UCI ne komentariše slučaj Armstrong

Predsednik Međunarodne biciklističke unije Pet Mekvejd odbio je da komentariše izveštaj Anti-doping agencije SAD o Lensu Armstrongu.

JTIzvor: B92, Beta Svet, SAD
Podeli

To telo objavilo je izveštaj o Armstrongu u kojem ga optužuje da je bio vođa najsofisticiranijeg doping programa u sportu ikada, pošto ga je prethodno doživotno suspendovala i izbrisala sve rezultate koje je postigao od 1998. godine.

Taj izveštaj prosleđen je upravo Međunarodnoj biciklističkoj uniji i Svetskoj anti-doping agenciji, koje će doneti konačnu odluku po tom pitanju, pošto Anti-doping agencija SAD ima ingerencije samo na tlu te zemlje.

Mekvejd je rekao da nedostaci u anti-doping sistemu sprečavaju da se uhvate sportisti koji koriste nedozvoljena sredstva. Prvi čovek svetskog biciklizma je dodao da organizacija na čijem je čelu testira sportiste na doping, ali da njegova organizacija ne može mnogo više da uradi ako je rezultat negativan.

Mekvejd je istakao da je anti-doping sistem poboljšan u odnosu na period od 1998. do 2009. godine, kada je Armstrongova karijera ispitivana u izveštaju Anti-doping agencije SAD.

Međunarodna biciklistička unija je tek ove nedelje dobila dokumenta iz Sjedinjenih Država, pa će tek pošto sve ispita odlučiti da li će potvrditi odluku da se Armstrongu oduzmu titule sa trke „Tur d’Frans“, na kojoj je slavio rekordnih sedam puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.