Nova vest
Olimpizam

Petak, 29.07.2016.

20:01

Ruski dizači tegova suspendovani iz Rija

Posle suspenzije atletskog tima i brojnih sportista u ostalim disciplinama, Rusija se ponovo našla na udaru zbog dopinga.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Ruski dizači tegova suspendovani iz Rija
Tatjana Kaširina na Olimpijskim igrama u Londonu (Photo by Jamie Squire/Getty Images)

Celokupan ruski tim u dizanju tegova suspendovan je sa Olimpijskih igara zbog dopinga, saopštili su organizatori, a prenosi AFP.

Dizanje tegova postao je drugi sport u kojem su Rusi potpuno dopingovani posle atletike, zbog činjenice da je otkriven sistemski doping.

“Integritet dizanja tegova je ozbiljno narušen od Rusa, nekoliko puta i na više nivoa, zato je odgovarajuća sankcija pokrenuta, kako bi se spasao status sporta”, stoji u saopštenju Međunarodne federacije u dizanju tegova (IWT).

Ovaj sport često je dovođen u vezu sa dopingom, a ruski sportisti su najupleteniji, rezultat je izveštaja Meklaren, koji je sponzorisala Svetska antidoping agencija (WADA).

“Osmoro sportista je Ruski olimpijski komitet (ROC) odredio za takmičenje u dizanju tegova na Olimpijskim igrama. ROC je povukao aplikacije Tatjane Kaširine i Anastasije Romanove zbog kršenja antidoping pravila. Još četvoro sportista našli su se u izveštaju Meklaren jer su imali beneficije od dopinga”, dodaje se u saopštenju u kojem se navodi da su učestvovali u procesu zamene “unapređenih” uzoraka čistim.

Pošto je šestoro članova učestvovalo u doping, posle odluke MOK od prošle nedelje, ostalo je da pojedinačni savezi donesu odluku. Zbog toga je IMW odlučio da kazni čitav tim, a dodatni razlog jeste is edam pozitivnih nalaza ruskih dizača tegova sa Olimpijskih igara 2008. u Pekingu i 2012. u Londonu.

“Šokantna i razočaravajuća statistika”, ističu u Međunarodnoj federaciji u dizanju tegova.

To je ukupno 113 sportista računajući i atletičare kojima je kolektivno zabranjen nastup na Igrama u Rio de Žaneiru.

Nakon što je Sud za sportsku arbitražu (CAS) potvrdio suspenziju atletičara od strane Međunarodne atletske federacije (IAAF), a Međunarodni olimpijski komitet (MOK) poručio ostalim da samostalno odluče o mogućim suspenzijama, usledilo je njih nekoliko.

Prvo je kažnjeno sedmoro plivača i troje veslača, a zatim su suspendovani i kanuisti među kojima je i olimpijski šampion.

Delimičnu suspenziju dobili su i ruski petobojci i jedriličari, dok olimpijski san nije uskraćen nijednom strelcu, džudisti, streličaru, teniseru, niti učesnicima u konjičkim sportovima, a u sredu je nastup odobren odbojkašima, gimnastici i trijatlonu.

Čekaju se odluke još 13 sportskih federacija, među kojima su najugroženiji Rusi koji se takmiče u boksu, biciklizmu, dizanju tegova i rvanju.

Najviše šansi da se pojave u Riju 5. avgusta imaju Rusi koji su poslednjih godina uglavnom trenirali u inostranstvu i testirali se van ruskih laboratorija.

Rusi su označeni kao varalice nakon što je Svetska antidoping agencija (WADA) utvrdila postojanje sistematskog dopinga koji je trajao godinama i bio podržan od strane države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve