Nova vest
Pojedinačni sportovi

Subota, 21.05.2022.

23:55

Trijumf srpskog "ajronmena" i tinejdžerke na "beogradskom moru"

Letnji vreo majski dan doneo je pregršt uzbuđenja na "beogradskom moru".

Izvor: B92

Autor:B92

Trijumf srpskog
Foto:11Tri

Najbolji srpski trijatlonci pokazali su zavidne rezultate i neverovatnu izdržljivost koju krasi ovaj sport, zbog čega ih još nazivaju "čelični ljudi".

U okviru 28. Beogradskog 11TRI sprint TRIATLON takmičenja, koje je ujedno i zvanično Prvenstvo Srbije u formatu 0.75 km plivanja, 20km bicikla i 5km trčanja nastupilo je preko 200 takmičara iz osam zemalja.

Trku na Adi Ciganliji u organizaciji Sportskog udruženja 11TRI, Triatlon savez Beograda i pod pokroviteljstvom Ministarstvo omladine i sporta obeležio je trijumf dvoje Kragujevčana, srpskog ajronmena Strahinje Trakića i tinejdžerke Ive Pavlović.

Trakić je očekivano potvrdio klasu i dokazao da je neprikosnoven u ovom sportu u Srbiji. Rezultatom 56:53 minuta (po segmentima je zabeležio sledeće rezultate – plivanje (10:07), bicikl (29:19) i trčanje (16:43) pokorio je sportsku oazu srpske prestonice i prvi prošao kroz cilj visoko podignutih ruku u znak pobede. Drugu i treću poziciju zauzeli su Ukrajinci Miron Bojko i Ivan Ševčenko.

"Zadovoljan sam trkom, malo sam nežnije startovao plivanje zbog kamenja u vodi da ne povredim nogu, pa sam kontrolisano plivao u grupi. Kada smo krenuli na segment biciklo znao sam da mi je to jedna o jačih strana i tu sam odmah povukao da se odvojim od grupe, ostatak trke sam išao sam. Trčanje je bilo malo teže zbog vrućine, ali u većem delu kontrolisano I imao sam veliku prednost u odnosnu na druge. Vreme koje sam u ovoj trci ostvario je dobro, u sprint trkama sve što je ispod sat vremena to je dobar rezultat. Prvenstvo Srbije na Adi je sjajna provera pred Evropsko prvenstvo koje me očekuje 26. juna u Frankfurtu gde se nadam da ću biti dobro plasiran jer sam odlično radio preko zime i sjajno se osećam. Malo mi još nedostaje te oštrine na ovom prvim trkama, ali verujem da ću to imati kada bude najpotrebnije", istakao je srpski "ajronmen" Strahinja Trakić koga su zdušno do šampionskog trona pratile i navijale supruga i dve kćerke.

O tome koliko je ovaj sport poseban, koliko deo njega mogu biti samo posebni izabrani, svedoči I to da je naš as Trakić odmah nakon trke i osvajanja šampionata Srbije otišao na trening trčanja dužine 34 kilometra.

U konkurenciji dama u ovom olimpijskom sportu koji je obasjao Adu Ciganliju ovog vikenda izdominirala je mlada srednjoškolka Iva Pavlović sa vremenom 1:06:21 (po segmentima je zabeležio sledeće rezultate – plivanje (10:26), bicikl (34:42) i trčanje (20:28).

Druga je kroz cilj prošla Ukrajinka Varvara Mikina, treća njena sunarodnica Aleksandra Zarovna.

"Bila je teška trka, došle su rivalke iz Ukrajine i bilo je napeto, zanimljivo, sve vreme se jurile jedna drugu, na kraju uspela sam da trijumfujem i jako sam srećna. Odbranila sm titulu osvojenu prošle godine. Triatlon je moja ljubav koju sam nasledila od oca koji je takođe bio triatlonac I gledajući njega zavolela sam ovaj sport i otisnula se u vode triatlona. Naredne nedelje imam Evropsko juniorsko prvenstvo u Poljskoj, volela bi da se nađem u B finalu, videćemo", zaključila je Pavlovićeva.

U kategoriji štafeta prvo mesto zauzeo je tim Nis, druga pozicija pripala je ekipi Pametni Semfori, treće mesto osvojila je postava Institut Mihajlo Pupin.

Sezona 2022. triatlona u Srbiji obuhvata tri trke. Prva je upravo završeno Prvenstvo Srbije u sprint disciplini, sledi 12. juna Olimpijski Triatlon - Prvenstvo Srbije na Srebrnom Jezeru, poslednja i ujedno najveća i najspektakularija zakazana je za 18.septembar trkom godine 11Tri Belgrade, šampionatom Srbije u poludistanci.

Sporta nikad dosta, sport život znači, posebno ako u jednom imate miks od tri olimpijska i večna, bazu svih ostalih. Triatlon je čudo koje treba videti i doživeti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve
Gimnastika

Izraelu oduzeto EP

Evropsko prvenstvo u gimnastici 2025. neće biti održano u Tel Avivu kao što je bilo planirano zbog oružanih sukoba Izraela i Hamasa, prenela je Evropska gimnastika.

B92.sport

22:40

3 d

U fokusu

Vidi sve