Nova vest
Olimpizam

Utorak, 02.08.2016.

10:19

Koliko znate o sportu u Severnoj Koreji?

Olimpijske igre predstavljaju retku priliku da se izolovana Severna Koreja predstavi u pozitivnom svetku i takmiči za aplauze i prestiž.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Koliko znate o sportu u Severnoj Koreji?
Photo by Laurence Griffiths/Getty Images

Sportisti iz ove zemlje u Riju će se takmičiti u streličarstvu, atletici, skokovima u vodu, gimnastici, džudou, streljaštvu, stonom tenisu, rvanju, ali će najviše šansi za medalje imati u dizanju tegova.

Za razliku od Južne Koreje, velikog rivala i neprijatelja, koja je mnogo uspešnija u sportu, Severna još nije uspela da ispuni očekivanja nacije.

Najblistaviji trenutak u istoriji dogodio se davne 1966. godine na Svetskom prvenstvu u Engleskoj, kada su Severni Korejci savladali veliku Italiju nap utu do četvrtfinala.

Što se tiče najveće smotre sportista, takmičili su se na devet Olimpijskih igara od Minhena 1972, ali su osvojili samo 14 zlatnih medalja. Četiri zlata pokupili su na prošlim Igrama u londonu (tri u dizanju tegova i jedna u džudou), čime su izjednačili svoj najbolji učinak.

Andraj Abrahamian, stručnjak za Severnu Koreju sa univerziteta Mekvajer u Australiji, rekao je da je u zemlji visoko izgrađeno društvo koje stavlja akcenat na organizaciju života i stvaranje vrhunskih sportista.

Godine 2013. otvorena je Međunarodna fudbalska škola u Pjongjangu – moderan i dobro opremljen objekat u kojem rade domaći i strani trener sa više od 200 talentovane dece između 8 i 15 godina. Oni su birani iz škola i klubova širom zemlje. Najperspektivniji se posle pohađanja škole šalju u inostranstvo i pohađaju elitne akademije u Italiji i Španiji.

Šest članova tima koji je 2014. godine osvojio prvenstvo U-16 prvenstvo Azije trijumfom nad Južnom Korejom sa 2:1, treniralo je u Evropi.

Uspesi na globalnom nivou donose i individualne nagrade – vrhunski sportisti dobijaju titule ‘Sportista ljudi’, ka oi poklone u vidu automobila i skupocenih stanova u Pjongjangu.

O Severnoj Koreji se ne zna mnogo, ali sve veća ulaganja u sport mogla bi ovu zemlju da učine ravnopravnim učesnikom velikih takmičenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve