Nova vest
Olimpizam

Sreda, 27.07.2016.

15:55

Putin: Bez Rusa medalje vam manje vrede

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da postoje dvostruki aršini i da se vodi politčka kampanja protiv ruskih sportista.

Izvor: B92

Autor:B92

Putin: Bez Rusa medalje vam manje vrede
Foto: Getty images

Međunarodna atletska federacija (IAAF) je suspendovala sve ruske atletičare sa Igara u Riju zbog sistematskog dopinga koji je imao podršku države.

Proteklih dana je suspendovano još 37 Rusa u drugim sportovima, jer su ranije tokom karijere bili pozitivni na doping ili se sumnjiče da su varali na testovima.

"Kratkovidi političari ne mogu da ostave sport na miru, uprkos što spaja ljude i eliminiše kontradiktornosti među zemljama. Suspenzije su otišle izvan zakonskih granica i zdravog razuma. Jedan broj ruskih sportista nepravedno je "stradao" i protiv njih nema dokaza", rekao je Putin, a prenosi agencija Tas.

Putin je poručio da će odsustvo pojedinih ruskih sportista oslabiti predstojeće Olimpijske igre.

"Svaka medalja u Riju, uz odsustvo ruskih sportista, vredi mnogo manje i ima loš ukus. Rusija neće tolerisati ovakve suspenzije svojih sportista i pravdu će potražiti na pravnim instancama. Ovo je otvorena diskriminacija", zaključio je predsednik Rusije.

Putin je dodao da se zalaže za uvođenje jedinstvenih međunarodnih standarda za kontrolu dopinga, kao i da javnost ima lak pristup svih potrebnih informacija.

Rusija će u Riju biti bez više od 100 takmičara posle odluke svetskih sportskih saveza i jer su ranije pojedinci bili dopingovani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve