Nova vest
Pojedinačni sportovi

Petak, 06.05.2016.

10:40

SP: 210.000.000 Kineza gledalo snuker

Snuker je sport koji neverovatnom brzinom osvaja Aziju što pokazuje broj vrhunskih igrača iz Kine i okolnih zemalja.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

SP: 210.000.000 Kineza gledalo snuker
Photo by Gareth Copley/Getty Images

Najmnogoljudnija zemlja na svetu ima više od 10 miliona registrovanih snukeraša, a sve su veći navodi da žele i organizaciju Svetskog prvenstva.

Turnir u Šefildu ostaće u ‘Krusibl teatru’ najmanje još deset godina, ali ne bi bilo moguće da u budućnosti gledamo borbu za svetsku krunu na Dalekom istoku.

Kinezima je malo falilo da se za vikend raduju i dobiju prvog svetskog šampiona u istoriji, da je Ding Đunhui uspeo da savlada Marka Selbija. Ipak, prvi igrač planete trijumfovao je rezultatom 18-14 i osvojio svoju drugu titulu.

Međutim, do nije smetalo navijačima da tokom čitavog toka prate turnir, pa je Svetska snuker asocijacija objavila da je ukupno 210 miliona Kineza pratilo SP u snukeru tokom 17 dana.

Popodnevnu sesiju finala pratilo je 42 miliona ljudi iz Kine, bez obzira što je po lokalnom vremenu takmičenje počinjalo u 21 sat, zbog vremenske razlike. Ovo je najveća posećenost prenosima jednog sportskog takmičenja u 2016. godini.

Ukupno je preko 300 miliona gledalaca posmatralo borbe u Šefildu, a Svetsko prvenstvo je bilo prenošeno i na Srednjem istoku, Severnoj Africi, Mjanmaru, Tajlandu, Vijetnamu, Hong Kongu, Mongoliji, Singapuru, Maleziji, Indoneziji, Australiji i Novom Zelandu.

I pored neuspeha u finalu Ding je dobio priznanje gradske skupštine Vusjija, grada u kojem je rođen.

“Veoma nam je drago što si osvojio drugo mesto na Svetskom prvenstvnu u snukeru. Mnogo smo ponosni na taj rezultat, što je čast za tvoju rodnu zemlju i grad. U poslednjih nekoliko godina, svojom konstantnošću, igraš značajnu ulogu u posvećenosti i popularizaciji snukera u Kini i Aziji. Tvoj duh, pozitivna energija i borba za savršenstvo postala je model budućim generacijama”, stoji u čestitki za Đunhuija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve
Biciklizam

Verhof "kišni čovek" Obrenovca

Pobednik kružne trke u Obrenovcu, kojom je otvoreno 18. izdanje Međunarodne biciklističke trke "Beograd-Banjaluka", je Stefan Verhov iz holandskog tima Junivers.

Trka Beograd-Banjaluka

19:15

1 d

U fokusu

Vidi sve