Nova vest
Pojedinačni sportovi

Ponedeljak, 13.01.2014.

11:39

Banting novi šampion sveta u pikadu

Stiven Banting iz Velike Britanije u nedelju je postao novi svetski šampion u pikadu.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images

Banting je u finalu Svetskog prvenstva održanom u klubu „Hart of the Midlands“ u Notingemu savladao Alana Norisa sa 7:4 u setovima.

Prvom igraču na BDO listi na ovo je prva titula svetskog šampiona, a pobedom u finalu pokazao je da trenutno najbolji igrač pikada na svetu.

Momak iz Liverpula dominantnom igrom stigao je do finala pobedivši Vidmajera, Prinsa i Hofstru, a posebno impresivan bio je protiv 'King Kong' Grina u polufinalu (6:1).

Banting i Noris su podelili prvih šest setova, da bi se šampion odlepio i osvojio tri uzastopna za vođstvo od 6:3.

Noris je smanjio na 6:4 zahvaljujući pogotku od 140 poena, ali je Banting ostao smiren i već u sledećem došao do velike pobede i čeka na 100.000 funti. Poraženom Norisu koji se u finale plasirao iako nije bio nosilac pripalo je 35.000 funti.

Popularni 'Metak' (The Bullet) prvi je igrač od 2008. godine koji je u jednom meču prosečno pogađao 100 poena, bilo je to u osmini finala protiv Prinsa.



Banting je posle osvajanja Svetskog prvenstva izjavio da je na ovaj trenutak dugo čekao, a da pobedu posvećuje preminuloj majci.

„Ove je fantastično. Ovo je moje osmo učešće u Lejksajdu i to što sam konačno uspeo da postanem šampion je prosto fenomenalno. Ovo je bila veoma emotivna nedelja. Moja majka je umrla odavno, ali je njena smrt bila velika prekretnica za mog oca i mene. I na samrti me je gurala da nastavim sa pikadom. Bio sam na meču okruga kada je preminula. Ovo je pobeda za nju, ovo je trenutak za porodicu“, rekao je Banting u emotivnoj izjavi posle meča.

Noris nije uspeo da spreči protivnika da upiše svoje ime na pehar i tako nasledi Skota Vejtsa, jednog od najboljih igrača u istoriji ove igre.

„Pretposttavljam da sledi povratak na večeri pikada ponedeljkom u lokalnoj ligi, ali ću se vratiti sledeće godine“, kratak je bio Noris.

Posle poraza u četvrtfinalu od Grina, karijeru je završio Englez Toni Ekls.

Titulu u ženskoj kategoriji osvojila je Lisa Ešton koja je u engleskom finalu savladala Detu Hedman sa 3:2 u setovima. Eštonova je protiv prve igračice na svetu do pobede stigla posle velikog preokreta i napravila veliko iznenađenje, pošto se nalazi tek na 15. mestu rang liste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve
Biciklizam

Verhof "kišni čovek" Obrenovca

Pobednik kružne trke u Obrenovcu, kojom je otvoreno 18. izdanje Međunarodne biciklističke trke "Beograd-Banjaluka", je Stefan Verhov iz holandskog tima Junivers.

Trka Beograd-Banjaluka

19:15

2 d

U fokusu

Vidi sve