Nova vest
Pojedinačni sportovi

Utorak, 20.07.2021.

09:15

Da li je doping samo ružna prošlost biciklizma?

Predsednik Međunarodne biciklističke federacije (UCI) David Lapartien insistira da "nema razloga u sumnju" u nastup Tadeja Pogačara na Tur d'Fransu.

Izvor: B92

Autor:B92

Da li je doping samo ružna prošlost biciklizma?
Foto: Profimedia/J.E.E/SIPA/2107191354

Dvadesetdvogodišnji Slovenac je odbranio titulu na Turu, nakon impresivnih vožnji na usponima na Alpe i Pirineje.

Tokom većeg dela trke, kada je postalo jasno da će opet osvojiti Tur, a s obzirom na skoriju istoriju biciklizma, javnost je često pominjala potencijalni doping.

"Imamo mnogo doping kontrola da im pokažemo da greše. Na primr, imao sam tri kontrole u jednom danu – dve pre trke i jednu posle trke. Mislim da je to dovoljan dokaz da greše", rekao je Pogačar.

Slovenac nije ljut zbog pitanja koja bi mnoge na njegovom mestu iritirala.

"To su neprijatna pitanja zbog loše istorije biciklizma. Potpuno ih razmem. Nisam se spremio za njih. Ja samo vozim svoj bicikl i šta bude, biće. Izboriću se s tim. Ja sam dobar dečko, sa dobrim obrazovanjem i nisam neko ko traži prečice", istakao je Slovenac tokom Tura.

Prvi čovek svetskog biciklizma Lapartijen je odbacio bilo kakvu mogućnost tehnološkog ili koncencionalnog dopinga.

"Imam slike Pogačarovog bicikla i sve je čisto u vezi sa skreniranjem mašine. Kao predsednik UCI verujem međunarodnoj anti-doping agenciji u Lozani", rekao je Lapartijen za "Gardijan".

Pogačarov tim, UAE Tim Emirati je često pod lupom javnosti zbog direktora i izvršnog predsednika Maura Đanetija.

Đaneti je bio menadžer Sunije Duval tima 2008, kada je njihova najveća zvezda Rikardo Riko uhapšen na Tur d'Fransu zbog pozitivnog testa na novu generaciju krvnog dopinga EPO.

Riko je otpušten, kao i njegov timski kolega Leonardo Pijepoli, a ekipa se povukla sa Tura.

Đaneti je insistirao da je bio potpuno nesvestan bilo kakve upotrebe dopinga u ekipi.

Huan Hose Kobo, koji je takođe vozio za Sunije Duval, osvojio je 2011. špansku Vueltu kao član Geoks-TMC tima čiji je menadžer takođe bio Đaneti.

Međutim, osam godina kasnije Kobu je oduzeta titula jer je proglašen krivim za kršenje anti-doping pravila na osnovu otkrivenih nepravilnosti u njegovim biološkim pasošima iz 2009. i 2011.

"Mogu da pričam samo o sebi. Kada sam upoznao Maura on je bio super prema meni, super osoba i verujem da je prošlost prošlost. Novi biciklizam je mnogo lepši sport nego pre. Ali mogu da pričam samo o sebi"
, prokomentarisao je Pogačar tokom dela Tura na Pirinejima pitanja o Đanetiju.

U međuvremenu, oglasio se i Đaneti lično.

"Hvala Tadeju na rečima koje predstavljaju realnost kojoj prisustvujemo u divnom periodu biciklizma. Danas kao i mnogi ostali menadžeri, verujem u ovaj sport i ovu novu generaciju. Pre je bila potpuno drugačija kultura i mentalitet. I dalje imam noćne more od vođenja prethodnih timova. Danas spavam mnogo bolje. Sistem je doveo sport u red i potpuno ga transformisao. Razumem da trenutno jezgro biciklista pati zbog grešaka iz prošlosti, ali sam uveren da se sport promenio i da možemo biti ponosni i da verujemo u ono što vidimo", rekao je Đaneti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve
Gimnastika

Izraelu oduzeto EP

Evropsko prvenstvo u gimnastici 2025. neće biti održano u Tel Avivu kao što je bilo planirano zbog oružanih sukoba Izraela i Hamasa, prenela je Evropska gimnastika.

B92.sport

22:40

3 d

U fokusu

Vidi sve