Nova vest
Pojedinačni sportovi

Petak, 01.01.2016.

16:30

Veliko priznanje za velikog Ronija O'Salivena

Petostruki svetski šampion u snukeru Roni O'Saliven nagrađen je viteškom titulom "Reda britanske imperije" (OBE).

Izvor: B92

Autor:B92

Veliko priznanje za velikog Ronija O'Salivena
Beta/AP

O'Saliven je nagrađen za uspešnu karijeru u snukeru, tokom koje je osvojio ukupno 56 titula, od kojih 27 koje se boduju za svetsku rang listu. Među njima je pet titula svetskog šampiona, pet trofeja na Otvorenom prvenstvu Ujedinjenog Kraljevstva i pet Mastersa.

On se smatra najtalentovanijim igračem u istoriji snukera, ali nije u potpunosti ispunio potencijal, pošto je tokom karijere imao problema sa drogom i alkoholom, ali i depresijom.

"Izuzetno sam zahvalan na ovom priznanju, to je velika čast i moja porodica i ja smo veoma ponosni na titulu OBE. To je za mene veliko iznenađenje i zahvalan sam na podršci porodici, prijateljima i navijačima koji su me podržavali tokom karijere i omogućili mi ovu titulu", rekao je O'Saliven, preneli su britanski mediji.

Britanski mediji podsetili su na O'Salivenovu izjavu iz 2013. godine, kada je rekao da bi "bilo sramota dodeliti titulu nekome kao što je on".

O'Saliven je karijeru počeo sa 16 godina, 1992. godine i imao je dve veće pauze. On je rekorder po broju trocifrenih brejkova - 795, napravio je najviše maksimalnih brejkova - 13 i postigao je najbrži maksimalni brejk od 147 poena za pet minuta i 20 sekundi na Svetskom prvenstvu u Šefildu 1997. godine.

Osim O'Salivena od snukeraša titule OBE su prethodnih godina dobili Stiv Dejvis i Teri Grifits.

O'Saliven je propustio prvih nekoliko meseci ove sezone, a od 10. januara učestvovaće na jednom od najprestižnijih turnira - Mastersu u Londonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve
Gimnastika

Izraelu oduzeto EP

Evropsko prvenstvo u gimnastici 2025. neće biti održano u Tel Avivu kao što je bilo planirano zbog oružanih sukoba Izraela i Hamasa, prenela je Evropska gimnastika.

B92.sport

22:40

3 d

U fokusu

Vidi sve