Nova vest
Pojedinačni sportovi

Ponedeljak, 17.07.2017.

17:22

Tur: Dan odmora, pa konačan rasplet

Najprestižnija biciklistička trka na svetu, Tur d'Frans, polako se bliži kraju, pošto se biciklisti nalaze na drugom danu pauze.

Izvor: PT

Autor: PT

Tur: Dan odmora, pa konačan rasplet
Getty Images

U drugoj nedelji viđena je velika borba u generalnom plasmanu u Pirinejima, dok će se u trećoj tradicionalno bitka odvijati u Alpima.

Videli smo "presvalačenje" Krisa Fruma od strane Fabija Arua, ali je trostruki osvajač Trke kroz Francusku na 14. etapi uspeo da povrati žutu majicu.

Stvari u generalnom plasmanu nikada skoro nisu bila ovako otvorene, pošto se u jednom minut zaostatka nalaze čak trojica vozača, dok ni Dan Martin i timski kolega Krisa Fruma, Mikel Landa, ne zaostaju puno.

U poslednjoj nedelji Tur d'Fransa očekuje nas velika borba u Alpima na dve etape, dok će se možda pobednik 104. izdanja odlučiti na hronometru 20. etape.

Na 17. etapi očekuje nas paklena etapa od Le Mura do Ser-Ševalie, na kojoj će biciklisti preći preko tri čuvena uspona. Prvi (Kol de la Kroa de Fer) kreće na nekih 120 kilometara do cilja i dugačak je 24 kilometra uz prosečan nagib od 5,2 procenata.

Posle uspona ekstra kategorije sledi Kol du Telegraf, koji kreće na 64 kilometara do cilja. Dugačak je 11,9 kilometara uz nagib od 7,1 procenata. Posle ovog uspona sledi kratak spust, a potom legendarni Kol du Galibije.

Galibije je dugačak 17,7 kilometara u prosečan nagib od sedam procenata, s tim što je kraj uspona veoma težak. Nakon toga, do cilja je spust i treba očekivati rasplet na brdu.

Posle paklene 17. etape, sledi ništa lakša 18. na kojoj će biciklisti ići na teški Kol d'Izoar.

Završnica etape je na ovom usponu koji je dugačak 14,1 kilometar uz prosek od oko sedam procenata. Pre Izoara vozači će proći kroz jedan uspon treće i jedan prve kategorije.

Ukoliko ni posle ove dve etape ne dobijemo jasnu sliku pobednika, sve će se rešiti na hronometru 20. etape. Dugačak je 22,5 kilometara i prilično je ravan, osim kratkog teškog brda na drugom delu staze.

Uspon je dugačak 1,2 kilometra, ali je ekstremno težak pošto je nagib terena oko 10 proceneta.

Završnica Trke kroz Francusku kao i svake godine je na Jelsijskim poljima u Parizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve
Biciklizam

Verhof "kišni čovek" Obrenovca

Pobednik kružne trke u Obrenovcu, kojom je otvoreno 18. izdanje Međunarodne biciklističke trke "Beograd-Banjaluka", je Stefan Verhov iz holandskog tima Junivers.

Trka Beograd-Banjaluka

19:15

1 d

U fokusu

Vidi sve