Nova vest
Pojedinačni sportovi

Utorak, 09.02.2021.

11:02

UCI zabranio biciklistima aerodinamični položaj tela tokom trke

Međunarodni biciklistički savez (UCI) uveo je profesionalcima niz drugih novih pravila i kazni.

Izvor: B92

Autor:B92

UCI zabranio biciklistima aerodinamični položaj tela tokom trke
Foto: Profimedia

UCI je prvo zabranio vrhunski aerodinamični, takozvani "super-tak" (super-tuck, 'super ututkan') položaj tela na biciku tokom trke pri spustu,

Među novim pravilima je zabrana i drugog, manje aerodinamičnog položaja tela uz oslanjanjem na ukrštene podlaktice na upravljaču, koji se obično koristi tokom solo-bekstva predvodnika od grupe, preneo je specijalizovani britanski sajt "Sajkling njuz".

UCI, upravno telo biciklističkog sporta u svetu, potvrdio je da vozači mogu biti novčano kažnjeni, sprečeni da napreduju na međunarodnoj rang-listi i kažnjeni dodavanjem vremena ako bacaju bidone i ambalažu hrane "na nepažljiv ili opasan način" ili izvan zona predviđenih za odbacivanje smeća.

U etapnim trkama, prvo bacanje otpadaka može se kazniti dodavanjem 30 sekundi na postignuto vreme, drugo bacanje dvominutnom kaznom, dok bi treće bacanje smeća moglo dovesti do diskvalifikacije s trke.

Nova pravila stupaju na snagu 1. aprila.

Biciklisti su se već žalili na zabranu vrhunski aerodinamičnog položaja "super-tuck" - kada se spuste sa sedišta bicikla i sede na štangli krajnje sagnuti, ležeći grudima na upravljaču, zgrčeni, s laktovima uz telo, visoko podignutih kolena i s butinama uz grudi, čime postižu veliko smanjenje otpora vazduha i drastično povećavaju brzinu, ali uz pođednaku opasnost od pada i teških povreda.

Očekuju se žalbe profesionalaca i na kazne za bacanje otpadaka i za zabranu drugog položaja, "aero-bar" - oslanjanja na ukrštene podlaktice na upravljaču dok se sedi na biciklu kao i obično. I taj položaj je opasan jer šake vise preko upravljača, daleko od ručica kočnica, a stabilnost bicikliste je manja nego kada su šake na upravljaču.

UCI je prošlog četvrtka objavio zabranu položaja "super-tuck", a danas ažurirao neka druga pravila, rekavši: "Vozači moraju poštovati standardni položaj kako je definisan članom 1.3.008. Sedenje na gornjoj cevi bicikla je zabranjeno. Pored toga, korišćenje podlaktica kao oslonca na upravljaču je zabranjeno, osim u trkama pojedinačno na štopericu (time trial)" - za koje se koriste posebni bicikli s naročito napravljenim osloncima za podlaktice na upravljaču.

Član 1.3.008 kaže: "Vozač će normalno zauzeti sedeći položaj na biciklu. Ovaj položaj zahteva da su tačke oslonca sledeće: stopala na pedalama, šake na upravljaču i sedi se na sedištu".

Veteran, belgijski vozač Iljo Kajse iz tima "Deceuninck-QuickStep", jedan je od prvih reagovao na nova pravila o položaju na bicilku, tvitujući: "Sami ćemo odlučiti kako ćemo voziti bicikl i kako ćemo ići nizbrdo. UCI bi prvo trebalo da se pobrine da sve što je u njegovoj odgovornosti bude u redu... "

Vozači imaju običaj da prazne bidone bacaju ka navijačima za uspomenu, i svakako daleko van puta te i dalje od svoje grupe biciklista, a ambalažu od sendviča i druge hranu i kesice od energetskog gela koji gutaju, bacaju na put. Međutim, poslednjih godina je sve više kritike zbog smeća na putevima i duž njih, te su u nekim zemljama posle trka organizovani posebni timovi da sve to pokupe. Neki biciklisti su, da bi izbegli prljanje i zamerke, otpacima tokom trke ;punili džepove dresova, a praznili ih na cilju.

Sada, s novim pravilom, organizatori trka moraju da povećaju broj zona za odbacivanje smeća, postavljajući ih "na svakih 30-40 kilometara tokom etape" i još jednu, završnu zonu za odbacivanje smeća blizu cilja.

UCI je takođe pooštrio pravila o kvalitetu i položaju bezbednosnih barijera duž puta, precizirajući da će "zona od najmanje 300 metara pre i 100 metara posle ciljne linije biti zaštićena barijerama" i odustajući od ultra-lakih plastičnih barijera koje, pokazalo se, ne štite od povreda.

Biciklisti su zahtevali bolje barijere i poboljšane mere bezbednosti posle strahovitog proletanja Holanđanina Fabija Jakobsena kroz barijeru u finišu prve etape Tura Poljske avgusta 2020. godine, od čega se on još leči.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve
Biciklizam

Verhof "kišni čovek" Obrenovca

Pobednik kružne trke u Obrenovcu, kojom je otvoreno 18. izdanje Međunarodne biciklističke trke "Beograd-Banjaluka", je Stefan Verhov iz holandskog tima Junivers.

Trka Beograd-Banjaluka

19:15

2 d

U fokusu

Vidi sve