Nova vest
Pojedinačni sportovi

Petak, 18.08.2017.

15:51

Australijski biciklista uzeo rusko državljanstvo

Australijski biciklista Šejn Perkins objavio je da će se takmičiti za Rusiju, pošto je njen predsednik Vladimir Putin potpisao dozvolu za dodelu državljanstva.

Izvor:

Autor:

Australijski biciklista uzeo rusko državljanstvo
Getty Images

Osvajač bronzane olimpijske medalje iz Londona 2012. godine odlučio je da promeni državljanstvo pošto nije ušao u australijsku reprezentaciju za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru prošlog leta, a želi da učestvuje na Igrama u Tokiju 2020. godine.

Perkins (30) je na društvenim mrežama postavio svoju fotografiju kako sedi na biciklu obučen u boje zastave Rusije.

"Trenutno sam najuzbudjeniji čovek na svetu. Mogu da ostvarim svoje snove", naveo je Perkins.

Perkins je u Londonu osvojio olimpijsku bronzu u sprintu, ali nije bio član biciklističke reprezentacije Australije od 2015. godine.

On je prošlog novembra obavestio australijski savez da namerava da promeni državljanstvo, a Savez je saopštio da ga neće sprečavati da se takmiči za Rusiju.

Perkins je dobar prijatelj sa svetskim biciklističkim šampionom u sprintu Rusom Denisom Dmitrijevim, koji je osvojio bronzu u sprintu u Riju.

U saopštenju iz Kremlja navodi se da je Putin potpisao dozvolu za dodelu državljanstva Šejnu Perkinsu.

Tokom godina Australija je brojnim ruskim sportistima dodelila državljanstva, medju kojima je i teniserka Darija Gavrilova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve