za hotele van sela. Ove godine domaćin će biti luksuzni kruzer „Srebrni oblak“ (Silver Cloud) koji je ocenjen sa šest zvezdica.

Obe selekcije SAD iznajmljuju kruzer za koji putnici izdvajaju i po 10.000 funti nedeljno, a on je sa Mediterana, preko Atlantika, stigao do luke u Rio de Žaneiru gde je usidren.

Amerikanci će se ukrcati 3. avgusta, dva dana pre otvaranja Igara.

Kreg Miler, portparol košarkaške selekcije, istakao je da je ovaj ritual pokrenut zbog bolje pripreme igrača.

„Nećemo odsesti u Olimpijskom selu jer ne verujemo da je to najbolji način da se pripremimo za takmičenje. Takođe, igrači su imali izuzetno dugu sezonu i žele da provedu više vremena sa svojim porodicama“, rekao je Miler.

Luksuzni brod sagrađen je 1994. godine, renoviran 2013, težak je 16.800 tona i može da prihvati 296 putnika, uz 222 člana posade (uključujući i zaposlene u ugostiteljskim objektima). Poseduje veliki broj restorana, kazino, teretanu, spa centre, butike, bazene...

Od 1992. godine i Olimpijskih igara u Barseloni košarkaši su odvojeni od ostalih sportista – u Atini 2004. su boravili na brod ’Kvin Meri II’ (Queen Mary II), dok su u Pekingu i Londonu odseli u luksuznim hotelima visoke bezbednosti.

„Naši igrači su veoma popularni, a mi želimo više od obezbeđenja koje nam je dodeli organizator. Radimo sve kako bismo zaštitili naše sportiste“, rekao je Džeri Kolađelo, šef američkog tima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve