Nova vest
Olimpizam

Petak, 29.07.2016.

19:15

"Navijači, ne brinite zbog zika, dođite u Rio"

Rizik od virusa Zika na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru je “mali i može da se podnese”, navode iz Svetske zdravstvene organizacije.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Photo by Buda Mendes/Getty Images

Uprkos velikoj zabrinutosti zbog virusa zika, očekuje se da skoro pola miliona turista poseti Brazil tokom Igara, najviše iz Sjedinjenih Američkih Država.

Iako je ostalo manje od trećina ulaznica koje nisu prodate, mnogi sportisti, takmičari i potencijalni posetioci izrazili su zabrinutost da bi Olimpijske igre mogle da budu ogroman izvor zaraze virusom širom planete.

Brazil je najviše pogođen ovom bolešću, ali predsednica Svetske zdravstvene organizacije Margaret Čan, koja će posetiti Rio, uverila je navijače da je rizik minimalan, ukoliko se preduzmu potrebne mere.

“Osećamo da je rizik od zaraze zika virusom na niskom nivou za pojedince i sa time možemo da se nosimo”, izjavila je Čan.

Ona je dodala da svakako mora da postoji prevencija.

“Dokle god pojedinci vode računa i preduzimaju zaštitne mere, uključujući i sredstvo za odbijanje komaraca i nošenje odeće da bi izbegli ujede, problema neće biti”, dodala je.

Krovna zdravstvena organizacije vrši istraživanja bolesti i mogućnosti da se zaraza proširi Brazilom. Trenutno postoji vakcina za virus koji se najćešće prenosi ubodom komarca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve
Olimpizam

Evropska nedelja sporta

U Valjevu održana sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije pred Pariz 2024. Usvojeni izveštaj o radu, finansijski i izveštaj nadzornog odbora za 2023. i finansijski plan i program rada za 2024.

Savez za rekreaciju i fitnes Srbije

12:30

1 d

U fokusu

Vidi sve