Sreda, 03.08.2016.

11:11

Rolingston: Jugoslavija je tvorac moderne košarke

Novinar američkog ’Rolingstona’ Tom Hokins napisao je fantastičan članak pod nazivom „Zbog čega najvažniji košarkaški tim na OI nije Drim tim“.

Izvor: A. Gutoviæ

Rolingston: Jugoslavija je tvorac moderne košarke IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

217 Komentari

Sortiraj po:

realno

pre 7 godina

@Terenac
Drazen je u nekim segmentima bio bolji i od Dzordana, u nekima nije.
Dzordan je imao bolji skok, nisu ga dzaba zvali leteci.
Drazen je kako i sam kazes imao precizan sut, ali kao da upravo sut nije najvazniji segment u kosarci. Drazenov procenat suta nije nikada silazio ispod 90% uspesnosti. Da li si uopste svestan koliko je to?
Pa danas se pisu bajke kada neki kosarkas na utakmici predje 40% uspesnosti u sutu.
Cinjenica je da se u to vreme igrala potpuno drugacija odbrana, ali i sa danasnjim nacinom odbrane Drazena bi u svakom trenutku morali da cuvaju po tri protivnicka igraca da ne daje toliko koseva. Ako tako igrate odbranu automatski u svakom momentu ostaju dva slobodna igraca koje bi Drazen uposljavao svojim virtuoznim asistencijama. Ni tada, a ni danas za Drazena niko ne bi imao resenje.Drazen je bio kosarkas kakav se radja jednom u sto godina.
Svaka cast i Dzordanu, ali on je svoju kosarku zasnivao na atletskim sposobnostima. Kao suter je bio losiji od Drazena i to je cinjenica.
Da su u bilo kom trenutku napravili takmicenje izmedju njih dvojice u sutiranju trojki, dvojki sa poludistance ili slobodnih bacanja - Drazen bi svaki put izasao kao pobednik iz tih takmicenja.
U svakom slucaju tesko je uopste porediti njih dvojicu jer su igrali dve potpuno razlicite vrste kosarke.
Ali ono sto je Dzordan bio u NBA, to je Drazen bio u Evropi.

Gazimestan, jogurt revolucija, balvani.

pre 7 godina

Da, imali bismo bar po 2-3 vrhunska sastava za svaki kolektivni sport i bili bismo ako ne najbolji onda bar najmanje medju prve tri najbolje selekcije na svetu za svaki od tih sportova, ali Jugoslaviju su unistili oni koji su od nje hteli da se otcepe.
("Posao sam obavio, Jugoslavije više nema!", 6. avgust 2016 18:26)

Ma naravno.

Tabamnabasketukosarkse

pre 7 godina

Negde procitah da crnci imaju gusce kosti(zbog cega ih nema medju plivacima) i da su im zato potrebni snazniji misici za kretanje i zato su brzi (svi sprinteri su crnci) i skocniji.Razlika izmedju tadasnje evropske i NBA kosarke je bila u odbrani.U NBA se igrala odbrana u telo, u Evropi je Galis mogao ledjnom tehnikom da dotacka do kosa, naskoci i da kos (31 prosek u citavoj karijeri, danas ne bi ni igrao).Takva odbrana fizicki trosi,opada procenat suta u napadu, pa do izrazaja dolazi skok i novi napad i jos trosenja u odbrani i tu dolazi do izrazaja prednost crnaca u skocnosti.

nogometas

pre 7 godina

Ta momčad je bila moćna i prepuna virtuoza...da se sastala sa D.T. u nekom od finala imala bi bar 40% šanse za pobjedu i to iz vise razloga...prije svega kvalitete,euforije,želje i pokrivenosti na svim pozicijama...yuga je tada mogla sastavit dva tima koja bi se susrela u finalu Evropskog prvenstva,a finale svjetskog i olimpijskih igara bi igrale Yuga i ameri.Jos nešto ...ti momci su samo nasljednici genijalaca sa ovih prostora koji su igrali puno prije njih.....s tim da bih dodao jednu bitnu stvar koju nitko ne spominje.....ja osobno ne vjerujem ni jednoj medalji Španjolaca,Rusa,Amera,Talijana i mnogih drugih ...njihovi uspjesi zasnovani su na dopingu,a ne na virtuoznosti bez dopinga ...sportaši iz Yuge su dobivali na genijalnost,a ne na doping.

djedmedjed

pre 7 godina

Jugoslavija 1992. bi vjerovatno igrala u postavi Petrovic - Zdovc - Kukoc - Radja - Divac. Druga petorka : Danilovic - Perasovic - Paspalj - Savic - Vrankovic. Dva dodatna igraca : Djordjevic, Komazec. Bez sumnje najbolja bijela i europska momcad svih vremena, u kojoj bi od ostalih Neamerikanaca imali mjesto ( eventualno ) samo Sabonis i Marculionis. Pruzili bi jaci otpor od Hrvatske, jer su i zamjene bile vjerovatno dovoljne za pobijediti svaku momcad osim Amera. Kako god bilo, treba ipak biti realan i reci da je prvi Dream Team bio sa sigurnoscu skup najvecih igraca koji su ikad igrali kosarku i vjerovatno bi pobijedili, bilo s 10 ili 20 razlike. Tekst nije objektivan jer svi mi koji se sjecamo tadasnje NBA lige - Lakersa, Pistonsa, Celticsa, Bullsa, Sunsa - znamo da su Amerikanci uz vrhunsku fiziku imali i nenadmasne dalekometne sutere ; jedan Jordan, Barkley, Drexler, Bird, Malone su na tekucoj traci svakog vikenda davali po 30-40 koseva, a svaki s njihove klupe je to bio u stanju uraditi protiv bilo koje momcadi. Tad je NBA - liga imala famu i kvalitetu kao nikad prije niti poslije i to upravo radi tih ekstra talentiranih igraca. S tim da najbolji svjetski play Isaih Thomas nije bio u kadru zbog svadje s Jordanom...

Vladimir

pre 7 godina

Vrhunski tekst!!!!! Izuzetna analiza nekoga ko razume sta je kosarka i koliko je to sport koji je najbliziji filozofiji kao sastavnom delu igre.

basket majstor NS

pre 7 godina

Dudu Ivkovića, na jednom ozbiljnom, pitaše za tu utakmicu ("šta bi bilo kad bi...") i on vrlo ozbiljno reče: "Šanse su bile 65:35% za USA".

I to ja smatram krajnje realnim. Rečeno od strane najkompetentnije moguće osobe...

U praksi, lično cenim, matematički, to bi bilo 8 razlike (očekivana vrednost) sa varijacijom od 10 razlike. (dakle od +2 do -18 gledano iz našeg ugla).

Lično, pored ove utakmice, žalim što nisam gledao kako "čileanska" generacija pojačana Pixy-jem, Dejom,... osvaja WC 1994, ali to je neka druga tema, topic...

BWB

pre 7 godina

Па чак нису ни издржљивији, јер их у маратону рецимо има исто или мање него белаца (арапи су нешто између, али више белци него црнци).

Рекао бих да нису најснажнији, рецимо нема их у дизању тегова, али их има у бодибилдингу где су можда и бољи. По мени црнци су еластичнији и њихов баланс снаге и еластичности (где подразумевам и скочност), тј. однос мишићне масе и везивног ткива мишића је најоптималнији.
@(Mirko, 6. avgust 2016 22:28)


Sve te fizicke predispozicije pa i taj balans o cemu pises je najpotrebniji u borilackim sportovima kao sto su MMA, Tekvondo, Boks, KIK-Boks, Karate i slicno, a u svim tim sportovima ubedljivo dominiraju belci, ponegde Kinezi i Japanci, i jedino u Boksu, ali samo u po nekoj kategoriji crnci, ilustracije radi evo ti par imena: Fedor, Klicko, Semi Shild, Bard Hari, Marko Hukic, itd itd

Mirko

pre 7 godina

(Капетан Немо, 4. avgust 2016 10:59)
Црнци су експлозивнији и издржиљвији, али су белци најснажнији што се може видети да на такмичењима стронгмена скоро да и нема црнаца, а да је увек онај први белац.
(мики, 4. avgust 2016 12:28)

Па чак нису ни издржљивији, јер их у маратону рецимо има исто или мање него белаца (арапи су нешто између, али више белци него црнци).

Рекао бих да нису најснажнији, рецимо нема их у дизању тегова, али их има у бодибилдингу где су можда и бољи. По мени црнци су еластичнији и њихов баланс снаге и еластичности (где подразумевам и скочност), тј. однос мишићне масе и везивног ткива мишића је најоптималнији.

Mirko

pre 7 godina

Članak i analiza su fantastični, kao i primeri koji su navedeni. Srećom da to nije neki naš novinar napisao, jer bi se smatralo za pristrasno, ovako je vrlo realno i tačno. Čak sam se i ja iznenadio koliko ta igra liči na sadašnju igru GW-a. Jeste da su to highlights mečeva, ali neodoljivo podseća na to kako danas igra GW, Sparsi, pa evo sada i evropski Denver Nuggets-i.

Takođe slažem se sa nekim komentatorima koji su zasluge za prodor ovog načina igre dodelili trenerima, pre svega našim trenerima u nekoliko generacija počevši od Ace Nikolića, preko Žeravice, Dude, Maljkovića, Tanjevića, Pešića, Obradovića do sada Đorđevića, ali u ključnim svetskim okvirima - Gregu Popoviću i još nekolicini koji su kasnije shvatili u čemu je stvar - tek kad su počeli da gube od evropskih timova, a među njima je i Couch K. sadašnji trener USA.

djc-xxx

pre 7 godina

@Капетан Немо,
uzvraćam pozdrav i hvala na konstruktivnom odgovoru.
Ipak, samo još dve male opservacije:
Boža Maljković je svojevremeno izjavio da je Toni Kukoč jedini košarkaš na svetu koji je mogao sa centra terena da krene u jedan dribling, napravi dvokorak i zakuca ! Kaže da su mnogi tamnoputi NBA igrači to pokušavli i da niko više nije uspeo!
I još nešto u vezi odbojke, sporta gde je skočnost itekako bitna: slažem se za Kubance, ali zanimljivo je da su USA odbojkašku reprezentaciju koja je takođe dugo bila u svetskom vrhu, ako se dobro sećam, uglavnom činili beli igrači! :-)

"Posao sam obavio, Jugoslavije više nema!"

pre 7 godina

Da, imali bismo bar po 2-3 vrhunska sastava za svaki kolektivni sport i bili bismo ako ne najbolji onda bar najmanje medju prve tri najbolje selekcije na svetu za svaki od tih sportova, ali Jugoslaviju su unistili oni koji su od nje hteli da se otcepe.

Brica

pre 7 godina

Pogledajte snimak USA-SRJ iz 1996,ta tenzija spektakularnost tog meca licno u meni nosi zal sto ta generacija nije nastupala pod imenom SRBIJA.Olimpizam je jedan od nacina podizanja pozitivne nacionalne svesti.

miro split

pre 7 godina

Mislim da tadašnjoj reprezentaciji Jugoslavije je jedino nedostaja centar tipa Krstića.S njim bi igrali ravnopravnu utakmicu protiv Amera.Odma na početku utakmice bi Krstić stolicom zalopatija Đordana,a posli redom sve ostale reprezentativce USA.
S njim bi imali šanse.

Капетан Немо

pre 7 godina

@Капетан Немо,
Analiza ti je veoma detaljna, mada je činjenica da u košarci postoje i belci koji imaju strahovit odraz . Na primer: Tomaš Satoranski, pa naši Nedović i Dangubić :-) Rekao bih i da Maik Cirbes spada u tu kategoriju, a ko se seća Praje Dalipagića, ili još bolje Miroslava Pecarskog (koji je prikucavao iza leđa preko crnih centara iz Makabija, Barselone...)Njemu je svaka lopta koju je dobijao u reketu bila 90% kucanje !
Inače, ako pogledamo ODBOJKU, činjenica je da tamo crni igrači nemaju prednost u odnosu na bele i pored svih tih fizičkih prednosti koje si ti naveo...
(djc-xxx, 04. avgust 2016 15:10)

Слажем се у вези кошаркаша које си узео за пример али они су само изузеци који потврђују правило - црнаца има много више него белаца у самом кошаркашком врху, међутим, чиними се да се и то полако мења јер је кошарка колективни спорт а сваки кошаркаш је јединствен само му то ништа не вреди ако није подређено колективу. Одбојка је можда и најколективнији спорт који постоји и зато су физичке карактеристике битне само ако су подређене колективу. Не вреди ни добар одраз ни висина ако то није у служби екипе. Одбојкашки тим мора да дише као један и да функционише као јединствени организам иначе физичке карактеристике не вреде ништа. Ни један одбојкаш појединачно не може да постигне ништа, без обзира какве физичке карактеристике има и нек је најбољи на Свету, ако поред себе нема екипу играча са којима мора да има перфектну сарадњу. Појединачни учинак сваког одбојкаша је скоро потпуно небитан, битније је да сви играчи у тиму имају уједначен учинак јер то онда значи да је екипа била опасна из свих позиција. Није тачно да црнци у одбојци нису имали успеха, најбољи пример је репрезентација Кубе, која је освојила прегршт медаља на Светским првенствима и Олимпијадама а већина играча и играчица су били црнци. Међутим, велики број медаља освојили су и Кинези и Јапанци а жута раса људи опет има неке другачије физичке каракеристике од белаца и црнаца. То само значи да физичке карактеристике и разлике међу људским расама у одбојци нису толико битне и одлучујуће као у неким другим спортовима. Жао ми је што наши одбојкаши не учествују на Олимпијади, мислим да су по квалитету то заслужили.
Поздрав љубитељима спорта и захваљујем на примедбама и коментарима.
Напред Србијо!!!

Kakva zal

pre 7 godina

Ovo je najtalentovanija grupa belih igraca koja je zaigrala zajedno .Taj tim Jugoslavije iz 89 i 90 jednostavno nije imao slabo mesto .Pogledajte samo a ima snimaka kakve su to samo akcije ,nema tu jednodimenzionalnih igraca svi su znali sve .Sto neki komentatori lepo kazu mozda ne bi uspeli da dobiju Dzordanov ,Birdov i Medzikov tim ,jer su neki igraci u toj ekipi jos uvek bili premladi ,al 94 i 96 bi se nosili bez problema protiv Amerikanca i verovatno bi odneli pobedu .

Капетан Немо

pre 7 godina

(Капетан Немо, 4. avgust 2016 10:59)
Црнци су експлозивнији и издржиљвији, али су белци најснажнији што се може видети да на такмичењима стронгмена скоро да и нема црнаца, а да је увек онај први белац.
(мики, 04. avgust 2016 12:28)

Не могу да тврдим да си у праву, вероватно јеси, само мој коментар није говорио о физичкој снази већ о просечним физичким карактеристикама тела белаца и црнаца и њиховим разликама, тако да се ми у суштини слажемо. Твој коментар ме је потсетио на још једну разлику у физичким карактеристикама белаца и црнаца која даје малу предност белцима а то је ниже тежиште тела. Људи који имају ниже тежиште су стабилнији, чвршћи у дуелима, теже их је померити, па су бољи у одбранбеним задацима, наравно, мислим на кошарку, а и сасвим је могуће да су белци снажнији, како ти тврдиш, од црнаца. Такође, људи са нижим тежиштем боље заграђују рекет, међутим, у том сегменту кошаркашке игре врло је важна колективна игра јер један човек не може сам да загради рекет. Када се рекет добро загради, у већини случајева лопта сама упада одбранбеним играчима у руке. Наравно, умеју и црнци да заграде рекет али је то белцима лакше. Не могу да заборавим како је својевремено Зоран Савић играо сјајну одбрану над Адвидасом Сабонисом (можда није добар пример, обојица су белци) иако је био нижи од њега скоро 20 центиметара а са бројем ухваћених лопти није заостајао, напротив. Има доста таквих примера. Сваки човек је јединствен и има јединствене карактерисике које су у неком спорту (или у некој појединачној ситуацији) предност а у другом мана, само је потребно да научи да истакне своје предности и сакрије мане.
На крају да поновим да су све ове разлике у карактеристикама белаца и црнаца само нијансе а ниједна нијанса није довољно велика да не може вредним радом и квалитетним тренингом да се избрише. Зато и постоје кошаркаши белци који су сјајни скакачи, као и црнци који добро пливају и биће их све више, а биће црнаца и међу стронгменима, нису ни они баш чачкалице.
Наша Ивана Шпановић је сјајна скакачица у даљ а око ње по пласману су већином црниње. Када је гледам како скаче, одраз, технику, помислим: како је могуће да је ова девојка белкиња? Ово наводим као највећи комплимент! Видећемо како ће проћи на Олимпијади, свака медаља за њу ће бити велики успех а за нас велика радост.
Напред Србијо!!!

Hladan pogled

pre 7 godina

Narod koji govori srpski jezik pa ma kako se on zvao ne moze biti a da nije Jedan narod. Taj jedan narod je veoma sposoban, smatram za sve a ne samo za po nesto. U zivotu cesto se pokaze da je sposobnost univerzalna po onom principu "ovaj cega se uhvati to uspe"."Drustvena podela rada" kao rezultat ljudske organizacije drustva pocela je da stvara veliki broj nesposobnih ljudi. Drustvu ne trebaju sposobni ljudi vec poslusni sa po nekom radnom kompetencijom. Taj jedan narod nije poslusan i zato je odavno odluceno da bude grubo podeljen, na silu. Samo podeljen mozda moze da bude poslusan. A ako nije desi se nesto poput kosarke!! Kosarka je nasa legitimacija, originalna a ne ona krivotvorena poput lazljive politike ili potkupljive ekonomije. One su prljave, sport je pretezno cist, dok ga ne uhvate ekonomija i politika pod svoje. Nasu kosarka je istinita prica o nama, sve ostale su siledzijske i hibridne manipulacije nasim zivotima. Najtezi udarac nasem zajednistvu, ne drzavnom vec narodnom, bio je cin "rasturanja" i zabrane nastupa nase zajednicke reprezentacije. Reprezentacije najmocnijeg sportskog naroda na svetu, jedinog koji je osvojio po najmanje jednu zlatnu olimpijsku medalju u igrama sa velikom loptom (ako Novak pobedi bice i sa malom). A to su fudbal, kosarka, odbojka, rukomet i vaterpolo. Mi smo istinska velesila a ne medijski mehur nepostojece moci ali postojeceg terora koji nije moc. Moc stvara , pobedjuje i opstaje, nemoc rastura i deli.

pablito

pre 7 godina

I u ovim komentarima Jugoslavija se ujedinila, što u mržnji, što u nostalgiji.
Priča je o tom trenutku i toj reprezentaciji, ne o državi, koja se igrala košarke i sve je to tako lako izgledalo kao da ne stoji krvav rad iza toga. Naravno da postoje snimci utakmica ali ko nije imao sreću da tad gleda ep '89 i i mundobasket '90 ne može da pojmi tu euforiju. Kukoč, Paspalj, Dražen pa svi ostali... magija.

Šta je posle bilo zna se. Tugovao sam zbog Draženove smrti, radovao se svakoj medalji SRJ. Podsetilo me je samo ep 2001 na tu magiju sa kraja '80ih.

I opet, nema veze sa državom, u pitanju je samo sport. Naš najbolji.

rex

pre 7 godina

Talenata nikada nije nedostajalo u ovom delu sveta ali presudan faktori uspeha su uvek bili organizacija i rad sa vrhunskim trenerima. To je zajedničko svim našim uspešnim sportovima, adekvatna organizacija i imamo vrhunske svetske trenere u njima, dok npr u fudbalu su oba faktora na najnižem mogućem nivou...

Što se košarke tiče, da bi imao šansu da pobediš Amerikance nesmeš da imaš slabu kariku u timu, tj treba ti bar 8-10 vrhunskih igrača, da mogu da izdrže svih 40 minuta visokog tempa, a to je veliki problem za male državice. I ako se još pritom odrekneš nekoliko tih vrhunskih igrača a vodiš balvane mesto njih, onda je ishod unapred poznat...

djc-xxx

pre 7 godina

@Капетан Немо,
Analiza ti je veoma detaljna, mada je činjenica da u košarci postoje i belci koji imaju strahovit odraz . Na primer: Tomaš Satoranski, pa naši Nedović i Dangubić :-) Rekao bih i da Maik Cirbes spada u tu kategoriju, a ko se seća Praje Dalipagića, ili još bolje Miroslava Pecarskog (koji je prikucavao iza leđa preko crnih centara iz Makabija, Barselone...)Njemu je svaka lopta koju je dobijao u reketu bila 90% kucanje !
Inače, ako pogledamo ODBOJKU, činjenica je da tamo crni igrači nemaju prednost u odnosu na bele i pored svih tih fizičkih prednosti koje si ti naveo...

Ante Broz

pre 7 godina

Boston je bio bolji, nismo im bili dorasli, ipak je razlika u klasi, ma koliko to ne prija sujeti.
(bzvz, 3. avgust 2016 18:08)

Godinu dana poslije toga 1989. Jugoplastika-Denver Nuggets.5 poena razlike.

dalmatino4

pre 7 godina

Grijeh je stavljati bilo kojeg igraca u istu recenicu s MJ bio on i drazen. Isto tako u europi eventualno sabonis moze stati u recenicu s drazenom,i nitko vise!
Sto se tice divca i tu nekih pljuvanja po njemu,vi srbi stvarno niste normalni,divac je bio igracina,iako bodirogu smatram najboljim vasim svih vremena,divac mu je uz bok. Jos mislim da je bio bolji prije odlaska u nba jer je bio okretniji s nevidjenom imaginacijom,mekom rukom i fenomenalnim asistencijama,u nba je bio covjek od zadatka kao isprofilirani teski centar,iako je i tamo napravio veliku karijeru,moje je misljenje da je mogao biti jos bolji da nije otisao u nba. Pogledajte na yt cibona s drazenom protiv partizana s golobradim divcem. Pojeo je u to vrijeme dva cibonina reprezentativna centra,takodjer velika igraca knegu i mihovila nakica. Divac je bio igrac za nijansu slabijih mogucnosti od velikog sabonisa. Iako ga nikad nisam volio jer je klasicni cetnik,to je realnost.
Sto se tice bivse juge i tog finala,drazen petrovic je poslije finala s hrvatskom tvrdio da je bila bivsa reprezentacija na okupu mogli bi drzati egal do zadnjih minuta,a ustvari vidio si po njemu da misli da bi ih dobili. Kakav zal..
Pozdrav iz hrvatske

мики

pre 7 godina

(Капетан Немо, 4. avgust 2016 10:59)
Црнци су експлозивнији и издржиљвији, али су белци најснажнији што се може видети да на такмичењима стронгмена скоро да и нема црнаца, а да је увек онај први белац.

Terenac

pre 7 godina

Pogledaj malo na you tubu kako ga Dražen loži 1na1 i ovaj krene ko konj Dražen ga izbaci kros overom ko iz šinobusa. Pogledaj kako mu Dražen daje trojku preko ruke sa 9 metara. Dražen je bio bog otac košarke.
(DedaMiloje, 03. avgust 2016 14:48)

Da li si realan? Porediš dva igrača sa par snimaka gde jedan voza drugog. Dražen bolji od Džordana?
Dražen sem preciznog šuta i beskonačne želje za treningom ni u jednom drugom segmentu nije odskakao i dominirao.
Što se tiče Džordana, dovoljno govori njegova vikipedija stranica.
Dražen jeste bio veliki ali malo realnosti nije na odmet...

Капетан Немо

pre 7 godina

(Antis, 03. avgust 2016 17:48)

Ако мислиш да тако треба, лопту у шаке и шутирај ти 500 пута тројке, онако, ради експеримента, па онда коментариши.
Научно је доказано да људи црне расе имају мало другачије физичке карактеристике од људи беле расе. Црнци, пре свега, имају, у просеку, дуже екстемитете (руке, ноге, ...). Затим, имају нешто другачији расоред мишића на ногама и то их чини знатно скочнијим од белаца. Црнци имају и другачије постављену карлицу, зато су им гузе мало више истурене уназад него белцима, тако да, приликом трчања, тежиште тела мање поскакује па им треба мање енергије а и путања кретања је равнија и самим тим краћа. Зато у финалу Светског првенства и Олимпијаде на 100 метара нема ни једног белца. Најбољи су и у скоку у даљ али их скро нема на врхунски пливачким такмичењима и у ватерполу јер не могу да остваре толико добар потисак кроз воду као белци.
Да се вратим на кошарку, црнци су скочнији, имају дуже екстремитете и тиме надокнађују неколико центиметара у скоку. Дуже руке и скочност је од помоћи и прилком скок-шута јер се остварује са веће висине па је зато прецизнији и теже га је блокирати.
Све ове разлике које сам навео немају неки расистички циљ него су чињенице које су кошаркашки стручњаци давно схватили па зато у НБА-лиги има далеко више црнаца него белаца. Наравно, све ове разлике су само нијансе, али нијансе које у врхунском спорту праве разлику, малу али не безначајну, у резултатима.
Последњих двадесетак година има све више белаца у врхунској кошарци јер су почели да схватају како да парирају физички супериорнијим црнцима и како да у први план ставе своје квалитете. Управо ти квалитети су апострофирани у овом тексту а најважнији је управо колективна игра. Ипак, на самом кошаркашком врху су и даље црнци, мада ми делује да је Стеф Кари неки ,,мешанац'' (надам се да се неће увредити). Није тачно да црнци више тренирају од белаца али је чињеница да им физичке карактеристике омогућавају да брже и лакше стигну до резултата. Ипак, најбољи кошаркашки тренери су белци, али и то се полако мења.
Желим репрезентацији Србије да врати славу југословенске кошарке и да докаже Американцима да за кошарку није довољна само физика.
Напред Србијо!!!

Panac

pre 7 godina

Zato su Ameri i poslali najjači tim 1992 godine.. jer su pre toga lagano gubili..iako su imali u timu Robinsona, Hardveja. Bio bi to duel Dzordana i Petrovića. Mislim da bi bilo tesno,jer se trojke ne brane.Kada imaš sutersko veče.. možeš da izgubiš,ali malom razlikom.
(zoran, 03. avgust 2016 13:20)

Ne znam koliko g imaš, ali bio je duel MJ -Dražen. Pogledaj finale OI Barcelona 92. ima na youtube!

Panac

pre 7 godina

Samo Srbija, nikakve vestacke pokojne tvorevine. Da su uzeli 55 zlata ne bi me nista tangiralo.
(Milan, 03. avgust 2016 13:34)

Požuri psihijatru dok nije prekasno. Mržnja se uvijek vraća kao bumerang!

Panac

pre 7 godina

Jordan bi pojeo petrovica za dorucak vrlo lagano. Timski bi ih mozda pobedili, a kukoc i divac su mogli da donesu prevagu. raznovrsiniji igraci sa mnogo boljim osecajem za asistenciju.
(bla, 03. avgust 2016 13:53)

Pogledaj malo na you tubu kako ga Dražen loži 1na1 i ovaj krene ko konj Dražen ga izbaci kros overom ko iz šinobusa. Pogledaj kako mu Dražen daje trojku preko ruke sa 9 metara. Dražen je bio bog otac košarke.
(DedaMiloje, 03. avgust 2016 14:48)

Bravo Deda!
Savjet današnjim klincima... pogledajte snimke iz kraja 80-tih i početka 90-tih.
Cibona 2x a Jugoplastika 3x za redom prvaci E. i to sve sa domaćim igračima! Pogledajte i sve utakmice SP iz Argentine 90.
Onda će vam malo biti jasnije.

Panac

pre 7 godina

(veliki strumf, 03. avgust 2016 14:13)

Bravo za komentar.
Yuga se trebala preustrojiti u konfederaciju i bila bi to jaka zemlja ne samo u sportu.

Panac

pre 7 godina

Da i ja dodam dve:
1. Kad je objavljeno da NBA igraci mogu igrati na Olimpijadama, Time magazin je imao naslovnu stranu - USA-Jugoslavia Mec Stoleca
2. Kada su pitali Profesora Nikolica o toj utakmici, samo je rekao - znam kako se mogu pobediti Amerikanci. E sad, ako neko zna bolje....
(Posmatrac, 03. avgust 2016 13:31)

Tko misli da yuga ne bi imala šanse... neka pogleda snimku finala... Hrv je čak povela u jednom trenutku.... ali naravno da su poslije pali.. ali da su još bili Zdovc ( jako dobar play i u obrani i napadu ) Divac i ostali. ... bilo bi jako zanimljivo.

Perica_Zg

pre 7 godina

Tko što radi, Srbi plaču za Jugoslavijom. A oni su je i uništili. Meni je draže naše srebro od fiktivnog zlata u paralelnom univerzumu srbijanskih mozgova.

4k4.Dex

pre 7 godina

Kakve stw vi paljevine.. odro bi nas dream tim szordanov s pola snage. Auuu al ljudi ovde vole da polete za nesto sto je moglo da bude ili sto bi voleli ili sto mastaju.

Sančo Pansa

pre 7 godina

Ništa vezano za tekst, samo da se pohvalim da sam kupio repliku Divčevog dresa sa EP u Atini '95-e. Presrećan sam, šestogodišnji ja je, verovatno ponosan na mene :)

mikele

pre 7 godina

lo fat kralju..iskidao sam se na tvoj komentar..hahaha..alija sirotanovic porucuje titu sa meseca..druze tito pravite vece lopate:):") ):)

Jumko

pre 7 godina

Hahaha, jedan tekst za siroke narodne mase i odmah patetika i tuzni, tuzni, da se najezis, kako bi vi rekli, komentari... Sta bi bilo kad bi bilo!? U tome smo najjaci! Hahaha... Dobili bi drim tim, igrali egal, naj evropska ekipa ikada... Odjednom nam je i ovaj Amerikanac dobar drugar... Haos!

ja

pre 7 godina

Sto se nismo mogli dogovoriti da budemo konfederacija to je strasno i tuga ! Jaka Privreda jak Sport !! i Verovatno mnogo bolje bi plate bile nego sada !
Po meni ta generacija je trebala da ima svoj najveci limit u periodu 94-96!
A Zamislite svetsko prvenstvo kuci -Djordjevic,Danilovic, Kukoc, Perasovic, Paspalj,Radja, Divac, Savic, Vrankovic,Zdovc, Bodiroga, Komazec posto vec tada nebi bilo Drazena posto je pogino 93
A danas - Tedodosic, Bogdanovic, Bjelica, Jokic -iz Srbije
Hezonja, Bojan Bogdanovic, Saric, Antic iz Hrvatske
Pekovic i Vucevic - Iz Crne Gore
Goran i Zoran Dragic iz Slovenije ju ju kakav tim ! Petorka: Teo, G.Dragic, Bjelica, Jokic, Vucevic(Pekovic)

deni

pre 7 godina

Bilo davno, ali se sećam kako smo sanjali finale sa Amerikancima u Barseloni. Drim tim protiv drim tima. Nažalost, rat se desio pre...

bzvz

pre 7 godina

Lepo napisan tekst, afirmativan po YU kosarku, ima i dozu misticnosti koju vole citaoci, ali nije bas bilo tako. Tim iz teksta je sigurno bio jedna od najboljih evropskih reprezentacija svih vremena, verovatno i najbolja ( ne najtalentovanija, mislim da je to Kicina i Cosina ), ali u sudaru sa Dzordanom i co. bi prosla bar sa - 20. Uostalom, igrali su sa Bostonom prijateljsku utakmicu. Mnogi su rekli da smo im se dostojno suprotstavili, ali mislim drugacije. Boston je bio bolji, nismo im bili dorasli, ipak je razlika u klasi, ma koliko to ne prija sujeti.

Labud

pre 7 godina

Jugoslavija kao drzava, kao revolucionarni pokret, kao ideja, je bila daleko veca od sume njenih delova.

Eto vam sada vase pigmejske drzave nacionalisti, bedne, zavisne, kolonizovane i prezaduzene.

Labud kada potegne ovu pricu u kafani bude nadglasan od strane glasnih neznalica, zato je naucio da Mu je bolje da pije sam i ponekad pusti suzu samotnjacku. Tesko je gotovo uvek biti u pravu.

nik sloter

pre 7 godina

Steta sto se nikada nije desio susret Jug-Usa.
Djordjevic,Drazen,Kukoc,Divac,Savic protiv Medzika,Dzordana,Pipena,Malouna,Juinga!
Sa klupe Danilovic,Radja,Zdovc,Boiroga tj.Barkli,Hakim,Ajzea,Malin,Robinson,Lejtner,Dumars!

ford

pre 7 godina

Bas u momentu kada je Jugoslavija pocela da ubire plodove dobrog rada i organizacije u svim sferama,od ekonomije do sporta,neke usijane glave su mislile drugacije..A sport je odlican pokazatelj u kakvom stanju ti je drzava.Ocekujem gomilu minusa zbog ovoga sto pisem i nije me briga,ali bih voleo da opet zivim na takvom mestu,u takvoj zemlji!!A basket i ovaj tekst je nesto sto svi znamo..

Antis

pre 7 godina

Ono sto meni upada u oci je da crnci nemaju ni vise talenta ni vise pameti nego mi. Nisu ni prosecno visi od nas,kad se gleda na primer reprezentacija. Sta je onda problem...videli smo sta je bilo u finalu sa amerima kad nam je Kari dao,dal bese 6 trojki i Harden cini mi se 5. 11 datih a mislim da su zajedno imali 12 pokusaja. Tu nista drugo ne igra ulogu osim vezbanja. Fizikalije reci ce neko,ne moze to su crnci,jaki su....pa crnci su jaki zato sto rade na tome. Zasto njihov juniorski tim nije toliko nadmocan? Ako je genetika,zasto nas ne preskacu u mladjim kategorijama? NIje genetika, u pitanju je vezbanje,rad. Mi imamo drugi pristup,igra se zajednicki,pametno sa dosta taktike. Oni idu na sut i na snagu...i to donosi rezultate. Po meni,znanje o kosarci imamo,samo da se ulozi rad i vreme da se fizicka snaga i precizan sut dovedu do kranjih granica i nista drugo nam nije potrebno. Ne moze da se igra kosarka a da je sut u drugom planu. Svaki dan po 500 trojki, i to pre nego sto se dodje u seniorsku konkurenciju. Pozdrav.

Vlada Rus

pre 7 godina

1988me na Mekdonalds turniru u Madridu, Boston Seltiks pobedili Jugoslaviju sa 28 poena razlike.Kako bi tek prosli protiv Dream tima?

...

pre 7 godina

Koja Španija.. To je trajalo 2-3 godine..1990-2002 na sva tri svetska koja učestvovali Jugoslavija i ona druga okružena tj samo Srbija osvojili smo sva 3 svetska.. O evropskim da ne pričamo.. Tako da 1989-2002 bi sigurno bio neprekidan niz zlata i možda srebra... I u klupskom da ne pričamo.. Da se nije raspala SFRJ pitanje dal bi iko sem timova iz SFRJ ista osvojio.. 1985-1992 timovi iz SFRJ osvojili evroligu 6 puta.. Ostatak evrope jednom i to real madrid sa Drazenom koji ubacivao po 40 poena.

Dali bocek

pre 7 godina

@deda miloje, moje izvinjenje na komentaru. Udarile mi suze na oci bez naocara. Nisam mogao da verujem da beljo ili bejo onako truca. Izvinjenje, i 'cu da pazim ubuduce.

Dejan

pre 7 godina

Američki košarkaški tim od neuspeha s početka ovog veka sve više upražnjava kolektivnu košarku i to je očigledno bio ključ, jer uz fantastične individualne fizičke predispozicije više ne gube mečeve i zlata su im zagarantovana. Poslednji put kada je neka ekipa bila u situaciji da ih pobedi bilo je to u finalu olimpijade u Londonu 2012. Španci su odigrali fenomenalnu utakmicu i bili u igri do poslednjih sekundi, ali nisu imali sreće. Sumnjam da će na ovoj olimpijadi neko da im pruži ovako jak otpor, pa u sklopu pripreme za novi olim. košarkaški turnir iskoristite priliku i reprizirajte ovaj fenomenalan meč.
https://www.youtube.com/watch?v=BC0d-ufQyHs

Hint: RZ

pre 7 godina

@(lepota, 3. avgust 2016 11:58)

Sto se tice Aregntinaca, procitaj clanak do pre par dana koji je napisao jedan od njihovih cuvenijih novinara u direktnoj vezi sa ovim okoncanim turnirom super4, omazom toj YU-skoli i ko im je ustvari preneo to znanje drzeci tamo kurseve i seminare..

igor

pre 7 godina

А не заборавите да је Србија вице шампион са шест милиона становника .Ово вам само говори ко је земља кошарке то ноје парола то је реалност.

lepota

pre 7 godina

Generacija Spanaca je bila jaca. Imali su 7-8 sjajnih igraca i nacionalni naboj. Dva Gasola, Ibaka, spolja sibaju Fernandez... Spanci su imali evropski Dream Team
(Beljo, 03. avgust 2016 12:08)

Uvek je tesko porediti razlicite generacije igraca, mada mozda nije i tako – u vreme “power-sport-a” kada smo pomislili da ne moze da se bude vrhunski igrac bez izuzetne snage mi imamo Mesija, Karija, itt koji situacije resavaju pre svega tehnikom .
Ali, mozda je ipak bolje napraviti ovakvo poredjenje - izuzimajuci USA dream team, SFRJ tim bi nastavio da sa lakocom pobedjuje sve ostale ekipe, najmanje sledecih 5-6 godina – cak je I sams FR Yugoslavia osvojila prvenstva Evrope i svetsko prvenstvo bez Hrvata i ostalih kada se vratila 1995.godine. To znaci, da bi svi zajedno osvojili sva evropska prvenstva u period 1988 – 1999, plus bi na svetskim prvenstvima i olimpijada jedino imali konkurenciju u US dream team-u (sto ce reci bili bi u najgorem slucaju drugi). Sada, hajde da to uporedimo sa rezultatima spanske najbolje generacije u njihovih 11 godina (pocev od 2005): 1) na evropskim prvenstvima tri prva mesta, jednom drugi, jednom treci, jednom cetvrti; 2) na svetskim prvenstvima su bili prvi, sesti i peti; 3) na Olimpijadama su bili dva puta drugi. Dakle, izuzev Olimpijada gde su bili dva puta drugi iza Amera, na svim drugim prvenstvima su u proseku bili daleko losiji nego sto bi ekipa SFRJ bila. Na osnovu ovoga je jasno da je ekipa SFRJ bila daleko kvalitetnija.

žan

pre 7 godina

sve je ovo lepo, nego nije me mrzelo da pogledam juče drugo poluvreme tog SP finala YU-RUS. Uglavnom smo ih tad dobili na odbranu i polukontre, prilično slaba kretnja u napadu i oslobadjanje igrača bez lopte. Uglavnom su završavali 2 na 2,i Paspalj solo. Tad je to možda bila neverovatna košarka, ali Srbija danas sa Teom igra dosta kolektivnije i raznovrsnije nego YU na ovoj tekmi...

Balvan

pre 7 godina

Ko bi rekao da ce se sloziti sa mahazinom koji u 10 najboljih albuma godine stavi albume od Drake, Kanye i Rianna ili kako se vec zove.

peckanje

pre 7 godina

sjajan text! a taman sam komentarisao sa kumom kako je GS sličan evropskoj košarci i da je Greg P. "jugoslovenski" trener... I još nešto, članak nam pokazuje kako smo kao nacija (yugo) mogli mnogo toga samo da smo bili ujedinjeni, a sada Ameri posle raspada Yuge ubiru plodove svega toga... tako je naravno i u svim drugim aspektima života i rada. Mi se i danas prepucavam i svađamo na Balkanu, umesto da zajedno radimo i sarađujemo... Učite ljudi! Patriotizam je poslednje utočište baraba!

xza

pre 7 godina

dal iko misli da je Yugoslavia mogla da pobedi? izgubili bi sigurno Ali ne ko ostali sa 45 razlike nego mozda 10-20. ipak nije Djordjevic ikad bio bolji od Medzika, nisu nikad Danilovic I Petrovic bili bolji od Dzordana, nisu nikad Divac, Radja, Savic I Kukoc bili bolji od Birda, Robinsona, Pipena I Melona. Ali Jesu bili evropski ili jos bolje svetski ne americki drim tim

Hahahaha

pre 7 godina

@veliki strumf, u vaterpolu Srbija za 10 godina ima vise medalja nego Hrvatka za 25. Jedino gde zaostajemo jer nemamo zlato je OI. Cekamo i tu da uzmemo sada i zavrsimo i tu priču... Znaci vaterpolo je pripao iskljucivo nama! Uz to ne spominjem namerno sve sto je ostvareno od 1995 pa do 2006 kada smo igrali zajedno sa Crnogorcima.

Qwerty

pre 7 godina

Smeshno poredjenje. Ali smeshno. Da je ostala cela Yu, dream team bi dobio 30+. Igracha poput Drzahena ima svake sezone u nba, i to vishe njih. Samo neznalice mogu prichati ovakve stvari.

BeKo

pre 7 godina

Pešić je u Bormio na SP 1987 za juniore poveo ove igrače:

Zoran Kalpić, Luka Pavićević, Nebojša Ilić, Toni Kukoč, Miroslav Pecarski, Teoman Alibegović, Aleksandar Đorđević, Samir Avdić, Vlade Divac, Radenko Dobraš, Dino Rađa i Slaviša Koprivica.

Za Amerikance su igrali Kevin Pričard, Lari Džonson, Geri Pejton, Stejsi Ogmon, Dvejn Šincijus, Lajonel Simons, Skot Vilijams, Brajan Vilijams, Labradford Smit.

Lari Braun je spremio taktiku za Kukoča (u grupi dao Aerikancima 37 poena 11/12 trojke !!!,plavi pobedili 110-95), ali je Pešić smislio lukavstvo za renomiranog kolegu: umesto na Kukoča, kao u prvom meču, igraće se na centre. Rezultat je bila sigurna pobeda od 86-76, uz briljatnu igru Divca (21 poen) i Rađe (20) dok ih je pratio Ilić sa 14 poena.

Inače te godine su i maldi fudbaleri(Čile)i rukometaši(Rijeka)bili juniorski prvaci sveta.Radilo se ozbiljno i stvaralo.Danas...

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

Баш је јуче Србија победила Хрватску у кошарци.

А то више није Југословенска, него сад Српска кошарка доминира.

Dali bocek

pre 7 godina

Samo sam se podsetio, i ustanovio da bih sada polozio velike pare na pobedu te Jugoslavije od 20 poena i vise. To jednostavno nema dileme; a moj dragi deda miloje, radi komparacije, najjaca spanska selekcija, plus Vejn Brabender, gubi garantovano od Sarajevske Bosne bez povredjenog Mirze Delibasica, sa bar 15 poena razlike. Ta Spanija, u Jugoslovenskoj ligi, kao tim, plafon, ali zaista plafon bi dosla do sestog mesta; iza Cibone, Jugoplastike, Partizana, Zadra i Zvezde. Verovatno bi bili na tabeli ispred Olimpije, Sibenke i Bosne, medjutm, to ne smem da tvrdim. Jedine utakmice koje su bilo sta odlucivale, bile su u trouglu CCCP, USA i Jugoslavija. Desavali su se flesevi Grka, eventualno Italijana, Spanija je sluzila za pravljenje kos razlike, ali, to je to. Treba pogledati te utakmice. E, stete.

Scholes

pre 7 godina

Da je ostala Jugoslavija sad bi u svakom sportu bili najbolji. Fudbal, kosarka, vaterpolo, rukomet, tenis... ma biraj.. Pljustale bi medalje..

dragan

pre 7 godina

Mozda bismo i izgubili ali to najbolji beli tim na svetu je bila Jugoslavija, danas je Srbija. Drugo mesto na Svetskom prvenstvu. Ta skola i talentar i dalje ovde.

posmatraj

pre 7 godina

O ovome je pricao Ranko Zeravica na seminaru američkim trenerima u Atlanti 2013 na FF, slusalo ga preko 3000 trenera, a tada je i primljen kao pocasni član trenerske organizacije SAD...Tema: Razlike izmadju evropske i američke škole. .evropske čitaj jugoslovenske ...slušaš i zanemis !!

Danilovic

pre 7 godina

Isli smo svi u kolonama nikom nije smetao vjetar sto je duno
tog dana je dosao drim tim ali arena je bila puna :)
Jugoslavija Jugoslavija Jugoslavija

zoki falcon

pre 7 godina

Mislim da ću dobiti gomilu minusa ali ipak mislim da bi nas (SFRJ) ameri ipak lagano dobili.
Samo da podsetim da su nekoliko godina ranije na jednom turniru Boston Celtics-i razbili tadašnju reprezentaciju sa sve Draženom, Divcem, Kukočem ... lagano sa 113-85.
Jeste da su naši igrači tada još uvek bili vrlo mladi i relativno neiskusni i da su tadašnji Celtics-i jedan od najboljih timova NBA svih vremena, onda zamislite tek koliko je Dream team bio jak i moćan.

djc-xxx

pre 7 godina

Koliko se sjecam, na Mc Donalds Turniru( ne sjecam se u kojem gradu se igrao) su par godina prije Oimpijade u BArseloni, sami Boston Celticsi deklasirali reprezentaciju Jugoslavije, mislim da je bilo oko 20 poena razlike.
(miki, 3. avgust 2016 13:06)

Tačno, ali, to je bilo još 1988. Dakle, naši su bili mlađi i neiskusniji.
Takođe, NISU IGRALI DRAŽEN, DANILOVIĆ, ĐORĐEVIĆ, SAVIĆ...
Čak i u tom sastavu, Jugoslavnija se dugo ravnopravno nosila, a pamtim dobru igru Paspalja protiv Leri Birda, kao i Vrankovićevo zakucavanje kojim je posterizovao legendarnog tamnoputog centra Roberta Periša (214cm), pa vi sad vidite... :-)

А. Петров

pre 7 godina

„Američki tim iz 1992. godine je bio ultimativni progres američke košarke,"
Ултиматум на српском значи последњи рок. А енглеска реч "ultimative" се на српски преводи речју врхунски..

Значи: „Američki tim iz 1992. godine je bio vrhunski progres američke košarke,"

Majstor Mile

pre 7 godina

Arena je trebalo da bude završena za SP u stonom tenisu... ali nam je ITTF oduzeo prvenstvo zbog sankcija...! Predsednik Izvršnog komiteta, pod čijim nadzorom je hala gradjena, bio je Mirko Marjanović , a hala je prvo trebalo da nosi ime Limes (radni naziv).

peja

pre 7 godina

Mislim da bi 1992. bilo teško pobediti, realnije je bilo 1994. Tim bi bio na vrhuncu, a SP je planirano za Beograd i Arenu... Bora Stanković je to lepo bio smislio...

Bane

pre 7 godina

"Koliko se sjecam, na Mc Donalds Turniru( ne sjecam se u kojem gradu se igrao) su par godina prije Oimpijade u BArseloni, sami Boston Celticsi deklasirali reprezentaciju Jugoslavije, mislim da je bilo oko 20 poena razlike."

Secam se te utakmice ko juce. Bilo je 111:87 za Boston. Nijedan od nasih igraca nije jos igrao u NBA i svi nasi su bili daleko slabiji nego 5 godina kasnije. Taj mece je upamcen po izvanrednoj/egal igri Paspalja protiv Birda i Birdovog komentara "Ko je ovo?".

Branko S.

pre 7 godina

Jedan od razloga sto nikad necu oprostiti,nacionalistima svih boja i njihovih "vodja" iz bivsih republika je upravo sport!Zasto?Podatak,da je u trenutcima raspada,te predivne zemlje,bez obzira koliko se sad drugi,vec pomenuti,trudili da prikazu drugacije,reprezentativni sport "Juge" bio najbolji na svetu!Juga je vladala u godinama pred raspad,u kosarci,rukometu,odbojci,vaterpolu,a Crvena Zvezda,kao fudbalska reprezentacija u malom,zagospodarila klupskim fudbalom u svetu '91!Ovo su sve cinjenice,da spomenem ostale uspehe klubova u drugim sportovima kosarci:Bosna,Jugoplastika,Cibona Partizan,te u vaterpolu:Partizan,Mladost i Jadran(HN),te u rukometu:Borac (BL),Mevescak i Metaloplastika,I u odbojci:Partizan i Vojvodina!
Nazalost,od svega posle raspada Juge,tu i tamo blesne po koja "iskra" poput,Hrvatske u fudbalu,Srbije u kosarci,odbojci,usput jos uvek drzi primat u vaterpolu i to mu je to - tuga!Ako je sport,kao sto neko rece,ogledalo drustva i ekonomije,sve vise dolazim do konstatacije,da su nas "mangupi" u nasim redovima,debelo nasankali!Bar je u sportu to evidentno!

Smehotresna Zvezda Padalica

pre 7 godina

Meni samo nije jasno zasto dopustamo sebi da nas američki novinari "podižu i spuštaju" kako im se ćefne.Jugoslavija je davno sahranjena,mi smo danas po zvanicnoj klasifikaciji UN MINI DRŽAVA i takvoj relaciji treba da prilagodimo i naše sportske aspiracije.I nije dovoljno što se američki,prevashodno muzički uzgred rečeno, novinari prave pametni,nego i vaša redakcija to objavljuje.Dokle god budemo živeli u i od prošlosti,bićemo tu gde jesmo:na samom dnu.

Zile

pre 7 godina

Da, "bio jednom jedan" i tako se uglavnom zavrsavaju price iz tog perioda. Na zalost to je bilo tacno, tim je bio za ponos i bilo bi tesno u tom mecu. Da su sportisti tadasnjeg vremena stali svi uz YU a ne radili po politickim direktivama mozda bi nam bilo spasa. Ovako dok je Divac bacao tudje zastave drugi su ga pljuvali. To je samo govorilo o "braci" i tadasnjem nacionalnom mentalitetu tima kao i koliko je ko bio naivan i ziveo u zabludi ! Lep tekst, nema sta, isto smo i mi pricali pocetkom 90-tih dok nije doslo otreznjenje EP 95"

cura

pre 7 godina

Stalno se i svuda kuka kako nas je zavadio i rasturio zapad i Amerika. Da smo mi bili stvarno ujedinjeni i braća i da smo se tako puno voljeli niko nas nikada ne bi mogao rasturiti. Ali na žalost bilo je dovoljno vrlo malo propagande, kako onda tako i danas mržnja samo tinja.

Brat makedonac

pre 7 godina

Neverovatno je kad citas komentare I pocitas da svako u sebi zali za Jugoslaviju. I onda se zapitas zasto smo sve to dopustili da se desi?

pribil

pre 7 godina

Maljkovic je jednom rekao da je Spanija jaca od one generacije Sfrj, sto je po meni notorna glupost. Niko nije bio jaci od te generacije izuzev Nba najjaceg tima.

the fact

pre 7 godina

Rece tamo neko "Zato su nas I uništili jer smo bili najjači". Da smo bili najjači kao nacija ne bi nas niko razdvojio. Oni su samo uradili ono sto je trebalo da se desi odavno. Zajednica Srba, Hrvata I Slovenaca je samo isforsirana prica.

White Dream Team

pre 7 godina

Taj nas tim iz 1990 su zvali amerikanci White Dream Team. Nazalost SFRY se raspala pa nasi momci nisu imali priliku da srede USA Dream Team.

Zoran

pre 7 godina

Koje 1/4 finale u fudbalu?
Hrvati na SP:
-2010g. nisu ucestvovali
-2014g. nisu prosli grupu
-2016g. na EP nisu usli među 8 kao recimo Poljska Irska Vels Island.
Ja ne vidim 1/4finale, ja vidim samo neuspeh i razocarenje. Ako je vec uspeh-neucestvo(2010) ili od 17 do 32 mesto(2014)?

Milosav

pre 7 godina

Zalost i tuga, dodje mi da placem dok citam ovo. Unistise Jugoslaviju, zemlju talenata koja bi trenutno bila svetska sila u sportu. Verujem da bi do sada sigurno osvojili barem jedno svetsko prvenstvo u fudbalu.
Ovako imamo sve ove nezavisne banana drzave koje niko ne postuje ni za sta, do grla u dugu, sportisti su jedina svetla tacka ali su svee zemlje previse male za nesto ozbiljnije, nadam se da ce nasi momci da uzmu barem neku medalju u kosarci, vaterpolu a tu je i Nole i naravno atleticari.

Croalista

pre 7 godina

sve sta je ovaj napisao, sve stoji.. ja sam bio klinac kad je ova reprezentacija igrala na EP u Zagrebu 90.', to je skoro svaki napad bilo zakucavanje, sve smo dobijali sa 25-30 koševa razlike, savršenstvo košarke.. općenito da se naša bivša država nije raspala jedino u košarci bi Amerikanci bila jači, u svim ostalim momčadskim sportovima mi bi bili vjerovatno najjači na svijetu.. Hrvatski nogomet i rukomet, srpska odbojka i HRV/SRB zajednički odlični igrači u košarci i vaterpolu ali srpski treneri u ta 2 sporta + još neki igrači iz Bosne i Slovenije i ja stvarno nevidim niti jednu jaču naciju u momčadskim sportovima na svijetu.. kazem, osim Amerikanaca u košarci.. ja mislim da bi trebali ponovo napravit i jugo ligu u nogometu.. ako je imamo u svim sportovima trebali bi u nogometu.. naš nogomet je daleko najjači (evo imat cemo mozda od sljedece sezone 2 kluba u kvalifikacijama Lige prvaka) ali od jugolige bi svi imali još više koristi.. jer huligani se i ovako mlate međusobno i u Hrvatskoj i u Bosni i Srbiji a imali bi prave utakmice i odličnu ligu..

djc-xxx

pre 7 godina

Zato su Ameri i poslali najjači tim 1992 godine.. jer su pre toga lagano gubili..iako su imali u timu Robinsona, Hardveja. Bio bi to duel Dzordana i Petrovića. Mislim da bi bilo tesno,jer se trojke ne brane.Kada imaš sutersko veče.. možeš da izgubiš,ali malom razlikom.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (zoran, 3. avgust 2016 13:20)

Jordan bi pojeo petrovica za dorucak vrlo lagano. Timski bi ih mozda pobedili, a kukoc i divac su mogli da donesu prevagu. raznovrsiniji igraci sa mnogo boljim osecajem za asistenciju.

Čemu nagađanja? PA DŽORDAN I PETROVIĆ SU TAD (1992.) I IGRALI JEDAN PROTIV DRUGOG U MEĆU USA-HRVATSKA :-) !!!
Pogledajte na Youtubeu, pa sudite kako je to izgledalo :-) Moj lični utisak je da je duel njhih dvojice bio poprilično ravnopravan :-)

Dejan

pre 7 godina

Pogledajte neku utakmicu sa te Olimpijade. Prvi put američki profesionalci, prvi put igras protiv profesionalaca. Mnogi timovi su bili toliko preplašeni da igrači nisu smeli da udje u reket. Pogledajte nase, mladi, drski i samouvereni. Bila bi to neponovljiv utakmica. A ako želite da vidite razliku američke i ostale košarke pogledajte utakmicu USA-Argentina sa Svetskog prvenstva 2002. Čas košarke koji je postao udžbenik američkim trenerima. To je prvi video Greg Popović.

DedaMiloje

pre 7 godina

Odličan tekst, ali ja mislim da današnji igrači u Evropi moraju drastično da rade na šutu. Evropski igrači nikada u istoriji nisu imali tako očajan šut, čak i ovi koje zovemo šuterima nisu na tom nivou. Pa ljudi pogledajte vi samo u toj jugoslovenskoj reprezentaciji kojih šutera je bilo, Dražen je mogao da zatrpa koga hoćeš sa trojke, o distanci i slobodnim bacanjima je izlišno govoriti, to je bio zicer. Centri Divac i Radja, retko promašivali, ovamo Kukoč, mislim to su sve bile šuterske zveri koje su radile na svom šutu. Dražen je imao ključ od hale, šutirao je po 1000 slobodnih bacanja i trojki na treningu. Tesno bi bilo sa amerikancima, a i Nikolić je bio živ, svašta bi se tu desilo, egal utakmicu bi Jugoslavija dobila.

Andy

pre 7 godina

Pa i sada bismo imali "Drim tim", ali smo dovoljno glupi da bismo radije da ratujemo i ubijamo se... Zamislite ekipu koja bi recimo na pleju imala Milosa Teodosica i Gorana Dragica; na beku Bojana i Bogdana Bogdanovica i Sasu Vujacica; na krilu Nemanju Bjelicu i Mario Hezonju; na krilnom centru Mirzu Taletovica i Dario Sarica i na centru Nikolu Vucevica, Nikolu Pekovica i Nikolu Jokica. To je 10 igraca koji igraju bitne uloge u svojim NBA timovima. Pored njih bar jo 20 kvalitetnih igraca i talenata koji bi mogao da uskoci odmah u tu reprezentaciju. Ovako mozemo da placemo za takvim timom. No jedno su snovi, a drugo stvarnost. Ovi nasi koji su sada u reprezentaciji su najbolje sto imamo i treba ih podrzavati. Oni predstavljaju Srbiju, a to je ono sto smo mi. Idemo!

DedaMiloje

pre 7 godina

Jordan bi pojeo petrovica za dorucak vrlo lagano. Timski bi ih mozda pobedili, a kukoc i divac su mogli da donesu prevagu. raznovrsiniji igraci sa mnogo boljim osecajem za asistenciju.
(bla, 03. avgust 2016 13:53)

Pogledaj malo na you tubu kako ga Dražen loži 1na1 i ovaj krene ko konj Dražen ga izbaci kros overom ko iz šinobusa. Pogledaj kako mu Dražen daje trojku preko ruke sa 9 metara. Dražen je bio bog otac košarke.

srb.bg.

pre 7 godina

YU-GO-SLAVIJA YU-GO-SLAVIJA... Sećate li se vi stariji? Kada krene svakoga jeza podilazi a kosa se diže na glavi. Neznaju to ovi mladji. Sila smo bili u svemu. Zato su nas i rasturili zapadni dušmani!!!

Filip

pre 7 godina

Mene hvata nostalgija za plavim dresom :)
Sve sto valja smo osvojili u plavim dresovima
da li je moguce imati kombinaciju crvena i plava???
ili druga garnitura mora biti bijela ?
(Rambo amadeus, 3. avgust 2016 14:38)
Domaci nosi svetli dres (uglavnom beli), gost nosi tamni dres (plavi, zeleni, crveni, crni). Tako da crveno i plavo ne moze. Ali moze treci dres koji bi bio plav. Pa da menjamo. :D

veliki strumf

pre 7 godina

Tekst je da se najezis, sve sto je receno je tacno, ali mu fali jos jedna mala doza (neko sa ovih prostora ko je ziveo u Jugi, dozivljavao je kao svoju, pa da ovom tekstu da final touch, sto bi se reklo). Kolektivni sport je najbolji jugoslovenski produkt, bez ikakve dileme. Pre svega kosarka i vaterpolo, ali smo mocni bili i u rukometu, pa i u fudbalu (ipak je Zvezda pre raspada postala prvak Evrope, na SP u Italiji nezasluzeno smo ispali u cetvrtfinalu na penale od Argentine...). Jedino je odbojka malo zaostajala. Posle raspada, sport se podelio tako da je Srbiji pripala kosarka i odbojka, Hrvatima rukomet i fudbal, a u vaterpolu smo mi nesto bolji u ovih 25 godina, ali su i Hrvati odlicni. E sada, zamislite da nije bilo onih nacionalistickih ludaka 90ih i da je Juga postala konferederacija i da nastupa na ovim OI! Bili bismo jedna od najjacih nacija, preko 300 takmicara, sa velikim ulaganjima dosli bismo do 20 medalja sigurno, u kolektivnim sportovima bismo dominirali, i mogli bismo da izazovemo cak i Amere u basketu (tim u kome su Teo, oba Bogdanovica, Bjelica, Saric, Simon, Jokic, Pekovic...) sa ovim i ovakvim Dream Team-om mogao bi i te kako da se nosi! Tako bi bilo i u ostalim kolektivnim sportovima.

еврибади денс нау

pre 7 godina

@Jaa
Izgleda da si mnogo mlad. Arena je zamišljena da bude završena za SP 1994. Kada je početkom 90-ih postalo jasno da će nam oduzeti organizaciju, radovi na Areni su prekinuti jer je novce valjalo gurati, nešto u vojsku, mnogo više u džepove i ništa u privredu i razvoj.

Profesor BG

pre 7 godina

Sjajan tekst! Mozda zvuci nerealno, ali da je YU reprezentacija igrala zajedno u 92. u Barseloni na OI, ma koliko bili tada i za sva vremena, veliki igraci: Medzik, Dzordan i ekipa, u najmanju ruku bi se pomucili da dobiju Jugoslaviju. Na zalost, ovo ne vazi samo za kosarku. Fudbal, rukomet, odbojka, vaterpolo, tenis, atletika, veslanje, kajak, plivanje...zamislite Jugoslaviju danas...svetska sila u svakom segmentu, ne samo u sportu. Ovako, sve je spalo na nekoliko banana drzavica koje se zadovoljavaju malim stvarima... Ovo ne znaci da sam jugonostalgicar i da bih voleo da se jednog dana ponovo "dogodi" neka Jugoslavija, naprotiv, vec su ovo samo realne cinjenice.

Zoks

pre 7 godina

Cak i da je doslo do te utakmice mislim da bi nas dobili amerikanci
taj tim je bio strasan
da bilo bi im tesko morali bi da igraju krajnje ozbiljno ali ipak su bili bolji....
mada ja navijam za bilo koji tim koji igra protiv njih pa cak iz za spance koje ne mogu da podnesem :)

mm

pre 7 godina

(veliki strumf, 03. avgust 2016 14:13)


Slažem se sa konstatacijom da smo nakon raspada mi uspešni u košarci i vaterpolu dok su Hrvati u rukometu ali nikako se ne mogu složiti za fudbal i kako se može staviti znak jednakosti sa našim uspesima u košarci. Hrvati su bili jednom treći u fudbalu i sve ostalo završe u grupnim fazama a maksimum dodju do nekog cetvrtfinala.

sf

pre 7 godina

Na osnovu jednog teksta i mišljenja, ljudi se primaju kao da je to aksiom, te da nema teoretske šanse da to nije tako. Ne znam, ali gledam samo koliko je bilo i koliko je danas košarkaških sila (Amerikanci, Rusi, Litvanci, Španci, Italijani) pa ne mora baš Jugoslavija da bude tvorac moderne košarke.

Što se tiče SFRJ košarke, pa meni se čini da su Srbija i CG osvojile više trofeja i bili dominantniji u jednom kratkom periodu nego SFRJ tokom mnogo dužeg vremena. Ali vi jugonostalgičari pišete komentare u kojima to ne pominjete. Naravno slažu se Hrvati sa vama, zato što oni ništa nisu osvojili. Da su kojim slučajem osvojili samo jedno zlato, dakle ne pet kao Srbija, nego jedno, pa oni bi to uzdizali u nebesa ne bi pominjali SFRJ košarku. Eto tako, maštajte vi o sfrj košarci i zlatnim medaljama, Srbija i CG su ih se naosvajale.

DedaMiloje

pre 7 godina

Generacija Spanaca je bila jaca. Imali su 7-8 sjajnih igraca i nacionalni naboj. Dva Gasola, Ibaka, spolja sibaju Fernandez... Spanci su imali evropski Dream Team
(Beljo, 03. avgust 2016 12:08)

Ajde bre ne lupetaj molim te.

onako

pre 7 godina

"@kaligula
u kojoj areni bi igrali finale? :)
(CP3, 3. avgust 2016 12:15)"

U Beogradskoj areni koja je građena za Svetsko prvenstvo u košarci 1994, a zatim gradnja stala kada nam je domaćinstvo oduzeto zbog rata i sankcija. Umesto tu, Sp je 1994. održano u Torontu.

Nego, interesuje me - zašto pitaš?

Rambo amadeus

pre 7 godina

Mene hvata nostalgija za plavim dresom :)
Sve sto valja smo osvojili u plavim dresovima
da li je moguce imati kombinaciju crvena i plava???
ili druga garnitura mora biti bijela ?

Denko

pre 7 godina

Da bi drim-tim 92 pobedio nasu zlatnu generaciju morao bi da igra veoma ozbiljo. 94 SP u Beogradu bi bila druga prica, a da ne govorim o OI 96 kad bi nasi igraci vec imali i NBA iskustvo.

Branko

pre 7 godina

Rolling Stone je prvenstveno muzička novina a Tom Hawking novinar koji se bavi filmom, muzikom i slično. Članak gladi naše sujete i poklapa se sa nekim našim osećanjima i sećanjima. Šta bi bilo kad bi bilo, ne samo u košarci nego u sportu generalno, a da ne pričamo o privredi, industriji... Veliki Bata je od nas krenuo da rastura države koje mu smetaju, videćemo dokle će tako

Yoyo

pre 7 godina

Данашња Београдска арена је почела да се гради и требала је да буде завршена за светско првенство у Београду 1994.године где би смо тукли најачи тим Америке свих времена. У Барцелони то вероватно не бисмо могли урадити, прерано је било, али 1994. вероватно да.
На жалост, Амери, Немци и унутрашњи непријатељи растурише нам земљу и посвађаше нас између себе вероватно за сва времена.

lebovitz

pre 7 godina

Priče "šta bi bilo" me uvijek iznerviraju. Nema sporta u kojem Jugoslavija ne bi dominirala, barem deset godina nakon '92. Pa pogledajte npr fudbal. Zna se da se '90. Argentina sretno provukla, '92. bi titula evropskog prvaka sigurno bila naša, a uvjeren sam da smo i '94. I '98. mogli biti svjetski prvaci, o ostalim sportovima ne treba ni trošiti riječi, tu dominiramo i ovako razjedinjeni. Jeste šteta zbog neiskorištenog potencijala, ali nemojmo gajiti iluzije da je moglo biti ikako drugačije od onog kako se desilo. Ni danas, poslije svega, nismo ništa pametniji, opet bi isto bilo da je danas 1990.

ilija

pre 7 godina

Neverovatno i neka neformalna statistika kaжe da je potrebno u proseku 24,7 godina pa da ljudi počnu da promišljaju iskreno. Ovo je skoro u dan tačno.

Organska jaja

pre 7 godina

Nisu olimpijska zlata vrijedne na stotine hiljada zivota. Jednostavno mi nismo toliko cvrsti, niti imamo podrsku spolja. Lako nas je pomiriti i posvadjati zato je najbolje da smo odvojeno, eventualno konfederacija sa jasnom podjelom vlasti.

Posmatrac

pre 7 godina

Da i ja dodam dve:
1. Kad je objavljeno da NBA igraci mogu igrati na Olimpijadama, Time magazin je imao naslovnu stranu - USA-Jugoslavia Mec Stoleca
2. Kada su pitali Profesora Nikolica o toj utakmici, samo je rekao - znam kako se mogu pobediti Amerikanci. E sad, ako neko zna bolje....

Svetski Mega Car

pre 7 godina

1. Miloš Teodosić, Goran Dragić
2. Bogdan Bogdanović, Bojan Bogdanović, Zoran Dragić
3. Nikola Kalinić, Mario Hezonja
4. Nemanja Bjelica, Mirza Teletović
5. Nikola Vučević, Nikola Jokić, Boban Marjanović

Ovo je ekipa koja bi odrala sve reprezentacije na svetu, sem Amera. Protiv Amera bi igrali egal utakmicu, al mogla bi ova ekipa i Amere da pobedi.

dalibor79

pre 7 godina

secam se utakmice na OI u finalu srj(srbija)-usa.30 minuta smo se drzali dobro ma odlicno. e onda je divac morao da izadje zbog 5 licne greske a uz to savic nije igrao zbog povrede. e za tim zalim. da nam je tada mogo igrati savic verovatno bi divac mogo da izdrzi duze a da ne ulazi u probleme sa licnim greskama i onda bi bilo sve moguce. ipak posle raspada jugoslavije postoji samo jedna zemlja koja osvaja medalje od ex yu republika a to je srbija.

vlada

pre 7 godina

Da smo ostali zajedno j....i bi im kevu.Kakva je to reprezentacija bila,kakvi igraci,ljudi,sad da se skupe ovako matori vladali bi kosarkom narednih 100 god.

jerkovic

pre 7 godina

Petrovic je bio psihe kao danas naš Novak Djokovic, inteligentan iznad proseka, marljiv i radan do besvesti, i rodjeni pobednik u srcu. Respekt za Drazena za sva vremena. Siguran sam da se NBA zvezde u Barseloni 92 ne bi u finalu sa tadasnjom Jugoslavijom tako lako poigravale....

bra nik

pre 7 godina

Imam utisak da mnogi nisu razumeli tekst. Tekst se ne osvrće na finalni skor da smo igrali tada i ko bi pobedio. Tekst piše o sudaru dve različite filozofije košarke i o tome kako Evropska filozofija pobeđuje sada, 25 godina posle tog neodigranog susreta.

a sad ste mali pijuni

pre 7 godina

ovo je samo jedan mali deo priče zašto je rasturena jugoslavija.
ako pogledate kroz prizmu privrede, sve će vam biti jasnije.

marko

pre 7 godina

''Evropska košarka počiva na osnovama, a američka ističe atleticizam i sirov talenat''

Pa Prinston napad je izmišljen u Americi, Dule ga je u KKP ga koristio samo tako...
Ameri su postavili osnove košarke.
Nije američka košarka samo atleticizam, mnogo više imaju uigranih akcija nego u Evropi.

bla

pre 7 godina

Zato su Ameri i poslali najjači tim 1992 godine.. jer su pre toga lagano gubili..iako su imali u timu Robinsona, Hardveja. Bio bi to duel Dzordana i Petrovića. Mislim da bi bilo tesno,jer se trojke ne brane.Kada imaš sutersko veče.. možeš da izgubiš,ali malom razlikom.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (zoran, 3. avgust 2016 13:20)

Jordan bi pojeo petrovica za dorucak vrlo lagano. Timski bi ih mozda pobedili, a kukoc i divac su mogli da donesu prevagu. raznovrsiniji igraci sa mnogo boljim osecajem za asistenciju.

miki

pre 7 godina

Koliko se sjecam, na Mc Donalds Turniru( ne sjecam se u kojem gradu se igrao) su par godina prije Oimpijade u BArseloni, sami Boston Celticsi deklasirali reprezentaciju Jugoslavije, mislim da je bilo oko 20 poena razlike.

ni_kola

pre 7 godina

Srbija je zemlja Kosarke i Vaterpola. Dobri smo i u ostalim sportovima sem u Fudbalu. ali na zalost ugasice nam i ta dva sporta gde smo najjaci brzo , videcete uzimamo zlato u Vaterpolu na OI i posle toga nam se sve gasi. A u Kosarci medalju uzimamo.!

Babinjo

pre 7 godina

Duda Ivkovic je izjavio u dokumentarnom filmu o sebi, da je taj generacija bila toliko superiorna, da bi se oni spremali samo za tu utakmicu sa Amerikancima, i kako je on rekao:
''Mislim da bi smo ih zgromili".
(Boki SF, 3. avgust 2016 12:08);

Obratiti paznju od 26 minuta link https://www.youtube.com/watch?v=ebzG05HOoDI

Coco Bill

pre 7 godina

Ne samo to nego pravo pitanje je šta bi bilo u budućnosti kad bi ovi igrači stekli još više rutine i zrelosti !!! Jer neki od njih su još bili, da tako kažem, "manje iskusni" kao recimo Komazec, pa i Đorđević i Danilović. Dakle svetska i olimpiska prvenstva bi bila ako ne ništa drugo ono najmanje srebrna. Dok, što ovde već neko napisa, kroz evropska prvenstva bi se "prošetali"

zoran

pre 7 godina

Zato su Ameri i poslali najjači tim 1992 godine.. jer su pre toga lagano gubili..iako su imali u timu Robinsona, Hardveja. Bio bi to duel Dzordana i Petrovića. Mislim da bi bilo tesno,jer se trojke ne brane.Kada imaš sutersko veče.. možeš da izgubiš,ali malom razlikom.

djole

pre 7 godina

Revoluciju u NBA kosarku unela je ekipa Sakramento Kingsa sa pocetka devedesetih...u pitanju je bila igra koja se zasnivala na protoku lopte i kretnjama bez lopte a ne na izolacijama kako je vecina ostalih ekipa igrala. Sticaj okolnosti je bio takav da su u Kingsima najbolji dodavaci bili centri (Divac i Veber) pa je napad isao preko njih. Posle su slican stil igre preuzeli i Pistonsi (uveo Rik Karlajl, a Leri Braun samo ispratio u sezoni kada su uzeli titulu) i Spursi sa Parkerom i Djinobilijem, naravno prilagodjavajuci ga igracima sa kojima su raspolagali.

Mikeli

pre 7 godina

Kontam ja steroide i fizičku nadmoć. To im pomaže naravno. Pogledajte Lebrona, pa takvo telo se ne može dobiti teretnom i unošenjem tipa proteina i kreatina. Nema šanse. Svako ko je išao u teretanu to zna. Ali sa druge strane, pri šutu steroid ne pomaže. A nas su u finalu poprilično napunili dobrim šutem. Dakle po meni evropski igrači prosto moraju da poboljšaju svoj šut i da rade na tome. Danas skoro da i nema klasičnih šutera u evropskoj košarci. A ranije je i najgori tim svake lige imao barem jednog koji je umeo da sasipa kao blesav. Zašto se to dešava? Bas zato sto Nba traži fizički dominantne igrače ovde se šut zapostavlja. Prevelika upotreba tegova otupi osećaj. Daću vam jedan nevin primer. Dejan Tomasevic je u zvezdi imao sasvim lep šut. Nije bio šuter naravno, ali je pogađao fino sa distance. Kada je počeo dizati tegove znamo svi ste se desilo. Nije mogao dati koš ako nije bio direktno ispod njega. Košarka nažalost nije to što je bila. Da li će ikada biti? Vreme će pokazati.

Boki SF

pre 7 godina

Duda Ivkovic je izjavio u dokumentarnom filmu o sebi, da je taj generacija bila toliko superiorna, da bi se oni spremali samo za tu utakmicu sa Amerikancima, i kako je on rekao:
''Mislim da bi smo ih zgromili".

Visitor

pre 7 godina

Uh...sjajan tekst! Ovo bi komotno mogao da bude zvanični nekrolog ( čitulja/umrlica) jednoj državi, koja je mogla puno toga postići, ali, nažalost nije.

Momir Peh

pre 7 godina

Mislim da je MJ i ekipa krivi za raspad Yuge. Kad su skontali da smo bolji zamolili su CIA da malo zagužva kod nas, da se ne sramote

Alphonse-Marie-Adolphe de Neuville

pre 7 godina

Slažem se sa komentarima o dužini klupe, samo bih ispravio ZG TOM-šrauba, nije tada Danilović bio u prvoj petorci, nego Paspalj.

I da, najveća sportska tragedija je što ta utakmica nije odigrana.

Pitt

pre 7 godina

Iako vise volim fucu, svestan sam cinjenice da je kosarka nas pobednicki sport. Ali toga izgleda mnogi nisu svesni. To, osim nas, znaju svi u svetu - citav svet nas tu respektuje.
U Srbiji se igra jedna od najboljih kosarki na svetu. Tacka.
Ali, nekim cudom, sva paznja, odnosno, novac, ide fudbalu koji decenijama ne donosi nikakve rezultate.
Razumem zelju da fudbal bude sport broj jedan u Srbiji ali to jednostavno nije cinjenicno stanje sporta kod nas. Mi smo ipak kosarkaska nacija. I trebalo bi da smo ponosni na to!
Umesto da jos vise ulazemo u basket jer ponavljam, kosarka je nas pobednicki sport, mi uporno ulazemo u sport koji nema cak ni infrastrukturu. Smesno - kao da zidamo kucu bez temelja.
Okrenimo se kosarci da nam i to ne propadne. Tu smo majstori.

Zmaj Ognjeni Vuk

pre 7 godina

Jugoslavije je bila jaka u košarci i osvojila je dosta medalja, ali je ipak smešno porediti košarku pre 1992. kada je bila neuporedivo manja konkurencija sa današnjom modernom košarkom.

ss

pre 7 godina

1. Drazen, Kukoc, Palja, Rađa, Divac
2. Đorđević, Danilović, Komazec, Savić, Vranković
11 i 12 igraci bi verovatno bili Zdovc i mladi Bodiroga.

Majko moja ovo je bajka, nije ni čudo što se nije desilo...
(Neprežaljeni, 3. avgust 2016 11:41)


Najezio sam se!!!!

anabolik olimpik

pre 7 godina

lijepo je ovo procitati...
Ipak mislim da su najveci uticaj na americku kosarku u poslednjih 20 godina na paravili ne Jugosloveni i Evropljani vec - anabolicni steroidi.
Sou mast go on - pa eto ljudi hoce nadljude koji bi letjeli i udarali loptu u kos a ne sutirali i hemija je nasla put.
Pogledajte americke igrace u godinama prije dolaska steroida, visoki, tanki sa izduzenim misicima...
Odjednom se pretvaraju u gromade, napumpani u svakom pogledu...
Niko nije naivan, ne dobiju se takvi misici stalnim treniranjem ..
A ovi sto kazu ne mogu dopingom ustimati preciznost.. hm donekle da, ali pogledajte kako se odlicni timovi nose sa americkim ali nakon desetak minuta jenjavaju jer tempo ostavlja trag na cistom covjeku ali uz malo hemije...tempo moze da trrrraaajjjeeee....

aco

pre 7 godina

I sad bi igraci iz ex YU bili dostojan rival SAD. Nismo manje talentovani od njih. Oni imaju veci izbor jer su dosta veca zemlja. Sto se tice talenta, Litvanija je fenomen, kao Srbija i ostale drzave YU.

paka

pre 7 godina

toliko o tome kako se spolitika ne mesa u sport.
ostalo nam je da zalimo i da lamentiramo sta bi bilo kad bi bilo. to je bila najveca sportska nepravda do tada...

Mario

pre 7 godina

"...Zaboravite na Džordanove Bulse, na Sparse, na bilo koji Lebronov tim ili na Voriorse: Jugoslavija je napravila modernu igru onakvom kakvom je danas vidimo.“ UUUuufff ovde mi se oci zasuzile! :)

Pravo za Hokinsa!

Zivela kosarka! :)

Panac

pre 7 godina

Bio sam u JNA 1987 . Već se tada osjećao rast nacionalizma. ( te g. se dogodio zločin u kasarni Paraćin ). Nekima je odgovarao raspad Yuge ( sada su tajkuni ) a mogla se preustrojiti u konfederaciju, slično kao Švicarska. Bila bi to jaka i razvijena zemlja i svima bi bilo bolje. A u mnogim sportovima bi harali .
Što se tiče OI 1982 jedino bi "pravi" dream team mogao pobijediti Yugu. A bogme morali bi se dobro pomočiti,jer ako bi ih imalo podcijenili.... moglo bi biti svašta. Pogledajte utakmice iz 1990 kako su se prošetali do zlata. Dražen,Divac,Kukoč,Rađa itd. i danas bi rasturali.
Btw. Inzisirajte nogometnu ligu sa 10 klubova. Pogledajte kako su se dugli Austrija,Švicarska a sada i Hrv od kada imaju takve lige. Vrlo izgledno je da od sezone 2017/18
Hrv ima 2 u kval. LŠ + 3 u LE ( pola lige !)

Pozdrav iz Zagreba

zoki

pre 7 godina

Zamislite borbu SAD vs SFRJ+Sabonis ili Ali vs Stivenson.
Mozda je i bolje sto se nije desilo, ne bi bilo fer prema ranijim i kasnijim generacijama.
Najezim se i kad samo pomislim.

ZG

pre 7 godina

A onda scena sa pocetka utakmice ove nase prijateljske utakmice. 
Dva tima,dve zastave,dve himne.Srbija i Hrvatska. 
Stoje naspram Bilan,Saric...Aca...Bogdan jedan drugi,Sale,Kalina... 
Stoje i slusa svako svoje. 
Svedeni na meru koju su nase dugogodisnje i redovne musterije jedva cekale i docekale. 
Kao na tacni servirano.
(zvezdas, 03. avgust 2016 11:44)

ali to nije samo u sportu ,nego i u svemu drugome je sada tako....ekonomija i finacije...svi se sad grcamo i koprcamo a drugi rastu,a za mnoge smo bili pojam sile....

biće bolje

pre 7 godina

Pa i danas da se okupe najbolji igrači iz bivših republika mogli bi da igramo egal sa SAD, nego politika nacionalizam učinili su svoje, sada ovako mali i podeljeni možemo samo da se podsećamo šta je Jugoslavija bila, nadam se da će neke buduće generacije se okrenuti integraciji i budućnosti.

nikola

pre 7 godina

Pa realno i sada bi tim zemalja koje su nekad činile Jugoslaviju, u najgorem slučaju pošteno namučio Ameriku.

Dragić, Teodosić, Bojan Bogdanovic, Bogdan Bogdanović, Vučević, Peković, Šarić, Hezonja, Nedović, Bjelica, Simon, Jokić, Tomić, Marjanović... uz neku timsku hemiju i dobrog trenera, što je uvek krasilo košarkaške reprezentacije Jugoslavije, ekipa sa ovakvim igračima bi se prošetala do finala bilo kog takmičenja, a u finalu ... ipak je košarka njihov sport verovatno bi opet uzeli zlato, ali ne baš tako lagano kao na prošlom svetskom prvenstvu.

Ovakva nazovimo eventualna selekcija danas, ne bi bila ništa mnogo slabija od eventualne ekipe iz 92-ge godine.

Košarka je na balkanu uvek bila sport broj 1. a sigurno da bi i u fudbalu bili dosta bolji. Uvek favorit za polufinale - finale.

Ne plačem za bivšom zemljom, nego ovo što je sad ostalo od sporta i sportskih takmičenja je otužnog kvaliteta. Sve što valja od igrača beži u inostranstvo, sportske dvorane i stadioni prazni.

vlade

pre 7 godina

proćiće godine i godine, a tek ćemo biti sve svesniji, kakva je to država bila u poređenju sa današnjim svetskim poretkom! samo iz ovakvih "sporednih" tekstova, jasno je normalnima o čemu pišem.. nije bitno, dal Srbi mogu sa Hrvatima, da li oni, da li ovi.. od raspada, svi smo u kanalu, u odnosu na ono šta smo imali. a da smo ostali skupa.. pa ne znam baš da li bi smo pobedili dream team, ali svakako Yugoslavia bi imala bar jedno olimpijsko zlato više, jedno svetsko i bar 5 evropskih do sada, definitivno!

Stakala Zulu

pre 7 godina

Pogledajte Divčevu (i Draženovu) sliku, nosi opremu Adidas. A šta nose naši spirtisti na OI danas, kada je on predsednik Olimpijskog komiteta? Givovu!!! A putuju "low cost" kompanijama!!! Sram ga bilo!!!

fanatik de football

pre 7 godina

Jedini tim koji bi mogao da se suprotstavi amerima je uvek bio tim sa prostora bivse Jugoslavije. Nekada Vlade Divac, Drazen Petrovic, Aleksandar Djordjevic, Paspalj, Kukoc a sada bi to bili:

plejmejkeri:
Miloš Teodosić 195 => CSKA Moscow
Goran Dragić 191 cm => Miami Heat

bekovi:
Zoran Dragić 196cm => EA7 Emporio Armani Milan
Bogdan Bogdanović 198cm => Fenerbahce
Bojan Bogdanović 202cm => Brooklyn Nets

krila:
Nemanja Bjelica 209cm => Minnesota Timberwolves
Mario Hezonja 203cm => Orlando Magic

krilni centri:
Dario Šarić 208cm => Philadelphia 76ers
Mirza Teletović 206cm => Milwaukee Bucks
Nikola Jokić 208cm => Denver Nuggets

centri:
Nikola Peković 211 cm => Minnesota Timberwolves
Nikola Vučević 213 cm => Orlando Magic

Ovaj olimpijski tim bi bio vodjen od strane kumova Ivkovica i Obradovica i ucestvovanjem u konsultacijama Grega Popovica u dva pripremna ciklusa od po 50 dana pred evropski sampionat 2015 i olimpijske igre 2016 da se igraci uigraju i igraju timski kao jedan.

Ovaj tim bi mogao dobro da odigra protiv amera kojima fali Lebron,Kari, Grifin i Vestbruk.

NN

pre 7 godina

I Stef Kari je isticao Drazena Petrovica kao jednog od uzora, dakle nije slucajno to sto njihoba igra lici na igru Jugoslavije iz tog vremena.

Велибор

pre 7 godina

Питали су Кукоча амерички новинари крајем деведесетих шта мисли о првом дрим тиму.
Репрезентација Југославије је први дрим тим, одговори Кукоч.

mate

pre 7 godina

zadnja 2 zlata- Sp Argentina i Ep Rim- Toni Kukoc je najboljim igracem prvenstva proglasavan... Covik je po mom skromnom misljenju najvazniji igrac bio- a u to vrime to je i pokaza kada je s Jugoplastikom 3 puta bio prvak europe... nikad mi nije bilo jasno kako netko ( osim ovih koji uopce nisu gledali petrovica) moze rec da je drazen petrovic bolji igrac... recimo i dalipagic je bolji od petrovica bio... a ovaj tim- bez sumnje najbolja bijela ekipa...

Sale

pre 7 godina

Rekao je Duda Ivkovic da su se spremali samo za tu utakmicu sa Amerikancima i da im na kraju nisu dali da igraju. Uveren je da bi ih Jugoslavija pobedila. Duda to prica, a suza mu stoji u oku.

Jimmy Floyd

pre 7 godina

O tome sta bi bilo kad bi bilo necu ovaj put. Ono sto me je najvise zainteresovalo u ovom tekstu je deo posvecen Vladi Divcu. Jos jednom iskazano veliko postovanje prema tom coveku i kosarkasu koga danas veliki broj balavaca proziva po vestima, na ovom ili drugim sajtovima. Kako rece i sam autor teksta, covek koji je redefinisao ulogu centra i doveo je u danasnje okvire. Ne Dzabar, ne Olajdzuvon, ne O'Nil vec Divac. Covek koji ima takvo kosarkasko znanje i talenat da je bilo nebitno koliko je visok, bio bi jednako uspesan na svakoj poziciji. Jos jednom, veliko postovanje za ovog velikana naseg sporta.

Beljo

pre 7 godina

Generacija Spanaca je bila jaca. Imali su 7-8 sjajnih igraca i nacionalni naboj. Dva Gasola, Ibaka, spolja sibaju Fernandez... Spanci su imali evropski Dream Team

raikkonen

pre 7 godina

poslusajte izjavu dude ivkovica u ovom najnovijem dokumentarcu o njemu, gde na tu temu kaze da je sve bilo pripremano za tu jednu utakmicu (do momenta dok nisu definitivno rasprsene sve nade da cemo biti na OI) i da smo toliko bili superiorni i verovali u pobedu, da bismo ih dobili. ne sumnjam u te reci.

Sića

pre 7 godina

Fantastičan tekst, očigledno istinskog poznavaoca košarke, sporta uopšte. A zamislite, Divcu, Draženu, Rađi, Paspalju, Kukoču, Zdovcu... dodate nadolazeće zvezde Djordjevića, Danilovića, Komazeca... auuuuuuuu. Uskoro se pojavljuje i Bodiroga. Bio bi to istinski Drim tim bele, jugoslovenske košarke. A i belci su svojim šutom i treningom naterali i crne košarkaše da poslednjih godina više rade na tehnici, a ne samo na sirovoj snazi, jer svi su uvideli da nije moguće pobedjivati samo zakucavanjima i guranjem u reketu, dobar šut iz čiste pozicije za 3 poena može da donese očiglednu prednost, a takođe u suprotnom dobro uigrana odbrana sa tačno poznatim kretanjem i pokrivanjem unutar nje, opet može da donese prednost i lake koševe u kontranapadu. Zato se i menja NBA i postaje polako prihvatljiva za gledanje i u Evropi kod pravih ljubitelja košarke poslednjih par godina; jednostavno, evropska košarka je dokazala svoju nadmoć kroz igru Voriorsa. I zato Teo može slobodno u NBA, mislim da bi on sa Stefom bio dovoljan za totalni prelazak NBA u evropski stil košarke.

ZG TOM-šrauba

pre 7 godina

Odličan tekst pogotovo što to Ameri pišu. Tadašnja repka do 1991 koja je sve osvojila, nije stvar u udarnoj petorci Dražen, Divac, Kukoč, Rađa, Danilović , već u daljnjoj rotaciji u utakmicama, što svim repkama sa ovih prostora danas fali, Paspalj, Savić, Stojko Vranković, Đorđević, Perasović.......Da je došlo do tog finala bilo bi tijesno.

Sagan World Champion

pre 7 godina

Hrvati su odlično odigrali prvi deo meča, a onda dolazi period sa ličnim greškama i kvalitetom, u žargonu rečeno dužinom, klupe.
Dakle ne samo 5 igrača svetske klase što su Hrvati imali nego 12, što bi Srbi i jedan Slovenac nadopunili.
Šta bi bilo kad bi bilo???
Ili bi se FIBA i IOC potrudili da Team USA pobedi u svakom slučaju.
Ipak se dresovi da imenima Jordan, Macig, Barclay i ostali bolje prodaju gledano na svetskoj razini.

Neprežaljeni

pre 7 godina

1. Drazen, Kukoc, Palja, Rađa, Divac
2. Đorđević, Danilović, Komazec, Savić, Vranković
11 i 12 igraci bi verovatno bili Zdovc i mladi Bodiroga.

Majko moja ovo je bajka, nije ni čudo što se nije desilo...

kaligula

pre 7 godina

oi 92 ne bi dobili, naravno, ali bio bi to kosarkaski vatromet... ono sto zalim mnogo vise je domacinstvo sp ´94 u beogradu... 20000 u areni i finale sa amerima na nasem terenu- to bi bila utakmica koju bi sigurno dobili i bila bi svakako odskocna daska za oi ´96 i atlantu... i tada bi ih dobili na njihovom terenu... kosarka bivse zemlje je zasluzila ta dva finala... na kraju krajeva, kosarka jeste najbolji proizvod koju su balkanski narodi stvorili tokom zajednickog zivota u nekih 70-ak godina i danas time treba biti zadovoljan te se okrenuti buducnosti koja se, za nas, zove srpski nacionalni kosarkaski tim.....

lepota

pre 7 godina

Odlican tekst. Ja vec duze vreme govorim da nacin na koji Kari i GSW lici na nasu staru kosarku (pre devedesetih), da me Karijevi sutevi iz driblinga podsecaju na Kicanovica, Drazena itt (oni nisu lebdeli u vazduhu kao Dzordan, oni su sutirali iz driblinga, brzo, u penjanju). Upravo zbog toga sam navijao za GSW, Lebron iako je sjajan kosarkas je predstavnik kosarke koju ne volim, kao sto sam nekada vise voleo Medzika nego Dzordana. Kao sto volim San Antonio. Govoreci o San Antoniju, ne mogu da se setim Argentine 2004. godine u Atini - ja kupio kartu da gledam SCG, a gledao nasu kopiju - Argentinci su totalno igrali nasim stilom i razbili su Amere. Znaci, clanak je u pravu, sigurno smo uticali na mnoge narocito generacije 70-tih i drugom polovinom 80-tih.

Niko

pre 7 godina

Da nije razbijena jedina zemlja koja bi donekle mogla da parira kosarkaskim americkim vanzemaljcima,na svetskim prvenstvima i na olimpijadi borili bi se za zlato a na evropskim to bi skoro bila i cista formalnost uzeti zlatnu medalju.meni je nekako frapantno i cudno da je na takom malom prostoru iznedrio vrhunski broj trenerskih virtouza i kosarkaskih svetskih legendi.i ako bi poceli nabrajati sve nase cuvene trenere i igrace pre yu i posle mislim da bi nam trebali dani i dani...i sto se tice yuge mora se biti objektivan i reci da pored partizana,zvezde,bosne iz bih, rotor yu kosarke bila hrvatska sa yugoplastikom,zadrom,sibenikom,cibonom...a najveci od najvecih na ovim prostorima nikada prezaljeni odlazak drazena(jovanovog) petrovica!nasa kosarkaska proslost je nasa najveca sreca i ponos,a za buducnost ne moramo da brinemo,sada sami i samostalni i dalje smo svetski krem kosarke!pozdravim svim ljubiteljima kosarke!

kimi

pre 7 godina

U basketu Duda Ivković, Kari Pešić, Željko Obradović, Boža Maljković, Dule Vujošević...

U fudbalu Bata Đora, Piskavac, Pižon, Alkosan...

Johnny

pre 7 godina

Možda će zvučati infantilno, ali evo, i skoro 25 godina nakon – najviše žalim zbog toga što nismo odigrali sa njima taj meč. Čak i kada su nam avion vratili sa evropskog prvenstva u fudbalu nisam se toliko osetio ogorčenim. Jednostavno – to je bio najbolji evropski tim svih vremena. I ti čekaš olimpijadu, i taj meč koji bi bio meč svih mečeva, i... ne dočekaš. Oko nas raspad na svaki način, a mene najviše boli što se nismo s njima sreli, da vidimo gde smo. Nemam iluzija da bismo ih dobili, ali mi, kako creme de la creme evropskog basketa, protiv jedinog pravog dream team-a – može li jedan pasionirani ljubitelj sporta želeti više? Svaka čast ovom novinaru koji je odao sasvim zasluženo poštovanje najboljem evropskom timu svih vremena. Those were the days :)

zvezdas

pre 7 godina

Bas tako je i bilo,tacno tako.
A onda je sve rastureno.
Dok smo mi ratovali Spanci,Grci,Turci,Francuzi...postadose kosarkaske sile sa novoizgradjenim dvoranama i ogromnim budzetima.
A onda scena sa pocetka utakmice ove nase prijateljske utakmice.
Dva tima,dve zastave,dve himne.Srbija i Hrvatska.
Stoje naspram Bilan,Saric...Aca...Bogdan jedan drugi,Sale,Kalina...
Stoje i slusa svako svoje.
Svedeni na meru koju su nase dugogodisnje i redovne musterije jedva cekale i docekale.
Kao na tacni servirano.

Yugoslavia

pre 7 godina

Da je odigrana 92. bilo bi extra a zamslite tek kasnije sa mlađim naslednicima itd. Sve bi samleli... "i sve što bih reći znala u srcu sam zapisala, živela Jugoslavija"

Block

pre 7 godina

Svako ko je imao tu privilegiju da uzivo prati igru te najbolje kosarkaske generacije Evrope svih vremena zna da je svaka rec u ovom tekstu tacna. Ta skola kosarke je jos uvek toliko jaka da uprkos svemu jos uvek iznedri jake pojedince uprkos slabim nacionalnim ligama i malim budzetima. Stvarno pitanje je sta bi bilo da je odigrano finale SFRJ USA te 1992. godine.
Nema veze dobili smo umesto jedne jake drzave jedno sedam osam partljaka, da se gldojemo jos narednih pet generacija, dok lagano svi ne izumremo.

Johnny

pre 7 godina

Možda će zvučati infantilno, ali evo, i skoro 25 godina nakon – najviše žalim zbog toga što nismo odigrali sa njima taj meč. Čak i kada su nam avion vratili sa evropskog prvenstva u fudbalu nisam se toliko osetio ogorčenim. Jednostavno – to je bio najbolji evropski tim svih vremena. I ti čekaš olimpijadu, i taj meč koji bi bio meč svih mečeva, i... ne dočekaš. Oko nas raspad na svaki način, a mene najviše boli što se nismo s njima sreli, da vidimo gde smo. Nemam iluzija da bismo ih dobili, ali mi, kako creme de la creme evropskog basketa, protiv jedinog pravog dream team-a – može li jedan pasionirani ljubitelj sporta želeti više? Svaka čast ovom novinaru koji je odao sasvim zasluženo poštovanje najboljem evropskom timu svih vremena. Those were the days :)

Neprežaljeni

pre 7 godina

1. Drazen, Kukoc, Palja, Rađa, Divac
2. Đorđević, Danilović, Komazec, Savić, Vranković
11 i 12 igraci bi verovatno bili Zdovc i mladi Bodiroga.

Majko moja ovo je bajka, nije ni čudo što se nije desilo...

zvezdas

pre 7 godina

Bas tako je i bilo,tacno tako.
A onda je sve rastureno.
Dok smo mi ratovali Spanci,Grci,Turci,Francuzi...postadose kosarkaske sile sa novoizgradjenim dvoranama i ogromnim budzetima.
A onda scena sa pocetka utakmice ove nase prijateljske utakmice.
Dva tima,dve zastave,dve himne.Srbija i Hrvatska.
Stoje naspram Bilan,Saric...Aca...Bogdan jedan drugi,Sale,Kalina...
Stoje i slusa svako svoje.
Svedeni na meru koju su nase dugogodisnje i redovne musterije jedva cekale i docekale.
Kao na tacni servirano.

Велибор

pre 7 godina

Питали су Кукоча амерички новинари крајем деведесетих шта мисли о првом дрим тиму.
Репрезентација Југославије је први дрим тим, одговори Кукоч.

Block

pre 7 godina

Svako ko je imao tu privilegiju da uzivo prati igru te najbolje kosarkaske generacije Evrope svih vremena zna da je svaka rec u ovom tekstu tacna. Ta skola kosarke je jos uvek toliko jaka da uprkos svemu jos uvek iznedri jake pojedince uprkos slabim nacionalnim ligama i malim budzetima. Stvarno pitanje je sta bi bilo da je odigrano finale SFRJ USA te 1992. godine.
Nema veze dobili smo umesto jedne jake drzave jedno sedam osam partljaka, da se gldojemo jos narednih pet generacija, dok lagano svi ne izumremo.

Jimmy Floyd

pre 7 godina

O tome sta bi bilo kad bi bilo necu ovaj put. Ono sto me je najvise zainteresovalo u ovom tekstu je deo posvecen Vladi Divcu. Jos jednom iskazano veliko postovanje prema tom coveku i kosarkasu koga danas veliki broj balavaca proziva po vestima, na ovom ili drugim sajtovima. Kako rece i sam autor teksta, covek koji je redefinisao ulogu centra i doveo je u danasnje okvire. Ne Dzabar, ne Olajdzuvon, ne O'Nil vec Divac. Covek koji ima takvo kosarkasko znanje i talenat da je bilo nebitno koliko je visok, bio bi jednako uspesan na svakoj poziciji. Jos jednom, veliko postovanje za ovog velikana naseg sporta.

kimi

pre 7 godina

U basketu Duda Ivković, Kari Pešić, Željko Obradović, Boža Maljković, Dule Vujošević...

U fudbalu Bata Đora, Piskavac, Pižon, Alkosan...

ZG TOM-šrauba

pre 7 godina

Odličan tekst pogotovo što to Ameri pišu. Tadašnja repka do 1991 koja je sve osvojila, nije stvar u udarnoj petorci Dražen, Divac, Kukoč, Rađa, Danilović , već u daljnjoj rotaciji u utakmicama, što svim repkama sa ovih prostora danas fali, Paspalj, Savić, Stojko Vranković, Đorđević, Perasović.......Da je došlo do tog finala bilo bi tijesno.

DedaMiloje

pre 7 godina

Generacija Spanaca je bila jaca. Imali su 7-8 sjajnih igraca i nacionalni naboj. Dva Gasola, Ibaka, spolja sibaju Fernandez... Spanci su imali evropski Dream Team
(Beljo, 03. avgust 2016 12:08)

Ajde bre ne lupetaj molim te.

Panac

pre 7 godina

Bio sam u JNA 1987 . Već se tada osjećao rast nacionalizma. ( te g. se dogodio zločin u kasarni Paraćin ). Nekima je odgovarao raspad Yuge ( sada su tajkuni ) a mogla se preustrojiti u konfederaciju, slično kao Švicarska. Bila bi to jaka i razvijena zemlja i svima bi bilo bolje. A u mnogim sportovima bi harali .
Što se tiče OI 1982 jedino bi "pravi" dream team mogao pobijediti Yugu. A bogme morali bi se dobro pomočiti,jer ako bi ih imalo podcijenili.... moglo bi biti svašta. Pogledajte utakmice iz 1990 kako su se prošetali do zlata. Dražen,Divac,Kukoč,Rađa itd. i danas bi rasturali.
Btw. Inzisirajte nogometnu ligu sa 10 klubova. Pogledajte kako su se dugli Austrija,Švicarska a sada i Hrv od kada imaju takve lige. Vrlo izgledno je da od sezone 2017/18
Hrv ima 2 u kval. LŠ + 3 u LE ( pola lige !)

Pozdrav iz Zagreba

Sale

pre 7 godina

Rekao je Duda Ivkovic da su se spremali samo za tu utakmicu sa Amerikancima i da im na kraju nisu dali da igraju. Uveren je da bi ih Jugoslavija pobedila. Duda to prica, a suza mu stoji u oku.

kaligula

pre 7 godina

oi 92 ne bi dobili, naravno, ali bio bi to kosarkaski vatromet... ono sto zalim mnogo vise je domacinstvo sp ´94 u beogradu... 20000 u areni i finale sa amerima na nasem terenu- to bi bila utakmica koju bi sigurno dobili i bila bi svakako odskocna daska za oi ´96 i atlantu... i tada bi ih dobili na njihovom terenu... kosarka bivse zemlje je zasluzila ta dva finala... na kraju krajeva, kosarka jeste najbolji proizvod koju su balkanski narodi stvorili tokom zajednickog zivota u nekih 70-ak godina i danas time treba biti zadovoljan te se okrenuti buducnosti koja se, za nas, zove srpski nacionalni kosarkaski tim.....

Boki SF

pre 7 godina

Duda Ivkovic je izjavio u dokumentarnom filmu o sebi, da je taj generacija bila toliko superiorna, da bi se oni spremali samo za tu utakmicu sa Amerikancima, i kako je on rekao:
''Mislim da bi smo ih zgromili".

Visitor

pre 7 godina

Uh...sjajan tekst! Ovo bi komotno mogao da bude zvanični nekrolog ( čitulja/umrlica) jednoj državi, koja je mogla puno toga postići, ali, nažalost nije.

BeKo

pre 7 godina

Pešić je u Bormio na SP 1987 za juniore poveo ove igrače:

Zoran Kalpić, Luka Pavićević, Nebojša Ilić, Toni Kukoč, Miroslav Pecarski, Teoman Alibegović, Aleksandar Đorđević, Samir Avdić, Vlade Divac, Radenko Dobraš, Dino Rađa i Slaviša Koprivica.

Za Amerikance su igrali Kevin Pričard, Lari Džonson, Geri Pejton, Stejsi Ogmon, Dvejn Šincijus, Lajonel Simons, Skot Vilijams, Brajan Vilijams, Labradford Smit.

Lari Braun je spremio taktiku za Kukoča (u grupi dao Aerikancima 37 poena 11/12 trojke !!!,plavi pobedili 110-95), ali je Pešić smislio lukavstvo za renomiranog kolegu: umesto na Kukoča, kao u prvom meču, igraće se na centre. Rezultat je bila sigurna pobeda od 86-76, uz briljatnu igru Divca (21 poen) i Rađe (20) dok ih je pratio Ilić sa 14 poena.

Inače te godine su i maldi fudbaleri(Čile)i rukometaši(Rijeka)bili juniorski prvaci sveta.Radilo se ozbiljno i stvaralo.Danas...

bra nik

pre 7 godina

Imam utisak da mnogi nisu razumeli tekst. Tekst se ne osvrće na finalni skor da smo igrali tada i ko bi pobedio. Tekst piše o sudaru dve različite filozofije košarke i o tome kako Evropska filozofija pobeđuje sada, 25 godina posle tog neodigranog susreta.

srb.bg.

pre 7 godina

YU-GO-SLAVIJA YU-GO-SLAVIJA... Sećate li se vi stariji? Kada krene svakoga jeza podilazi a kosa se diže na glavi. Neznaju to ovi mladji. Sila smo bili u svemu. Zato su nas i rasturili zapadni dušmani!!!

fanatik de football

pre 7 godina

Jedini tim koji bi mogao da se suprotstavi amerima je uvek bio tim sa prostora bivse Jugoslavije. Nekada Vlade Divac, Drazen Petrovic, Aleksandar Djordjevic, Paspalj, Kukoc a sada bi to bili:

plejmejkeri:
Miloš Teodosić 195 => CSKA Moscow
Goran Dragić 191 cm => Miami Heat

bekovi:
Zoran Dragić 196cm => EA7 Emporio Armani Milan
Bogdan Bogdanović 198cm => Fenerbahce
Bojan Bogdanović 202cm => Brooklyn Nets

krila:
Nemanja Bjelica 209cm => Minnesota Timberwolves
Mario Hezonja 203cm => Orlando Magic

krilni centri:
Dario Šarić 208cm => Philadelphia 76ers
Mirza Teletović 206cm => Milwaukee Bucks
Nikola Jokić 208cm => Denver Nuggets

centri:
Nikola Peković 211 cm => Minnesota Timberwolves
Nikola Vučević 213 cm => Orlando Magic

Ovaj olimpijski tim bi bio vodjen od strane kumova Ivkovica i Obradovica i ucestvovanjem u konsultacijama Grega Popovica u dva pripremna ciklusa od po 50 dana pred evropski sampionat 2015 i olimpijske igre 2016 da se igraci uigraju i igraju timski kao jedan.

Ovaj tim bi mogao dobro da odigra protiv amera kojima fali Lebron,Kari, Grifin i Vestbruk.

aco

pre 7 godina

I sad bi igraci iz ex YU bili dostojan rival SAD. Nismo manje talentovani od njih. Oni imaju veci izbor jer su dosta veca zemlja. Sto se tice talenta, Litvanija je fenomen, kao Srbija i ostale drzave YU.

jerkovic

pre 7 godina

Petrovic je bio psihe kao danas naš Novak Djokovic, inteligentan iznad proseka, marljiv i radan do besvesti, i rodjeni pobednik u srcu. Respekt za Drazena za sva vremena. Siguran sam da se NBA zvezde u Barseloni 92 ne bi u finalu sa tadasnjom Jugoslavijom tako lako poigravale....

lepota

pre 7 godina

Odlican tekst. Ja vec duze vreme govorim da nacin na koji Kari i GSW lici na nasu staru kosarku (pre devedesetih), da me Karijevi sutevi iz driblinga podsecaju na Kicanovica, Drazena itt (oni nisu lebdeli u vazduhu kao Dzordan, oni su sutirali iz driblinga, brzo, u penjanju). Upravo zbog toga sam navijao za GSW, Lebron iako je sjajan kosarkas je predstavnik kosarke koju ne volim, kao sto sam nekada vise voleo Medzika nego Dzordana. Kao sto volim San Antonio. Govoreci o San Antoniju, ne mogu da se setim Argentine 2004. godine u Atini - ja kupio kartu da gledam SCG, a gledao nasu kopiju - Argentinci su totalno igrali nasim stilom i razbili su Amere. Znaci, clanak je u pravu, sigurno smo uticali na mnoge narocito generacije 70-tih i drugom polovinom 80-tih.

Mario

pre 7 godina

"...Zaboravite na Džordanove Bulse, na Sparse, na bilo koji Lebronov tim ili na Voriorse: Jugoslavija je napravila modernu igru onakvom kakvom je danas vidimo.“ UUUuufff ovde mi se oci zasuzile! :)

Pravo za Hokinsa!

Zivela kosarka! :)

Sagan World Champion

pre 7 godina

Hrvati su odlično odigrali prvi deo meča, a onda dolazi period sa ličnim greškama i kvalitetom, u žargonu rečeno dužinom, klupe.
Dakle ne samo 5 igrača svetske klase što su Hrvati imali nego 12, što bi Srbi i jedan Slovenac nadopunili.
Šta bi bilo kad bi bilo???
Ili bi se FIBA i IOC potrudili da Team USA pobedi u svakom slučaju.
Ipak se dresovi da imenima Jordan, Macig, Barclay i ostali bolje prodaju gledano na svetskoj razini.

Niko

pre 7 godina

Da nije razbijena jedina zemlja koja bi donekle mogla da parira kosarkaskim americkim vanzemaljcima,na svetskim prvenstvima i na olimpijadi borili bi se za zlato a na evropskim to bi skoro bila i cista formalnost uzeti zlatnu medalju.meni je nekako frapantno i cudno da je na takom malom prostoru iznedrio vrhunski broj trenerskih virtouza i kosarkaskih svetskih legendi.i ako bi poceli nabrajati sve nase cuvene trenere i igrace pre yu i posle mislim da bi nam trebali dani i dani...i sto se tice yuge mora se biti objektivan i reci da pored partizana,zvezde,bosne iz bih, rotor yu kosarke bila hrvatska sa yugoplastikom,zadrom,sibenikom,cibonom...a najveci od najvecih na ovim prostorima nikada prezaljeni odlazak drazena(jovanovog) petrovica!nasa kosarkaska proslost je nasa najveca sreca i ponos,a za buducnost ne moramo da brinemo,sada sami i samostalni i dalje smo svetski krem kosarke!pozdravim svim ljubiteljima kosarke!

Pitt

pre 7 godina

Iako vise volim fucu, svestan sam cinjenice da je kosarka nas pobednicki sport. Ali toga izgleda mnogi nisu svesni. To, osim nas, znaju svi u svetu - citav svet nas tu respektuje.
U Srbiji se igra jedna od najboljih kosarki na svetu. Tacka.
Ali, nekim cudom, sva paznja, odnosno, novac, ide fudbalu koji decenijama ne donosi nikakve rezultate.
Razumem zelju da fudbal bude sport broj jedan u Srbiji ali to jednostavno nije cinjenicno stanje sporta kod nas. Mi smo ipak kosarkaska nacija. I trebalo bi da smo ponosni na to!
Umesto da jos vise ulazemo u basket jer ponavljam, kosarka je nas pobednicki sport, mi uporno ulazemo u sport koji nema cak ni infrastrukturu. Smesno - kao da zidamo kucu bez temelja.
Okrenimo se kosarci da nam i to ne propadne. Tu smo majstori.

NN

pre 7 godina

I Stef Kari je isticao Drazena Petrovica kao jednog od uzora, dakle nije slucajno to sto njihoba igra lici na igru Jugoslavije iz tog vremena.

Posmatrac

pre 7 godina

Da i ja dodam dve:
1. Kad je objavljeno da NBA igraci mogu igrati na Olimpijadama, Time magazin je imao naslovnu stranu - USA-Jugoslavia Mec Stoleca
2. Kada su pitali Profesora Nikolica o toj utakmici, samo je rekao - znam kako se mogu pobediti Amerikanci. E sad, ako neko zna bolje....

ss

pre 7 godina

1. Drazen, Kukoc, Palja, Rađa, Divac
2. Đorđević, Danilović, Komazec, Savić, Vranković
11 i 12 igraci bi verovatno bili Zdovc i mladi Bodiroga.

Majko moja ovo je bajka, nije ni čudo što se nije desilo...
(Neprežaljeni, 3. avgust 2016 11:41)


Najezio sam se!!!!

anabolik olimpik

pre 7 godina

lijepo je ovo procitati...
Ipak mislim da su najveci uticaj na americku kosarku u poslednjih 20 godina na paravili ne Jugosloveni i Evropljani vec - anabolicni steroidi.
Sou mast go on - pa eto ljudi hoce nadljude koji bi letjeli i udarali loptu u kos a ne sutirali i hemija je nasla put.
Pogledajte americke igrace u godinama prije dolaska steroida, visoki, tanki sa izduzenim misicima...
Odjednom se pretvaraju u gromade, napumpani u svakom pogledu...
Niko nije naivan, ne dobiju se takvi misici stalnim treniranjem ..
A ovi sto kazu ne mogu dopingom ustimati preciznost.. hm donekle da, ali pogledajte kako se odlicni timovi nose sa americkim ali nakon desetak minuta jenjavaju jer tempo ostavlja trag na cistom covjeku ali uz malo hemije...tempo moze da trrrraaajjjeeee....

Labud

pre 7 godina

Jugoslavija kao drzava, kao revolucionarni pokret, kao ideja, je bila daleko veca od sume njenih delova.

Eto vam sada vase pigmejske drzave nacionalisti, bedne, zavisne, kolonizovane i prezaduzene.

Labud kada potegne ovu pricu u kafani bude nadglasan od strane glasnih neznalica, zato je naucio da Mu je bolje da pije sam i ponekad pusti suzu samotnjacku. Tesko je gotovo uvek biti u pravu.

nikola

pre 7 godina

Pa realno i sada bi tim zemalja koje su nekad činile Jugoslaviju, u najgorem slučaju pošteno namučio Ameriku.

Dragić, Teodosić, Bojan Bogdanovic, Bogdan Bogdanović, Vučević, Peković, Šarić, Hezonja, Nedović, Bjelica, Simon, Jokić, Tomić, Marjanović... uz neku timsku hemiju i dobrog trenera, što je uvek krasilo košarkaške reprezentacije Jugoslavije, ekipa sa ovakvim igračima bi se prošetala do finala bilo kog takmičenja, a u finalu ... ipak je košarka njihov sport verovatno bi opet uzeli zlato, ali ne baš tako lagano kao na prošlom svetskom prvenstvu.

Ovakva nazovimo eventualna selekcija danas, ne bi bila ništa mnogo slabija od eventualne ekipe iz 92-ge godine.

Košarka je na balkanu uvek bila sport broj 1. a sigurno da bi i u fudbalu bili dosta bolji. Uvek favorit za polufinale - finale.

Ne plačem za bivšom zemljom, nego ovo što je sad ostalo od sporta i sportskih takmičenja je otužnog kvaliteta. Sve što valja od igrača beži u inostranstvo, sportske dvorane i stadioni prazni.

Yugoslavia

pre 7 godina

Da je odigrana 92. bilo bi extra a zamslite tek kasnije sa mlađim naslednicima itd. Sve bi samleli... "i sve što bih reći znala u srcu sam zapisala, živela Jugoslavija"

vlade

pre 7 godina

proćiće godine i godine, a tek ćemo biti sve svesniji, kakva je to država bila u poređenju sa današnjim svetskim poretkom! samo iz ovakvih "sporednih" tekstova, jasno je normalnima o čemu pišem.. nije bitno, dal Srbi mogu sa Hrvatima, da li oni, da li ovi.. od raspada, svi smo u kanalu, u odnosu na ono šta smo imali. a da smo ostali skupa.. pa ne znam baš da li bi smo pobedili dream team, ali svakako Yugoslavia bi imala bar jedno olimpijsko zlato više, jedno svetsko i bar 5 evropskih do sada, definitivno!

raikkonen

pre 7 godina

poslusajte izjavu dude ivkovica u ovom najnovijem dokumentarcu o njemu, gde na tu temu kaze da je sve bilo pripremano za tu jednu utakmicu (do momenta dok nisu definitivno rasprsene sve nade da cemo biti na OI) i da smo toliko bili superiorni i verovali u pobedu, da bismo ih dobili. ne sumnjam u te reci.

Yoyo

pre 7 godina

Данашња Београдска арена је почела да се гради и требала је да буде завршена за светско првенство у Београду 1994.године где би смо тукли најачи тим Америке свих времена. У Барцелони то вероватно не бисмо могли урадити, прерано је било, али 1994. вероватно да.
На жалост, Амери, Немци и унутрашњи непријатељи растурише нам земљу и посвађаше нас између себе вероватно за сва времена.

biće bolje

pre 7 godina

Pa i danas da se okupe najbolji igrači iz bivših republika mogli bi da igramo egal sa SAD, nego politika nacionalizam učinili su svoje, sada ovako mali i podeljeni možemo samo da se podsećamo šta je Jugoslavija bila, nadam se da će neke buduće generacije se okrenuti integraciji i budućnosti.

Andy

pre 7 godina

Pa i sada bismo imali "Drim tim", ali smo dovoljno glupi da bismo radije da ratujemo i ubijamo se... Zamislite ekipu koja bi recimo na pleju imala Milosa Teodosica i Gorana Dragica; na beku Bojana i Bogdana Bogdanovica i Sasu Vujacica; na krilu Nemanju Bjelicu i Mario Hezonju; na krilnom centru Mirzu Taletovica i Dario Sarica i na centru Nikolu Vucevica, Nikolu Pekovica i Nikolu Jokica. To je 10 igraca koji igraju bitne uloge u svojim NBA timovima. Pored njih bar jo 20 kvalitetnih igraca i talenata koji bi mogao da uskoci odmah u tu reprezentaciju. Ovako mozemo da placemo za takvim timom. No jedno su snovi, a drugo stvarnost. Ovi nasi koji su sada u reprezentaciji su najbolje sto imamo i treba ih podrzavati. Oni predstavljaju Srbiju, a to je ono sto smo mi. Idemo!

veliki strumf

pre 7 godina

Tekst je da se najezis, sve sto je receno je tacno, ali mu fali jos jedna mala doza (neko sa ovih prostora ko je ziveo u Jugi, dozivljavao je kao svoju, pa da ovom tekstu da final touch, sto bi se reklo). Kolektivni sport je najbolji jugoslovenski produkt, bez ikakve dileme. Pre svega kosarka i vaterpolo, ali smo mocni bili i u rukometu, pa i u fudbalu (ipak je Zvezda pre raspada postala prvak Evrope, na SP u Italiji nezasluzeno smo ispali u cetvrtfinalu na penale od Argentine...). Jedino je odbojka malo zaostajala. Posle raspada, sport se podelio tako da je Srbiji pripala kosarka i odbojka, Hrvatima rukomet i fudbal, a u vaterpolu smo mi nesto bolji u ovih 25 godina, ali su i Hrvati odlicni. E sada, zamislite da nije bilo onih nacionalistickih ludaka 90ih i da je Juga postala konferederacija i da nastupa na ovim OI! Bili bismo jedna od najjacih nacija, preko 300 takmicara, sa velikim ulaganjima dosli bismo do 20 medalja sigurno, u kolektivnim sportovima bismo dominirali, i mogli bismo da izazovemo cak i Amere u basketu (tim u kome su Teo, oba Bogdanovica, Bjelica, Saric, Simon, Jokic, Pekovic...) sa ovim i ovakvim Dream Team-om mogao bi i te kako da se nosi! Tako bi bilo i u ostalim kolektivnim sportovima.

peckanje

pre 7 godina

sjajan text! a taman sam komentarisao sa kumom kako je GS sličan evropskoj košarci i da je Greg P. "jugoslovenski" trener... I još nešto, članak nam pokazuje kako smo kao nacija (yugo) mogli mnogo toga samo da smo bili ujedinjeni, a sada Ameri posle raspada Yuge ubiru plodove svega toga... tako je naravno i u svim drugim aspektima života i rada. Mi se i danas prepucavam i svađamo na Balkanu, umesto da zajedno radimo i sarađujemo... Učite ljudi! Patriotizam je poslednje utočište baraba!

Alphonse-Marie-Adolphe de Neuville

pre 7 godina

Slažem se sa komentarima o dužini klupe, samo bih ispravio ZG TOM-šrauba, nije tada Danilović bio u prvoj petorci, nego Paspalj.

I da, najveća sportska tragedija je što ta utakmica nije odigrana.

lebovitz

pre 7 godina

Priče "šta bi bilo" me uvijek iznerviraju. Nema sporta u kojem Jugoslavija ne bi dominirala, barem deset godina nakon '92. Pa pogledajte npr fudbal. Zna se da se '90. Argentina sretno provukla, '92. bi titula evropskog prvaka sigurno bila naša, a uvjeren sam da smo i '94. I '98. mogli biti svjetski prvaci, o ostalim sportovima ne treba ni trošiti riječi, tu dominiramo i ovako razjedinjeni. Jeste šteta zbog neiskorištenog potencijala, ali nemojmo gajiti iluzije da je moglo biti ikako drugačije od onog kako se desilo. Ni danas, poslije svega, nismo ništa pametniji, opet bi isto bilo da je danas 1990.

ford

pre 7 godina

Bas u momentu kada je Jugoslavija pocela da ubire plodove dobrog rada i organizacije u svim sferama,od ekonomije do sporta,neke usijane glave su mislile drugacije..A sport je odlican pokazatelj u kakvom stanju ti je drzava.Ocekujem gomilu minusa zbog ovoga sto pisem i nije me briga,ali bih voleo da opet zivim na takvom mestu,u takvoj zemlji!!A basket i ovaj tekst je nesto sto svi znamo..

еврибади денс нау

pre 7 godina

@Jaa
Izgleda da si mnogo mlad. Arena je zamišljena da bude završena za SP 1994. Kada je početkom 90-ih postalo jasno da će nam oduzeti organizaciju, radovi na Areni su prekinuti jer je novce valjalo gurati, nešto u vojsku, mnogo više u džepove i ništa u privredu i razvoj.

ZG

pre 7 godina

A onda scena sa pocetka utakmice ove nase prijateljske utakmice. 
Dva tima,dve zastave,dve himne.Srbija i Hrvatska. 
Stoje naspram Bilan,Saric...Aca...Bogdan jedan drugi,Sale,Kalina... 
Stoje i slusa svako svoje. 
Svedeni na meru koju su nase dugogodisnje i redovne musterije jedva cekale i docekale. 
Kao na tacni servirano.
(zvezdas, 03. avgust 2016 11:44)

ali to nije samo u sportu ,nego i u svemu drugome je sada tako....ekonomija i finacije...svi se sad grcamo i koprcamo a drugi rastu,a za mnoge smo bili pojam sile....

...

pre 7 godina

Koja Španija.. To je trajalo 2-3 godine..1990-2002 na sva tri svetska koja učestvovali Jugoslavija i ona druga okružena tj samo Srbija osvojili smo sva 3 svetska.. O evropskim da ne pričamo.. Tako da 1989-2002 bi sigurno bio neprekidan niz zlata i možda srebra... I u klupskom da ne pričamo.. Da se nije raspala SFRJ pitanje dal bi iko sem timova iz SFRJ ista osvojio.. 1985-1992 timovi iz SFRJ osvojili evroligu 6 puta.. Ostatak evrope jednom i to real madrid sa Drazenom koji ubacivao po 40 poena.

mate

pre 7 godina

zadnja 2 zlata- Sp Argentina i Ep Rim- Toni Kukoc je najboljim igracem prvenstva proglasavan... Covik je po mom skromnom misljenju najvazniji igrac bio- a u to vrime to je i pokaza kada je s Jugoplastikom 3 puta bio prvak europe... nikad mi nije bilo jasno kako netko ( osim ovih koji uopce nisu gledali petrovica) moze rec da je drazen petrovic bolji igrac... recimo i dalipagic je bolji od petrovica bio... a ovaj tim- bez sumnje najbolja bijela ekipa...

onako

pre 7 godina

"@kaligula
u kojoj areni bi igrali finale? :)
(CP3, 3. avgust 2016 12:15)"

U Beogradskoj areni koja je građena za Svetsko prvenstvo u košarci 1994, a zatim gradnja stala kada nam je domaćinstvo oduzeto zbog rata i sankcija. Umesto tu, Sp je 1994. održano u Torontu.

Nego, interesuje me - zašto pitaš?

Sića

pre 7 godina

Fantastičan tekst, očigledno istinskog poznavaoca košarke, sporta uopšte. A zamislite, Divcu, Draženu, Rađi, Paspalju, Kukoču, Zdovcu... dodate nadolazeće zvezde Djordjevića, Danilovića, Komazeca... auuuuuuuu. Uskoro se pojavljuje i Bodiroga. Bio bi to istinski Drim tim bele, jugoslovenske košarke. A i belci su svojim šutom i treningom naterali i crne košarkaše da poslednjih godina više rade na tehnici, a ne samo na sirovoj snazi, jer svi su uvideli da nije moguće pobedjivati samo zakucavanjima i guranjem u reketu, dobar šut iz čiste pozicije za 3 poena može da donese očiglednu prednost, a takođe u suprotnom dobro uigrana odbrana sa tačno poznatim kretanjem i pokrivanjem unutar nje, opet može da donese prednost i lake koševe u kontranapadu. Zato se i menja NBA i postaje polako prihvatljiva za gledanje i u Evropi kod pravih ljubitelja košarke poslednjih par godina; jednostavno, evropska košarka je dokazala svoju nadmoć kroz igru Voriorsa. I zato Teo može slobodno u NBA, mislim da bi on sa Stefom bio dovoljan za totalni prelazak NBA u evropski stil košarke.

dalibor79

pre 7 godina

secam se utakmice na OI u finalu srj(srbija)-usa.30 minuta smo se drzali dobro ma odlicno. e onda je divac morao da izadje zbog 5 licne greske a uz to savic nije igrao zbog povrede. e za tim zalim. da nam je tada mogo igrati savic verovatno bi divac mogo da izdrzi duze a da ne ulazi u probleme sa licnim greskama i onda bi bilo sve moguce. ipak posle raspada jugoslavije postoji samo jedna zemlja koja osvaja medalje od ex yu republika a to je srbija.

Denko

pre 7 godina

Da bi drim-tim 92 pobedio nasu zlatnu generaciju morao bi da igra veoma ozbiljo. 94 SP u Beogradu bi bila druga prica, a da ne govorim o OI 96 kad bi nasi igraci vec imali i NBA iskustvo.

vlada

pre 7 godina

Da smo ostali zajedno j....i bi im kevu.Kakva je to reprezentacija bila,kakvi igraci,ljudi,sad da se skupe ovako matori vladali bi kosarkom narednih 100 god.

lepota

pre 7 godina

Generacija Spanaca je bila jaca. Imali su 7-8 sjajnih igraca i nacionalni naboj. Dva Gasola, Ibaka, spolja sibaju Fernandez... Spanci su imali evropski Dream Team
(Beljo, 03. avgust 2016 12:08)

Uvek je tesko porediti razlicite generacije igraca, mada mozda nije i tako – u vreme “power-sport-a” kada smo pomislili da ne moze da se bude vrhunski igrac bez izuzetne snage mi imamo Mesija, Karija, itt koji situacije resavaju pre svega tehnikom .
Ali, mozda je ipak bolje napraviti ovakvo poredjenje - izuzimajuci USA dream team, SFRJ tim bi nastavio da sa lakocom pobedjuje sve ostale ekipe, najmanje sledecih 5-6 godina – cak je I sams FR Yugoslavia osvojila prvenstva Evrope i svetsko prvenstvo bez Hrvata i ostalih kada se vratila 1995.godine. To znaci, da bi svi zajedno osvojili sva evropska prvenstva u period 1988 – 1999, plus bi na svetskim prvenstvima i olimpijada jedino imali konkurenciju u US dream team-u (sto ce reci bili bi u najgorem slucaju drugi). Sada, hajde da to uporedimo sa rezultatima spanske najbolje generacije u njihovih 11 godina (pocev od 2005): 1) na evropskim prvenstvima tri prva mesta, jednom drugi, jednom treci, jednom cetvrti; 2) na svetskim prvenstvima su bili prvi, sesti i peti; 3) na Olimpijadama su bili dva puta drugi. Dakle, izuzev Olimpijada gde su bili dva puta drugi iza Amera, na svim drugim prvenstvima su u proseku bili daleko losiji nego sto bi ekipa SFRJ bila. Na osnovu ovoga je jasno da je ekipa SFRJ bila daleko kvalitetnija.

Dejan

pre 7 godina

Pogledajte neku utakmicu sa te Olimpijade. Prvi put američki profesionalci, prvi put igras protiv profesionalaca. Mnogi timovi su bili toliko preplašeni da igrači nisu smeli da udje u reket. Pogledajte nase, mladi, drski i samouvereni. Bila bi to neponovljiv utakmica. A ako želite da vidite razliku američke i ostale košarke pogledajte utakmicu USA-Argentina sa Svetskog prvenstva 2002. Čas košarke koji je postao udžbenik američkim trenerima. To je prvi video Greg Popović.

DedaMiloje

pre 7 godina

Odličan tekst, ali ja mislim da današnji igrači u Evropi moraju drastično da rade na šutu. Evropski igrači nikada u istoriji nisu imali tako očajan šut, čak i ovi koje zovemo šuterima nisu na tom nivou. Pa ljudi pogledajte vi samo u toj jugoslovenskoj reprezentaciji kojih šutera je bilo, Dražen je mogao da zatrpa koga hoćeš sa trojke, o distanci i slobodnim bacanjima je izlišno govoriti, to je bio zicer. Centri Divac i Radja, retko promašivali, ovamo Kukoč, mislim to su sve bile šuterske zveri koje su radile na svom šutu. Dražen je imao ključ od hale, šutirao je po 1000 slobodnih bacanja i trojki na treningu. Tesno bi bilo sa amerikancima, a i Nikolić je bio živ, svašta bi se tu desilo, egal utakmicu bi Jugoslavija dobila.

xza

pre 7 godina

dal iko misli da je Yugoslavia mogla da pobedi? izgubili bi sigurno Ali ne ko ostali sa 45 razlike nego mozda 10-20. ipak nije Djordjevic ikad bio bolji od Medzika, nisu nikad Danilovic I Petrovic bili bolji od Dzordana, nisu nikad Divac, Radja, Savic I Kukoc bili bolji od Birda, Robinsona, Pipena I Melona. Ali Jesu bili evropski ili jos bolje svetski ne americki drim tim

Profesor BG

pre 7 godina

Sjajan tekst! Mozda zvuci nerealno, ali da je YU reprezentacija igrala zajedno u 92. u Barseloni na OI, ma koliko bili tada i za sva vremena, veliki igraci: Medzik, Dzordan i ekipa, u najmanju ruku bi se pomucili da dobiju Jugoslaviju. Na zalost, ovo ne vazi samo za kosarku. Fudbal, rukomet, odbojka, vaterpolo, tenis, atletika, veslanje, kajak, plivanje...zamislite Jugoslaviju danas...svetska sila u svakom segmentu, ne samo u sportu. Ovako, sve je spalo na nekoliko banana drzavica koje se zadovoljavaju malim stvarima... Ovo ne znaci da sam jugonostalgicar i da bih voleo da se jednog dana ponovo "dogodi" neka Jugoslavija, naprotiv, vec su ovo samo realne cinjenice.

cura

pre 7 godina

Stalno se i svuda kuka kako nas je zavadio i rasturio zapad i Amerika. Da smo mi bili stvarno ujedinjeni i braća i da smo se tako puno voljeli niko nas nikada ne bi mogao rasturiti. Ali na žalost bilo je dovoljno vrlo malo propagande, kako onda tako i danas mržnja samo tinja.

paka

pre 7 godina

toliko o tome kako se spolitika ne mesa u sport.
ostalo nam je da zalimo i da lamentiramo sta bi bilo kad bi bilo. to je bila najveca sportska nepravda do tada...

DedaMiloje

pre 7 godina

Jordan bi pojeo petrovica za dorucak vrlo lagano. Timski bi ih mozda pobedili, a kukoc i divac su mogli da donesu prevagu. raznovrsiniji igraci sa mnogo boljim osecajem za asistenciju.
(bla, 03. avgust 2016 13:53)

Pogledaj malo na you tubu kako ga Dražen loži 1na1 i ovaj krene ko konj Dražen ga izbaci kros overom ko iz šinobusa. Pogledaj kako mu Dražen daje trojku preko ruke sa 9 metara. Dražen je bio bog otac košarke.

Bane

pre 7 godina

"Koliko se sjecam, na Mc Donalds Turniru( ne sjecam se u kojem gradu se igrao) su par godina prije Oimpijade u BArseloni, sami Boston Celticsi deklasirali reprezentaciju Jugoslavije, mislim da je bilo oko 20 poena razlike."

Secam se te utakmice ko juce. Bilo je 111:87 za Boston. Nijedan od nasih igraca nije jos igrao u NBA i svi nasi su bili daleko slabiji nego 5 godina kasnije. Taj mece je upamcen po izvanrednoj/egal igri Paspalja protiv Birda i Birdovog komentara "Ko je ovo?".

Dali bocek

pre 7 godina

Samo sam se podsetio, i ustanovio da bih sada polozio velike pare na pobedu te Jugoslavije od 20 poena i vise. To jednostavno nema dileme; a moj dragi deda miloje, radi komparacije, najjaca spanska selekcija, plus Vejn Brabender, gubi garantovano od Sarajevske Bosne bez povredjenog Mirze Delibasica, sa bar 15 poena razlike. Ta Spanija, u Jugoslovenskoj ligi, kao tim, plafon, ali zaista plafon bi dosla do sestog mesta; iza Cibone, Jugoplastike, Partizana, Zadra i Zvezde. Verovatno bi bili na tabeli ispred Olimpije, Sibenke i Bosne, medjutm, to ne smem da tvrdim. Jedine utakmice koje su bilo sta odlucivale, bile su u trouglu CCCP, USA i Jugoslavija. Desavali su se flesevi Grka, eventualno Italijana, Spanija je sluzila za pravljenje kos razlike, ali, to je to. Treba pogledati te utakmice. E, stete.

Babinjo

pre 7 godina

Duda Ivkovic je izjavio u dokumentarnom filmu o sebi, da je taj generacija bila toliko superiorna, da bi se oni spremali samo za tu utakmicu sa Amerikancima, i kako je on rekao:
''Mislim da bi smo ih zgromili".
(Boki SF, 3. avgust 2016 12:08);

Obratiti paznju od 26 minuta link https://www.youtube.com/watch?v=ebzG05HOoDI

mm

pre 7 godina

(veliki strumf, 03. avgust 2016 14:13)


Slažem se sa konstatacijom da smo nakon raspada mi uspešni u košarci i vaterpolu dok su Hrvati u rukometu ali nikako se ne mogu složiti za fudbal i kako se može staviti znak jednakosti sa našim uspesima u košarci. Hrvati su bili jednom treći u fudbalu i sve ostalo završe u grupnim fazama a maksimum dodju do nekog cetvrtfinala.

zoki

pre 7 godina

Zamislite borbu SAD vs SFRJ+Sabonis ili Ali vs Stivenson.
Mozda je i bolje sto se nije desilo, ne bi bilo fer prema ranijim i kasnijim generacijama.
Najezim se i kad samo pomislim.

Croalista

pre 7 godina

sve sta je ovaj napisao, sve stoji.. ja sam bio klinac kad je ova reprezentacija igrala na EP u Zagrebu 90.', to je skoro svaki napad bilo zakucavanje, sve smo dobijali sa 25-30 koševa razlike, savršenstvo košarke.. općenito da se naša bivša država nije raspala jedino u košarci bi Amerikanci bila jači, u svim ostalim momčadskim sportovima mi bi bili vjerovatno najjači na svijetu.. Hrvatski nogomet i rukomet, srpska odbojka i HRV/SRB zajednički odlični igrači u košarci i vaterpolu ali srpski treneri u ta 2 sporta + još neki igrači iz Bosne i Slovenije i ja stvarno nevidim niti jednu jaču naciju u momčadskim sportovima na svijetu.. kazem, osim Amerikanaca u košarci.. ja mislim da bi trebali ponovo napravit i jugo ligu u nogometu.. ako je imamo u svim sportovima trebali bi u nogometu.. naš nogomet je daleko najjači (evo imat cemo mozda od sljedece sezone 2 kluba u kvalifikacijama Lige prvaka) ali od jugolige bi svi imali još više koristi.. jer huligani se i ovako mlate međusobno i u Hrvatskoj i u Bosni i Srbiji a imali bi prave utakmice i odličnu ligu..

Brat makedonac

pre 7 godina

Neverovatno je kad citas komentare I pocitas da svako u sebi zali za Jugoslaviju. I onda se zapitas zasto smo sve to dopustili da se desi?

pribil

pre 7 godina

Maljkovic je jednom rekao da je Spanija jaca od one generacije Sfrj, sto je po meni notorna glupost. Niko nije bio jaci od te generacije izuzev Nba najjaceg tima.

deni

pre 7 godina

Bilo davno, ali se sećam kako smo sanjali finale sa Amerikancima u Barseloni. Drim tim protiv drim tima. Nažalost, rat se desio pre...

Rambo amadeus

pre 7 godina

Mene hvata nostalgija za plavim dresom :)
Sve sto valja smo osvojili u plavim dresovima
da li je moguce imati kombinaciju crvena i plava???
ili druga garnitura mora biti bijela ?

Antis

pre 7 godina

Ono sto meni upada u oci je da crnci nemaju ni vise talenta ni vise pameti nego mi. Nisu ni prosecno visi od nas,kad se gleda na primer reprezentacija. Sta je onda problem...videli smo sta je bilo u finalu sa amerima kad nam je Kari dao,dal bese 6 trojki i Harden cini mi se 5. 11 datih a mislim da su zajedno imali 12 pokusaja. Tu nista drugo ne igra ulogu osim vezbanja. Fizikalije reci ce neko,ne moze to su crnci,jaki su....pa crnci su jaki zato sto rade na tome. Zasto njihov juniorski tim nije toliko nadmocan? Ako je genetika,zasto nas ne preskacu u mladjim kategorijama? NIje genetika, u pitanju je vezbanje,rad. Mi imamo drugi pristup,igra se zajednicki,pametno sa dosta taktike. Oni idu na sut i na snagu...i to donosi rezultate. Po meni,znanje o kosarci imamo,samo da se ulozi rad i vreme da se fizicka snaga i precizan sut dovedu do kranjih granica i nista drugo nam nije potrebno. Ne moze da se igra kosarka a da je sut u drugom planu. Svaki dan po 500 trojki, i to pre nego sto se dodje u seniorsku konkurenciju. Pozdrav.

igor

pre 7 godina

А не заборавите да је Србија вице шампион са шест милиона становника .Ово вам само говори ко је земља кошарке то ноје парола то је реалност.

a sad ste mali pijuni

pre 7 godina

ovo je samo jedan mali deo priče zašto je rasturena jugoslavija.
ako pogledate kroz prizmu privrede, sve će vam biti jasnije.

peja

pre 7 godina

Mislim da bi 1992. bilo teško pobediti, realnije je bilo 1994. Tim bi bio na vrhuncu, a SP je planirano za Beograd i Arenu... Bora Stanković je to lepo bio smislio...

ilija

pre 7 godina

Neverovatno i neka neformalna statistika kaжe da je potrebno u proseku 24,7 godina pa da ljudi počnu da promišljaju iskreno. Ovo je skoro u dan tačno.

Svetski Mega Car

pre 7 godina

1. Miloš Teodosić, Goran Dragić
2. Bogdan Bogdanović, Bojan Bogdanović, Zoran Dragić
3. Nikola Kalinić, Mario Hezonja
4. Nemanja Bjelica, Mirza Teletović
5. Nikola Vučević, Nikola Jokić, Boban Marjanović

Ovo je ekipa koja bi odrala sve reprezentacije na svetu, sem Amera. Protiv Amera bi igrali egal utakmicu, al mogla bi ova ekipa i Amere da pobedi.

djc-xxx

pre 7 godina

Koliko se sjecam, na Mc Donalds Turniru( ne sjecam se u kojem gradu se igrao) su par godina prije Oimpijade u BArseloni, sami Boston Celticsi deklasirali reprezentaciju Jugoslavije, mislim da je bilo oko 20 poena razlike.
(miki, 3. avgust 2016 13:06)

Tačno, ali, to je bilo još 1988. Dakle, naši su bili mlađi i neiskusniji.
Takođe, NISU IGRALI DRAŽEN, DANILOVIĆ, ĐORĐEVIĆ, SAVIĆ...
Čak i u tom sastavu, Jugoslavnija se dugo ravnopravno nosila, a pamtim dobru igru Paspalja protiv Leri Birda, kao i Vrankovićevo zakucavanje kojim je posterizovao legendarnog tamnoputog centra Roberta Periša (214cm), pa vi sad vidite... :-)

Branko S.

pre 7 godina

Jedan od razloga sto nikad necu oprostiti,nacionalistima svih boja i njihovih "vodja" iz bivsih republika je upravo sport!Zasto?Podatak,da je u trenutcima raspada,te predivne zemlje,bez obzira koliko se sad drugi,vec pomenuti,trudili da prikazu drugacije,reprezentativni sport "Juge" bio najbolji na svetu!Juga je vladala u godinama pred raspad,u kosarci,rukometu,odbojci,vaterpolu,a Crvena Zvezda,kao fudbalska reprezentacija u malom,zagospodarila klupskim fudbalom u svetu '91!Ovo su sve cinjenice,da spomenem ostale uspehe klubova u drugim sportovima kosarci:Bosna,Jugoplastika,Cibona Partizan,te u vaterpolu:Partizan,Mladost i Jadran(HN),te u rukometu:Borac (BL),Mevescak i Metaloplastika,I u odbojci:Partizan i Vojvodina!
Nazalost,od svega posle raspada Juge,tu i tamo blesne po koja "iskra" poput,Hrvatske u fudbalu,Srbije u kosarci,odbojci,usput jos uvek drzi primat u vaterpolu i to mu je to - tuga!Ako je sport,kao sto neko rece,ogledalo drustva i ekonomije,sve vise dolazim do konstatacije,da su nas "mangupi" u nasim redovima,debelo nasankali!Bar je u sportu to evidentno!

Coco Bill

pre 7 godina

Ne samo to nego pravo pitanje je šta bi bilo u budućnosti kad bi ovi igrači stekli još više rutine i zrelosti !!! Jer neki od njih su još bili, da tako kažem, "manje iskusni" kao recimo Komazec, pa i Đorđević i Danilović. Dakle svetska i olimpiska prvenstva bi bila ako ne ništa drugo ono najmanje srebrna. Dok, što ovde već neko napisa, kroz evropska prvenstva bi se "prošetali"

posmatraj

pre 7 godina

O ovome je pricao Ranko Zeravica na seminaru američkim trenerima u Atlanti 2013 na FF, slusalo ga preko 3000 trenera, a tada je i primljen kao pocasni član trenerske organizacije SAD...Tema: Razlike izmadju evropske i američke škole. .evropske čitaj jugoslovenske ...slušaš i zanemis !!

Momir Peh

pre 7 godina

Mislim da je MJ i ekipa krivi za raspad Yuge. Kad su skontali da smo bolji zamolili su CIA da malo zagužva kod nas, da se ne sramote

dalmatino4

pre 7 godina

Grijeh je stavljati bilo kojeg igraca u istu recenicu s MJ bio on i drazen. Isto tako u europi eventualno sabonis moze stati u recenicu s drazenom,i nitko vise!
Sto se tice divca i tu nekih pljuvanja po njemu,vi srbi stvarno niste normalni,divac je bio igracina,iako bodirogu smatram najboljim vasim svih vremena,divac mu je uz bok. Jos mislim da je bio bolji prije odlaska u nba jer je bio okretniji s nevidjenom imaginacijom,mekom rukom i fenomenalnim asistencijama,u nba je bio covjek od zadatka kao isprofilirani teski centar,iako je i tamo napravio veliku karijeru,moje je misljenje da je mogao biti jos bolji da nije otisao u nba. Pogledajte na yt cibona s drazenom protiv partizana s golobradim divcem. Pojeo je u to vrijeme dva cibonina reprezentativna centra,takodjer velika igraca knegu i mihovila nakica. Divac je bio igrac za nijansu slabijih mogucnosti od velikog sabonisa. Iako ga nikad nisam volio jer je klasicni cetnik,to je realnost.
Sto se tice bivse juge i tog finala,drazen petrovic je poslije finala s hrvatskom tvrdio da je bila bivsa reprezentacija na okupu mogli bi drzati egal do zadnjih minuta,a ustvari vidio si po njemu da misli da bi ih dobili. Kakav zal..
Pozdrav iz hrvatske

bla

pre 7 godina

Zato su Ameri i poslali najjači tim 1992 godine.. jer su pre toga lagano gubili..iako su imali u timu Robinsona, Hardveja. Bio bi to duel Dzordana i Petrovića. Mislim da bi bilo tesno,jer se trojke ne brane.Kada imaš sutersko veče.. možeš da izgubiš,ali malom razlikom.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (zoran, 3. avgust 2016 13:20)

Jordan bi pojeo petrovica za dorucak vrlo lagano. Timski bi ih mozda pobedili, a kukoc i divac su mogli da donesu prevagu. raznovrsiniji igraci sa mnogo boljim osecajem za asistenciju.

Branko

pre 7 godina

Rolling Stone je prvenstveno muzička novina a Tom Hawking novinar koji se bavi filmom, muzikom i slično. Članak gladi naše sujete i poklapa se sa nekim našim osećanjima i sećanjima. Šta bi bilo kad bi bilo, ne samo u košarci nego u sportu generalno, a da ne pričamo o privredi, industriji... Veliki Bata je od nas krenuo da rastura države koje mu smetaju, videćemo dokle će tako

Sančo Pansa

pre 7 godina

Ništa vezano za tekst, samo da se pohvalim da sam kupio repliku Divčevog dresa sa EP u Atini '95-e. Presrećan sam, šestogodišnji ja je, verovatno ponosan na mene :)

zoran

pre 7 godina

Zato su Ameri i poslali najjači tim 1992 godine.. jer su pre toga lagano gubili..iako su imali u timu Robinsona, Hardveja. Bio bi to duel Dzordana i Petrovića. Mislim da bi bilo tesno,jer se trojke ne brane.Kada imaš sutersko veče.. možeš da izgubiš,ali malom razlikom.

White Dream Team

pre 7 godina

Taj nas tim iz 1990 su zvali amerikanci White Dream Team. Nazalost SFRY se raspala pa nasi momci nisu imali priliku da srede USA Dream Team.

nik sloter

pre 7 godina

Steta sto se nikada nije desio susret Jug-Usa.
Djordjevic,Drazen,Kukoc,Divac,Savic protiv Medzika,Dzordana,Pipena,Malouna,Juinga!
Sa klupe Danilovic,Radja,Zdovc,Boiroga tj.Barkli,Hakim,Ajzea,Malin,Robinson,Lejtner,Dumars!

Hahahaha

pre 7 godina

@veliki strumf, u vaterpolu Srbija za 10 godina ima vise medalja nego Hrvatka za 25. Jedino gde zaostajemo jer nemamo zlato je OI. Cekamo i tu da uzmemo sada i zavrsimo i tu priču... Znaci vaterpolo je pripao iskljucivo nama! Uz to ne spominjem namerno sve sto je ostvareno od 1995 pa do 2006 kada smo igrali zajedno sa Crnogorcima.

pablito

pre 7 godina

I u ovim komentarima Jugoslavija se ujedinila, što u mržnji, što u nostalgiji.
Priča je o tom trenutku i toj reprezentaciji, ne o državi, koja se igrala košarke i sve je to tako lako izgledalo kao da ne stoji krvav rad iza toga. Naravno da postoje snimci utakmica ali ko nije imao sreću da tad gleda ep '89 i i mundobasket '90 ne može da pojmi tu euforiju. Kukoč, Paspalj, Dražen pa svi ostali... magija.

Šta je posle bilo zna se. Tugovao sam zbog Draženove smrti, radovao se svakoj medalji SRJ. Podsetilo me je samo ep 2001 na tu magiju sa kraja '80ih.

I opet, nema veze sa državom, u pitanju je samo sport. Naš najbolji.

Mikeli

pre 7 godina

Kontam ja steroide i fizičku nadmoć. To im pomaže naravno. Pogledajte Lebrona, pa takvo telo se ne može dobiti teretnom i unošenjem tipa proteina i kreatina. Nema šanse. Svako ko je išao u teretanu to zna. Ali sa druge strane, pri šutu steroid ne pomaže. A nas su u finalu poprilično napunili dobrim šutem. Dakle po meni evropski igrači prosto moraju da poboljšaju svoj šut i da rade na tome. Danas skoro da i nema klasičnih šutera u evropskoj košarci. A ranije je i najgori tim svake lige imao barem jednog koji je umeo da sasipa kao blesav. Zašto se to dešava? Bas zato sto Nba traži fizički dominantne igrače ovde se šut zapostavlja. Prevelika upotreba tegova otupi osećaj. Daću vam jedan nevin primer. Dejan Tomasevic je u zvezdi imao sasvim lep šut. Nije bio šuter naravno, ali je pogađao fino sa distance. Kada je počeo dizati tegove znamo svi ste se desilo. Nije mogao dati koš ako nije bio direktno ispod njega. Košarka nažalost nije to što je bila. Da li će ikada biti? Vreme će pokazati.

marko

pre 7 godina

''Evropska košarka počiva na osnovama, a američka ističe atleticizam i sirov talenat''

Pa Prinston napad je izmišljen u Americi, Dule ga je u KKP ga koristio samo tako...
Ameri su postavili osnove košarke.
Nije američka košarka samo atleticizam, mnogo više imaju uigranih akcija nego u Evropi.

Hint: RZ

pre 7 godina

@(lepota, 3. avgust 2016 11:58)

Sto se tice Aregntinaca, procitaj clanak do pre par dana koji je napisao jedan od njihovih cuvenijih novinara u direktnoj vezi sa ovim okoncanim turnirom super4, omazom toj YU-skoli i ko im je ustvari preneo to znanje drzeci tamo kurseve i seminare..

Panac

pre 7 godina

Da i ja dodam dve:
1. Kad je objavljeno da NBA igraci mogu igrati na Olimpijadama, Time magazin je imao naslovnu stranu - USA-Jugoslavia Mec Stoleca
2. Kada su pitali Profesora Nikolica o toj utakmici, samo je rekao - znam kako se mogu pobediti Amerikanci. E sad, ako neko zna bolje....
(Posmatrac, 03. avgust 2016 13:31)

Tko misli da yuga ne bi imala šanse... neka pogleda snimku finala... Hrv je čak povela u jednom trenutku.... ali naravno da su poslije pali.. ali da su još bili Zdovc ( jako dobar play i u obrani i napadu ) Divac i ostali. ... bilo bi jako zanimljivo.

djc-xxx

pre 7 godina

Zato su Ameri i poslali najjači tim 1992 godine.. jer su pre toga lagano gubili..iako su imali u timu Robinsona, Hardveja. Bio bi to duel Dzordana i Petrovića. Mislim da bi bilo tesno,jer se trojke ne brane.Kada imaš sutersko veče.. možeš da izgubiš,ali malom razlikom.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (zoran, 3. avgust 2016 13:20)

Jordan bi pojeo petrovica za dorucak vrlo lagano. Timski bi ih mozda pobedili, a kukoc i divac su mogli da donesu prevagu. raznovrsiniji igraci sa mnogo boljim osecajem za asistenciju.

Čemu nagađanja? PA DŽORDAN I PETROVIĆ SU TAD (1992.) I IGRALI JEDAN PROTIV DRUGOG U MEĆU USA-HRVATSKA :-) !!!
Pogledajte na Youtubeu, pa sudite kako je to izgledalo :-) Moj lični utisak je da je duel njhih dvojice bio poprilično ravnopravan :-)

Panac

pre 7 godina

Samo Srbija, nikakve vestacke pokojne tvorevine. Da su uzeli 55 zlata ne bi me nista tangiralo.
(Milan, 03. avgust 2016 13:34)

Požuri psihijatru dok nije prekasno. Mržnja se uvijek vraća kao bumerang!

djole

pre 7 godina

Revoluciju u NBA kosarku unela je ekipa Sakramento Kingsa sa pocetka devedesetih...u pitanju je bila igra koja se zasnivala na protoku lopte i kretnjama bez lopte a ne na izolacijama kako je vecina ostalih ekipa igrala. Sticaj okolnosti je bio takav da su u Kingsima najbolji dodavaci bili centri (Divac i Veber) pa je napad isao preko njih. Posle su slican stil igre preuzeli i Pistonsi (uveo Rik Karlajl, a Leri Braun samo ispratio u sezoni kada su uzeli titulu) i Spursi sa Parkerom i Djinobilijem, naravno prilagodjavajuci ga igracima sa kojima su raspolagali.

nogometas

pre 7 godina

Ta momčad je bila moćna i prepuna virtuoza...da se sastala sa D.T. u nekom od finala imala bi bar 40% šanse za pobjedu i to iz vise razloga...prije svega kvalitete,euforije,želje i pokrivenosti na svim pozicijama...yuga je tada mogla sastavit dva tima koja bi se susrela u finalu Evropskog prvenstva,a finale svjetskog i olimpijskih igara bi igrale Yuga i ameri.Jos nešto ...ti momci su samo nasljednici genijalaca sa ovih prostora koji su igrali puno prije njih.....s tim da bih dodao jednu bitnu stvar koju nitko ne spominje.....ja osobno ne vjerujem ni jednoj medalji Španjolaca,Rusa,Amera,Talijana i mnogih drugih ...njihovi uspjesi zasnovani su na dopingu,a ne na virtuoznosti bez dopinga ...sportaši iz Yuge su dobivali na genijalnost,a ne na doping.

Stakala Zulu

pre 7 godina

Pogledajte Divčevu (i Draženovu) sliku, nosi opremu Adidas. A šta nose naši spirtisti na OI danas, kada je on predsednik Olimpijskog komiteta? Givovu!!! A putuju "low cost" kompanijama!!! Sram ga bilo!!!

dragan

pre 7 godina

Mozda bismo i izgubili ali to najbolji beli tim na svetu je bila Jugoslavija, danas je Srbija. Drugo mesto na Svetskom prvenstvu. Ta skola i talentar i dalje ovde.

Qwerty

pre 7 godina

Smeshno poredjenje. Ali smeshno. Da je ostala cela Yu, dream team bi dobio 30+. Igracha poput Drzahena ima svake sezone u nba, i to vishe njih. Samo neznalice mogu prichati ovakve stvari.

miki

pre 7 godina

Koliko se sjecam, na Mc Donalds Turniru( ne sjecam se u kojem gradu se igrao) su par godina prije Oimpijade u BArseloni, sami Boston Celticsi deklasirali reprezentaciju Jugoslavije, mislim da je bilo oko 20 poena razlike.

basket majstor NS

pre 7 godina

Dudu Ivkovića, na jednom ozbiljnom, pitaše za tu utakmicu ("šta bi bilo kad bi...") i on vrlo ozbiljno reče: "Šanse su bile 65:35% za USA".

I to ja smatram krajnje realnim. Rečeno od strane najkompetentnije moguće osobe...

U praksi, lično cenim, matematički, to bi bilo 8 razlike (očekivana vrednost) sa varijacijom od 10 razlike. (dakle od +2 do -18 gledano iz našeg ugla).

Lično, pored ove utakmice, žalim što nisam gledao kako "čileanska" generacija pojačana Pixy-jem, Dejom,... osvaja WC 1994, ali to je neka druga tema, topic...

Organska jaja

pre 7 godina

Nisu olimpijska zlata vrijedne na stotine hiljada zivota. Jednostavno mi nismo toliko cvrsti, niti imamo podrsku spolja. Lako nas je pomiriti i posvadjati zato je najbolje da smo odvojeno, eventualno konfederacija sa jasnom podjelom vlasti.

Milosav

pre 7 godina

Zalost i tuga, dodje mi da placem dok citam ovo. Unistise Jugoslaviju, zemlju talenata koja bi trenutno bila svetska sila u sportu. Verujem da bi do sada sigurno osvojili barem jedno svetsko prvenstvo u fudbalu.
Ovako imamo sve ove nezavisne banana drzave koje niko ne postuje ni za sta, do grla u dugu, sportisti su jedina svetla tacka ali su svee zemlje previse male za nesto ozbiljnije, nadam se da ce nasi momci da uzmu barem neku medalju u kosarci, vaterpolu a tu je i Nole i naravno atleticari.

ni_kola

pre 7 godina

Srbija je zemlja Kosarke i Vaterpola. Dobri smo i u ostalim sportovima sem u Fudbalu. ali na zalost ugasice nam i ta dva sporta gde smo najjaci brzo , videcete uzimamo zlato u Vaterpolu na OI i posle toga nam se sve gasi. A u Kosarci medalju uzimamo.!

ja

pre 7 godina

Sto se nismo mogli dogovoriti da budemo konfederacija to je strasno i tuga ! Jaka Privreda jak Sport !! i Verovatno mnogo bolje bi plate bile nego sada !
Po meni ta generacija je trebala da ima svoj najveci limit u periodu 94-96!
A Zamislite svetsko prvenstvo kuci -Djordjevic,Danilovic, Kukoc, Perasovic, Paspalj,Radja, Divac, Savic, Vrankovic,Zdovc, Bodiroga, Komazec posto vec tada nebi bilo Drazena posto je pogino 93
A danas - Tedodosic, Bogdanovic, Bjelica, Jokic -iz Srbije
Hezonja, Bojan Bogdanovic, Saric, Antic iz Hrvatske
Pekovic i Vucevic - Iz Crne Gore
Goran i Zoran Dragic iz Slovenije ju ju kakav tim ! Petorka: Teo, G.Dragic, Bjelica, Jokic, Vucevic(Pekovic)

Jumko

pre 7 godina

Hahaha, jedan tekst za siroke narodne mase i odmah patetika i tuzni, tuzni, da se najezis, kako bi vi rekli, komentari... Sta bi bilo kad bi bilo!? U tome smo najjaci! Hahaha... Dobili bi drim tim, igrali egal, naj evropska ekipa ikada... Odjednom nam je i ovaj Amerikanac dobar drugar... Haos!

Terenac

pre 7 godina

Pogledaj malo na you tubu kako ga Dražen loži 1na1 i ovaj krene ko konj Dražen ga izbaci kros overom ko iz šinobusa. Pogledaj kako mu Dražen daje trojku preko ruke sa 9 metara. Dražen je bio bog otac košarke.
(DedaMiloje, 03. avgust 2016 14:48)

Da li si realan? Porediš dva igrača sa par snimaka gde jedan voza drugog. Dražen bolji od Džordana?
Dražen sem preciznog šuta i beskonačne želje za treningom ni u jednom drugom segmentu nije odskakao i dominirao.
Što se tiče Džordana, dovoljno govori njegova vikipedija stranica.
Dražen jeste bio veliki ali malo realnosti nije na odmet...

Zoks

pre 7 godina

Cak i da je doslo do te utakmice mislim da bi nas dobili amerikanci
taj tim je bio strasan
da bilo bi im tesko morali bi da igraju krajnje ozbiljno ali ipak su bili bolji....
mada ja navijam za bilo koji tim koji igra protiv njih pa cak iz za spance koje ne mogu da podnesem :)

Ante Broz

pre 7 godina

Boston je bio bolji, nismo im bili dorasli, ipak je razlika u klasi, ma koliko to ne prija sujeti.
(bzvz, 3. avgust 2016 18:08)

Godinu dana poslije toga 1989. Jugoplastika-Denver Nuggets.5 poena razlike.

Panac

pre 7 godina

(veliki strumf, 03. avgust 2016 14:13)

Bravo za komentar.
Yuga se trebala preustrojiti u konfederaciju i bila bi to jaka zemlja ne samo u sportu.

Panac

pre 7 godina

Jordan bi pojeo petrovica za dorucak vrlo lagano. Timski bi ih mozda pobedili, a kukoc i divac su mogli da donesu prevagu. raznovrsiniji igraci sa mnogo boljim osecajem za asistenciju.
(bla, 03. avgust 2016 13:53)

Pogledaj malo na you tubu kako ga Dražen loži 1na1 i ovaj krene ko konj Dražen ga izbaci kros overom ko iz šinobusa. Pogledaj kako mu Dražen daje trojku preko ruke sa 9 metara. Dražen je bio bog otac košarke.
(DedaMiloje, 03. avgust 2016 14:48)

Bravo Deda!
Savjet današnjim klincima... pogledajte snimke iz kraja 80-tih i početka 90-tih.
Cibona 2x a Jugoplastika 3x za redom prvaci E. i to sve sa domaćim igračima! Pogledajte i sve utakmice SP iz Argentine 90.
Onda će vam malo biti jasnije.

Scholes

pre 7 godina

Da je ostala Jugoslavija sad bi u svakom sportu bili najbolji. Fudbal, kosarka, vaterpolo, rukomet, tenis... ma biraj.. Pljustale bi medalje..

the fact

pre 7 godina

Rece tamo neko "Zato su nas I uništili jer smo bili najjači". Da smo bili najjači kao nacija ne bi nas niko razdvojio. Oni su samo uradili ono sto je trebalo da se desi odavno. Zajednica Srba, Hrvata I Slovenaca je samo isforsirana prica.

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

Баш је јуче Србија победила Хрватску у кошарци.

А то више није Југословенска, него сад Српска кошарка доминира.

djedmedjed

pre 7 godina

Jugoslavija 1992. bi vjerovatno igrala u postavi Petrovic - Zdovc - Kukoc - Radja - Divac. Druga petorka : Danilovic - Perasovic - Paspalj - Savic - Vrankovic. Dva dodatna igraca : Djordjevic, Komazec. Bez sumnje najbolja bijela i europska momcad svih vremena, u kojoj bi od ostalih Neamerikanaca imali mjesto ( eventualno ) samo Sabonis i Marculionis. Pruzili bi jaci otpor od Hrvatske, jer su i zamjene bile vjerovatno dovoljne za pobijediti svaku momcad osim Amera. Kako god bilo, treba ipak biti realan i reci da je prvi Dream Team bio sa sigurnoscu skup najvecih igraca koji su ikad igrali kosarku i vjerovatno bi pobijedili, bilo s 10 ili 20 razlike. Tekst nije objektivan jer svi mi koji se sjecamo tadasnje NBA lige - Lakersa, Pistonsa, Celticsa, Bullsa, Sunsa - znamo da su Amerikanci uz vrhunsku fiziku imali i nenadmasne dalekometne sutere ; jedan Jordan, Barkley, Drexler, Bird, Malone su na tekucoj traci svakog vikenda davali po 30-40 koseva, a svaki s njihove klupe je to bio u stanju uraditi protiv bilo koje momcadi. Tad je NBA - liga imala famu i kvalitetu kao nikad prije niti poslije i to upravo radi tih ekstra talentiranih igraca. S tim da najbolji svjetski play Isaih Thomas nije bio u kadru zbog svadje s Jordanom...

Kakva zal

pre 7 godina

Ovo je najtalentovanija grupa belih igraca koja je zaigrala zajedno .Taj tim Jugoslavije iz 89 i 90 jednostavno nije imao slabo mesto .Pogledajte samo a ima snimaka kakve su to samo akcije ,nema tu jednodimenzionalnih igraca svi su znali sve .Sto neki komentatori lepo kazu mozda ne bi uspeli da dobiju Dzordanov ,Birdov i Medzikov tim ,jer su neki igraci u toj ekipi jos uvek bili premladi ,al 94 i 96 bi se nosili bez problema protiv Amerikanca i verovatno bi odneli pobedu .

Капетан Немо

pre 7 godina

(Antis, 03. avgust 2016 17:48)

Ако мислиш да тако треба, лопту у шаке и шутирај ти 500 пута тројке, онако, ради експеримента, па онда коментариши.
Научно је доказано да људи црне расе имају мало другачије физичке карактеристике од људи беле расе. Црнци, пре свега, имају, у просеку, дуже екстемитете (руке, ноге, ...). Затим, имају нешто другачији расоред мишића на ногама и то их чини знатно скочнијим од белаца. Црнци имају и другачије постављену карлицу, зато су им гузе мало више истурене уназад него белцима, тако да, приликом трчања, тежиште тела мање поскакује па им треба мање енергије а и путања кретања је равнија и самим тим краћа. Зато у финалу Светског првенства и Олимпијаде на 100 метара нема ни једног белца. Најбољи су и у скоку у даљ али их скро нема на врхунски пливачким такмичењима и у ватерполу јер не могу да остваре толико добар потисак кроз воду као белци.
Да се вратим на кошарку, црнци су скочнији, имају дуже екстремитете и тиме надокнађују неколико центиметара у скоку. Дуже руке и скочност је од помоћи и прилком скок-шута јер се остварује са веће висине па је зато прецизнији и теже га је блокирати.
Све ове разлике које сам навео немају неки расистички циљ него су чињенице које су кошаркашки стручњаци давно схватили па зато у НБА-лиги има далеко више црнаца него белаца. Наравно, све ове разлике су само нијансе, али нијансе које у врхунском спорту праве разлику, малу али не безначајну, у резултатима.
Последњих двадесетак година има све више белаца у врхунској кошарци јер су почели да схватају како да парирају физички супериорнијим црнцима и како да у први план ставе своје квалитете. Управо ти квалитети су апострофирани у овом тексту а најважнији је управо колективна игра. Ипак, на самом кошаркашком врху су и даље црнци, мада ми делује да је Стеф Кари неки ,,мешанац'' (надам се да се неће увредити). Није тачно да црнци више тренирају од белаца али је чињеница да им физичке карактеристике омогућавају да брже и лакше стигну до резултата. Ипак, најбољи кошаркашки тренери су белци, али и то се полако мења.
Желим репрезентацији Србије да врати славу југословенске кошарке и да докаже Американцима да за кошарку није довољна само физика.
Напред Србијо!!!

miro split

pre 7 godina

Mislim da tadašnjoj reprezentaciji Jugoslavije je jedino nedostaja centar tipa Krstića.S njim bi igrali ravnopravnu utakmicu protiv Amera.Odma na početku utakmice bi Krstić stolicom zalopatija Đordana,a posli redom sve ostale reprezentativce USA.
S njim bi imali šanse.

Danilovic

pre 7 godina

Isli smo svi u kolonama nikom nije smetao vjetar sto je duno
tog dana je dosao drim tim ali arena je bila puna :)
Jugoslavija Jugoslavija Jugoslavija

mikele

pre 7 godina

lo fat kralju..iskidao sam se na tvoj komentar..hahaha..alija sirotanovic porucuje titu sa meseca..druze tito pravite vece lopate:):") ):)

Balvan

pre 7 godina

Ko bi rekao da ce se sloziti sa mahazinom koji u 10 najboljih albuma godine stavi albume od Drake, Kanye i Rianna ili kako se vec zove.

bzvz

pre 7 godina

Lepo napisan tekst, afirmativan po YU kosarku, ima i dozu misticnosti koju vole citaoci, ali nije bas bilo tako. Tim iz teksta je sigurno bio jedna od najboljih evropskih reprezentacija svih vremena, verovatno i najbolja ( ne najtalentovanija, mislim da je to Kicina i Cosina ), ali u sudaru sa Dzordanom i co. bi prosla bar sa - 20. Uostalom, igrali su sa Bostonom prijateljsku utakmicu. Mnogi su rekli da smo im se dostojno suprotstavili, ali mislim drugacije. Boston je bio bolji, nismo im bili dorasli, ipak je razlika u klasi, ma koliko to ne prija sujeti.

"Posao sam obavio, Jugoslavije više nema!"

pre 7 godina

Da, imali bismo bar po 2-3 vrhunska sastava za svaki kolektivni sport i bili bismo ako ne najbolji onda bar najmanje medju prve tri najbolje selekcije na svetu za svaki od tih sportova, ali Jugoslaviju su unistili oni koji su od nje hteli da se otcepe.

rex

pre 7 godina

Talenata nikada nije nedostajalo u ovom delu sveta ali presudan faktori uspeha su uvek bili organizacija i rad sa vrhunskim trenerima. To je zajedničko svim našim uspešnim sportovima, adekvatna organizacija i imamo vrhunske svetske trenere u njima, dok npr u fudbalu su oba faktora na najnižem mogućem nivou...

Što se košarke tiče, da bi imao šansu da pobediš Amerikance nesmeš da imaš slabu kariku u timu, tj treba ti bar 8-10 vrhunskih igrača, da mogu da izdrže svih 40 minuta visokog tempa, a to je veliki problem za male državice. I ako se još pritom odrekneš nekoliko tih vrhunskih igrača a vodiš balvane mesto njih, onda je ishod unapred poznat...

Beljo

pre 7 godina

Generacija Spanaca je bila jaca. Imali su 7-8 sjajnih igraca i nacionalni naboj. Dva Gasola, Ibaka, spolja sibaju Fernandez... Spanci su imali evropski Dream Team

Majstor Mile

pre 7 godina

Arena je trebalo da bude završena za SP u stonom tenisu... ali nam je ITTF oduzeo prvenstvo zbog sankcija...! Predsednik Izvršnog komiteta, pod čijim nadzorom je hala gradjena, bio je Mirko Marjanović , a hala je prvo trebalo da nosi ime Limes (radni naziv).

А. Петров

pre 7 godina

„Američki tim iz 1992. godine je bio ultimativni progres američke košarke,"
Ултиматум на српском значи последњи рок. А енглеска реч "ultimative" се на српски преводи речју врхунски..

Значи: „Američki tim iz 1992. godine je bio vrhunski progres američke košarke,"

Vladimir

pre 7 godina

Vrhunski tekst!!!!! Izuzetna analiza nekoga ko razume sta je kosarka i koliko je to sport koji je najbliziji filozofiji kao sastavnom delu igre.

Zile

pre 7 godina

Da, "bio jednom jedan" i tako se uglavnom zavrsavaju price iz tog perioda. Na zalost to je bilo tacno, tim je bio za ponos i bilo bi tesno u tom mecu. Da su sportisti tadasnjeg vremena stali svi uz YU a ne radili po politickim direktivama mozda bi nam bilo spasa. Ovako dok je Divac bacao tudje zastave drugi su ga pljuvali. To je samo govorilo o "braci" i tadasnjem nacionalnom mentalitetu tima kao i koliko je ko bio naivan i ziveo u zabludi ! Lep tekst, nema sta, isto smo i mi pricali pocetkom 90-tih dok nije doslo otreznjenje EP 95"

Perica_Zg

pre 7 godina

Tko što radi, Srbi plaču za Jugoslavijom. A oni su je i uništili. Meni je draže naše srebro od fiktivnog zlata u paralelnom univerzumu srbijanskih mozgova.

djc-xxx

pre 7 godina

@Капетан Немо,
uzvraćam pozdrav i hvala na konstruktivnom odgovoru.
Ipak, samo još dve male opservacije:
Boža Maljković je svojevremeno izjavio da je Toni Kukoč jedini košarkaš na svetu koji je mogao sa centra terena da krene u jedan dribling, napravi dvokorak i zakuca ! Kaže da su mnogi tamnoputi NBA igrači to pokušavli i da niko više nije uspeo!
I još nešto u vezi odbojke, sporta gde je skočnost itekako bitna: slažem se za Kubance, ali zanimljivo je da su USA odbojkašku reprezentaciju koja je takođe dugo bila u svetskom vrhu, ako se dobro sećam, uglavnom činili beli igrači! :-)

sf

pre 7 godina

Na osnovu jednog teksta i mišljenja, ljudi se primaju kao da je to aksiom, te da nema teoretske šanse da to nije tako. Ne znam, ali gledam samo koliko je bilo i koliko je danas košarkaških sila (Amerikanci, Rusi, Litvanci, Španci, Italijani) pa ne mora baš Jugoslavija da bude tvorac moderne košarke.

Što se tiče SFRJ košarke, pa meni se čini da su Srbija i CG osvojile više trofeja i bili dominantniji u jednom kratkom periodu nego SFRJ tokom mnogo dužeg vremena. Ali vi jugonostalgičari pišete komentare u kojima to ne pominjete. Naravno slažu se Hrvati sa vama, zato što oni ništa nisu osvojili. Da su kojim slučajem osvojili samo jedno zlato, dakle ne pet kao Srbija, nego jedno, pa oni bi to uzdizali u nebesa ne bi pominjali SFRJ košarku. Eto tako, maštajte vi o sfrj košarci i zlatnim medaljama, Srbija i CG su ih se naosvajale.

žan

pre 7 godina

sve je ovo lepo, nego nije me mrzelo da pogledam juče drugo poluvreme tog SP finala YU-RUS. Uglavnom smo ih tad dobili na odbranu i polukontre, prilično slaba kretnja u napadu i oslobadjanje igrača bez lopte. Uglavnom su završavali 2 na 2,i Paspalj solo. Tad je to možda bila neverovatna košarka, ali Srbija danas sa Teom igra dosta kolektivnije i raznovrsnije nego YU na ovoj tekmi...

Vlada Rus

pre 7 godina

1988me na Mekdonalds turniru u Madridu, Boston Seltiks pobedili Jugoslaviju sa 28 poena razlike.Kako bi tek prosli protiv Dream tima?

Hladan pogled

pre 7 godina

Narod koji govori srpski jezik pa ma kako se on zvao ne moze biti a da nije Jedan narod. Taj jedan narod je veoma sposoban, smatram za sve a ne samo za po nesto. U zivotu cesto se pokaze da je sposobnost univerzalna po onom principu "ovaj cega se uhvati to uspe"."Drustvena podela rada" kao rezultat ljudske organizacije drustva pocela je da stvara veliki broj nesposobnih ljudi. Drustvu ne trebaju sposobni ljudi vec poslusni sa po nekom radnom kompetencijom. Taj jedan narod nije poslusan i zato je odavno odluceno da bude grubo podeljen, na silu. Samo podeljen mozda moze da bude poslusan. A ako nije desi se nesto poput kosarke!! Kosarka je nasa legitimacija, originalna a ne ona krivotvorena poput lazljive politike ili potkupljive ekonomije. One su prljave, sport je pretezno cist, dok ga ne uhvate ekonomija i politika pod svoje. Nasu kosarka je istinita prica o nama, sve ostale su siledzijske i hibridne manipulacije nasim zivotima. Najtezi udarac nasem zajednistvu, ne drzavnom vec narodnom, bio je cin "rasturanja" i zabrane nastupa nase zajednicke reprezentacije. Reprezentacije najmocnijeg sportskog naroda na svetu, jedinog koji je osvojio po najmanje jednu zlatnu olimpijsku medalju u igrama sa velikom loptom (ako Novak pobedi bice i sa malom). A to su fudbal, kosarka, odbojka, rukomet i vaterpolo. Mi smo istinska velesila a ne medijski mehur nepostojece moci ali postojeceg terora koji nije moc. Moc stvara , pobedjuje i opstaje, nemoc rastura i deli.

Капетан Немо

pre 7 godina

(Капетан Немо, 4. avgust 2016 10:59)
Црнци су експлозивнији и издржиљвији, али су белци најснажнији што се може видети да на такмичењима стронгмена скоро да и нема црнаца, а да је увек онај први белац.
(мики, 04. avgust 2016 12:28)

Не могу да тврдим да си у праву, вероватно јеси, само мој коментар није говорио о физичкој снази већ о просечним физичким карактеристикама тела белаца и црнаца и њиховим разликама, тако да се ми у суштини слажемо. Твој коментар ме је потсетио на још једну разлику у физичким карактеристикама белаца и црнаца која даје малу предност белцима а то је ниже тежиште тела. Људи који имају ниже тежиште су стабилнији, чвршћи у дуелима, теже их је померити, па су бољи у одбранбеним задацима, наравно, мислим на кошарку, а и сасвим је могуће да су белци снажнији, како ти тврдиш, од црнаца. Такође, људи са нижим тежиштем боље заграђују рекет, међутим, у том сегменту кошаркашке игре врло је важна колективна игра јер један човек не може сам да загради рекет. Када се рекет добро загради, у већини случајева лопта сама упада одбранбеним играчима у руке. Наравно, умеју и црнци да заграде рекет али је то белцима лакше. Не могу да заборавим како је својевремено Зоран Савић играо сјајну одбрану над Адвидасом Сабонисом (можда није добар пример, обојица су белци) иако је био нижи од њега скоро 20 центиметара а са бројем ухваћених лопти није заостајао, напротив. Има доста таквих примера. Сваки човек је јединствен и има јединствене карактерисике које су у неком спорту (или у некој појединачној ситуацији) предност а у другом мана, само је потребно да научи да истакне своје предности и сакрије мане.
На крају да поновим да су све ове разлике у карактеристикама белаца и црнаца само нијансе а ниједна нијанса није довољно велика да не може вредним радом и квалитетним тренингом да се избрише. Зато и постоје кошаркаши белци који су сјајни скакачи, као и црнци који добро пливају и биће их све више, а биће црнаца и међу стронгменима, нису ни они баш чачкалице.
Наша Ивана Шпановић је сјајна скакачица у даљ а око ње по пласману су већином црниње. Када је гледам како скаче, одраз, технику, помислим: како је могуће да је ова девојка белкиња? Ово наводим као највећи комплимент! Видећемо како ће проћи на Олимпијади, свака медаља за њу ће бити велики успех а за нас велика радост.
Напред Србијо!!!

Mirko

pre 7 godina

Članak i analiza su fantastični, kao i primeri koji su navedeni. Srećom da to nije neki naš novinar napisao, jer bi se smatralo za pristrasno, ovako je vrlo realno i tačno. Čak sam se i ja iznenadio koliko ta igra liči na sadašnju igru GW-a. Jeste da su to highlights mečeva, ali neodoljivo podseća na to kako danas igra GW, Sparsi, pa evo sada i evropski Denver Nuggets-i.

Takođe slažem se sa nekim komentatorima koji su zasluge za prodor ovog načina igre dodelili trenerima, pre svega našim trenerima u nekoliko generacija počevši od Ace Nikolića, preko Žeravice, Dude, Maljkovića, Tanjevića, Pešića, Obradovića do sada Đorđevića, ali u ključnim svetskim okvirima - Gregu Popoviću i još nekolicini koji su kasnije shvatili u čemu je stvar - tek kad su počeli da gube od evropskih timova, a među njima je i Couch K. sadašnji trener USA.

realno

pre 7 godina

@Terenac
Drazen je u nekim segmentima bio bolji i od Dzordana, u nekima nije.
Dzordan je imao bolji skok, nisu ga dzaba zvali leteci.
Drazen je kako i sam kazes imao precizan sut, ali kao da upravo sut nije najvazniji segment u kosarci. Drazenov procenat suta nije nikada silazio ispod 90% uspesnosti. Da li si uopste svestan koliko je to?
Pa danas se pisu bajke kada neki kosarkas na utakmici predje 40% uspesnosti u sutu.
Cinjenica je da se u to vreme igrala potpuno drugacija odbrana, ali i sa danasnjim nacinom odbrane Drazena bi u svakom trenutku morali da cuvaju po tri protivnicka igraca da ne daje toliko koseva. Ako tako igrate odbranu automatski u svakom momentu ostaju dva slobodna igraca koje bi Drazen uposljavao svojim virtuoznim asistencijama. Ni tada, a ni danas za Drazena niko ne bi imao resenje.Drazen je bio kosarkas kakav se radja jednom u sto godina.
Svaka cast i Dzordanu, ali on je svoju kosarku zasnivao na atletskim sposobnostima. Kao suter je bio losiji od Drazena i to je cinjenica.
Da su u bilo kom trenutku napravili takmicenje izmedju njih dvojice u sutiranju trojki, dvojki sa poludistance ili slobodnih bacanja - Drazen bi svaki put izasao kao pobednik iz tih takmicenja.
U svakom slucaju tesko je uopste porediti njih dvojicu jer su igrali dve potpuno razlicite vrste kosarke.
Ali ono sto je Dzordan bio u NBA, to je Drazen bio u Evropi.

Smehotresna Zvezda Padalica

pre 7 godina

Meni samo nije jasno zasto dopustamo sebi da nas američki novinari "podižu i spuštaju" kako im se ćefne.Jugoslavija je davno sahranjena,mi smo danas po zvanicnoj klasifikaciji UN MINI DRŽAVA i takvoj relaciji treba da prilagodimo i naše sportske aspiracije.I nije dovoljno što se američki,prevashodno muzički uzgred rečeno, novinari prave pametni,nego i vaša redakcija to objavljuje.Dokle god budemo živeli u i od prošlosti,bićemo tu gde jesmo:na samom dnu.

Zoran

pre 7 godina

Koje 1/4 finale u fudbalu?
Hrvati na SP:
-2010g. nisu ucestvovali
-2014g. nisu prosli grupu
-2016g. na EP nisu usli među 8 kao recimo Poljska Irska Vels Island.
Ja ne vidim 1/4finale, ja vidim samo neuspeh i razocarenje. Ako je vec uspeh-neucestvo(2010) ili od 17 do 32 mesto(2014)?

djc-xxx

pre 7 godina

@Капетан Немо,
Analiza ti je veoma detaljna, mada je činjenica da u košarci postoje i belci koji imaju strahovit odraz . Na primer: Tomaš Satoranski, pa naši Nedović i Dangubić :-) Rekao bih i da Maik Cirbes spada u tu kategoriju, a ko se seća Praje Dalipagića, ili još bolje Miroslava Pecarskog (koji je prikucavao iza leđa preko crnih centara iz Makabija, Barselone...)Njemu je svaka lopta koju je dobijao u reketu bila 90% kucanje !
Inače, ako pogledamo ODBOJKU, činjenica je da tamo crni igrači nemaju prednost u odnosu na bele i pored svih tih fizičkih prednosti koje si ti naveo...

Filip

pre 7 godina

Mene hvata nostalgija za plavim dresom :)
Sve sto valja smo osvojili u plavim dresovima
da li je moguce imati kombinaciju crvena i plava???
ili druga garnitura mora biti bijela ?
(Rambo amadeus, 3. avgust 2016 14:38)
Domaci nosi svetli dres (uglavnom beli), gost nosi tamni dres (plavi, zeleni, crveni, crni). Tako da crveno i plavo ne moze. Ali moze treci dres koji bi bio plav. Pa da menjamo. :D

Dali bocek

pre 7 godina

@deda miloje, moje izvinjenje na komentaru. Udarile mi suze na oci bez naocara. Nisam mogao da verujem da beljo ili bejo onako truca. Izvinjenje, i 'cu da pazim ubuduce.

мики

pre 7 godina

(Капетан Немо, 4. avgust 2016 10:59)
Црнци су експлозивнији и издржиљвији, али су белци најснажнији што се може видети да на такмичењима стронгмена скоро да и нема црнаца, а да је увек онај први белац.

4k4.Dex

pre 7 godina

Kakve stw vi paljevine.. odro bi nas dream tim szordanov s pola snage. Auuu al ljudi ovde vole da polete za nesto sto je moglo da bude ili sto bi voleli ili sto mastaju.

Brica

pre 7 godina

Pogledajte snimak USA-SRJ iz 1996,ta tenzija spektakularnost tog meca licno u meni nosi zal sto ta generacija nije nastupala pod imenom SRBIJA.Olimpizam je jedan od nacina podizanja pozitivne nacionalne svesti.

Zmaj Ognjeni Vuk

pre 7 godina

Jugoslavije je bila jaka u košarci i osvojila je dosta medalja, ali je ipak smešno porediti košarku pre 1992. kada je bila neuporedivo manja konkurencija sa današnjom modernom košarkom.

zoki falcon

pre 7 godina

Mislim da ću dobiti gomilu minusa ali ipak mislim da bi nas (SFRJ) ameri ipak lagano dobili.
Samo da podsetim da su nekoliko godina ranije na jednom turniru Boston Celtics-i razbili tadašnju reprezentaciju sa sve Draženom, Divcem, Kukočem ... lagano sa 113-85.
Jeste da su naši igrači tada još uvek bili vrlo mladi i relativno neiskusni i da su tadašnji Celtics-i jedan od najboljih timova NBA svih vremena, onda zamislite tek koliko je Dream team bio jak i moćan.

BWB

pre 7 godina

Па чак нису ни издржљивији, јер их у маратону рецимо има исто или мање него белаца (арапи су нешто између, али више белци него црнци).

Рекао бих да нису најснажнији, рецимо нема их у дизању тегова, али их има у бодибилдингу где су можда и бољи. По мени црнци су еластичнији и њихов баланс снаге и еластичности (где подразумевам и скочност), тј. однос мишићне масе и везивног ткива мишића је најоптималнији.
@(Mirko, 6. avgust 2016 22:28)


Sve te fizicke predispozicije pa i taj balans o cemu pises je najpotrebniji u borilackim sportovima kao sto su MMA, Tekvondo, Boks, KIK-Boks, Karate i slicno, a u svim tim sportovima ubedljivo dominiraju belci, ponegde Kinezi i Japanci, i jedino u Boksu, ali samo u po nekoj kategoriji crnci, ilustracije radi evo ti par imena: Fedor, Klicko, Semi Shild, Bard Hari, Marko Hukic, itd itd

Капетан Немо

pre 7 godina

@Капетан Немо,
Analiza ti je veoma detaljna, mada je činjenica da u košarci postoje i belci koji imaju strahovit odraz . Na primer: Tomaš Satoranski, pa naši Nedović i Dangubić :-) Rekao bih i da Maik Cirbes spada u tu kategoriju, a ko se seća Praje Dalipagića, ili još bolje Miroslava Pecarskog (koji je prikucavao iza leđa preko crnih centara iz Makabija, Barselone...)Njemu je svaka lopta koju je dobijao u reketu bila 90% kucanje !
Inače, ako pogledamo ODBOJKU, činjenica je da tamo crni igrači nemaju prednost u odnosu na bele i pored svih tih fizičkih prednosti koje si ti naveo...
(djc-xxx, 04. avgust 2016 15:10)

Слажем се у вези кошаркаша које си узео за пример али они су само изузеци који потврђују правило - црнаца има много више него белаца у самом кошаркашком врху, међутим, чиними се да се и то полако мења јер је кошарка колективни спорт а сваки кошаркаш је јединствен само му то ништа не вреди ако није подређено колективу. Одбојка је можда и најколективнији спорт који постоји и зато су физичке карактеристике битне само ако су подређене колективу. Не вреди ни добар одраз ни висина ако то није у служби екипе. Одбојкашки тим мора да дише као један и да функционише као јединствени организам иначе физичке карактеристике не вреде ништа. Ни један одбојкаш појединачно не може да постигне ништа, без обзира какве физичке карактеристике има и нек је најбољи на Свету, ако поред себе нема екипу играча са којима мора да има перфектну сарадњу. Појединачни учинак сваког одбојкаша је скоро потпуно небитан, битније је да сви играчи у тиму имају уједначен учинак јер то онда значи да је екипа била опасна из свих позиција. Није тачно да црнци у одбојци нису имали успеха, најбољи пример је репрезентација Кубе, која је освојила прегршт медаља на Светским првенствима и Олимпијадама а већина играча и играчица су били црнци. Међутим, велики број медаља освојили су и Кинези и Јапанци а жута раса људи опет има неке другачије физичке каракеристике од белаца и црнаца. То само значи да физичке карактеристике и разлике међу људским расама у одбојци нису толико битне и одлучујуће као у неким другим спортовима. Жао ми је што наши одбојкаши не учествују на Олимпијади, мислим да су по квалитету то заслужили.
Поздрав љубитељима спорта и захваљујем на примедбама и коментарима.
Напред Србијо!!!

Dejan

pre 7 godina

Američki košarkaški tim od neuspeha s početka ovog veka sve više upražnjava kolektivnu košarku i to je očigledno bio ključ, jer uz fantastične individualne fizičke predispozicije više ne gube mečeve i zlata su im zagarantovana. Poslednji put kada je neka ekipa bila u situaciji da ih pobedi bilo je to u finalu olimpijade u Londonu 2012. Španci su odigrali fenomenalnu utakmicu i bili u igri do poslednjih sekundi, ali nisu imali sreće. Sumnjam da će na ovoj olimpijadi neko da im pruži ovako jak otpor, pa u sklopu pripreme za novi olim. košarkaški turnir iskoristite priliku i reprizirajte ovaj fenomenalan meč.
https://www.youtube.com/watch?v=BC0d-ufQyHs

Panac

pre 7 godina

Zato su Ameri i poslali najjači tim 1992 godine.. jer su pre toga lagano gubili..iako su imali u timu Robinsona, Hardveja. Bio bi to duel Dzordana i Petrovića. Mislim da bi bilo tesno,jer se trojke ne brane.Kada imaš sutersko veče.. možeš da izgubiš,ali malom razlikom.
(zoran, 03. avgust 2016 13:20)

Ne znam koliko g imaš, ali bio je duel MJ -Dražen. Pogledaj finale OI Barcelona 92. ima na youtube!

Gazimestan, jogurt revolucija, balvani.

pre 7 godina

Da, imali bismo bar po 2-3 vrhunska sastava za svaki kolektivni sport i bili bismo ako ne najbolji onda bar najmanje medju prve tri najbolje selekcije na svetu za svaki od tih sportova, ali Jugoslaviju su unistili oni koji su od nje hteli da se otcepe.
("Posao sam obavio, Jugoslavije više nema!", 6. avgust 2016 18:26)

Ma naravno.

Mirko

pre 7 godina

(Капетан Немо, 4. avgust 2016 10:59)
Црнци су експлозивнији и издржиљвији, али су белци најснажнији што се може видети да на такмичењима стронгмена скоро да и нема црнаца, а да је увек онај први белац.
(мики, 4. avgust 2016 12:28)

Па чак нису ни издржљивији, јер их у маратону рецимо има исто или мање него белаца (арапи су нешто између, али више белци него црнци).

Рекао бих да нису најснажнији, рецимо нема их у дизању тегова, али их има у бодибилдингу где су можда и бољи. По мени црнци су еластичнији и њихов баланс снаге и еластичности (где подразумевам и скочност), тј. однос мишићне масе и везивног ткива мишића је најоптималнији.

Tabamnabasketukosarkse

pre 7 godina

Negde procitah da crnci imaju gusce kosti(zbog cega ih nema medju plivacima) i da su im zato potrebni snazniji misici za kretanje i zato su brzi (svi sprinteri su crnci) i skocniji.Razlika izmedju tadasnje evropske i NBA kosarke je bila u odbrani.U NBA se igrala odbrana u telo, u Evropi je Galis mogao ledjnom tehnikom da dotacka do kosa, naskoci i da kos (31 prosek u citavoj karijeri, danas ne bi ni igrao).Takva odbrana fizicki trosi,opada procenat suta u napadu, pa do izrazaja dolazi skok i novi napad i jos trosenja u odbrani i tu dolazi do izrazaja prednost crnaca u skocnosti.

Beljo

pre 7 godina

Generacija Spanaca je bila jaca. Imali su 7-8 sjajnih igraca i nacionalni naboj. Dva Gasola, Ibaka, spolja sibaju Fernandez... Spanci su imali evropski Dream Team

Qwerty

pre 7 godina

Smeshno poredjenje. Ali smeshno. Da je ostala cela Yu, dream team bi dobio 30+. Igracha poput Drzahena ima svake sezone u nba, i to vishe njih. Samo neznalice mogu prichati ovakve stvari.

Jumko

pre 7 godina

Hahaha, jedan tekst za siroke narodne mase i odmah patetika i tuzni, tuzni, da se najezis, kako bi vi rekli, komentari... Sta bi bilo kad bi bilo!? U tome smo najjaci! Hahaha... Dobili bi drim tim, igrali egal, naj evropska ekipa ikada... Odjednom nam je i ovaj Amerikanac dobar drugar... Haos!

Perica_Zg

pre 7 godina

Tko što radi, Srbi plaču za Jugoslavijom. A oni su je i uništili. Meni je draže naše srebro od fiktivnog zlata u paralelnom univerzumu srbijanskih mozgova.

Zmaj Ognjeni Vuk

pre 7 godina

Jugoslavije je bila jaka u košarci i osvojila je dosta medalja, ali je ipak smešno porediti košarku pre 1992. kada je bila neuporedivo manja konkurencija sa današnjom modernom košarkom.

Svetski Mega Car

pre 7 godina

1. Miloš Teodosić, Goran Dragić
2. Bogdan Bogdanović, Bojan Bogdanović, Zoran Dragić
3. Nikola Kalinić, Mario Hezonja
4. Nemanja Bjelica, Mirza Teletović
5. Nikola Vučević, Nikola Jokić, Boban Marjanović

Ovo je ekipa koja bi odrala sve reprezentacije na svetu, sem Amera. Protiv Amera bi igrali egal utakmicu, al mogla bi ova ekipa i Amere da pobedi.

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

Баш је јуче Србија победила Хрватску у кошарци.

А то више није Југословенска, него сад Српска кошарка доминира.

Vlada Rus

pre 7 godina

1988me na Mekdonalds turniru u Madridu, Boston Seltiks pobedili Jugoslaviju sa 28 poena razlike.Kako bi tek prosli protiv Dream tima?

fanatik de football

pre 7 godina

Jedini tim koji bi mogao da se suprotstavi amerima je uvek bio tim sa prostora bivse Jugoslavije. Nekada Vlade Divac, Drazen Petrovic, Aleksandar Djordjevic, Paspalj, Kukoc a sada bi to bili:

plejmejkeri:
Miloš Teodosić 195 => CSKA Moscow
Goran Dragić 191 cm => Miami Heat

bekovi:
Zoran Dragić 196cm => EA7 Emporio Armani Milan
Bogdan Bogdanović 198cm => Fenerbahce
Bojan Bogdanović 202cm => Brooklyn Nets

krila:
Nemanja Bjelica 209cm => Minnesota Timberwolves
Mario Hezonja 203cm => Orlando Magic

krilni centri:
Dario Šarić 208cm => Philadelphia 76ers
Mirza Teletović 206cm => Milwaukee Bucks
Nikola Jokić 208cm => Denver Nuggets

centri:
Nikola Peković 211 cm => Minnesota Timberwolves
Nikola Vučević 213 cm => Orlando Magic

Ovaj olimpijski tim bi bio vodjen od strane kumova Ivkovica i Obradovica i ucestvovanjem u konsultacijama Grega Popovica u dva pripremna ciklusa od po 50 dana pred evropski sampionat 2015 i olimpijske igre 2016 da se igraci uigraju i igraju timski kao jedan.

Ovaj tim bi mogao dobro da odigra protiv amera kojima fali Lebron,Kari, Grifin i Vestbruk.

sf

pre 7 godina

Na osnovu jednog teksta i mišljenja, ljudi se primaju kao da je to aksiom, te da nema teoretske šanse da to nije tako. Ne znam, ali gledam samo koliko je bilo i koliko je danas košarkaških sila (Amerikanci, Rusi, Litvanci, Španci, Italijani) pa ne mora baš Jugoslavija da bude tvorac moderne košarke.

Što se tiče SFRJ košarke, pa meni se čini da su Srbija i CG osvojile više trofeja i bili dominantniji u jednom kratkom periodu nego SFRJ tokom mnogo dužeg vremena. Ali vi jugonostalgičari pišete komentare u kojima to ne pominjete. Naravno slažu se Hrvati sa vama, zato što oni ništa nisu osvojili. Da su kojim slučajem osvojili samo jedno zlato, dakle ne pet kao Srbija, nego jedno, pa oni bi to uzdizali u nebesa ne bi pominjali SFRJ košarku. Eto tako, maštajte vi o sfrj košarci i zlatnim medaljama, Srbija i CG su ih se naosvajale.

žan

pre 7 godina

sve je ovo lepo, nego nije me mrzelo da pogledam juče drugo poluvreme tog SP finala YU-RUS. Uglavnom smo ih tad dobili na odbranu i polukontre, prilično slaba kretnja u napadu i oslobadjanje igrača bez lopte. Uglavnom su završavali 2 na 2,i Paspalj solo. Tad je to možda bila neverovatna košarka, ali Srbija danas sa Teom igra dosta kolektivnije i raznovrsnije nego YU na ovoj tekmi...

4k4.Dex

pre 7 godina

Kakve stw vi paljevine.. odro bi nas dream tim szordanov s pola snage. Auuu al ljudi ovde vole da polete za nesto sto je moglo da bude ili sto bi voleli ili sto mastaju.

marko

pre 7 godina

''Evropska košarka počiva na osnovama, a američka ističe atleticizam i sirov talenat''

Pa Prinston napad je izmišljen u Americi, Dule ga je u KKP ga koristio samo tako...
Ameri su postavili osnove košarke.
Nije američka košarka samo atleticizam, mnogo više imaju uigranih akcija nego u Evropi.

DedaMiloje

pre 7 godina

Generacija Spanaca je bila jaca. Imali su 7-8 sjajnih igraca i nacionalni naboj. Dva Gasola, Ibaka, spolja sibaju Fernandez... Spanci su imali evropski Dream Team
(Beljo, 03. avgust 2016 12:08)

Ajde bre ne lupetaj molim te.

kimi

pre 7 godina

U basketu Duda Ivković, Kari Pešić, Željko Obradović, Boža Maljković, Dule Vujošević...

U fudbalu Bata Đora, Piskavac, Pižon, Alkosan...

Smehotresna Zvezda Padalica

pre 7 godina

Meni samo nije jasno zasto dopustamo sebi da nas američki novinari "podižu i spuštaju" kako im se ćefne.Jugoslavija je davno sahranjena,mi smo danas po zvanicnoj klasifikaciji UN MINI DRŽAVA i takvoj relaciji treba da prilagodimo i naše sportske aspiracije.I nije dovoljno što se američki,prevashodno muzički uzgred rečeno, novinari prave pametni,nego i vaša redakcija to objavljuje.Dokle god budemo živeli u i od prošlosti,bićemo tu gde jesmo:na samom dnu.

Hladan pogled

pre 7 godina

Narod koji govori srpski jezik pa ma kako se on zvao ne moze biti a da nije Jedan narod. Taj jedan narod je veoma sposoban, smatram za sve a ne samo za po nesto. U zivotu cesto se pokaze da je sposobnost univerzalna po onom principu "ovaj cega se uhvati to uspe"."Drustvena podela rada" kao rezultat ljudske organizacije drustva pocela je da stvara veliki broj nesposobnih ljudi. Drustvu ne trebaju sposobni ljudi vec poslusni sa po nekom radnom kompetencijom. Taj jedan narod nije poslusan i zato je odavno odluceno da bude grubo podeljen, na silu. Samo podeljen mozda moze da bude poslusan. A ako nije desi se nesto poput kosarke!! Kosarka je nasa legitimacija, originalna a ne ona krivotvorena poput lazljive politike ili potkupljive ekonomije. One su prljave, sport je pretezno cist, dok ga ne uhvate ekonomija i politika pod svoje. Nasu kosarka je istinita prica o nama, sve ostale su siledzijske i hibridne manipulacije nasim zivotima. Najtezi udarac nasem zajednistvu, ne drzavnom vec narodnom, bio je cin "rasturanja" i zabrane nastupa nase zajednicke reprezentacije. Reprezentacije najmocnijeg sportskog naroda na svetu, jedinog koji je osvojio po najmanje jednu zlatnu olimpijsku medalju u igrama sa velikom loptom (ako Novak pobedi bice i sa malom). A to su fudbal, kosarka, odbojka, rukomet i vaterpolo. Mi smo istinska velesila a ne medijski mehur nepostojece moci ali postojeceg terora koji nije moc. Moc stvara , pobedjuje i opstaje, nemoc rastura i deli.

Yugoslavia

pre 7 godina

Da je odigrana 92. bilo bi extra a zamslite tek kasnije sa mlađim naslednicima itd. Sve bi samleli... "i sve što bih reći znala u srcu sam zapisala, živela Jugoslavija"

zoki falcon

pre 7 godina

Mislim da ću dobiti gomilu minusa ali ipak mislim da bi nas (SFRJ) ameri ipak lagano dobili.
Samo da podsetim da su nekoliko godina ranije na jednom turniru Boston Celtics-i razbili tadašnju reprezentaciju sa sve Draženom, Divcem, Kukočem ... lagano sa 113-85.
Jeste da su naši igrači tada još uvek bili vrlo mladi i relativno neiskusni i da su tadašnji Celtics-i jedan od najboljih timova NBA svih vremena, onda zamislite tek koliko je Dream team bio jak i moćan.

Brica

pre 7 godina

Pogledajte snimak USA-SRJ iz 1996,ta tenzija spektakularnost tog meca licno u meni nosi zal sto ta generacija nije nastupala pod imenom SRBIJA.Olimpizam je jedan od nacina podizanja pozitivne nacionalne svesti.

Stakala Zulu

pre 7 godina

Pogledajte Divčevu (i Draženovu) sliku, nosi opremu Adidas. A šta nose naši spirtisti na OI danas, kada je on predsednik Olimpijskog komiteta? Givovu!!! A putuju "low cost" kompanijama!!! Sram ga bilo!!!

kaligula

pre 7 godina

oi 92 ne bi dobili, naravno, ali bio bi to kosarkaski vatromet... ono sto zalim mnogo vise je domacinstvo sp ´94 u beogradu... 20000 u areni i finale sa amerima na nasem terenu- to bi bila utakmica koju bi sigurno dobili i bila bi svakako odskocna daska za oi ´96 i atlantu... i tada bi ih dobili na njihovom terenu... kosarka bivse zemlje je zasluzila ta dva finala... na kraju krajeva, kosarka jeste najbolji proizvod koju su balkanski narodi stvorili tokom zajednickog zivota u nekih 70-ak godina i danas time treba biti zadovoljan te se okrenuti buducnosti koja se, za nas, zove srpski nacionalni kosarkaski tim.....

bzvz

pre 7 godina

Lepo napisan tekst, afirmativan po YU kosarku, ima i dozu misticnosti koju vole citaoci, ali nije bas bilo tako. Tim iz teksta je sigurno bio jedna od najboljih evropskih reprezentacija svih vremena, verovatno i najbolja ( ne najtalentovanija, mislim da je to Kicina i Cosina ), ali u sudaru sa Dzordanom i co. bi prosla bar sa - 20. Uostalom, igrali su sa Bostonom prijateljsku utakmicu. Mnogi su rekli da smo im se dostojno suprotstavili, ali mislim drugacije. Boston je bio bolji, nismo im bili dorasli, ipak je razlika u klasi, ma koliko to ne prija sujeti.

zvezdas

pre 7 godina

Bas tako je i bilo,tacno tako.
A onda je sve rastureno.
Dok smo mi ratovali Spanci,Grci,Turci,Francuzi...postadose kosarkaske sile sa novoizgradjenim dvoranama i ogromnim budzetima.
A onda scena sa pocetka utakmice ove nase prijateljske utakmice.
Dva tima,dve zastave,dve himne.Srbija i Hrvatska.
Stoje naspram Bilan,Saric...Aca...Bogdan jedan drugi,Sale,Kalina...
Stoje i slusa svako svoje.
Svedeni na meru koju su nase dugogodisnje i redovne musterije jedva cekale i docekale.
Kao na tacni servirano.

mm

pre 7 godina

(veliki strumf, 03. avgust 2016 14:13)


Slažem se sa konstatacijom da smo nakon raspada mi uspešni u košarci i vaterpolu dok su Hrvati u rukometu ali nikako se ne mogu složiti za fudbal i kako se može staviti znak jednakosti sa našim uspesima u košarci. Hrvati su bili jednom treći u fudbalu i sve ostalo završe u grupnim fazama a maksimum dodju do nekog cetvrtfinala.

Hahahaha

pre 7 godina

@veliki strumf, u vaterpolu Srbija za 10 godina ima vise medalja nego Hrvatka za 25. Jedino gde zaostajemo jer nemamo zlato je OI. Cekamo i tu da uzmemo sada i zavrsimo i tu priču... Znaci vaterpolo je pripao iskljucivo nama! Uz to ne spominjem namerno sve sto je ostvareno od 1995 pa do 2006 kada smo igrali zajedno sa Crnogorcima.

Johnny

pre 7 godina

Možda će zvučati infantilno, ali evo, i skoro 25 godina nakon – najviše žalim zbog toga što nismo odigrali sa njima taj meč. Čak i kada su nam avion vratili sa evropskog prvenstva u fudbalu nisam se toliko osetio ogorčenim. Jednostavno – to je bio najbolji evropski tim svih vremena. I ti čekaš olimpijadu, i taj meč koji bi bio meč svih mečeva, i... ne dočekaš. Oko nas raspad na svaki način, a mene najviše boli što se nismo s njima sreli, da vidimo gde smo. Nemam iluzija da bismo ih dobili, ali mi, kako creme de la creme evropskog basketa, protiv jedinog pravog dream team-a – može li jedan pasionirani ljubitelj sporta želeti više? Svaka čast ovom novinaru koji je odao sasvim zasluženo poštovanje najboljem evropskom timu svih vremena. Those were the days :)

Sagan World Champion

pre 7 godina

Hrvati su odlično odigrali prvi deo meča, a onda dolazi period sa ličnim greškama i kvalitetom, u žargonu rečeno dužinom, klupe.
Dakle ne samo 5 igrača svetske klase što su Hrvati imali nego 12, što bi Srbi i jedan Slovenac nadopunili.
Šta bi bilo kad bi bilo???
Ili bi se FIBA i IOC potrudili da Team USA pobedi u svakom slučaju.
Ipak se dresovi da imenima Jordan, Macig, Barclay i ostali bolje prodaju gledano na svetskoj razini.

Jimmy Floyd

pre 7 godina

O tome sta bi bilo kad bi bilo necu ovaj put. Ono sto me je najvise zainteresovalo u ovom tekstu je deo posvecen Vladi Divcu. Jos jednom iskazano veliko postovanje prema tom coveku i kosarkasu koga danas veliki broj balavaca proziva po vestima, na ovom ili drugim sajtovima. Kako rece i sam autor teksta, covek koji je redefinisao ulogu centra i doveo je u danasnje okvire. Ne Dzabar, ne Olajdzuvon, ne O'Nil vec Divac. Covek koji ima takvo kosarkasko znanje i talenat da je bilo nebitno koliko je visok, bio bi jednako uspesan na svakoj poziciji. Jos jednom, veliko postovanje za ovog velikana naseg sporta.

biće bolje

pre 7 godina

Pa i danas da se okupe najbolji igrači iz bivših republika mogli bi da igramo egal sa SAD, nego politika nacionalizam učinili su svoje, sada ovako mali i podeljeni možemo samo da se podsećamo šta je Jugoslavija bila, nadam se da će neke buduće generacije se okrenuti integraciji i budućnosti.

xza

pre 7 godina

dal iko misli da je Yugoslavia mogla da pobedi? izgubili bi sigurno Ali ne ko ostali sa 45 razlike nego mozda 10-20. ipak nije Djordjevic ikad bio bolji od Medzika, nisu nikad Danilovic I Petrovic bili bolji od Dzordana, nisu nikad Divac, Radja, Savic I Kukoc bili bolji od Birda, Robinsona, Pipena I Melona. Ali Jesu bili evropski ili jos bolje svetski ne americki drim tim

Block

pre 7 godina

Svako ko je imao tu privilegiju da uzivo prati igru te najbolje kosarkaske generacije Evrope svih vremena zna da je svaka rec u ovom tekstu tacna. Ta skola kosarke je jos uvek toliko jaka da uprkos svemu jos uvek iznedri jake pojedince uprkos slabim nacionalnim ligama i malim budzetima. Stvarno pitanje je sta bi bilo da je odigrano finale SFRJ USA te 1992. godine.
Nema veze dobili smo umesto jedne jake drzave jedno sedam osam partljaka, da se gldojemo jos narednih pet generacija, dok lagano svi ne izumremo.

anabolik olimpik

pre 7 godina

lijepo je ovo procitati...
Ipak mislim da su najveci uticaj na americku kosarku u poslednjih 20 godina na paravili ne Jugosloveni i Evropljani vec - anabolicni steroidi.
Sou mast go on - pa eto ljudi hoce nadljude koji bi letjeli i udarali loptu u kos a ne sutirali i hemija je nasla put.
Pogledajte americke igrace u godinama prije dolaska steroida, visoki, tanki sa izduzenim misicima...
Odjednom se pretvaraju u gromade, napumpani u svakom pogledu...
Niko nije naivan, ne dobiju se takvi misici stalnim treniranjem ..
A ovi sto kazu ne mogu dopingom ustimati preciznost.. hm donekle da, ali pogledajte kako se odlicni timovi nose sa americkim ali nakon desetak minuta jenjavaju jer tempo ostavlja trag na cistom covjeku ali uz malo hemije...tempo moze da trrrraaajjjeeee....

Neprežaljeni

pre 7 godina

1. Drazen, Kukoc, Palja, Rađa, Divac
2. Đorđević, Danilović, Komazec, Savić, Vranković
11 i 12 igraci bi verovatno bili Zdovc i mladi Bodiroga.

Majko moja ovo je bajka, nije ni čudo što se nije desilo...

Zoran

pre 7 godina

Koje 1/4 finale u fudbalu?
Hrvati na SP:
-2010g. nisu ucestvovali
-2014g. nisu prosli grupu
-2016g. na EP nisu usli među 8 kao recimo Poljska Irska Vels Island.
Ja ne vidim 1/4finale, ja vidim samo neuspeh i razocarenje. Ako je vec uspeh-neucestvo(2010) ili od 17 do 32 mesto(2014)?

ja

pre 7 godina

Sto se nismo mogli dogovoriti da budemo konfederacija to je strasno i tuga ! Jaka Privreda jak Sport !! i Verovatno mnogo bolje bi plate bile nego sada !
Po meni ta generacija je trebala da ima svoj najveci limit u periodu 94-96!
A Zamislite svetsko prvenstvo kuci -Djordjevic,Danilovic, Kukoc, Perasovic, Paspalj,Radja, Divac, Savic, Vrankovic,Zdovc, Bodiroga, Komazec posto vec tada nebi bilo Drazena posto je pogino 93
A danas - Tedodosic, Bogdanovic, Bjelica, Jokic -iz Srbije
Hezonja, Bojan Bogdanovic, Saric, Antic iz Hrvatske
Pekovic i Vucevic - Iz Crne Gore
Goran i Zoran Dragic iz Slovenije ju ju kakav tim ! Petorka: Teo, G.Dragic, Bjelica, Jokic, Vucevic(Pekovic)

bla

pre 7 godina

Zato su Ameri i poslali najjači tim 1992 godine.. jer su pre toga lagano gubili..iako su imali u timu Robinsona, Hardveja. Bio bi to duel Dzordana i Petrovića. Mislim da bi bilo tesno,jer se trojke ne brane.Kada imaš sutersko veče.. možeš da izgubiš,ali malom razlikom.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (zoran, 3. avgust 2016 13:20)

Jordan bi pojeo petrovica za dorucak vrlo lagano. Timski bi ih mozda pobedili, a kukoc i divac su mogli da donesu prevagu. raznovrsiniji igraci sa mnogo boljim osecajem za asistenciju.

miki

pre 7 godina

Koliko se sjecam, na Mc Donalds Turniru( ne sjecam se u kojem gradu se igrao) su par godina prije Oimpijade u BArseloni, sami Boston Celticsi deklasirali reprezentaciju Jugoslavije, mislim da je bilo oko 20 poena razlike.

Branko

pre 7 godina

Rolling Stone je prvenstveno muzička novina a Tom Hawking novinar koji se bavi filmom, muzikom i slično. Članak gladi naše sujete i poklapa se sa nekim našim osećanjima i sećanjima. Šta bi bilo kad bi bilo, ne samo u košarci nego u sportu generalno, a da ne pričamo o privredi, industriji... Veliki Bata je od nas krenuo da rastura države koje mu smetaju, videćemo dokle će tako

Zoks

pre 7 godina

Cak i da je doslo do te utakmice mislim da bi nas dobili amerikanci
taj tim je bio strasan
da bilo bi im tesko morali bi da igraju krajnje ozbiljno ali ipak su bili bolji....
mada ja navijam za bilo koji tim koji igra protiv njih pa cak iz za spance koje ne mogu da podnesem :)

Terenac

pre 7 godina

Pogledaj malo na you tubu kako ga Dražen loži 1na1 i ovaj krene ko konj Dražen ga izbaci kros overom ko iz šinobusa. Pogledaj kako mu Dražen daje trojku preko ruke sa 9 metara. Dražen je bio bog otac košarke.
(DedaMiloje, 03. avgust 2016 14:48)

Da li si realan? Porediš dva igrača sa par snimaka gde jedan voza drugog. Dražen bolji od Džordana?
Dražen sem preciznog šuta i beskonačne želje za treningom ni u jednom drugom segmentu nije odskakao i dominirao.
Što se tiče Džordana, dovoljno govori njegova vikipedija stranica.
Dražen jeste bio veliki ali malo realnosti nije na odmet...

nikola

pre 7 godina

Pa realno i sada bi tim zemalja koje su nekad činile Jugoslaviju, u najgorem slučaju pošteno namučio Ameriku.

Dragić, Teodosić, Bojan Bogdanovic, Bogdan Bogdanović, Vučević, Peković, Šarić, Hezonja, Nedović, Bjelica, Simon, Jokić, Tomić, Marjanović... uz neku timsku hemiju i dobrog trenera, što je uvek krasilo košarkaške reprezentacije Jugoslavije, ekipa sa ovakvim igračima bi se prošetala do finala bilo kog takmičenja, a u finalu ... ipak je košarka njihov sport verovatno bi opet uzeli zlato, ali ne baš tako lagano kao na prošlom svetskom prvenstvu.

Ovakva nazovimo eventualna selekcija danas, ne bi bila ništa mnogo slabija od eventualne ekipe iz 92-ge godine.

Košarka je na balkanu uvek bila sport broj 1. a sigurno da bi i u fudbalu bili dosta bolji. Uvek favorit za polufinale - finale.

Ne plačem za bivšom zemljom, nego ovo što je sad ostalo od sporta i sportskih takmičenja je otužnog kvaliteta. Sve što valja od igrača beži u inostranstvo, sportske dvorane i stadioni prazni.

Sića

pre 7 godina

Fantastičan tekst, očigledno istinskog poznavaoca košarke, sporta uopšte. A zamislite, Divcu, Draženu, Rađi, Paspalju, Kukoču, Zdovcu... dodate nadolazeće zvezde Djordjevića, Danilovića, Komazeca... auuuuuuuu. Uskoro se pojavljuje i Bodiroga. Bio bi to istinski Drim tim bele, jugoslovenske košarke. A i belci su svojim šutom i treningom naterali i crne košarkaše da poslednjih godina više rade na tehnici, a ne samo na sirovoj snazi, jer svi su uvideli da nije moguće pobedjivati samo zakucavanjima i guranjem u reketu, dobar šut iz čiste pozicije za 3 poena može da donese očiglednu prednost, a takođe u suprotnom dobro uigrana odbrana sa tačno poznatim kretanjem i pokrivanjem unutar nje, opet može da donese prednost i lake koševe u kontranapadu. Zato se i menja NBA i postaje polako prihvatljiva za gledanje i u Evropi kod pravih ljubitelja košarke poslednjih par godina; jednostavno, evropska košarka je dokazala svoju nadmoć kroz igru Voriorsa. I zato Teo može slobodno u NBA, mislim da bi on sa Stefom bio dovoljan za totalni prelazak NBA u evropski stil košarke.

Yoyo

pre 7 godina

Данашња Београдска арена је почела да се гради и требала је да буде завршена за светско првенство у Београду 1994.године где би смо тукли најачи тим Америке свих времена. У Барцелони то вероватно не бисмо могли урадити, прерано је било, али 1994. вероватно да.
На жалост, Амери, Немци и унутрашњи непријатељи растурише нам земљу и посвађаше нас између себе вероватно за сва времена.

Andy

pre 7 godina

Pa i sada bismo imali "Drim tim", ali smo dovoljno glupi da bismo radije da ratujemo i ubijamo se... Zamislite ekipu koja bi recimo na pleju imala Milosa Teodosica i Gorana Dragica; na beku Bojana i Bogdana Bogdanovica i Sasu Vujacica; na krilu Nemanju Bjelicu i Mario Hezonju; na krilnom centru Mirzu Taletovica i Dario Sarica i na centru Nikolu Vucevica, Nikolu Pekovica i Nikolu Jokica. To je 10 igraca koji igraju bitne uloge u svojim NBA timovima. Pored njih bar jo 20 kvalitetnih igraca i talenata koji bi mogao da uskoci odmah u tu reprezentaciju. Ovako mozemo da placemo za takvim timom. No jedno su snovi, a drugo stvarnost. Ovi nasi koji su sada u reprezentaciji su najbolje sto imamo i treba ih podrzavati. Oni predstavljaju Srbiju, a to je ono sto smo mi. Idemo!

srb.bg.

pre 7 godina

YU-GO-SLAVIJA YU-GO-SLAVIJA... Sećate li se vi stariji? Kada krene svakoga jeza podilazi a kosa se diže na glavi. Neznaju to ovi mladji. Sila smo bili u svemu. Zato su nas i rasturili zapadni dušmani!!!

dalmatino4

pre 7 godina

Grijeh je stavljati bilo kojeg igraca u istu recenicu s MJ bio on i drazen. Isto tako u europi eventualno sabonis moze stati u recenicu s drazenom,i nitko vise!
Sto se tice divca i tu nekih pljuvanja po njemu,vi srbi stvarno niste normalni,divac je bio igracina,iako bodirogu smatram najboljim vasim svih vremena,divac mu je uz bok. Jos mislim da je bio bolji prije odlaska u nba jer je bio okretniji s nevidjenom imaginacijom,mekom rukom i fenomenalnim asistencijama,u nba je bio covjek od zadatka kao isprofilirani teski centar,iako je i tamo napravio veliku karijeru,moje je misljenje da je mogao biti jos bolji da nije otisao u nba. Pogledajte na yt cibona s drazenom protiv partizana s golobradim divcem. Pojeo je u to vrijeme dva cibonina reprezentativna centra,takodjer velika igraca knegu i mihovila nakica. Divac je bio igrac za nijansu slabijih mogucnosti od velikog sabonisa. Iako ga nikad nisam volio jer je klasicni cetnik,to je realnost.
Sto se tice bivse juge i tog finala,drazen petrovic je poslije finala s hrvatskom tvrdio da je bila bivsa reprezentacija na okupu mogli bi drzati egal do zadnjih minuta,a ustvari vidio si po njemu da misli da bi ih dobili. Kakav zal..
Pozdrav iz hrvatske

"Posao sam obavio, Jugoslavije više nema!"

pre 7 godina

Da, imali bismo bar po 2-3 vrhunska sastava za svaki kolektivni sport i bili bismo ako ne najbolji onda bar najmanje medju prve tri najbolje selekcije na svetu za svaki od tih sportova, ali Jugoslaviju su unistili oni koji su od nje hteli da se otcepe.

Panac

pre 7 godina

Bio sam u JNA 1987 . Već se tada osjećao rast nacionalizma. ( te g. se dogodio zločin u kasarni Paraćin ). Nekima je odgovarao raspad Yuge ( sada su tajkuni ) a mogla se preustrojiti u konfederaciju, slično kao Švicarska. Bila bi to jaka i razvijena zemlja i svima bi bilo bolje. A u mnogim sportovima bi harali .
Što se tiče OI 1982 jedino bi "pravi" dream team mogao pobijediti Yugu. A bogme morali bi se dobro pomočiti,jer ako bi ih imalo podcijenili.... moglo bi biti svašta. Pogledajte utakmice iz 1990 kako su se prošetali do zlata. Dražen,Divac,Kukoč,Rađa itd. i danas bi rasturali.
Btw. Inzisirajte nogometnu ligu sa 10 klubova. Pogledajte kako su se dugli Austrija,Švicarska a sada i Hrv od kada imaju takve lige. Vrlo izgledno je da od sezone 2017/18
Hrv ima 2 u kval. LŠ + 3 u LE ( pola lige !)

Pozdrav iz Zagreba

Велибор

pre 7 godina

Питали су Кукоча амерички новинари крајем деведесетих шта мисли о првом дрим тиму.
Репрезентација Југославије је први дрим тим, одговори Кукоч.

Sale

pre 7 godina

Rekao je Duda Ivkovic da su se spremali samo za tu utakmicu sa Amerikancima i da im na kraju nisu dali da igraju. Uveren je da bi ih Jugoslavija pobedila. Duda to prica, a suza mu stoji u oku.

Momir Peh

pre 7 godina

Mislim da je MJ i ekipa krivi za raspad Yuge. Kad su skontali da smo bolji zamolili su CIA da malo zagužva kod nas, da se ne sramote

peckanje

pre 7 godina

sjajan text! a taman sam komentarisao sa kumom kako je GS sličan evropskoj košarci i da je Greg P. "jugoslovenski" trener... I još nešto, članak nam pokazuje kako smo kao nacija (yugo) mogli mnogo toga samo da smo bili ujedinjeni, a sada Ameri posle raspada Yuge ubiru plodove svega toga... tako je naravno i u svim drugim aspektima života i rada. Mi se i danas prepucavam i svađamo na Balkanu, umesto da zajedno radimo i sarađujemo... Učite ljudi! Patriotizam je poslednje utočište baraba!

Tabamnabasketukosarkse

pre 7 godina

Negde procitah da crnci imaju gusce kosti(zbog cega ih nema medju plivacima) i da su im zato potrebni snazniji misici za kretanje i zato su brzi (svi sprinteri su crnci) i skocniji.Razlika izmedju tadasnje evropske i NBA kosarke je bila u odbrani.U NBA se igrala odbrana u telo, u Evropi je Galis mogao ledjnom tehnikom da dotacka do kosa, naskoci i da kos (31 prosek u citavoj karijeri, danas ne bi ni igrao).Takva odbrana fizicki trosi,opada procenat suta u napadu, pa do izrazaja dolazi skok i novi napad i jos trosenja u odbrani i tu dolazi do izrazaja prednost crnaca u skocnosti.

vlade

pre 7 godina

proćiće godine i godine, a tek ćemo biti sve svesniji, kakva je to država bila u poređenju sa današnjim svetskim poretkom! samo iz ovakvih "sporednih" tekstova, jasno je normalnima o čemu pišem.. nije bitno, dal Srbi mogu sa Hrvatima, da li oni, da li ovi.. od raspada, svi smo u kanalu, u odnosu na ono šta smo imali. a da smo ostali skupa.. pa ne znam baš da li bi smo pobedili dream team, ali svakako Yugoslavia bi imala bar jedno olimpijsko zlato više, jedno svetsko i bar 5 evropskih do sada, definitivno!

ni_kola

pre 7 godina

Srbija je zemlja Kosarke i Vaterpola. Dobri smo i u ostalim sportovima sem u Fudbalu. ali na zalost ugasice nam i ta dva sporta gde smo najjaci brzo , videcete uzimamo zlato u Vaterpolu na OI i posle toga nam se sve gasi. A u Kosarci medalju uzimamo.!

jerkovic

pre 7 godina

Petrovic je bio psihe kao danas naš Novak Djokovic, inteligentan iznad proseka, marljiv i radan do besvesti, i rodjeni pobednik u srcu. Respekt za Drazena za sva vremena. Siguran sam da se NBA zvezde u Barseloni 92 ne bi u finalu sa tadasnjom Jugoslavijom tako lako poigravale....

the fact

pre 7 godina

Rece tamo neko "Zato su nas I uništili jer smo bili najjači". Da smo bili najjači kao nacija ne bi nas niko razdvojio. Oni su samo uradili ono sto je trebalo da se desi odavno. Zajednica Srba, Hrvata I Slovenaca je samo isforsirana prica.

Labud

pre 7 godina

Jugoslavija kao drzava, kao revolucionarni pokret, kao ideja, je bila daleko veca od sume njenih delova.

Eto vam sada vase pigmejske drzave nacionalisti, bedne, zavisne, kolonizovane i prezaduzene.

Labud kada potegne ovu pricu u kafani bude nadglasan od strane glasnih neznalica, zato je naucio da Mu je bolje da pije sam i ponekad pusti suzu samotnjacku. Tesko je gotovo uvek biti u pravu.

Niko

pre 7 godina

Da nije razbijena jedina zemlja koja bi donekle mogla da parira kosarkaskim americkim vanzemaljcima,na svetskim prvenstvima i na olimpijadi borili bi se za zlato a na evropskim to bi skoro bila i cista formalnost uzeti zlatnu medalju.meni je nekako frapantno i cudno da je na takom malom prostoru iznedrio vrhunski broj trenerskih virtouza i kosarkaskih svetskih legendi.i ako bi poceli nabrajati sve nase cuvene trenere i igrace pre yu i posle mislim da bi nam trebali dani i dani...i sto se tice yuge mora se biti objektivan i reci da pored partizana,zvezde,bosne iz bih, rotor yu kosarke bila hrvatska sa yugoplastikom,zadrom,sibenikom,cibonom...a najveci od najvecih na ovim prostorima nikada prezaljeni odlazak drazena(jovanovog) petrovica!nasa kosarkaska proslost je nasa najveca sreca i ponos,a za buducnost ne moramo da brinemo,sada sami i samostalni i dalje smo svetski krem kosarke!pozdravim svim ljubiteljima kosarke!

Branko S.

pre 7 godina

Jedan od razloga sto nikad necu oprostiti,nacionalistima svih boja i njihovih "vodja" iz bivsih republika je upravo sport!Zasto?Podatak,da je u trenutcima raspada,te predivne zemlje,bez obzira koliko se sad drugi,vec pomenuti,trudili da prikazu drugacije,reprezentativni sport "Juge" bio najbolji na svetu!Juga je vladala u godinama pred raspad,u kosarci,rukometu,odbojci,vaterpolu,a Crvena Zvezda,kao fudbalska reprezentacija u malom,zagospodarila klupskim fudbalom u svetu '91!Ovo su sve cinjenice,da spomenem ostale uspehe klubova u drugim sportovima kosarci:Bosna,Jugoplastika,Cibona Partizan,te u vaterpolu:Partizan,Mladost i Jadran(HN),te u rukometu:Borac (BL),Mevescak i Metaloplastika,I u odbojci:Partizan i Vojvodina!
Nazalost,od svega posle raspada Juge,tu i tamo blesne po koja "iskra" poput,Hrvatske u fudbalu,Srbije u kosarci,odbojci,usput jos uvek drzi primat u vaterpolu i to mu je to - tuga!Ako je sport,kao sto neko rece,ogledalo drustva i ekonomije,sve vise dolazim do konstatacije,da su nas "mangupi" u nasim redovima,debelo nasankali!Bar je u sportu to evidentno!

Dejan

pre 7 godina

Američki košarkaški tim od neuspeha s početka ovog veka sve više upražnjava kolektivnu košarku i to je očigledno bio ključ, jer uz fantastične individualne fizičke predispozicije više ne gube mečeve i zlata su im zagarantovana. Poslednji put kada je neka ekipa bila u situaciji da ih pobedi bilo je to u finalu olimpijade u Londonu 2012. Španci su odigrali fenomenalnu utakmicu i bili u igri do poslednjih sekundi, ali nisu imali sreće. Sumnjam da će na ovoj olimpijadi neko da im pruži ovako jak otpor, pa u sklopu pripreme za novi olim. košarkaški turnir iskoristite priliku i reprizirajte ovaj fenomenalan meč.
https://www.youtube.com/watch?v=BC0d-ufQyHs

Antis

pre 7 godina

Ono sto meni upada u oci je da crnci nemaju ni vise talenta ni vise pameti nego mi. Nisu ni prosecno visi od nas,kad se gleda na primer reprezentacija. Sta je onda problem...videli smo sta je bilo u finalu sa amerima kad nam je Kari dao,dal bese 6 trojki i Harden cini mi se 5. 11 datih a mislim da su zajedno imali 12 pokusaja. Tu nista drugo ne igra ulogu osim vezbanja. Fizikalije reci ce neko,ne moze to su crnci,jaki su....pa crnci su jaki zato sto rade na tome. Zasto njihov juniorski tim nije toliko nadmocan? Ako je genetika,zasto nas ne preskacu u mladjim kategorijama? NIje genetika, u pitanju je vezbanje,rad. Mi imamo drugi pristup,igra se zajednicki,pametno sa dosta taktike. Oni idu na sut i na snagu...i to donosi rezultate. Po meni,znanje o kosarci imamo,samo da se ulozi rad i vreme da se fizicka snaga i precizan sut dovedu do kranjih granica i nista drugo nam nije potrebno. Ne moze da se igra kosarka a da je sut u drugom planu. Svaki dan po 500 trojki, i to pre nego sto se dodje u seniorsku konkurenciju. Pozdrav.

ZG TOM-šrauba

pre 7 godina

Odličan tekst pogotovo što to Ameri pišu. Tadašnja repka do 1991 koja je sve osvojila, nije stvar u udarnoj petorci Dražen, Divac, Kukoč, Rađa, Danilović , već u daljnjoj rotaciji u utakmicama, što svim repkama sa ovih prostora danas fali, Paspalj, Savić, Stojko Vranković, Đorđević, Perasović.......Da je došlo do tog finala bilo bi tijesno.

Visitor

pre 7 godina

Uh...sjajan tekst! Ovo bi komotno mogao da bude zvanični nekrolog ( čitulja/umrlica) jednoj državi, koja je mogla puno toga postići, ali, nažalost nije.

Pitt

pre 7 godina

Iako vise volim fucu, svestan sam cinjenice da je kosarka nas pobednicki sport. Ali toga izgleda mnogi nisu svesni. To, osim nas, znaju svi u svetu - citav svet nas tu respektuje.
U Srbiji se igra jedna od najboljih kosarki na svetu. Tacka.
Ali, nekim cudom, sva paznja, odnosno, novac, ide fudbalu koji decenijama ne donosi nikakve rezultate.
Razumem zelju da fudbal bude sport broj jedan u Srbiji ali to jednostavno nije cinjenicno stanje sporta kod nas. Mi smo ipak kosarkaska nacija. I trebalo bi da smo ponosni na to!
Umesto da jos vise ulazemo u basket jer ponavljam, kosarka je nas pobednicki sport, mi uporno ulazemo u sport koji nema cak ni infrastrukturu. Smesno - kao da zidamo kucu bez temelja.
Okrenimo se kosarci da nam i to ne propadne. Tu smo majstori.

a sad ste mali pijuni

pre 7 godina

ovo je samo jedan mali deo priče zašto je rasturena jugoslavija.
ako pogledate kroz prizmu privrede, sve će vam biti jasnije.

ford

pre 7 godina

Bas u momentu kada je Jugoslavija pocela da ubire plodove dobrog rada i organizacije u svim sferama,od ekonomije do sporta,neke usijane glave su mislile drugacije..A sport je odlican pokazatelj u kakvom stanju ti je drzava.Ocekujem gomilu minusa zbog ovoga sto pisem i nije me briga,ali bih voleo da opet zivim na takvom mestu,u takvoj zemlji!!A basket i ovaj tekst je nesto sto svi znamo..

miro split

pre 7 godina

Mislim da tadašnjoj reprezentaciji Jugoslavije je jedino nedostaja centar tipa Krstića.S njim bi igrali ravnopravnu utakmicu protiv Amera.Odma na početku utakmice bi Krstić stolicom zalopatija Đordana,a posli redom sve ostale reprezentativce USA.
S njim bi imali šanse.

Boki SF

pre 7 godina

Duda Ivkovic je izjavio u dokumentarnom filmu o sebi, da je taj generacija bila toliko superiorna, da bi se oni spremali samo za tu utakmicu sa Amerikancima, i kako je on rekao:
''Mislim da bi smo ih zgromili".

mate

pre 7 godina

zadnja 2 zlata- Sp Argentina i Ep Rim- Toni Kukoc je najboljim igracem prvenstva proglasavan... Covik je po mom skromnom misljenju najvazniji igrac bio- a u to vrime to je i pokaza kada je s Jugoplastikom 3 puta bio prvak europe... nikad mi nije bilo jasno kako netko ( osim ovih koji uopce nisu gledali petrovica) moze rec da je drazen petrovic bolji igrac... recimo i dalipagic je bolji od petrovica bio... a ovaj tim- bez sumnje najbolja bijela ekipa...

Organska jaja

pre 7 godina

Nisu olimpijska zlata vrijedne na stotine hiljada zivota. Jednostavno mi nismo toliko cvrsti, niti imamo podrsku spolja. Lako nas je pomiriti i posvadjati zato je najbolje da smo odvojeno, eventualno konfederacija sa jasnom podjelom vlasti.

dalibor79

pre 7 godina

secam se utakmice na OI u finalu srj(srbija)-usa.30 minuta smo se drzali dobro ma odlicno. e onda je divac morao da izadje zbog 5 licne greske a uz to savic nije igrao zbog povrede. e za tim zalim. da nam je tada mogo igrati savic verovatno bi divac mogo da izdrzi duze a da ne ulazi u probleme sa licnim greskama i onda bi bilo sve moguce. ipak posle raspada jugoslavije postoji samo jedna zemlja koja osvaja medalje od ex yu republika a to je srbija.

DedaMiloje

pre 7 godina

Jordan bi pojeo petrovica za dorucak vrlo lagano. Timski bi ih mozda pobedili, a kukoc i divac su mogli da donesu prevagu. raznovrsiniji igraci sa mnogo boljim osecajem za asistenciju.
(bla, 03. avgust 2016 13:53)

Pogledaj malo na you tubu kako ga Dražen loži 1na1 i ovaj krene ko konj Dražen ga izbaci kros overom ko iz šinobusa. Pogledaj kako mu Dražen daje trojku preko ruke sa 9 metara. Dražen je bio bog otac košarke.

igor

pre 7 godina

А не заборавите да је Србија вице шампион са шест милиона становника .Ово вам само говори ко је земља кошарке то ноје парола то је реалност.

raikkonen

pre 7 godina

poslusajte izjavu dude ivkovica u ovom najnovijem dokumentarcu o njemu, gde na tu temu kaze da je sve bilo pripremano za tu jednu utakmicu (do momenta dok nisu definitivno rasprsene sve nade da cemo biti na OI) i da smo toliko bili superiorni i verovali u pobedu, da bismo ih dobili. ne sumnjam u te reci.

veliki strumf

pre 7 godina

Tekst je da se najezis, sve sto je receno je tacno, ali mu fali jos jedna mala doza (neko sa ovih prostora ko je ziveo u Jugi, dozivljavao je kao svoju, pa da ovom tekstu da final touch, sto bi se reklo). Kolektivni sport je najbolji jugoslovenski produkt, bez ikakve dileme. Pre svega kosarka i vaterpolo, ali smo mocni bili i u rukometu, pa i u fudbalu (ipak je Zvezda pre raspada postala prvak Evrope, na SP u Italiji nezasluzeno smo ispali u cetvrtfinalu na penale od Argentine...). Jedino je odbojka malo zaostajala. Posle raspada, sport se podelio tako da je Srbiji pripala kosarka i odbojka, Hrvatima rukomet i fudbal, a u vaterpolu smo mi nesto bolji u ovih 25 godina, ali su i Hrvati odlicni. E sada, zamislite da nije bilo onih nacionalistickih ludaka 90ih i da je Juga postala konferederacija i da nastupa na ovim OI! Bili bismo jedna od najjacih nacija, preko 300 takmicara, sa velikim ulaganjima dosli bismo do 20 medalja sigurno, u kolektivnim sportovima bismo dominirali, i mogli bismo da izazovemo cak i Amere u basketu (tim u kome su Teo, oba Bogdanovica, Bjelica, Saric, Simon, Jokic, Pekovic...) sa ovim i ovakvim Dream Team-om mogao bi i te kako da se nosi! Tako bi bilo i u ostalim kolektivnim sportovima.

djc-xxx

pre 7 godina

Zato su Ameri i poslali najjači tim 1992 godine.. jer su pre toga lagano gubili..iako su imali u timu Robinsona, Hardveja. Bio bi to duel Dzordana i Petrovića. Mislim da bi bilo tesno,jer se trojke ne brane.Kada imaš sutersko veče.. možeš da izgubiš,ali malom razlikom.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (zoran, 3. avgust 2016 13:20)

Jordan bi pojeo petrovica za dorucak vrlo lagano. Timski bi ih mozda pobedili, a kukoc i divac su mogli da donesu prevagu. raznovrsiniji igraci sa mnogo boljim osecajem za asistenciju.

Čemu nagađanja? PA DŽORDAN I PETROVIĆ SU TAD (1992.) I IGRALI JEDAN PROTIV DRUGOG U MEĆU USA-HRVATSKA :-) !!!
Pogledajte na Youtubeu, pa sudite kako je to izgledalo :-) Moj lični utisak je da je duel njhih dvojice bio poprilično ravnopravan :-)

nik sloter

pre 7 godina

Steta sto se nikada nije desio susret Jug-Usa.
Djordjevic,Drazen,Kukoc,Divac,Savic protiv Medzika,Dzordana,Pipena,Malouna,Juinga!
Sa klupe Danilovic,Radja,Zdovc,Boiroga tj.Barkli,Hakim,Ajzea,Malin,Robinson,Lejtner,Dumars!

Gazimestan, jogurt revolucija, balvani.

pre 7 godina

Da, imali bismo bar po 2-3 vrhunska sastava za svaki kolektivni sport i bili bismo ako ne najbolji onda bar najmanje medju prve tri najbolje selekcije na svetu za svaki od tih sportova, ali Jugoslaviju su unistili oni koji su od nje hteli da se otcepe.
("Posao sam obavio, Jugoslavije više nema!", 6. avgust 2016 18:26)

Ma naravno.

lepota

pre 7 godina

Odlican tekst. Ja vec duze vreme govorim da nacin na koji Kari i GSW lici na nasu staru kosarku (pre devedesetih), da me Karijevi sutevi iz driblinga podsecaju na Kicanovica, Drazena itt (oni nisu lebdeli u vazduhu kao Dzordan, oni su sutirali iz driblinga, brzo, u penjanju). Upravo zbog toga sam navijao za GSW, Lebron iako je sjajan kosarkas je predstavnik kosarke koju ne volim, kao sto sam nekada vise voleo Medzika nego Dzordana. Kao sto volim San Antonio. Govoreci o San Antoniju, ne mogu da se setim Argentine 2004. godine u Atini - ja kupio kartu da gledam SCG, a gledao nasu kopiju - Argentinci su totalno igrali nasim stilom i razbili su Amere. Znaci, clanak je u pravu, sigurno smo uticali na mnoge narocito generacije 70-tih i drugom polovinom 80-tih.

NN

pre 7 godina

I Stef Kari je isticao Drazena Petrovica kao jednog od uzora, dakle nije slucajno to sto njihoba igra lici na igru Jugoslavije iz tog vremena.

bra nik

pre 7 godina

Imam utisak da mnogi nisu razumeli tekst. Tekst se ne osvrće na finalni skor da smo igrali tada i ko bi pobedio. Tekst piše o sudaru dve različite filozofije košarke i o tome kako Evropska filozofija pobeđuje sada, 25 godina posle tog neodigranog susreta.

А. Петров

pre 7 godina

„Američki tim iz 1992. godine je bio ultimativni progres američke košarke,"
Ултиматум на српском значи последњи рок. А енглеска реч "ultimative" се на српски преводи речју врхунски..

Значи: „Američki tim iz 1992. godine je bio vrhunski progres američke košarke,"

White Dream Team

pre 7 godina

Taj nas tim iz 1990 su zvali amerikanci White Dream Team. Nazalost SFRY se raspala pa nasi momci nisu imali priliku da srede USA Dream Team.

Panac

pre 7 godina

Samo Srbija, nikakve vestacke pokojne tvorevine. Da su uzeli 55 zlata ne bi me nista tangiralo.
(Milan, 03. avgust 2016 13:34)

Požuri psihijatru dok nije prekasno. Mržnja se uvijek vraća kao bumerang!

Капетан Немо

pre 7 godina

(Antis, 03. avgust 2016 17:48)

Ако мислиш да тако треба, лопту у шаке и шутирај ти 500 пута тројке, онако, ради експеримента, па онда коментариши.
Научно је доказано да људи црне расе имају мало другачије физичке карактеристике од људи беле расе. Црнци, пре свега, имају, у просеку, дуже екстемитете (руке, ноге, ...). Затим, имају нешто другачији расоред мишића на ногама и то их чини знатно скочнијим од белаца. Црнци имају и другачије постављену карлицу, зато су им гузе мало више истурене уназад него белцима, тако да, приликом трчања, тежиште тела мање поскакује па им треба мање енергије а и путања кретања је равнија и самим тим краћа. Зато у финалу Светског првенства и Олимпијаде на 100 метара нема ни једног белца. Најбољи су и у скоку у даљ али их скро нема на врхунски пливачким такмичењима и у ватерполу јер не могу да остваре толико добар потисак кроз воду као белци.
Да се вратим на кошарку, црнци су скочнији, имају дуже екстремитете и тиме надокнађују неколико центиметара у скоку. Дуже руке и скочност је од помоћи и прилком скок-шута јер се остварује са веће висине па је зато прецизнији и теже га је блокирати.
Све ове разлике које сам навео немају неки расистички циљ него су чињенице које су кошаркашки стручњаци давно схватили па зато у НБА-лиги има далеко више црнаца него белаца. Наравно, све ове разлике су само нијансе, али нијансе које у врхунском спорту праве разлику, малу али не безначајну, у резултатима.
Последњих двадесетак година има све више белаца у врхунској кошарци јер су почели да схватају како да парирају физички супериорнијим црнцима и како да у први план ставе своје квалитете. Управо ти квалитети су апострофирани у овом тексту а најважнији је управо колективна игра. Ипак, на самом кошаркашком врху су и даље црнци, мада ми делује да је Стеф Кари неки ,,мешанац'' (надам се да се неће увредити). Није тачно да црнци више тренирају од белаца али је чињеница да им физичке карактеристике омогућавају да брже и лакше стигну до резултата. Ипак, најбољи кошаркашки тренери су белци, али и то се полако мења.
Желим репрезентацији Србије да врати славу југословенске кошарке и да докаже Американцима да за кошарку није довољна само физика.
Напред Србијо!!!

paka

pre 7 godina

toliko o tome kako se spolitika ne mesa u sport.
ostalo nam je da zalimo i da lamentiramo sta bi bilo kad bi bilo. to je bila najveca sportska nepravda do tada...

ss

pre 7 godina

1. Drazen, Kukoc, Palja, Rađa, Divac
2. Đorđević, Danilović, Komazec, Savić, Vranković
11 i 12 igraci bi verovatno bili Zdovc i mladi Bodiroga.

Majko moja ovo je bajka, nije ni čudo što se nije desilo...
(Neprežaljeni, 3. avgust 2016 11:41)


Najezio sam se!!!!

ZG

pre 7 godina

A onda scena sa pocetka utakmice ove nase prijateljske utakmice. 
Dva tima,dve zastave,dve himne.Srbija i Hrvatska. 
Stoje naspram Bilan,Saric...Aca...Bogdan jedan drugi,Sale,Kalina... 
Stoje i slusa svako svoje. 
Svedeni na meru koju su nase dugogodisnje i redovne musterije jedva cekale i docekale. 
Kao na tacni servirano.
(zvezdas, 03. avgust 2016 11:44)

ali to nije samo u sportu ,nego i u svemu drugome je sada tako....ekonomija i finacije...svi se sad grcamo i koprcamo a drugi rastu,a za mnoge smo bili pojam sile....

djole

pre 7 godina

Revoluciju u NBA kosarku unela je ekipa Sakramento Kingsa sa pocetka devedesetih...u pitanju je bila igra koja se zasnivala na protoku lopte i kretnjama bez lopte a ne na izolacijama kako je vecina ostalih ekipa igrala. Sticaj okolnosti je bio takav da su u Kingsima najbolji dodavaci bili centri (Divac i Veber) pa je napad isao preko njih. Posle su slican stil igre preuzeli i Pistonsi (uveo Rik Karlajl, a Leri Braun samo ispratio u sezoni kada su uzeli titulu) i Spursi sa Parkerom i Djinobilijem, naravno prilagodjavajuci ga igracima sa kojima su raspolagali.

dragan

pre 7 godina

Mozda bismo i izgubili ali to najbolji beli tim na svetu je bila Jugoslavija, danas je Srbija. Drugo mesto na Svetskom prvenstvu. Ta skola i talentar i dalje ovde.

lepota

pre 7 godina

Generacija Spanaca je bila jaca. Imali su 7-8 sjajnih igraca i nacionalni naboj. Dva Gasola, Ibaka, spolja sibaju Fernandez... Spanci su imali evropski Dream Team
(Beljo, 03. avgust 2016 12:08)

Uvek je tesko porediti razlicite generacije igraca, mada mozda nije i tako – u vreme “power-sport-a” kada smo pomislili da ne moze da se bude vrhunski igrac bez izuzetne snage mi imamo Mesija, Karija, itt koji situacije resavaju pre svega tehnikom .
Ali, mozda je ipak bolje napraviti ovakvo poredjenje - izuzimajuci USA dream team, SFRJ tim bi nastavio da sa lakocom pobedjuje sve ostale ekipe, najmanje sledecih 5-6 godina – cak je I sams FR Yugoslavia osvojila prvenstva Evrope i svetsko prvenstvo bez Hrvata i ostalih kada se vratila 1995.godine. To znaci, da bi svi zajedno osvojili sva evropska prvenstva u period 1988 – 1999, plus bi na svetskim prvenstvima i olimpijada jedino imali konkurenciju u US dream team-u (sto ce reci bili bi u najgorem slucaju drugi). Sada, hajde da to uporedimo sa rezultatima spanske najbolje generacije u njihovih 11 godina (pocev od 2005): 1) na evropskim prvenstvima tri prva mesta, jednom drugi, jednom treci, jednom cetvrti; 2) na svetskim prvenstvima su bili prvi, sesti i peti; 3) na Olimpijadama su bili dva puta drugi. Dakle, izuzev Olimpijada gde su bili dva puta drugi iza Amera, na svim drugim prvenstvima su u proseku bili daleko losiji nego sto bi ekipa SFRJ bila. Na osnovu ovoga je jasno da je ekipa SFRJ bila daleko kvalitetnija.

BeKo

pre 7 godina

Pešić je u Bormio na SP 1987 za juniore poveo ove igrače:

Zoran Kalpić, Luka Pavićević, Nebojša Ilić, Toni Kukoč, Miroslav Pecarski, Teoman Alibegović, Aleksandar Đorđević, Samir Avdić, Vlade Divac, Radenko Dobraš, Dino Rađa i Slaviša Koprivica.

Za Amerikance su igrali Kevin Pričard, Lari Džonson, Geri Pejton, Stejsi Ogmon, Dvejn Šincijus, Lajonel Simons, Skot Vilijams, Brajan Vilijams, Labradford Smit.

Lari Braun je spremio taktiku za Kukoča (u grupi dao Aerikancima 37 poena 11/12 trojke !!!,plavi pobedili 110-95), ali je Pešić smislio lukavstvo za renomiranog kolegu: umesto na Kukoča, kao u prvom meču, igraće se na centre. Rezultat je bila sigurna pobeda od 86-76, uz briljatnu igru Divca (21 poen) i Rađe (20) dok ih je pratio Ilić sa 14 poena.

Inače te godine su i maldi fudbaleri(Čile)i rukometaši(Rijeka)bili juniorski prvaci sveta.Radilo se ozbiljno i stvaralo.Danas...

zoki

pre 7 godina

Zamislite borbu SAD vs SFRJ+Sabonis ili Ali vs Stivenson.
Mozda je i bolje sto se nije desilo, ne bi bilo fer prema ranijim i kasnijim generacijama.
Najezim se i kad samo pomislim.

Alphonse-Marie-Adolphe de Neuville

pre 7 godina

Slažem se sa komentarima o dužini klupe, samo bih ispravio ZG TOM-šrauba, nije tada Danilović bio u prvoj petorci, nego Paspalj.

I da, najveća sportska tragedija je što ta utakmica nije odigrana.

aco

pre 7 godina

I sad bi igraci iz ex YU bili dostojan rival SAD. Nismo manje talentovani od njih. Oni imaju veci izbor jer su dosta veca zemlja. Sto se tice talenta, Litvanija je fenomen, kao Srbija i ostale drzave YU.

Mikeli

pre 7 godina

Kontam ja steroide i fizičku nadmoć. To im pomaže naravno. Pogledajte Lebrona, pa takvo telo se ne može dobiti teretnom i unošenjem tipa proteina i kreatina. Nema šanse. Svako ko je išao u teretanu to zna. Ali sa druge strane, pri šutu steroid ne pomaže. A nas su u finalu poprilično napunili dobrim šutem. Dakle po meni evropski igrači prosto moraju da poboljšaju svoj šut i da rade na tome. Danas skoro da i nema klasičnih šutera u evropskoj košarci. A ranije je i najgori tim svake lige imao barem jednog koji je umeo da sasipa kao blesav. Zašto se to dešava? Bas zato sto Nba traži fizički dominantne igrače ovde se šut zapostavlja. Prevelika upotreba tegova otupi osećaj. Daću vam jedan nevin primer. Dejan Tomasevic je u zvezdi imao sasvim lep šut. Nije bio šuter naravno, ali je pogađao fino sa distance. Kada je počeo dizati tegove znamo svi ste se desilo. Nije mogao dati koš ako nije bio direktno ispod njega. Košarka nažalost nije to što je bila. Da li će ikada biti? Vreme će pokazati.

lebovitz

pre 7 godina

Priče "šta bi bilo" me uvijek iznerviraju. Nema sporta u kojem Jugoslavija ne bi dominirala, barem deset godina nakon '92. Pa pogledajte npr fudbal. Zna se da se '90. Argentina sretno provukla, '92. bi titula evropskog prvaka sigurno bila naša, a uvjeren sam da smo i '94. I '98. mogli biti svjetski prvaci, o ostalim sportovima ne treba ni trošiti riječi, tu dominiramo i ovako razjedinjeni. Jeste šteta zbog neiskorištenog potencijala, ali nemojmo gajiti iluzije da je moglo biti ikako drugačije od onog kako se desilo. Ni danas, poslije svega, nismo ništa pametniji, opet bi isto bilo da je danas 1990.

DedaMiloje

pre 7 godina

Odličan tekst, ali ja mislim da današnji igrači u Evropi moraju drastično da rade na šutu. Evropski igrači nikada u istoriji nisu imali tako očajan šut, čak i ovi koje zovemo šuterima nisu na tom nivou. Pa ljudi pogledajte vi samo u toj jugoslovenskoj reprezentaciji kojih šutera je bilo, Dražen je mogao da zatrpa koga hoćeš sa trojke, o distanci i slobodnim bacanjima je izlišno govoriti, to je bio zicer. Centri Divac i Radja, retko promašivali, ovamo Kukoč, mislim to su sve bile šuterske zveri koje su radile na svom šutu. Dražen je imao ključ od hale, šutirao je po 1000 slobodnih bacanja i trojki na treningu. Tesno bi bilo sa amerikancima, a i Nikolić je bio živ, svašta bi se tu desilo, egal utakmicu bi Jugoslavija dobila.

Zile

pre 7 godina

Da, "bio jednom jedan" i tako se uglavnom zavrsavaju price iz tog perioda. Na zalost to je bilo tacno, tim je bio za ponos i bilo bi tesno u tom mecu. Da su sportisti tadasnjeg vremena stali svi uz YU a ne radili po politickim direktivama mozda bi nam bilo spasa. Ovako dok je Divac bacao tudje zastave drugi su ga pljuvali. To je samo govorilo o "braci" i tadasnjem nacionalnom mentalitetu tima kao i koliko je ko bio naivan i ziveo u zabludi ! Lep tekst, nema sta, isto smo i mi pricali pocetkom 90-tih dok nije doslo otreznjenje EP 95"

Dali bocek

pre 7 godina

Samo sam se podsetio, i ustanovio da bih sada polozio velike pare na pobedu te Jugoslavije od 20 poena i vise. To jednostavno nema dileme; a moj dragi deda miloje, radi komparacije, najjaca spanska selekcija, plus Vejn Brabender, gubi garantovano od Sarajevske Bosne bez povredjenog Mirze Delibasica, sa bar 15 poena razlike. Ta Spanija, u Jugoslovenskoj ligi, kao tim, plafon, ali zaista plafon bi dosla do sestog mesta; iza Cibone, Jugoplastike, Partizana, Zadra i Zvezde. Verovatno bi bili na tabeli ispred Olimpije, Sibenke i Bosne, medjutm, to ne smem da tvrdim. Jedine utakmice koje su bilo sta odlucivale, bile su u trouglu CCCP, USA i Jugoslavija. Desavali su se flesevi Grka, eventualno Italijana, Spanija je sluzila za pravljenje kos razlike, ali, to je to. Treba pogledati te utakmice. E, stete.

mikele

pre 7 godina

lo fat kralju..iskidao sam se na tvoj komentar..hahaha..alija sirotanovic porucuje titu sa meseca..druze tito pravite vece lopate:):") ):)

Panac

pre 7 godina

Jordan bi pojeo petrovica za dorucak vrlo lagano. Timski bi ih mozda pobedili, a kukoc i divac su mogli da donesu prevagu. raznovrsiniji igraci sa mnogo boljim osecajem za asistenciju.
(bla, 03. avgust 2016 13:53)

Pogledaj malo na you tubu kako ga Dražen loži 1na1 i ovaj krene ko konj Dražen ga izbaci kros overom ko iz šinobusa. Pogledaj kako mu Dražen daje trojku preko ruke sa 9 metara. Dražen je bio bog otac košarke.
(DedaMiloje, 03. avgust 2016 14:48)

Bravo Deda!
Savjet današnjim klincima... pogledajte snimke iz kraja 80-tih i početka 90-tih.
Cibona 2x a Jugoplastika 3x za redom prvaci E. i to sve sa domaćim igračima! Pogledajte i sve utakmice SP iz Argentine 90.
Onda će vam malo biti jasnije.

Kakva zal

pre 7 godina

Ovo je najtalentovanija grupa belih igraca koja je zaigrala zajedno .Taj tim Jugoslavije iz 89 i 90 jednostavno nije imao slabo mesto .Pogledajte samo a ima snimaka kakve su to samo akcije ,nema tu jednodimenzionalnih igraca svi su znali sve .Sto neki komentatori lepo kazu mozda ne bi uspeli da dobiju Dzordanov ,Birdov i Medzikov tim ,jer su neki igraci u toj ekipi jos uvek bili premladi ,al 94 i 96 bi se nosili bez problema protiv Amerikanca i verovatno bi odneli pobedu .

djedmedjed

pre 7 godina

Jugoslavija 1992. bi vjerovatno igrala u postavi Petrovic - Zdovc - Kukoc - Radja - Divac. Druga petorka : Danilovic - Perasovic - Paspalj - Savic - Vrankovic. Dva dodatna igraca : Djordjevic, Komazec. Bez sumnje najbolja bijela i europska momcad svih vremena, u kojoj bi od ostalih Neamerikanaca imali mjesto ( eventualno ) samo Sabonis i Marculionis. Pruzili bi jaci otpor od Hrvatske, jer su i zamjene bile vjerovatno dovoljne za pobijediti svaku momcad osim Amera. Kako god bilo, treba ipak biti realan i reci da je prvi Dream Team bio sa sigurnoscu skup najvecih igraca koji su ikad igrali kosarku i vjerovatno bi pobijedili, bilo s 10 ili 20 razlike. Tekst nije objektivan jer svi mi koji se sjecamo tadasnje NBA lige - Lakersa, Pistonsa, Celticsa, Bullsa, Sunsa - znamo da su Amerikanci uz vrhunsku fiziku imali i nenadmasne dalekometne sutere ; jedan Jordan, Barkley, Drexler, Bird, Malone su na tekucoj traci svakog vikenda davali po 30-40 koseva, a svaki s njihove klupe je to bio u stanju uraditi protiv bilo koje momcadi. Tad je NBA - liga imala famu i kvalitetu kao nikad prije niti poslije i to upravo radi tih ekstra talentiranih igraca. S tim da najbolji svjetski play Isaih Thomas nije bio u kadru zbog svadje s Jordanom...

Mario

pre 7 godina

"...Zaboravite na Džordanove Bulse, na Sparse, na bilo koji Lebronov tim ili na Voriorse: Jugoslavija je napravila modernu igru onakvom kakvom je danas vidimo.“ UUUuufff ovde mi se oci zasuzile! :)

Pravo za Hokinsa!

Zivela kosarka! :)

zoran

pre 7 godina

Zato su Ameri i poslali najjači tim 1992 godine.. jer su pre toga lagano gubili..iako su imali u timu Robinsona, Hardveja. Bio bi to duel Dzordana i Petrovića. Mislim da bi bilo tesno,jer se trojke ne brane.Kada imaš sutersko veče.. možeš da izgubiš,ali malom razlikom.

Dejan

pre 7 godina

Pogledajte neku utakmicu sa te Olimpijade. Prvi put američki profesionalci, prvi put igras protiv profesionalaca. Mnogi timovi su bili toliko preplašeni da igrači nisu smeli da udje u reket. Pogledajte nase, mladi, drski i samouvereni. Bila bi to neponovljiv utakmica. A ako želite da vidite razliku američke i ostale košarke pogledajte utakmicu USA-Argentina sa Svetskog prvenstva 2002. Čas košarke koji je postao udžbenik američkim trenerima. To je prvi video Greg Popović.

Rambo amadeus

pre 7 godina

Mene hvata nostalgija za plavim dresom :)
Sve sto valja smo osvojili u plavim dresovima
da li je moguce imati kombinaciju crvena i plava???
ili druga garnitura mora biti bijela ?

Brat makedonac

pre 7 godina

Neverovatno je kad citas komentare I pocitas da svako u sebi zali za Jugoslaviju. I onda se zapitas zasto smo sve to dopustili da se desi?

Majstor Mile

pre 7 godina

Arena je trebalo da bude završena za SP u stonom tenisu... ali nam je ITTF oduzeo prvenstvo zbog sankcija...! Predsednik Izvršnog komiteta, pod čijim nadzorom je hala gradjena, bio je Mirko Marjanović , a hala je prvo trebalo da nosi ime Limes (radni naziv).

Balvan

pre 7 godina

Ko bi rekao da ce se sloziti sa mahazinom koji u 10 najboljih albuma godine stavi albume od Drake, Kanye i Rianna ili kako se vec zove.

...

pre 7 godina

Koja Španija.. To je trajalo 2-3 godine..1990-2002 na sva tri svetska koja učestvovali Jugoslavija i ona druga okružena tj samo Srbija osvojili smo sva 3 svetska.. O evropskim da ne pričamo.. Tako da 1989-2002 bi sigurno bio neprekidan niz zlata i možda srebra... I u klupskom da ne pričamo.. Da se nije raspala SFRJ pitanje dal bi iko sem timova iz SFRJ ista osvojio.. 1985-1992 timovi iz SFRJ osvojili evroligu 6 puta.. Ostatak evrope jednom i to real madrid sa Drazenom koji ubacivao po 40 poena.

Mirko

pre 7 godina

(Капетан Немо, 4. avgust 2016 10:59)
Црнци су експлозивнији и издржиљвији, али су белци најснажнији што се може видети да на такмичењима стронгмена скоро да и нема црнаца, а да је увек онај први белац.
(мики, 4. avgust 2016 12:28)

Па чак нису ни издржљивији, јер их у маратону рецимо има исто или мање него белаца (арапи су нешто између, али више белци него црнци).

Рекао бих да нису најснажнији, рецимо нема их у дизању тегова, али их има у бодибилдингу где су можда и бољи. По мени црнци су еластичнији и њихов баланс снаге и еластичности (где подразумевам и скочност), тј. однос мишићне масе и везивног ткива мишића је најоптималнији.

BWB

pre 7 godina

Па чак нису ни издржљивији, јер их у маратону рецимо има исто или мање него белаца (арапи су нешто између, али више белци него црнци).

Рекао бих да нису најснажнији, рецимо нема их у дизању тегова, али их има у бодибилдингу где су можда и бољи. По мени црнци су еластичнији и њихов баланс снаге и еластичности (где подразумевам и скочност), тј. однос мишићне масе и везивног ткива мишића је најоптималнији.
@(Mirko, 6. avgust 2016 22:28)


Sve te fizicke predispozicije pa i taj balans o cemu pises je najpotrebniji u borilackim sportovima kao sto su MMA, Tekvondo, Boks, KIK-Boks, Karate i slicno, a u svim tim sportovima ubedljivo dominiraju belci, ponegde Kinezi i Japanci, i jedino u Boksu, ali samo u po nekoj kategoriji crnci, ilustracije radi evo ti par imena: Fedor, Klicko, Semi Shild, Bard Hari, Marko Hukic, itd itd

vlada

pre 7 godina

Da smo ostali zajedno j....i bi im kevu.Kakva je to reprezentacija bila,kakvi igraci,ljudi,sad da se skupe ovako matori vladali bi kosarkom narednih 100 god.

Profesor BG

pre 7 godina

Sjajan tekst! Mozda zvuci nerealno, ali da je YU reprezentacija igrala zajedno u 92. u Barseloni na OI, ma koliko bili tada i za sva vremena, veliki igraci: Medzik, Dzordan i ekipa, u najmanju ruku bi se pomucili da dobiju Jugoslaviju. Na zalost, ovo ne vazi samo za kosarku. Fudbal, rukomet, odbojka, vaterpolo, tenis, atletika, veslanje, kajak, plivanje...zamislite Jugoslaviju danas...svetska sila u svakom segmentu, ne samo u sportu. Ovako, sve je spalo na nekoliko banana drzavica koje se zadovoljavaju malim stvarima... Ovo ne znaci da sam jugonostalgicar i da bih voleo da se jednog dana ponovo "dogodi" neka Jugoslavija, naprotiv, vec su ovo samo realne cinjenice.

еврибади денс нау

pre 7 godina

@Jaa
Izgleda da si mnogo mlad. Arena je zamišljena da bude završena za SP 1994. Kada je početkom 90-ih postalo jasno da će nam oduzeti organizaciju, radovi na Areni su prekinuti jer je novce valjalo gurati, nešto u vojsku, mnogo više u džepove i ništa u privredu i razvoj.

Bane

pre 7 godina

"Koliko se sjecam, na Mc Donalds Turniru( ne sjecam se u kojem gradu se igrao) su par godina prije Oimpijade u BArseloni, sami Boston Celticsi deklasirali reprezentaciju Jugoslavije, mislim da je bilo oko 20 poena razlike."

Secam se te utakmice ko juce. Bilo je 111:87 za Boston. Nijedan od nasih igraca nije jos igrao u NBA i svi nasi su bili daleko slabiji nego 5 godina kasnije. Taj mece je upamcen po izvanrednoj/egal igri Paspalja protiv Birda i Birdovog komentara "Ko je ovo?".

deni

pre 7 godina

Bilo davno, ali se sećam kako smo sanjali finale sa Amerikancima u Barseloni. Drim tim protiv drim tima. Nažalost, rat se desio pre...

Panac

pre 7 godina

Da i ja dodam dve:
1. Kad je objavljeno da NBA igraci mogu igrati na Olimpijadama, Time magazin je imao naslovnu stranu - USA-Jugoslavia Mec Stoleca
2. Kada su pitali Profesora Nikolica o toj utakmici, samo je rekao - znam kako se mogu pobediti Amerikanci. E sad, ako neko zna bolje....
(Posmatrac, 03. avgust 2016 13:31)

Tko misli da yuga ne bi imala šanse... neka pogleda snimku finala... Hrv je čak povela u jednom trenutku.... ali naravno da su poslije pali.. ali da su još bili Zdovc ( jako dobar play i u obrani i napadu ) Divac i ostali. ... bilo bi jako zanimljivo.

nogometas

pre 7 godina

Ta momčad je bila moćna i prepuna virtuoza...da se sastala sa D.T. u nekom od finala imala bi bar 40% šanse za pobjedu i to iz vise razloga...prije svega kvalitete,euforije,želje i pokrivenosti na svim pozicijama...yuga je tada mogla sastavit dva tima koja bi se susrela u finalu Evropskog prvenstva,a finale svjetskog i olimpijskih igara bi igrale Yuga i ameri.Jos nešto ...ti momci su samo nasljednici genijalaca sa ovih prostora koji su igrali puno prije njih.....s tim da bih dodao jednu bitnu stvar koju nitko ne spominje.....ja osobno ne vjerujem ni jednoj medalji Španjolaca,Rusa,Amera,Talijana i mnogih drugih ...njihovi uspjesi zasnovani su na dopingu,a ne na virtuoznosti bez dopinga ...sportaši iz Yuge su dobivali na genijalnost,a ne na doping.

Babinjo

pre 7 godina

Duda Ivkovic je izjavio u dokumentarnom filmu o sebi, da je taj generacija bila toliko superiorna, da bi se oni spremali samo za tu utakmicu sa Amerikancima, i kako je on rekao:
''Mislim da bi smo ih zgromili".
(Boki SF, 3. avgust 2016 12:08);

Obratiti paznju od 26 minuta link https://www.youtube.com/watch?v=ebzG05HOoDI

Posmatrac

pre 7 godina

Da i ja dodam dve:
1. Kad je objavljeno da NBA igraci mogu igrati na Olimpijadama, Time magazin je imao naslovnu stranu - USA-Jugoslavia Mec Stoleca
2. Kada su pitali Profesora Nikolica o toj utakmici, samo je rekao - znam kako se mogu pobediti Amerikanci. E sad, ako neko zna bolje....

onako

pre 7 godina

"@kaligula
u kojoj areni bi igrali finale? :)
(CP3, 3. avgust 2016 12:15)"

U Beogradskoj areni koja je građena za Svetsko prvenstvo u košarci 1994, a zatim gradnja stala kada nam je domaćinstvo oduzeto zbog rata i sankcija. Umesto tu, Sp je 1994. održano u Torontu.

Nego, interesuje me - zašto pitaš?

Croalista

pre 7 godina

sve sta je ovaj napisao, sve stoji.. ja sam bio klinac kad je ova reprezentacija igrala na EP u Zagrebu 90.', to je skoro svaki napad bilo zakucavanje, sve smo dobijali sa 25-30 koševa razlike, savršenstvo košarke.. općenito da se naša bivša država nije raspala jedino u košarci bi Amerikanci bila jači, u svim ostalim momčadskim sportovima mi bi bili vjerovatno najjači na svijetu.. Hrvatski nogomet i rukomet, srpska odbojka i HRV/SRB zajednički odlični igrači u košarci i vaterpolu ali srpski treneri u ta 2 sporta + još neki igrači iz Bosne i Slovenije i ja stvarno nevidim niti jednu jaču naciju u momčadskim sportovima na svijetu.. kazem, osim Amerikanaca u košarci.. ja mislim da bi trebali ponovo napravit i jugo ligu u nogometu.. ako je imamo u svim sportovima trebali bi u nogometu.. naš nogomet je daleko najjači (evo imat cemo mozda od sljedece sezone 2 kluba u kvalifikacijama Lige prvaka) ali od jugolige bi svi imali još više koristi.. jer huligani se i ovako mlate međusobno i u Hrvatskoj i u Bosni i Srbiji a imali bi prave utakmice i odličnu ligu..

Danilovic

pre 7 godina

Isli smo svi u kolonama nikom nije smetao vjetar sto je duno
tog dana je dosao drim tim ali arena je bila puna :)
Jugoslavija Jugoslavija Jugoslavija

djc-xxx

pre 7 godina

Koliko se sjecam, na Mc Donalds Turniru( ne sjecam se u kojem gradu se igrao) su par godina prije Oimpijade u BArseloni, sami Boston Celticsi deklasirali reprezentaciju Jugoslavije, mislim da je bilo oko 20 poena razlike.
(miki, 3. avgust 2016 13:06)

Tačno, ali, to je bilo još 1988. Dakle, naši su bili mlađi i neiskusniji.
Takođe, NISU IGRALI DRAŽEN, DANILOVIĆ, ĐORĐEVIĆ, SAVIĆ...
Čak i u tom sastavu, Jugoslavnija se dugo ravnopravno nosila, a pamtim dobru igru Paspalja protiv Leri Birda, kao i Vrankovićevo zakucavanje kojim je posterizovao legendarnog tamnoputog centra Roberta Periša (214cm), pa vi sad vidite... :-)

posmatraj

pre 7 godina

O ovome je pricao Ranko Zeravica na seminaru američkim trenerima u Atlanti 2013 na FF, slusalo ga preko 3000 trenera, a tada je i primljen kao pocasni član trenerske organizacije SAD...Tema: Razlike izmadju evropske i američke škole. .evropske čitaj jugoslovenske ...slušaš i zanemis !!

Milosav

pre 7 godina

Zalost i tuga, dodje mi da placem dok citam ovo. Unistise Jugoslaviju, zemlju talenata koja bi trenutno bila svetska sila u sportu. Verujem da bi do sada sigurno osvojili barem jedno svetsko prvenstvo u fudbalu.
Ovako imamo sve ove nezavisne banana drzave koje niko ne postuje ni za sta, do grla u dugu, sportisti su jedina svetla tacka ali su svee zemlje previse male za nesto ozbiljnije, nadam se da ce nasi momci da uzmu barem neku medalju u kosarci, vaterpolu a tu je i Nole i naravno atleticari.

cura

pre 7 godina

Stalno se i svuda kuka kako nas je zavadio i rasturio zapad i Amerika. Da smo mi bili stvarno ujedinjeni i braća i da smo se tako puno voljeli niko nas nikada ne bi mogao rasturiti. Ali na žalost bilo je dovoljno vrlo malo propagande, kako onda tako i danas mržnja samo tinja.

Dali bocek

pre 7 godina

@deda miloje, moje izvinjenje na komentaru. Udarile mi suze na oci bez naocara. Nisam mogao da verujem da beljo ili bejo onako truca. Izvinjenje, i 'cu da pazim ubuduce.

Hint: RZ

pre 7 godina

@(lepota, 3. avgust 2016 11:58)

Sto se tice Aregntinaca, procitaj clanak do pre par dana koji je napisao jedan od njihovih cuvenijih novinara u direktnoj vezi sa ovim okoncanim turnirom super4, omazom toj YU-skoli i ko im je ustvari preneo to znanje drzeci tamo kurseve i seminare..

Sančo Pansa

pre 7 godina

Ništa vezano za tekst, samo da se pohvalim da sam kupio repliku Divčevog dresa sa EP u Atini '95-e. Presrećan sam, šestogodišnji ja je, verovatno ponosan na mene :)

Panac

pre 7 godina

Zato su Ameri i poslali najjači tim 1992 godine.. jer su pre toga lagano gubili..iako su imali u timu Robinsona, Hardveja. Bio bi to duel Dzordana i Petrovića. Mislim da bi bilo tesno,jer se trojke ne brane.Kada imaš sutersko veče.. možeš da izgubiš,ali malom razlikom.
(zoran, 03. avgust 2016 13:20)

Ne znam koliko g imaš, ali bio je duel MJ -Dražen. Pogledaj finale OI Barcelona 92. ima na youtube!

Panac

pre 7 godina

(veliki strumf, 03. avgust 2016 14:13)

Bravo za komentar.
Yuga se trebala preustrojiti u konfederaciju i bila bi to jaka zemlja ne samo u sportu.

мики

pre 7 godina

(Капетан Немо, 4. avgust 2016 10:59)
Црнци су експлозивнији и издржиљвији, али су белци најснажнији што се може видети да на такмичењима стронгмена скоро да и нема црнаца, а да је увек онај први белац.

Капетан Немо

pre 7 godina

@Капетан Немо,
Analiza ti je veoma detaljna, mada je činjenica da u košarci postoje i belci koji imaju strahovit odraz . Na primer: Tomaš Satoranski, pa naši Nedović i Dangubić :-) Rekao bih i da Maik Cirbes spada u tu kategoriju, a ko se seća Praje Dalipagića, ili još bolje Miroslava Pecarskog (koji je prikucavao iza leđa preko crnih centara iz Makabija, Barselone...)Njemu je svaka lopta koju je dobijao u reketu bila 90% kucanje !
Inače, ako pogledamo ODBOJKU, činjenica je da tamo crni igrači nemaju prednost u odnosu na bele i pored svih tih fizičkih prednosti koje si ti naveo...
(djc-xxx, 04. avgust 2016 15:10)

Слажем се у вези кошаркаша које си узео за пример али они су само изузеци који потврђују правило - црнаца има много више него белаца у самом кошаркашком врху, међутим, чиними се да се и то полако мења јер је кошарка колективни спорт а сваки кошаркаш је јединствен само му то ништа не вреди ако није подређено колективу. Одбојка је можда и најколективнији спорт који постоји и зато су физичке карактеристике битне само ако су подређене колективу. Не вреди ни добар одраз ни висина ако то није у служби екипе. Одбојкашки тим мора да дише као један и да функционише као јединствени организам иначе физичке карактеристике не вреде ништа. Ни један одбојкаш појединачно не може да постигне ништа, без обзира какве физичке карактеристике има и нек је најбољи на Свету, ако поред себе нема екипу играча са којима мора да има перфектну сарадњу. Појединачни учинак сваког одбојкаша је скоро потпуно небитан, битније је да сви играчи у тиму имају уједначен учинак јер то онда значи да је екипа била опасна из свих позиција. Није тачно да црнци у одбојци нису имали успеха, најбољи пример је репрезентација Кубе, која је освојила прегршт медаља на Светским првенствима и Олимпијадама а већина играча и играчица су били црнци. Међутим, велики број медаља освојили су и Кинези и Јапанци а жута раса људи опет има неке другачије физичке каракеристике од белаца и црнаца. То само значи да физичке карактеристике и разлике међу људским расама у одбојци нису толико битне и одлучујуће као у неким другим спортовима. Жао ми је што наши одбојкаши не учествују на Олимпијади, мислим да су по квалитету то заслужили.
Поздрав љубитељима спорта и захваљујем на примедбама и коментарима.
Напред Србијо!!!

realno

pre 7 godina

@Terenac
Drazen je u nekim segmentima bio bolji i od Dzordana, u nekima nije.
Dzordan je imao bolji skok, nisu ga dzaba zvali leteci.
Drazen je kako i sam kazes imao precizan sut, ali kao da upravo sut nije najvazniji segment u kosarci. Drazenov procenat suta nije nikada silazio ispod 90% uspesnosti. Da li si uopste svestan koliko je to?
Pa danas se pisu bajke kada neki kosarkas na utakmici predje 40% uspesnosti u sutu.
Cinjenica je da se u to vreme igrala potpuno drugacija odbrana, ali i sa danasnjim nacinom odbrane Drazena bi u svakom trenutku morali da cuvaju po tri protivnicka igraca da ne daje toliko koseva. Ako tako igrate odbranu automatski u svakom momentu ostaju dva slobodna igraca koje bi Drazen uposljavao svojim virtuoznim asistencijama. Ni tada, a ni danas za Drazena niko ne bi imao resenje.Drazen je bio kosarkas kakav se radja jednom u sto godina.
Svaka cast i Dzordanu, ali on je svoju kosarku zasnivao na atletskim sposobnostima. Kao suter je bio losiji od Drazena i to je cinjenica.
Da su u bilo kom trenutku napravili takmicenje izmedju njih dvojice u sutiranju trojki, dvojki sa poludistance ili slobodnih bacanja - Drazen bi svaki put izasao kao pobednik iz tih takmicenja.
U svakom slucaju tesko je uopste porediti njih dvojicu jer su igrali dve potpuno razlicite vrste kosarke.
Ali ono sto je Dzordan bio u NBA, to je Drazen bio u Evropi.

ilija

pre 7 godina

Neverovatno i neka neformalna statistika kaжe da je potrebno u proseku 24,7 godina pa da ljudi počnu da promišljaju iskreno. Ovo je skoro u dan tačno.

Coco Bill

pre 7 godina

Ne samo to nego pravo pitanje je šta bi bilo u budućnosti kad bi ovi igrači stekli još više rutine i zrelosti !!! Jer neki od njih su još bili, da tako kažem, "manje iskusni" kao recimo Komazec, pa i Đorđević i Danilović. Dakle svetska i olimpiska prvenstva bi bila ako ne ništa drugo ono najmanje srebrna. Dok, što ovde već neko napisa, kroz evropska prvenstva bi se "prošetali"

Denko

pre 7 godina

Da bi drim-tim 92 pobedio nasu zlatnu generaciju morao bi da igra veoma ozbiljo. 94 SP u Beogradu bi bila druga prica, a da ne govorim o OI 96 kad bi nasi igraci vec imali i NBA iskustvo.

Filip

pre 7 godina

Mene hvata nostalgija za plavim dresom :)
Sve sto valja smo osvojili u plavim dresovima
da li je moguce imati kombinaciju crvena i plava???
ili druga garnitura mora biti bijela ?
(Rambo amadeus, 3. avgust 2016 14:38)
Domaci nosi svetli dres (uglavnom beli), gost nosi tamni dres (plavi, zeleni, crveni, crni). Tako da crveno i plavo ne moze. Ali moze treci dres koji bi bio plav. Pa da menjamo. :D

Scholes

pre 7 godina

Da je ostala Jugoslavija sad bi u svakom sportu bili najbolji. Fudbal, kosarka, vaterpolo, rukomet, tenis... ma biraj.. Pljustale bi medalje..

pribil

pre 7 godina

Maljkovic je jednom rekao da je Spanija jaca od one generacije Sfrj, sto je po meni notorna glupost. Niko nije bio jaci od te generacije izuzev Nba najjaceg tima.

peja

pre 7 godina

Mislim da bi 1992. bilo teško pobediti, realnije je bilo 1994. Tim bi bio na vrhuncu, a SP je planirano za Beograd i Arenu... Bora Stanković je to lepo bio smislio...

djc-xxx

pre 7 godina

@Капетан Немо,
Analiza ti je veoma detaljna, mada je činjenica da u košarci postoje i belci koji imaju strahovit odraz . Na primer: Tomaš Satoranski, pa naši Nedović i Dangubić :-) Rekao bih i da Maik Cirbes spada u tu kategoriju, a ko se seća Praje Dalipagića, ili još bolje Miroslava Pecarskog (koji je prikucavao iza leđa preko crnih centara iz Makabija, Barselone...)Njemu je svaka lopta koju je dobijao u reketu bila 90% kucanje !
Inače, ako pogledamo ODBOJKU, činjenica je da tamo crni igrači nemaju prednost u odnosu na bele i pored svih tih fizičkih prednosti koje si ti naveo...

rex

pre 7 godina

Talenata nikada nije nedostajalo u ovom delu sveta ali presudan faktori uspeha su uvek bili organizacija i rad sa vrhunskim trenerima. To je zajedničko svim našim uspešnim sportovima, adekvatna organizacija i imamo vrhunske svetske trenere u njima, dok npr u fudbalu su oba faktora na najnižem mogućem nivou...

Što se košarke tiče, da bi imao šansu da pobediš Amerikance nesmeš da imaš slabu kariku u timu, tj treba ti bar 8-10 vrhunskih igrača, da mogu da izdrže svih 40 minuta visokog tempa, a to je veliki problem za male državice. I ako se još pritom odrekneš nekoliko tih vrhunskih igrača a vodiš balvane mesto njih, onda je ishod unapred poznat...

Mirko

pre 7 godina

Članak i analiza su fantastični, kao i primeri koji su navedeni. Srećom da to nije neki naš novinar napisao, jer bi se smatralo za pristrasno, ovako je vrlo realno i tačno. Čak sam se i ja iznenadio koliko ta igra liči na sadašnju igru GW-a. Jeste da su to highlights mečeva, ali neodoljivo podseća na to kako danas igra GW, Sparsi, pa evo sada i evropski Denver Nuggets-i.

Takođe slažem se sa nekim komentatorima koji su zasluge za prodor ovog načina igre dodelili trenerima, pre svega našim trenerima u nekoliko generacija počevši od Ace Nikolića, preko Žeravice, Dude, Maljkovića, Tanjevića, Pešića, Obradovića do sada Đorđevića, ali u ključnim svetskim okvirima - Gregu Popoviću i još nekolicini koji su kasnije shvatili u čemu je stvar - tek kad su počeli da gube od evropskih timova, a među njima je i Couch K. sadašnji trener USA.

basket majstor NS

pre 7 godina

Dudu Ivkovića, na jednom ozbiljnom, pitaše za tu utakmicu ("šta bi bilo kad bi...") i on vrlo ozbiljno reče: "Šanse su bile 65:35% za USA".

I to ja smatram krajnje realnim. Rečeno od strane najkompetentnije moguće osobe...

U praksi, lično cenim, matematički, to bi bilo 8 razlike (očekivana vrednost) sa varijacijom od 10 razlike. (dakle od +2 do -18 gledano iz našeg ugla).

Lično, pored ove utakmice, žalim što nisam gledao kako "čileanska" generacija pojačana Pixy-jem, Dejom,... osvaja WC 1994, ali to je neka druga tema, topic...

Ante Broz

pre 7 godina

Boston je bio bolji, nismo im bili dorasli, ipak je razlika u klasi, ma koliko to ne prija sujeti.
(bzvz, 3. avgust 2016 18:08)

Godinu dana poslije toga 1989. Jugoplastika-Denver Nuggets.5 poena razlike.

pablito

pre 7 godina

I u ovim komentarima Jugoslavija se ujedinila, što u mržnji, što u nostalgiji.
Priča je o tom trenutku i toj reprezentaciji, ne o državi, koja se igrala košarke i sve je to tako lako izgledalo kao da ne stoji krvav rad iza toga. Naravno da postoje snimci utakmica ali ko nije imao sreću da tad gleda ep '89 i i mundobasket '90 ne može da pojmi tu euforiju. Kukoč, Paspalj, Dražen pa svi ostali... magija.

Šta je posle bilo zna se. Tugovao sam zbog Draženove smrti, radovao se svakoj medalji SRJ. Podsetilo me je samo ep 2001 na tu magiju sa kraja '80ih.

I opet, nema veze sa državom, u pitanju je samo sport. Naš najbolji.

djc-xxx

pre 7 godina

@Капетан Немо,
uzvraćam pozdrav i hvala na konstruktivnom odgovoru.
Ipak, samo još dve male opservacije:
Boža Maljković je svojevremeno izjavio da je Toni Kukoč jedini košarkaš na svetu koji je mogao sa centra terena da krene u jedan dribling, napravi dvokorak i zakuca ! Kaže da su mnogi tamnoputi NBA igrači to pokušavli i da niko više nije uspeo!
I još nešto u vezi odbojke, sporta gde je skočnost itekako bitna: slažem se za Kubance, ali zanimljivo je da su USA odbojkašku reprezentaciju koja je takođe dugo bila u svetskom vrhu, ako se dobro sećam, uglavnom činili beli igrači! :-)

Vladimir

pre 7 godina

Vrhunski tekst!!!!! Izuzetna analiza nekoga ko razume sta je kosarka i koliko je to sport koji je najbliziji filozofiji kao sastavnom delu igre.

Капетан Немо

pre 7 godina

(Капетан Немо, 4. avgust 2016 10:59)
Црнци су експлозивнији и издржиљвији, али су белци најснажнији што се може видети да на такмичењима стронгмена скоро да и нема црнаца, а да је увек онај први белац.
(мики, 04. avgust 2016 12:28)

Не могу да тврдим да си у праву, вероватно јеси, само мој коментар није говорио о физичкој снази већ о просечним физичким карактеристикама тела белаца и црнаца и њиховим разликама, тако да се ми у суштини слажемо. Твој коментар ме је потсетио на још једну разлику у физичким карактеристикама белаца и црнаца која даје малу предност белцима а то је ниже тежиште тела. Људи који имају ниже тежиште су стабилнији, чвршћи у дуелима, теже их је померити, па су бољи у одбранбеним задацима, наравно, мислим на кошарку, а и сасвим је могуће да су белци снажнији, како ти тврдиш, од црнаца. Такође, људи са нижим тежиштем боље заграђују рекет, међутим, у том сегменту кошаркашке игре врло је важна колективна игра јер један човек не може сам да загради рекет. Када се рекет добро загради, у већини случајева лопта сама упада одбранбеним играчима у руке. Наравно, умеју и црнци да заграде рекет али је то белцима лакше. Не могу да заборавим како је својевремено Зоран Савић играо сјајну одбрану над Адвидасом Сабонисом (можда није добар пример, обојица су белци) иако је био нижи од њега скоро 20 центиметара а са бројем ухваћених лопти није заостајао, напротив. Има доста таквих примера. Сваки човек је јединствен и има јединствене карактерисике које су у неком спорту (или у некој појединачној ситуацији) предност а у другом мана, само је потребно да научи да истакне своје предности и сакрије мане.
На крају да поновим да су све ове разлике у карактеристикама белаца и црнаца само нијансе а ниједна нијанса није довољно велика да не може вредним радом и квалитетним тренингом да се избрише. Зато и постоје кошаркаши белци који су сјајни скакачи, као и црнци који добро пливају и биће их све више, а биће црнаца и међу стронгменима, нису ни они баш чачкалице.
Наша Ивана Шпановић је сјајна скакачица у даљ а око ње по пласману су већином црниње. Када је гледам како скаче, одраз, технику, помислим: како је могуће да је ова девојка белкиња? Ово наводим као највећи комплимент! Видећемо како ће проћи на Олимпијади, свака медаља за њу ће бити велики успех а за нас велика радост.
Напред Србијо!!!