Nova vest
Pojedinačni sportovi

Četvrtak, 04.11.2010.

13:25

Divac otvara šahovski meč sa SAD

U petak, 5. novembra od 18 časova, u amfiteatru „A“ Mašinskog fakulteta u Beogradu, odigraće se Transatlantski kup u šahu.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Rivali srpskim studentima biće njihove kolege sa Univerziteta Teksas u Dalasu, a meč će biće održan preko interneta.

Američki univerzitet već godinama je broj 1 na svom kontinentu, pre svega zahvaljujući programu „Mentalno zdravlje za sve uzraste“, u okviru kojeg se organizuje nastava o sprezi šaha i obrazovanja na dodiplomskom i postdiplomskom nivou.

Takođe, godinama se dodeljuju stipendije šahistima širom sveta koje sa velikim uspehom predvodi srpski trener Rade Milovanović.

Posle pobede beogradskog tima u prvom meču usledila su tri neuspeha, ali je prošlogodišnji minimalan poraz, kojem je prethodilo naše vođstvo od 7,5:4,5, ipak ulio veru našim studentima da ove godine mogu da vrate prelazni pehar u Beograd.

Ove godine će za naš tim nastupiti i univerzitetski šampioni Ljilja Drljević, studentkinja istorije umetnosti koja je zablistala na ovogodišnjem Svetskom univerzitetskom prvenstvu i osvojila srebrnu medalju, i Nikola Nestorović, prošlogodišnji i ovogodišnji predvodnik našeg tima, student Učiteljskog fakulteta u Beogradu. Svakako treba pomenuti i Mariju Rakić, studentkinju ekonomije, koja je ove godine nastupala i za našu olimpijsku reprezentaciju.

Da Mašinski fakultet i ove godine bude dobar domaćin našim studentima, pobrinuli su se državni sekretar Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj Miloš Nedeljković i dekan Milorad Milovančević, uz podršku Univerziteta u Beogradu, Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Univerzitetskog sportskog saveza Beograda, Grand Pleasure, UG „Inicijativa za šah – Odličan potez“ i sajta „Večiti šah“.

Meč se prenosi preko servera ICC (Internet Chess Club), a gledaoci će, pored stalne videokonferencijske veze sa Dalasom, u amfiteatru uživo moći da prate sve partije, dok će najzanimljivije detalje tokom igre moći da proanaliziraju sa našim vrhunskim šahistima, koji će pratiti prenos u holu na velikim interaktivnim demonstracionim tablama zahvaljujući tehničkoj podršci AGE d.o.o. iz Beograda.

Kao i svake godine, očekuje se veliki broj uvaženih gostiju iz akademskih i šahovskih krugova, meč će otvoriti Vlade Divac, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, a ulaz je slobodan za sve posetioce.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve