Nova vest
Pojedinačni sportovi

Petak, 06.07.2007.

23:35

Računar bolji od Miladinovića

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Default images

Domaći kompjuterski program "Ahil 91" pobedio je najboljeg šahistu u Srbiji, velemajstora Igora Miladinovića u dvodnevnoj manifestaciji "Čovek protiv mašine", koja je održana na niškom Elektronskom fakultetu. Odigrane su ukupno četiri partije - "Ahil" je dobio tri, a jedna je završena remijem.

"Loše sam igrao i rezultat je realan. Juce sam igrao bolje i mogao sam da postignem bolji rezultat. Teško je, medjutim, igrati protiv mašine. Vrhunski šahisti u svetu takodje su gubli od kompjutera", rekao je Miladinović.

Svaki meč trajao je sata, a dnevno su se igrale dve partije.

Prvu partiju Miladinović je izgubio, dok je druga završena remijem. "Ahil" je radio na sistemu od 16 računara. Ovo je bio prvi meč velemajstora protiv kompjutera u Srbiji. Autor sistema "Ahil" je profešor niškog Elektronskog fakulteta Vladan Vučković.

Prema njegovim rečima, meč je "način za testiranje ovog softvera, koji je proizvod visoke tehnologije iz oblasti vestačke inteligencije".

"Ahil je moćan i agresivan i ima intelektualno reagovanje vrhunskog velemajstora", smatra Vučković.

Do sada je u svetu održano nekoliko šahovskih mečeva velemajstora i kompjutera, isključivo u tehnološki najrazvijenijim zemljama sveta. Od kompjutera su do sada gubili i Gari Kasparov, Vladimir Kramnik i Majkl Adams.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve