Nova vest
Pojedinačni sportovi

Ponedeljak, 22.09.2008.

18:08

Ognjen Stojanović prvak Balkana

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Novozelanđanin Li Grir pobednik je triatlona koji je održan u Kladovu i bodovan je za Evropski kup, šampionat Balkana i svetsku rang listu, a reprezentativac Srbije Ognjen Stojanović, koji je u generalnom plasmanu zauzeo osmo mesto, osvojio je titulu prvaka Balkana.

Grir, 22, je triatlonsku trku - plivanje, biciklizam i trčanje - završio za jedan sat, 49 minuta i 29 sekundi i ostvario prvi trijumf u karijeri u elitnom takmičenju. Odlučujuću prednost stekao je u finišu trčanja.

Adam Molnar iz Madjarske bio je drugi (1:49,57), a Belgijanac Ludovik Dernije treći (1:50,25). U prvenstvu Balakana sve tri medanje osvojili su reprezentativci Srbije. Stojanović je kroz cilj prošao u vremenu 1:53,02 sata, srebrnu medalju osvojio je Vladimir Savić (1:56,50), a bronzanu Vuk Vučković (1:58,55).

Posle pobede na trci Evropskog kupa za juniore, ovo je najveći uspeh Stojanovića u elitnoj konkurenciji. Iako je još uvek junior, on se sa velikim uspehom takmiči i u najjačoj konkurenciji. U konkurenciji žena pobedila je Grkinja Dimaki Deniz u vremenu 2:05,24 sata i njoj je pripala i titula prvakinje Balkana. Drugo i treće mesto osvojile su ruske triatlonke Jevgenija Košeljnikova (2:05,26) i Ana Burova (2:08,32).

Reprezentativka Srbije Svetlana Blažević zauzela je sedmo mesto u ukupnom plasmanu (2:11,06), što joj je donelo srebrnu medalju u šampionatu Balkana. Trku je otvorio predsednik Sportskog saveza Srbije Vojislav Tabački, a goste i učesnike pozdravili su i predsednik opštine Kladovo Dejan Nikolić i predsednik Srpske triatlonske unije Dragan Nikolić.

Triatlon je održan po hladnom i vetrovitom vremenu. Temperetura vode u jezeru iznosila je svega 14 stepeni, što je bio veliki problem za takmičare koji su došli 17 zemalja.

Ukupno je učestvovalo 113 triatlonaca u kadetskoj, juniorskoj i elitnoj konkurenciji. U elitnoj trci bilo je 39 muškaraca i deset devojaka. Medju učesnicima su se nalazili takmičari iz Novog Zelanda, Irske, Velike Britanije, Belgije, Izraela, Poljske, Češke, Slovenije, Rusije, Austrije, Madjarske, Grčke, Turske, Makedonije, Bugarske, Rumunije i Srbije.

Prema oceni tehničkog delegata Evropske triatlonske unije Andreasa Galanosa iz Grčke, trka je organizovana na visokom niovu, bez bilo kakvih organizacionih ili tehničkih propusta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve