Nova vest
Fudbal

Petak, 16.12.2022.

12:15

"Orlovi" padaju, Hrvati su Top 10

Svetsko prvenstvo u fudbalu ulazi u svoje poslednje dane, a mnoge zanima kako će izgledati FIFA rang lista po završetku turnira.

Izvor: B92

Autor:B92

Foto: Profimedia

Reprezentacija Srbije je takmičenje na Svetskom prvenstvu u Kataru završila u grupnoj fazi sa samo jednim osvojenim bodom.

Izabranici selektora Dragana Stojkovića završavaju turnir na 29. mestu, a to će usloviti i dodatni pad na FIFA rang listi.

Na listi koja je objavljena pre početka turnira, "orlovi" su se nalazili na 21. poziciji.

Kako stvari stoje, sada ih očekuje pad najverovatnije na 30. mesto, a jedini veći pad mogli bi da imaju Danska, Kanada i domaćin šampionata, Katar.

Dance očekuje siguran pad sa 11. mesta, dok će Katar sa 50. pasti na 60. mesto.

Ipak, ima mnogo onih koji su posle ovog šampionata lepo profitirali i to ne samo dobrom zaradom, zbog visokog plasmana, već pre svega na FIFA listi.

U zavisnosti od ishoda preostala dva meča, zavisiće i kako će izgledati nova lista.

Hrvatska je pobedila Brazil u četvrtfinalu, i u zavisnosti od ishoda finala, to bi moglo da doprinese padu "kanarinjosa" sa prve pozicije, za koju se direktno bore finalisti, Argentina i Francuska, koje trenutno deli svega 0,03 poena.

Bude li se pobednik finala rešavao penali,a, računica kaže da će u tom slučaju Brazil ostati prvi.

Što se tiče Hrvata, oni su na turnir stigli kao 12. na svetu, a sada će se vratiti među deset najboljih.

Na koje mesto, naravno, to zavisi od rezultata.

Kako je izračunao profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Tomislav Globan, Hrvatska će biti najviše mogla da bude na sedmoj poziciji.

Pobede li u meču za treće mesto Maroko u regularnom delu ili u produžecima, biće sedmi, a Maroko 11.

Ako Hrvati dobiju susret na penale, bili bi na osmom mestu.

Dobije li Maroko posle 90 ili 120 minuta, onda bi oni bili osmi, a Hrvatska deseta, dok se ništa ne bi menjalo ako Maroko slavi na penale.

U svakom slučaju, biće još malao neizvesnosti, a od tih pozicija svakako će biti važnije da u preostala dva meča vidimo što lepši i bolji fudbal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve