Nova vest
Pojedinačni sportovi

Ponedeljak, 09.08.2010.

20:37

RBAR: Arhu pobeda, Bonomu titula

Austrijanac Hanes Arh trijumfovao je na poslednjoj trci Red Bull Air Race šampionata u Nemačkoj, ali se Pol Bonom iz Britanije dokopao nove titule.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Posle otkazivanja trka u Budimpešti i Lisabonu takmičenje na stazi „Eurospidvej“ u Lausicu bilo je poslednje ove sezone.

Na njemu je do trijumfa došao Arh, ispred Bonoma i Australijanca Meta Hola pred 118.000 gledalaca, koliko je posmatralo finalnu trku sezone.

Bonom, osvajač šampionata i u 2009. godini, šestu sezonu u takmičenju završio je sa 64 poena i dve pobede, u Abu Dabiju i Njujorku. Četiri boda manje od njega osvojio je Arh, šampion iz 2008. godine, koji je trijumfovao na preostale četiri trke, u Pertu, Riju, Vindsoru i Lausicu. Britanac Najdžel Lemb, trećeplasirani u generalnom plasmanu, sezonu je završio sa osvojenih 55 poena.

Arh je štopericu na petnaestoj kapiji staze u Nemačkoj zaustavio na 1:12.30 minuta dok je Bonom zauzeo drugo mesto u vremenu 1:12.66, Hol je uz četiri sekunde kazne i vremenom od 1:17.41 zauzeo treće mesto. Lemb je u finalu ispao iz borbe za postolje zbog probušene gume neposredno pred poletanje.

Ovo je veoma posebno”, izjavio je Bonom, koji je glasno proslavio pobedu preko svog radija u kokpitu, nakon što je osvojio titulu. Bonom, najuspešniji pilot u istoriji sporta sa 13 pobeda u karijeri, priznao je da je razočaran što nije uspeo da pobedi Arha na finalnoj trci sezone.

Osećaj je odličan”, rekao je Bonom, „Ključna stvar je da smo osvojili dva puta zaredom šampionat. Cele sezone sam bio opušten i takav sam ostao sve do ove trke. Dan nije počeo kao što sam planirao, ali sam ipak zadovoljan celom sezonom”.

Bonom je prvi pilot koji je dva puta za redom osvojio šampionat i na taj način se pridružio Majku Mangoldu kao dvostruku osvajač šampionata u osmogodišnjoj trkačkoj istoriji.

Arh, koji je do sada došao do sedam pobeda u karijeri, gurao je Bonoma do samih granica cele sezone i pritiskao svog rivala iz Britanije sve do poslednje trke. Bonom je postavljao bolja vremena od Arha i osvojio je kvalifikacione poene nešto ranije u nedelju. Ipak Arh je izvukao maksimum u fajnal foru, postavivši žestoki rezultat koji Bonom nije uspeo da stigne.

Znao sam da mogu da osvojim trku jer imam jako brz avion, a ovo je brza staza”, rekao je Arh, koji je bio uzbuđen zbog osvajanje četvrte od šest ovogodišnjih pobeda, „Nismo osvojili šampionat ove sezone, ali imamo četiti pobede i dosta postignutih rekorda. Mi smo tim zadovoljni i osećaj je sjajan”.

Bonom, Arh, Lemb, Hol i Dolderer su izjavili nakon trke da se nadaju da će se trka u budućnosti vratiti na stazu “Eurospidvej”, koja je ujedno jedini domaćin trke koja se ne odvija iznad vode.

Ovo je sjajna lokacija“, rekao je Bonom, „Mi smo deo trkačkog moto sporta i jako dobro sarađujemo. Nadam se da ćemo kada Air Race sezona ponovo krene imati mnogo više lokacija kao što je ova i zaista se nadam povratku na ovu stazu“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve