Nova vest
Pojedinačni sportovi

Sreda, 04.05.2016.

12:44

Tur: Bicikli na skeneru zbog motora

Bicikli na ovogodišnjem Tur d'Fransu biće testirani zbog sve češćeg skrivanja elektromotora u njima, saopštila je Međunarodna biciklistička unija (UCI).

Izvor: AK

Autor: AK

Tur: Bicikli na skeneru zbog motora
Foto: Getty images

UCI će skenirati čak 12.000 bicikla uz pomoć novog skenera koji je uveden u januaru zbog sve češće prevare ove vrste u sportu.

Belgijska biciklistkinja Femke van der Driše je suspendovana na šest godina jer je dokazano da je koristila takozvani "mehanički doping", a otkrivena je upravo pomenutim skenerom.

"Ako koristite ovaj vid prevare, bićete uhvaćeni", rekao je predsednik UCI Brajan Kukson.

UCI veruje da je novi sistem skenera magnetnom rezonancom koja detektuje motore, magnete i baterije mnogo efikasniji od korišćenja termičkih kamera.

Tehnički direktor UCI Mark Barfild smatra da će posebna "meta" skeniranja bicikala biti vozači koji ih menjaju tokom trke.

Van der Driše, bivša šampionka Evrope u konkurenciji do 23 godine, demantovala je tvrdnje da je namerno varala, istakavši da bicikl nije njen.

Osim biciklista, pooštrena pravila UCI predviđaju i suspenziju trenera, mehaničara i drugih zvaničnika.

Tur d'Frans 2016. voziće se od 2-24. jula u dužini od 3.519 kilometara, imaće 21 etapu, a prva će početi Mon Sen-Mišelu.

Titulu brani Britanac Kris Frum, koji je bio najbolji i na brdskim etapama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve
Biciklizam

Verhof "kišni čovek" Obrenovca

Pobednik kružne trke u Obrenovcu, kojom je otvoreno 18. izdanje Međunarodne biciklističke trke "Beograd-Banjaluka", je Stefan Verhov iz holandskog tima Junivers.

Trka Beograd-Banjaluka

19:15

2 d

U fokusu

Vidi sve