Nova vest
Pojedinačni sportovi

Sreda, 10.10.2012.

18:49

Skok iz svemira najranije u nedelju

Realizacija projekta Red Bull Stratos, skoka sa visine od 36.576 Feliksa Baumgartnera, odložena je najranije za nedelju.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Baumgartner je u utorak bio spreman da izvede taj skok, što ste mogli da vidite i u direktnom prenosu na televiziji B92, ali su uslovi za to, zbog vetra, bili prerizični.

Zbog toga je njegovo lansiranje u stratosferu odloženo bar do nedelje, pošto uslovi u narednim danima neće biti povoljni za to.

U nedelju se otvara novi vremenski ’prozor’, a u četvrtak ćemo znati prognozu za tri dana pa ćemo moći više da kažemo o planu misije“, kaže se u saopštenju.

Uprkos odlaganju Baumgartner i svi u njegovom timu poručuju da ne odustaju.

Sada se sve svodi na ono šta radimo i ono šta ćemo postići. Došli smo do ovog trenutka, nema šanse da sada odustanemo“, rekao je Baumgartner.

Glavni cilj Red Bull Stratos projekta je da prikupi važne podatke koji bi naučnicima pomogli da poboljšaju sigurnost svemirskog putovanja i omoguće evakuaciju iz svemirske letilice na velikim visinama. Skokom će se pokušati obaranje niza rekorda, kao što su najveća brzina pri slobodnom padu, najviši skok, najviši let balonom i najduži slobodni pad.

Baumgartner je do sada izveo BASE skokove sa najpoznatijih lokacija, među kojima su Petronas kule u Kuala Lumpuru i statua Isusa u Rio de Žaneiru, a preleteo je i Lamanš. Sada je pred njim najizazovnija avantura ikada, u kojoj učestvuje i srpski fotograf Predrag Vučković, i koju će, nadamo se, uspešno realizovati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve
Biciklizam

Verhof "kišni čovek" Obrenovca

Pobednik kružne trke u Obrenovcu, kojom je otvoreno 18. izdanje Međunarodne biciklističke trke "Beograd-Banjaluka", je Stefan Verhov iz holandskog tima Junivers.

Trka Beograd-Banjaluka

19:15

1 d

U fokusu

Vidi sve