Nova vest
Pojedinačni sportovi

Petak, 05.11.2010.

18:04

FIG: Koreja bez gimnastičara na OI

Međunarodna gimnastičarska federacija (FIG) izrekla je dvogodišnju suspenziju Severnoj Koreji zbog falsifikovanja datuma rođenja jedne takmičarke.

Izvor: LB

Autor: LB

Default images

Kazna se odnosi na sve takmičare iz Severne Koreje i ističe 5. oktobra 2012. godine, pa će reprezentativci te zemlje propustiti i Olimpijske igre u Londonu.

Gimnastičarka Hong Su Jong, koja je u poslednjih sedam godina prijavila tri različite godine rođenja, ostaće i bez srebrne medalje osvojene na Svetskom prvenstvu 2007. godine.

Ona je prošlog meseca, pred početak Svetskog prvenstva, navela da je rođena 1989. godine, ali su predstavnici FIG utvrdili da u njenoj prijavi za OI 2004. piše da je rođena 1985, dok je na SP 2006. napisala da je rođena 1986. godine.

Pored suspenzije, Severna Koreja je kažnjena i novčano sa 20.800 dolara, ali može da se žali na tu odluku. Prema pravilima FIG, na međunarodnim takmičenjima ne mogu da učestvuju osobe mlađe od 16 godina.

To je drugi put da je Severna Koreja kažnjena zbog falsifikovanja dokumenata, pošto je 1993. godine otkriveno da je Kim Gvang Suk, tadašnja svetska prvakinja, takođe u tri navrata prijavljivala različite godine rođenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve