Điro 2018. iz Jerusalima, protive se Palestinci

Čuvena biciklistička trka Điro d’Italija počeće u maju sledeće godine u Jerusalimu na osnovu duge tradicije da nekad ta trka počinje i odvija se van Italije.

Izvor: B92 Izrael, Italija
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

U slučaju Izraela, međutim, organizatori su primorani da izbegavaju političke prepreke, imajući u vidu da biciklisti neće prolaziti kroz područja koje međunarodna zajednica smatra okupiranim, a to znači da će se zaobići Zapadna obala i istočni Jerusalim, teritorije koje je Izrael osvojio u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Palestinci na tim teritorijama planiraju da osnuju svoju nezavisnu državu koja bi obuhvatila i pojas Gaze. Međutim, međunarodni pokret koji vodi kampanju bojkota protiv Izraela protivi se samom održavanju trke u Izraelu.

Direkor Trke oko Italije Mauro Venji izjavio je da je trasa određena pod uputstvima italijanskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ako počne u Izraelu, kao što je planirano, biće to prvi put da neka od najvećih svetskih trka počne van Evrope, kako su ranije saopštili organizatori.

Sledeća trka Điro d'Italija će biti 101. u istoriji, do sada je trka 11 puta startovala van Italije, ali nikada van evropskog kontinenta.