Nova vest
Pojedinačni sportovi

Sreda, 18.08.2010.

15:31

Karpov: "Poslednji ternutak za šah"

Velemajstor Anatolij Karpov rekao je da se kandidovao za predsednika Svetske šahovske federacije (FIDE) zato što je "došao poslednji trenutak za šah".

Izvor: NK

Autor: NK

Default images

Kaprov je zahvalio na podršci i rekao je da mu je drago što je u njegovom timu i najbolja srpska šahistkinja Alisa Marić, koja je kandidat za potpredsednika FIDE.

"Hvala Srbiji što podržava moju kandidaturu i drago mi je što je Alisa Marić u mom timu", rekao je Karpov.

Ruski velemajstor sastao se i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, potpredsednikom vlade Ivicom Dačićem, ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem i gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom.

"Razgovarali smo, naravno, o šahu. Sećali smo se 'Meča stoleća' (susreta selekcije Sovjetskog Saveza i 'ostatka sveta') u Beogradu (1970. godine), Olimpijada u Dubrovniku (1950) i Skoplju (1972). Dobili smo podršku i mislim da treba vratiti nekadašnju popularnost šaha i značaj koji je imao", rekao je Karpov.

Prijemu u Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje prisustvovali su velemajstor Svetozar Gligorić, glumci Velimir Bata Živojinović i Lazar Ristovski, operski pevač Živan Saramandić, fudbalska legenda Dragoslav Šekularac i bivši predsednik Jugoslavije Zoran Lilić. Oni su došli da izraze podršku Karpovu.

Kandidat za predsednika FIDE pričao je posle prijema i o stvarima koje konkretno zamera sadašnjem rukovodstvu federacije, čiji je predsednik Kirsan Iljumžinov.

"Treba se boriti za povećanje nivoa organizacije i finansijskih uslova. Moramo da vratimo autoritet šampiona sveta i tog zvanja", rekao je Karpov.

Njegovu kandidaturu podržao je i njegov nekadašnji veliki rival, sa kojim je rivalstvo često prelazilo granice sporta, Gari Kasparov. Karpovu je podrška nekadašnjeg protivnika došla prirodno.

"Da razjasnimo, sadašnje vreme i stanje u savremenom šahu to zahtevaju, to je normalno. Koliko se ja sećam, a velemajstor sam već 40 godina, vrh šaha ujedinjeno zahteva promene", rekao je Karpov.

"Procesi u poslednjih 15 godina smanjili su finansijske uslove, smanjili popularnost šaha i ugrozili samo zanimanje šahiste", rekao je Karpov.

Šampion sveta od 1975. do 1985. godine ima jako lepo mišljenje o današnjim vrhunskim igračima.

"Imamo divne igrače kao što su (Vladimir) Kramnik, (Veselin) Topalov, (Magnus) Karlsen, i predivnog šampiona (Visvanatana) Ananda. Konkurencija u vrhu postoji, ali FIDE mora mnogo da učini da bismo ih vratili na naslovne strane novina. Anand je treći put šampion sveta i treba da bude poznat i priznat kao što su bili prvaci pre njega", rekao je Karpov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve