Nova vest
Pojedinačni sportovi

Utorak, 03.05.2022.

08:10

Borio se s depresijom, alkoholom i drogom – sad je opet na vrhu

Roni O'Saliven je sedmi put postao prvak sveta u snukeru, nakon što je u finalu Svetskog prvenstva pobedio Džada Trampa 18:13.

Izvor: B92

Autor:B92

Borio se s depresijom, alkoholom i drogom – sad je opet na vrhu
Foto: Profimedia

Najpopularniji i za mnoge najbolji igrač snukera svih vremena sada ima jednak broj svetskih titula kao i rekorder moderne ere, od 1969. i uvođenja nokaut-formata takmičenja, Stivena Hendrija.

O'Salivan je svoju prvu svetsku titulu osvojio 2001. godine kada je s 18:14 bio bolji od Džona Higinsa, a osvajanjem sedme postao i najstariji svetski prvak. Engleskom 46-godišnjem majstoru je uz titulu pripala i novčana nagrada u iznosu od pola miliona funti.

Osvajanjem nove naslova O'Saliven je dodatno začinio debatu o najboljem igraču snukera svih vremena. Uz najveći broj osvojenih "renking" turnira, u svom vlasništvu ima većinu najvažnijih rekorda u igri, a ponovo će sezonu završiti kao najbolji na svetu.

"Mene rekordi nisu nikada zanimali. Lepo je kad dođete do njih, ali ja nemam ciljeva. Volim da pobeđujem i, iako to verovatno nije najbolja ideja, pokušaću ovo da ponovim sledeće godine", rekao je O'Saliven nakon pobede posle koje je Tramp istakao da je izgubio od najboljeg igrača snukera svih vremena.

Šesterostruki prvak sveta Stiv Dejvis uveren je da će O'Saliven doći i do osme titule te dodao da se reč genijalac često upotrebljava i kad za to nema potrebe, ali da O'Saliven to zaista i jeste.

O'Saliven je titule prvaka osvajao 2001, 2004, 2008, 2012, 2013, 2020. i ove godine, a jedini poraz u finalu pretrpeo je 2014. od Selbija.

Uz probleme s depresijom, ali i alkoholom i drogom u mlađim danima, 46-godišnji Englez oduševljavao je fanove briljantnim partijama, ali i šokirao predajama mečeva i najavama o prekidu karijere.

Sad je ponovo na vrhu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve
Gimnastika

Izraelu oduzeto EP

Evropsko prvenstvo u gimnastici 2025. neće biti održano u Tel Avivu kao što je bilo planirano zbog oružanih sukoba Izraela i Hamasa, prenela je Evropska gimnastika.

B92.sport

22:40

2 d

Aktuelno

Ski fest na Kopaoniku

Kopaonik biće domaćin velikog sportsko-rekreativnog događaja pod nazivom SKI FEST 2024.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:50

10 d

U fokusu

Vidi sve