Švajcarska – neopravdano potcenjeni

Švajcarci žele reprizu prethodnog Mundijala, makar kada je reč o ishodu grupne faze.

Izvor: SS

Utorak, 01.11.2022.

09:30

Švajcarska – neopravdano potcenjeni
EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

S tim da ovog puta su, možda, još jači, uigraniji i da doguraju do četvrtfinala, prvog još od 1954. godine kada su i bili domaćini SP.

Ponovo su spojeni sa Brazilom i Srbiju koju će, realno, gledati kao glavnog konkurenta i to treće kolo zakazano za 2. decembar biće odlučujuće za selekciju koju predvodi Murat Jakin.

Od njegovog dolaska, Švajcarska je izgleda izvanredno i u poslednjih 18 meseci su im bili kao iz bajke.

Kulminaciju kvaliteta doživeli su na Evropskom prvenstvu prošle godine kada su se vratili iz minusa od 3:1 i potom preko penala izbacili svetskog prvaka Francusku iz daljeg takmičenja.

Možda bi otišli i dalje od četvrtfinala da Remo Freuler nije verovatno prestrogo isključen protiv Španije.

Potom je Jakinova Švajcarska osvojila grupu u kvalifikacijama ispred Italije, primivši samo dva gola u šest odlučujućih utakmica.

U svim tim utakmicama nije bilo Granita Džake zbog povrede, ali sa njegovim povratkom čeka ga sigurno mesto u startnoj postavi.

Formacija ne bi trebalo da se menja, pa će Švajcarci ostati verni sistemu 4-2-3-1 sa Džakom i Freulerom kao "osigurači" na sredini terena ispred Šaćirija, Sova i Vargasa koji će svi igrati za prvu napadačku opciju Brila Emboloa.

Nepoznanica je Manuel Akanđi koji je je u svojim najboljim godinama prešao u Mančester siti, ali zbog niza povreda i odluka Pepa Gvardiole imao je veoma malu minutažu, te postoji zabrinutost da li će moći da nosi odbranu Švajcarske.

Prvenstvo u Kataru će otvoriti protiv Kameruna, zatim će igrati protiv Brazila, dok će u trećem kolu odluku doneti duel sa Srbijom koji je pre četiri godine pratila politička konotacija, a koju su isticali pomenuti Džaka i Đerdan Šaćiri.

Njih dvojica su pre utakmice potpaljivali vatru, Šaćiri čak igrao sa zastavom tzv. Kosova na kopačkama, a namestilo se tako da su baš oni bili strelci za preokret i golove su proslavili pokazujući simbol Velike Albanije.

Za sada deluje da će politika ostati u senci fudbala, tome se i nadamo, a bolno iskustvo od pre četiri godine nam kazuje da je upravo to šansa Srbije, jer se u svim tim igricama van terena naši igrači nisu baš najbolje snašli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: