Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 13.10.2022.

10:30

Ovo je stadion na kojem će igrati Srbija i Brazil

Fudbaleri Srbije i Brazila sastaće se na centralnom objektu Svetskog prvenstva u Kataru – Lusail Ikonik.

Izvor: B92

Autor:B92

Ovo je stadion na kojem će igrati Srbija i Brazil
Foto: Profimedia

Stadion Luisal je izgrađen za svega pet godina, koštao je 700 miliona evra, a svojim izgledom objedinjuje fudbal i artihektonsku istoriju.

Zvanični kapacitet stadiona je 80.000 mesta, mada je FIFA tokom turnira "apdejtovala" kapacitet objekta na 89.966, nakon što je u zvaničnim saopštenjima na utakmicama bilo više posetilaca nego zvaničnih stolica.

Ogroman, a opet izuzetan, obim i sjaj ove arene su čudo, izgrađeni da budu u skladu sa svojom okolinom.

Dizajn odražava ručno rađene činije koje su pronađene širom arapskog i islamskog sveta tokom uspona civilizacije, dok interakcije svetlosti odražavaju fanarske lampe u regionu.

Kako vreme prolazi, zlatni eksterijer će izbledeti replicirajući stare metalne rukotvorine kako bi mesto oživelo sa kulturnim karakterom.

Ovde će se 18. decembra okupiti 80.000 navijača na najvećem finalu FIFA Svetskog kupa ikad.

Nakon toga, a u skladu sa posvećenošću Katara održivom razvoju, stadion Lusail će biti pretvoren u prostor za celu zajednicu sa školama, prodavnicama, kafićima, sportskim objekatima i zdravstvenim klinikama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve