Nova vest
Pojedinačni sportovi

Ponedeljak, 26.10.2009.

21:07

EP: Šahisti dobri, šahistkinje loše

U ponedeljak je odigrano peto kolo ekipnog prvenstva Evrope u šahu, koje se održava u Novom Sadu.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Muška reprezentacija Srbije igrala je protiv Španije nerešeno 2:2, dok su naše šahistkinje definitivno potonule, jer su treći put poražene rezultatom 3,5:0,5, ovog puta u duelu sa Mađarskom. Posle petog kola šahisti Srbije nalaze se na desetom mestu sa sedam bodova, koliko ima i četvrtoplasirana Madjarska, dok su šahistkinje pale na 20. mesto sa svega četiri boda.

Treći meč protiv bolje rangirane ekipe naši šahisti su odigrali veoma dobro i nerešen rezultat protiv Španije još je jedan uspeh mladog tima u koji je selektor Branko Damljanović očigledno uneo neophodnu stabilnost.

Ivan Ivanišević je na prvoj tabli odigrao izvanrednu partiju protiv ruskog velemajstora Alekseja Širova, a do remija je stigao sa dva kvaliteta manje u pravoj studiji. Reprezentativac Španije je imao mat u potezu, ali nije stigao da ga odigra, jer je Ivanišević bio brži za tempo i šahovima je primorao protivnika na podelu poena.

Robert Markuš je protiv Franciska Valjeha dugo pokušavao da se izvuce iz pasivne pozicije, ali je Španac pronašao odličan plan igre i zabeležio pobedu. Uzvratio je Miloš Perunović, koji je na četvrtoj tabli belim figurama od pocetka pojačavao pritisak na poziciju Manuela Lopesa, da bi na kraju osvojio dva pešaka i lako iskoristio materijanu prednost. Najbrže je partiju završio Bojan Vučković. On je na trećoj tabli crnim figurama lako izjednačio poziciju i remi je sklopljen u 26. potezu.

Naš drugi tim, koji igra van konkurencije, izgubio je od Bugarske 3:1. Na prvoj tabli je Igor Miladinović kao crni remizirao protiv bivšeg prvaka sveta Veselina Topalova, a pola poena je osvojio i Dejan Pikula protiv Aleksandra Delčeva. Poraze su doživeli Nikola Sedlak i Slaviša Brenjo, koji su imali bele figure, od Ivana Čeparinova, odnosno Valentina Jotova.

Šahistkinje su definitivno potvrdile da su na šampionat došle potpuno nespremne. Iako su igrale protiv ekipe sa kojom su po rejtingu gotovo izjednačene, doživele su novi debakl. Pola poena je osvojila samo Alisa Marić protiv Sidonije Vajde.

Nataša Bojković je kao crna izgubila na drugoj tabli od Ane Rudolf, Andjelija Stojanović je poražena u duelu protiv Anite Gare, dok je Irina Čeljuškina izgubila od Ticije Gare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve