Nova vest
Promo

Petak, 24.06.2016.

15:12

Opasan fudbal u Borči na legendarnom terenu!

Oluja kakvu Borča ne pamti mogla je samo da pomeri, ne i odloži Vidovdanski turnir u čuvenom beogradskom predgrađu, u kojem od ove godine stanuje i Jelen kup!

Izvor: B92

Autor:B92

Opasan fudbal u Borči na legendarnom terenu!

Ovo 24. izdanje turnira, na kojem je – tvrde meštani – igralo i igra sve što vredi u malom fudbalu kada je Beograd u pitanju, deo je Jelenovog nezvaničnog prvenstva Srbije u omiljenom hobiju naših sugrađana, a koliko je konkurencija jaka u Borči uverili smo se već po prilazu terenu, koji se bitno razliku od onih u ostalih 15 gradova, domaćina Jelen kupa.

Naime, u Borči se ne igra na standardnom igralištu rukometnih dimenzija i terena i golova, već znatno većem – utisak je da ste, poređenja radi, izašli na stadion Crvene zvezde posle treninga na Obiliću.

"Ne, ne bune se i ne zbune se igrači kad dođu ovde, naprotiv. Baš im je fino, jer ima mnogo više golova nego na standardnim terenima", rekao nam je jedan od organizatora turnira, na kojem svake godine igraju čuveni futsal igrači, proslavljeni reprezentativci Srbije.

"Kod nas su Perić, Rajić i ostali redovni.Rajić je najveća legenda koja je ovde igrala, verovatno i najbolji igrač kojeg smo ikada imali.Pet-šest puta bio je najbolji igrač turnira, četiri-pet puta najbolji strelac. Iako su ga godine malo 'načele', očekujem ga i ovaj put ovde, mislim da će igrati za Mesaru 'Pufta', ako se ne varam", priča nam jedan sredovečni Borčanac, redovni posetilac turnira, koji zna napamet imena ekipa koje su osvajale turnir prethodnih godina.

"Od starta se ovde igra dobar fudbal, ali od četvrtfinala počinje ono pravo, tada se ekipe jezivo pojačaju", dodao je.

Nije morao da nam objašnjava. Dok smo pričali uveliko je trajala utakmica između aktuelnih šampiona, Kladionice "Soker" i debitanata na turniru, mogućeg iznenađenja za ustaljenu konkurenciju i starosedeoce, ekipe Gavrilo Princip iz Surčina.

Ukratko – prštalo je!

A, gosti iz Surčina dobili su na kraju šampiona 2:1, delom i zbog toga što beli nisu imali rezervu. Podsećamo vas da je teren veći, igra se na betonu, lopta ide znatno brže nego na veštačkoj travi, a na terenu je pet igrača i golman, ne četiri i golman.

"Ovi su se opustili, uzeli titulu, pa došli bez zamene", čulo se s tribina na kojima je bilo i staro i mlado.

"Nisu, nisu, igraju više turnira u isto vreme, pa je verovatno zbog toga. Ne potcenjuju oni nikoga, verujte, ne bi bili tu gde jesu", kaže Aranđel Stojković, jedan od najboljih u timu Surčina, strelac gola uz saigrača Miloša Stojčevića.

Prvi put ste ovde i odmah pobeda nad prvacima?

"Prvi put i odmah smo naišli na šampiona. Bilo je potrebno mnogo sreće, pre svega, da bi se dobila ova ekipa. Igali smo čvrsto defanzivu, izašli smo jako na njih i uspeli", laže Aranđel.

Nećete poleteti?

"Nikako. Igraćemo smireno svaku utakmicu".

I bolje bi im bilo jer se ispostavilo da su u veoma nezgodnoj grupi, u kojoj će se mnogo pitati i podmladak lokalnog drugoligaša, BSK Borče. Ovaj klub prijavio je dva tima, seniorsku postavu i BSK jang, za koji igraju momci od 18 godina i mlađi, koji su u narednom meču demonstrirali zavidnu tehniku, brzinu, lucidnost, talenat, ali i nezrelost.

Bili su apsolutno dominantan, bolji rival od objetkivno najslabijeg člana grupe, Anadeks i prijatelji, međutim došlo je do standardnog opuštanja na 3:0, pa je meč završen 4:2, a prema prikazanom moglo je da bude i 7-8 golova u mreži starijih, sporijih i umronijih rivala.

Gol dana postigao je Cane, koji je "nategao" sa svoje polovine, a kako je teren dimenzija 25x50, možemo slobodno da kažemo da je gol pao sa 30 metara.

"Video sam da je otišao malo ustranu, pa sam probao u stilu "ako uđe". I ušla je", rekao nam je dvostruki strelac i dodao:

"Da, veći su malo golovi, pa može".

Ipak, nije bio preterano zadovoljan, jer je svestan da će u duelima sa Surčincima i šampionima odlučivati detalji, možda čak i gol-razlika.

"Glupo je što smo primili dva gola, zbog gol-razlike, jer je teška grupa. Na 3:0 smo počeli neobavezno da igramo, i ja sam malo opuštenije igrao drugo poluvreme, ne bih smeo tako. Ipak, važna je pobeda", rekao je i otišao na istezanje, dok su se na terenu, dok se nad Borčom 3 spuštao mrak, pripremali igrači ekipe Samo vas gledamo i Mali Fića.

Bio je to u svakom smislu meč dana, SVG je dva puta imao dva gola prednosti, ali su drugari malog Filipa dva puta stizali tu prednost i to golovima u razmaku od nekoliko desetina sekundi. Posle poslednjeg, za 4:4, sudijski par je bukvalno odsvirao kraj.

Jako u duelima, uz žute kartone i poderana kolena, brzo, do noge, s puno trčanja, na kraju čak i dugim loptama kada je duša već bila u nosu, niko ko je ostao da odgleda ovaj duel nije zažalio, a remi je bio najpravedniji ishod.

Delovalo je da Mali Fića ima više od igre, da su bolji, spretniji s loptom, ali samo naizgled jer su se iskusni i fizički veoma snažni igrači tima Samo vas gledamo odlično postavljali u defanzivi i čekali svoju šansu poput madridskog Atletika, koji je znao i zna kako da se izbori sa veštijima od sebe.

Kada je i blok SVG-a popuštao, golman nije.

"Golmane, najbolji si golmane", vikao je jedan posmatrač s tribina, dok su se igrači Malog Fiće čudili koliko je potrebno šansi da stvore, da bi na kraju i dali gol.

Na drugoj strani, kada bi dobio loptu, Ića iz tima SVG bi pravi dar-mar, a posebno je bio impresivan njegov pogodak za 4:2, kada je istrčao sam pred golmana i biciklom ga poslao na patos, a onda rutinski plasirao loptu u nebranjenu mrežu.

Koliko 2:0, toliko ni 4:2 nije Samo vas gledamo bilo dovoljno za važnu pobedu, kojoj je doprineo i "Rino Gatuzo" Barišić, stameni momak, kojem je sudija morao da objašnjava da je žuti karton dobio zbog preterane i nepotrebne grubosti.

Bilo ih je na obe strane, igralo se muški, ali je poslednju reč imao Šljivić – 4:4, "u minut do 12".

Pitali smo odakle je ko, rekli su nam da je SVG iz – citiramo – Skele, Foka i Borče, a Mali Fića – takođe citat – malo iz Borče, malo iz centra grada.

Ako vam nije daleko i slobodni ste – skoknite do Borče, nagledaćete se odličnog fudbala!

Jelen kup se zahuktava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve