Nova vest
Pojedinačni sportovi

Ponedeljak, 05.05.2014.

20:20

Selbi novi svetski prvak u snukeru

Englez Mark Selbi novi je svetski šampion u snukeru, on je u finalu šampionata u Šefildu pobedio branioca titule Ronija O'Salivena sa 18-14.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Selbi je tako došao do prve titule u karijeri, u svom drugom finalu, a prethodno je igrao 2007. godine.

Zahvaljujući tituli, Selbi se vratio na prvo mesto svetske rang liste, a osvojio rekordnih 300.000 funti, dok je njegov rival dobio upola manje.

Selbi je O'Salivenu naneo prvi poraz u finalima Svetskog prvenstva, pošto je svih pet prethodnih dobio. Takođe ga je onemogućio da se treći put zaredom okiti naslovom prvaka.

O'Saliven je na taj način propustio šansu da se izjednači sa Rejom Riardonom i Stivom Dejvisom, koji imaju po šest titula svetskih šampiona. Od njih je samo trofejniji Stiven Hendri sa sedam titula.

Selbi je odmah posle finala pobedu posvetio svom ocu Dejvidu, koji je preminuo 1999. godine.

Još nisam svestan. Otac mi je preminuo kada sam imao 16 godina i oduvek sam govorio da želim da osvojim titulu za njega. Toliko sam se trudio, nisam igrao lepo na početku, ali sam na kraju bio dobar. I, ne postoji bolji način za osvajanje titule od pobede nad Ronijem u finalu“, rekao je Selbi.

Mlađi Englez je odigrao odličan drugi deo susreta, a čini se da je 'Raketa' propustio priliku u prvoj sesiji finala, kada nije uspeo dovoljno da se odlepi jer je protivnik igrao očajno. Selbi je fenomenalno kombinovao defanzivnu i ofanzivnu igru i sasvim zasluženo "pokupio" prvi trofej u legendarnom 'Krusiblu'.

Finale je počelo u nedelju, a u jednom trenutku je delovalo da će O’Saliven rešiti borbu za titulu već prvog dana. Imao je i pet frejmova prednosti, ali je Selbi uzvratio i smanjio na 10-7 posle dve sesije.

Kada je finale nastavljeno, Selbi je u potpunosti dominirao. Osvojio je četiri frejma zaredom i došao do prednosti 11-10. O’Saliven je uspeo da prekine njegov niz u 22. frejmu, a kada je Selbi poveo sa 12-11 igra je prekinuta, iako su ostala još dva frejma u trećoj sesiji, pošto su odužili sa borbom. Taj frejm je odlučila O'Salivenova promašena trivijalna rioze kugla, kojom bi na 15-minutnu pazu otišao sa minimalnim vođstvom. Iako tada meč nije rezultatski rešen, svakako jeste u psihološkom smislu.



Na početku četvrte sesije velika borba je nastavljena, a O’Saliven je odmah izjednačio na 12-12. Međutim, tada je na scenu stupio Selbi, koji je sjajno odigrao naredna tri frejma i odvojio se na 15-12. Roni u tim trenucima nije uopšte ličio na sebe i nikako nije uspevao da mu pripreti, pa je Selbi napravio veliki korak ka osvajanju prve titule svetskog šampiona.

Selbi je tada usporio igru, ali se O'Saliven se probudio i posle preokreta smanjio na 15-14. Drugi snukeraš sveta je tada zaigrao odlučnije i u dominantnom stilu došao na dva frejma od titule, a iako je O'Saliven imao šansu da ostane u igri, mlađi Englez je nastavio niz i do trijumfa došao posle 32 frejma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

131 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve
Biciklizam

Verhof "kišni čovek" Obrenovca

Pobednik kružne trke u Obrenovcu, kojom je otvoreno 18. izdanje Međunarodne biciklističke trke "Beograd-Banjaluka", je Stefan Verhov iz holandskog tima Junivers.

Trka Beograd-Banjaluka

19:15

1 d

U fokusu

Vidi sve