Nova vest
Pojedinačni sportovi

Sreda, 10.10.2012.

12:20

Baumgartner: Ne odustajemo!

Uprkos odlaganju realizacije skoka sa visine od 36.576 metara, Austrijanac Feliks Baumgartner i svi u njegovom timu poručuju da ne odustaju.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Baumgartner je u utorak bio spreman da izvede taj skok u okviru projekta Red Bull Stratos, što ste mogli da vidite i u direktnom prenosu na televiziji B92, ali su uslovi za to, zbog vetra, bili prerizični. Zbog toga je njegovo lansiranje u stratosferu odloženo bar za dva dana, pošto je sigurno da u sredu uslovi neće biti povoljni za to.

Sada se sve svodi na ono šta radimo i ono šta ćemo postići. Došli smo do ovog trenutka, nema šanse da sada odustanemo“, rekao je Baumgartner, „Ovde smo i spremni da krenemo. Imam ideju: Imamo neverovatan tim, sa neverovatnom energijom. Sa tolikom količinom energije, ne treba nam balon. Mislim da svi treba da stanu oko kapsule i svojom pozitivnom energijom me ispale na Mesec“.

U utorak, početak misije je bio zakazan za 7 časova po lokalnom vremenu u Rozvelu, odnosno 15 po srednjeevropskom, ali su i tada već uslovi nagoveštavali nemoguću misiju. Četiri sata kasnije, Baumgartner je bio u kapsuli, balon je bio spreman, ali je tada odlučeno da se akcija stopira. Definitivne informacije o tome kada će skok biti izveden još nisu poznate, ali je sigurno da će to biti uskoro, ponovo uz direktan prenos na televiziji B92.

Kada mi je Art rekao da odustajemo od misije, mislio sam da se šali. Pomislio sam: ’Nema šanse, uslovi su bili savršeni.’ Nisam mogao da znam šta se dešava sa balonom, pošto sam bio u kapsuli. Bio sam u totalnoj neverici“, istakao je Baumgartner.

Sreda sigurno nije dan kada će tim pokušati ponovo da krene u realizaciju misije, to je potvrdio tehnički direktor Red Bull Stratosa Art Tompson.

Sreda definitivno otpada iz nekoliko razloga, vreme je sve gore i verovi su sve jači, s druge strane, ekipi je neophodan odmor. Ne možemo da priuštimo da ekipa radi još jednu noć, pošto je bila budna celu prehodnu. Trenutno izgleda da je četvrtak moguć dan za lansiranje. Analiziraćemo to i ubaciti par ideja kao mogućnost“, naglasio je Tompson.

Glavni cilj Red Bull Stratos projekta je da prikupi važne podatke koji bi naučnicima pomogli da poboljšaju sigurnost svemirskog putovanja i omoguće evakuaciju iz svemirske letilice na velikim visinama. Skokom će se pokušati obaranje niza rekorda, kao što su najveća brzina pri slobodnom padu, najviši skok, najviši let balonom i najduži slobodni pad.

Baumgartner je do sada izveo BASE skokove sa najpoznatijih lokacija, među kojima su Petronas kule u Kuala Lumpuru i statua Isusa u Rio de Žaneiru, a preleteo je i Lamanš. Sada je pred njim najizazovnija avantura ikada, u kojoj učestvuje i srpski fotograf Predrag Vučković, i koju će, nadamo se, uspešno realizovati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve