Nova vest
Pojedinačni sportovi

Četvrtak, 15.09.2016.

15:51

Britanci ponosni na svoju "antidoping kulturu"

Britanski biciklistički savez osudio je napad hakera na WADA i objavljivanje medicinskih dokumenata Krisa Fruma i Bredlija Viginsa.

Izvor: AK

Autor: AK

Britanci ponosni na svoju
Foto: Getty images

Grupa "Fancy Bears" je objavila dokumenta više od 20 sportista koja otkrivaju da im je WADA dozvolila da koriste zabranjene lekove iz terapeutskih razloga (TUEs).

"Veoma smo ponosni na našu antidoping kulturu", navode Britanci, oglasio se i Frum istakavši da nema problem zbog curenja informacija, dok je Viginsov portparol istakao da "to nije ništa novo".

"Javno sam pričao u medijima o lekovima koje koristim i nemam problema što je to sada procurelo, što samo potvrđuje moje izjave. Devet godina sam profesionalac, a dva puta mi je bio potreban lek zbog astme. Poslednji put 2014", rekao je trostruki šampion Tur d'Fransa Frum.

Zbog astme je TUEs lekove uz odobrenje WADA koristio i Vigins, a njegovi predstavnici ističu da je objavljivanje tih dokumenata pokušaj da se ospori kredibilitet WADA.

TUEs je izuzetak u kojem WADA dozvoljava sportistima da iz zdravstvenih razloga koristi lekove koji su na listi zabranjenih supstanci. Oni se često koriste jer dosta sportista ima bolest koja zahteva određenu terapiju koja bi mogla da naruši antidoping pravila.

Britanski sportisti moraju prvo da kontaktiraju Antidoping asocijaciju Velike Britanije (Ukad) kada žele TUE lekove. Postoje striktna pravila na njihovu dozvolu:

* sportista može imati značajne zdravstvene probleme bez njihove upotrebe
* neće uticati na unapređenje rezultata
* ne postoji odgovarajuća alternativa

"Fancy Bears" hakeri tvrde da se zalažu za fer-plej i čist sport, dok WADA smatra da je to odgovor na suspenziju ruskih atletičara sa Olimpijskih igara zbog sistematskog dopinga.

Debata u vezi sa TUEs traje već neko vreme, Nezavisna komisija reforme biciklizma je 2015. tvrdila da se zloupotrebljava, a jedan biciklista je rekao da 90% njihovih kolega to koristi zbog poboljšanja performanci.

U martu 2015. bivša olimpijka u biciklizmu Nikol Kuk je kritikovala Fruma zbog upotrebe TUEs, a Brajana Kuksona, predsednika Međunarodne biciklističke unije, zbog toga što nije rešio problem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve