Zbog koronavirusa otkazana i prva velika biciklistička trka

Zbog koronavirusa organizatori su najavili otkazivanje prve velike biciklističke trke ovogodišnje sezone, Milano-San Remo, 21. marta.

SNIzvor: B92, Beta
Podeli
Photo by Bryn Lennon/Getty Images
Photo by Bryn Lennon/Getty Images

Za više od jednog veka, trka nazvana "Primavera", nastala 1907, otkazana je samo tri puta: samo su svetski ratovi "otkazali" taj "klasik" 1916, 1944. i 1945. godine.

Dve druge biciklističke trke koje u Italiji organizuje kompanija RCS, Tireno-Adriatiko (11. do 17. marta) i Trka po Siciliji (1-4. aprila) već su otkazane dan posle otkazivanja legendarne trke po makadamskim i zemljanim putevima "Strade bjanke" koja je trebalo da bude u subotu u Toskani.

RCS je najavio da će preko italijanske biciklističke federacije tražiti od svetske biciklističke organizacije UCI da dodeli nove datume za te trke.

Direktor te firme Mauro Venji pomenuo je u sredu da očekuje da će otkazane trke možda biti u junu, posle "Đira" ili u septembru, ali je danas rekao da to još ne može da se potvrdio jer vlasti Italije ne znaju kako će se razvijati epidemija.

Među ostalim merama, vlada đuzepea Kontea je zabranila prisustvo publike sportskim takmičenjima do 3. aprila. Poslednjih dana umnožava se ispadanje takmičara iz biciklističke trke "UAE Tour" koju je takođe organizovao RCS, a koja je prva na udaru nekoliko slučajeva pozitivnih na koronavirus.

Članovi tri tima koji su učestvovali u toj trci smešteni su u karantin do 14. marta. Za "Tireno Adriatiko" - "trku između dva mora", više od polovine timova "Vorld Tura" - prve svetske divizije biciklizma, već je otkazalo učešće, većinom zbog zdravstvene situacije u Italiji:

"Mitčelton", EF, "Grupama-FDŽ", "Ineos", "Astana", "UAE, "AG2R La Mondial", "Sanveb", "Džambo", CCC, "Movistar". Većina se takođe odrekla učešća na 111. trci Milan-San Remo, koja je kalendarski prva među "velikim prolećnim klasicima" i smatra se jednim od "dragulja" čitave godišnje sezone.