Nova vest
Pojedinačni sportovi

Utorak, 14.08.2012.

20:01

"Svet crno-belih polja ostao tužan"

Jedan od najtrofejnijih srpskih šahista svih vremena Ljubomir Ljubojević rekao je da ga je smrt velemajstora Svetozara Gligorića duboko potresla.

Izvor: MJ

Autor: MJ

Default images

"Smrt našeg Gige duboko me je potresla. Bio je veličanstvena šahovska ličnost i jedan od mojih uzora. Njegova izražena senzibilnost za umetnost, kulturu i šah uz rezultate koje je ostvario učinio je da naša zemlja postane šahovska velesila tokom niza decenija", naveo je Ljubojević u saopštenju.

Poznati šahovski velemajstor Svetozar Gligorić umro je u Beogradu u 89. godini.

"Gligorićeva neizmerna ljubav prema muzici kojoj je poslednjih godina bio takođe odan kao šahu, pokazuje o svestranosti i bogatstvu njegovog lika. Žarko bih želeo i verujem da je zagrlio poslednje trenutke svog života sa onom melodijom koju je usavršavao do poslednjeg dana. Odlaskom velikana 20. veka svet crno-belih polja ostaje tužan", dodao je Ljubojević.

Ljubojević je svojevremeno bio treći šahista sveta, iza Karpova i Kasparova. Učestvovao je na dve šahovske Olimpijade i četiri Evropska šampionata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve