Nova vest
Pojedinačni sportovi

Četvrtak, 13.04.2017.

14:54

Snuker: Stojanović najavio triler

Poslednji, osmi rangirni turnir Viva travel snuker prvenstva Srbije održan je prethodnog vikenda u srpskoj prestonici i doneo je novi obrt pred kraj sezone.

Izvor: B92, zvanični sajt

Autor:B92, zvanični sajt

Snuker: Stojanović najavio triler
Saša Stojanoviæ (Foto: Promo Snuker savez Srbije)

Marko Stoilković koji je ove sezone nezaustavljiv, nije uspeo da osvoji i sedmi uzastopni turnir. Beograđanin je u ovoj „sezoni iz snova” osvojio šest uzastopnih rangirnih turnira, popeo se ponovo na prvo mesto nacionalne rang liste, osvojio u Rumuniji prvi međunarodni turnir u istoriji srpskog snukera i uspešno debitovao na evropskom amaterskom prvenstvu na Kipru gde je prošao takmičenje po grupama i stigao do eliminiacone faze. Sve to, na uštrb svog večitog rivala, Saše Stojanovća, koga je zbacio na vrha rang liste i savladao čak šest puta.

Kragujevčaninu koji je prethodnih godina zasluženo važio za najboljeg igrača Srbije, ovo je sezona za zaborav: bez ijedne rangirne titule a na Kipru pre par nedelja nije uspeo da dobije nijedan meč i ispao je već u grupnoj fazi takmičenja što je daleko ispod standarda igrača koji je u čak tri navrata na evropskim prvenstvima uspevao da prođe grupu (Bugarska, Češka I Poljska) i na najbolji način Srbiju predstavi snuker Evropi.

Sve pomenuto nije nagoveštavalo ni najmanje turbulencije u samoj završnici sezone Snuker saveza Srbije. Međutim, dogodilo se baš ono što niko nije predvideo. Stojanović je odigrao sjajan turnir i podsetio na svoje najbolje igre iz prethodnih godina. Već u prvom kolu odigrao je najveći brejk čitavog turnira (71 poen u nizu) ali tesno savladao najprijatnije iznenađenje ove takmičarske sezone, Dejana Protića. Rezultat vredan pomena je i plasman u četvrtfinale najbolje predstavnice “lepšeg pola”, Marije Dimitrijević.

Žreb je hteo da se naša dva najbolja igrača sastanu već u polufinalu. Stojanović je ovaj put bio bolji od Stoilkovića i prekinuo “crnu” seriju šest vezanih poraza. Saša je slavio sa 3:1 uz još jedan veliki brejk od 58 poena. Sa druge strane, Stoilković je verovatno odigrao svoj najlošiji meče ove sezone.

Za drugo iznenađenje pobrinuo se Marko Grbović koji je u drugom polufinalu pobedio osvajača prvog rangirnog turnira u sezoni 2016-17, Vladana Niškića sa 3:2 posle velikog preokreta. Niškić je pri rezultatu 2:1 ubacio frejm i meč kuglu, međutim posle jednog faula Grbović je uspeo da “ukrade” i dobije taj četvrti frejm a zatim I odlučujući peti i tako se tek treći put u karijeri plasira u finale, prvi put u 2016-17.

Marko Grbović je u istom stilu započeo i finalni meč koji je sudio naš internacionalni sudija, Igor Mišković. Dobio je prvu partiju ali se tu njegov niz okončao kao i nada da će postati tek četvrti igrač koji je uspeo da osvoji neki rangirni turnir u šestogodišnjoj istoriji srpskog snukera. Favorizovani Stojanović u teškoj i tvrdoj igri uspeo je da osvoji naredne četiri partije i slavi sa 4:1.

Stojanovićeva tek prva pobeda ove godine ne utiče mnogo na rang listu ali može da ima mnogo veći značaj nego što se na prvi pogled čini. Osim samopouzdanja i bolje igre tu je i istorija. U maju se igra završni turnir sezone VIVA TRAVEL Snuker šampionata Srbije, popularni “masters” na kome učestvuje samo najboljih 16 sa rang liste a pobednik će postati šampion Srbije. Prethodne dve sezone, Stojanović je dominirao tokom godine a Stoilković osvajao “masters”. Sada su uloge izmenjene a da li će se istorija ponoviti videćemo za nekih tridesetak dana, preciznije 14. maja. U svakom slučaju biće veoma uzbudljivo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve