Nova vest
Fudbal

Petak, 25.11.2022.

14:00

Srbi u Kataru – nešto sasvim drugačije VIDEO

Danima unazad kroz Dohu su defilovali navijači iz svih krajeva sveta, ne samo učesnika Mundijala, a onda je došao četvrtak, poslednji dan prvog kruga u grupama.

Izvor: SS

Autor: SS

Srbi u Kataru – nešto sasvim drugačije VIDEO
Foto: Profimedia

Stigli su Srbi.

Četiri dana i četiri noći tražili smo srpske pristalice, ali su one pristigle tek na dan utakmice protiv Brazila.

Verovatno usled finansijski boljeg aranžmana dolaska iz Dubaija i povratka odmah posle meča, a mislili smo i zbog "zatvorenosti" Katara za druge kulture, posebno ako znamo da su Srbi na gostovanjima posebno specifični.

Međutim, kada smo kolega sa Sportala Miloš Simanović (ex B92) i ja ugledali scenu u Hilton hotelu na samoj obali mora, nismo mogli da sakrijemo iznenađenje, ali i oduševljenje.

Sve se zacrvenelo od dresova srpske reprezentacije (da, ljudima se izgleda dopao novi grb i nose novi dres u velikom broju), a domaćini su puštali srpske pesme.

Vredi napomenuti da su sve to su sa prozora svojih soba mogli da posmatraju fudbaleri Hrvatske koji odsedaju u pomenutom smeštaju.

Od himne "Bože pravde", "Vidovdana", preko brojnih patriotskih pesama, do Nedeljka Bajića Baje i Cece. Naravno, uz litre i litre alkohola. Čekajte, ko je rekao da u Kataru neće biti alkohola?

Još kako ga ima. Ali, uz astronomske cene. Tako smo Miloš i ja platili jednu tekilu i jedno malo pivo ukupno 40 evra. Znam, možda smo ludi, ali šta da radimo, ponela nas je atmosfera.

Ako smo mi skrenuli sa uma, onda možete zamisliti dokle su dogurali ostali Srbi koji su plaćali flašu votke skoro 500 evra, naručivali kible piva u velikim količinama, pa čak i koktele. I tako ko zna koliko njih.

Zagrmela je Korniš zona, a to nije nešto što se viđa svakog dana, pa su i Katarani bili zapanjeni. A bogami su i zaradili.

I onda dolazimo do ključne razlike – uz pesme uz koje se u Srbiji na svadbama puca iz puške, a stolovi lete naopačke, ovde u Dohi nijedna flaša nije razbijena, nijedan eksces nije napravljen.

Isto je bilo i na putu ka stadionu, a uz tradicionalno pevanje u gradskom prevozu. Verujte, nije zabeležen ni najmanji incident koji bi mogao da se svrsta pod ono čuveno: "Srbi su huligani, stoka...".

Zato su Srbi u Kataru bili nešto sasvim drugačije.

I voleli bismo da ih vidimo u još većem broju u ponedeljak i petak, a zašto ne i u nokaut fazi ako se "orlovi" slože sa tim.

Tek da i mi uz sijaset obaveza koje imamo od jutra do mraka stignemo da prozborimo koju na našem jeziku. I uživamo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve