Nova vest
Pojedinačni sportovi

Sreda, 18.09.2019.

16:21

Pletikosić u Bolonji posle 28 godina: Želimo dobar rezultat

Iskusni reprezentativac Srbije u streljaštvu Stevan Pletikosić posle 28 godina ponovo "puca" na Evropskom prvenstvu u Bolonji.

Izvor: SN

Autor: SN

Pletikosić u Bolonji posle 28 godina: Želimo dobar rezultat
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Sada već 47-godišnji Pletikosić je baš u tom univerzitetskom italijanskom gradu kao junior postao prvak Evrope 1991. u trostavu i osvojio srebro u gadjanju MK puškom iz ležećeg stava, da bi se posle skoro tri decenije vratio na mesto uspeha.

"Reprezentacije Jugoslavije i ŠSR su u to vreme bile dominantne u Evropi. Nije se postavljalo pitanje da li ćemo, već koliko ćemo medalja osvojiti. Na kraju, Jugoslavija se iz Bolonje vratila sa 23 odličja, što je bilans koji niko nikad neće ponoviti, izmedju ostalog i što su pravila drugačija", prisetio se Pletikosić, a prenosi Streljački savez Srbije.

Tada su se delile medalje po stavovima (klečeći, ležeći, stojeći), pa je broj odličja bio veći, ali bez obzira na to tadašnja Jugoslavija je bila dominantna.

"Stepen dominacije koji je jugoslovenska reprezentacija dostigla pre 28 godina u Bolonji nije zapamćen u istoriji velikih streljačkih takmičenja", kaže Pletikosić.

Samo godinu dana kasnije Pletikoscih je debitovao za seniore na Olimpijskim igrama u Barseloni i osvojio bronzu MK puškom iz ležećeg stava.

"I u godinama dok sam bio junior, bio sam uz rame seniorima, pa je bio i logičan sled stvari da se ustalim i u najjačem timu. Bolonja je bila jedna od odskočnih daski da se izborim i za učešće na Olimpijskim igrama u Barseloni, koje mi strelci pamtimo i po ružnom i po lepom. Zbog sankcija nastupali smo bez nacionalnih obeležja, ali osvojili smo tri medalje"
, govori Pletikosić, uz koga su se olimpijskim odličjima okitili Jasna Šekarić i Aranka Binder.

Pred nastup u Bolonji ističe da čak 15 reprezentacija ima ozbiljne kandidate za finale i medalje, medju kojima je i Srbija, smatra Pletikosić.

"Nadam se dobrim rezultatima, ali nikome neće biti lako. Konkurencija je jača, a i nivo rezultata potrebnih za plasman u finale iz godine u godinu raste, mnogo je viši nego 1991", zaključuje on.

Srbija će u Italiji na EP nastupiti sa ukupno osam strelaca i, uz Pletikosića, biće Andrea Arsović, Sanja Vukašinović, Ivana Andjušić Maksimović, Milutin Stefanović, Milenko Sebić, Zorana Arunović i Jasmina Milovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest na Kopaoniku

Kopaonik biće domaćin velikog sportsko-rekreativnog događaja pod nazivom SKI FEST 2024.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:50

17 h

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d