Nova vest
Pojedinačni sportovi

Sreda, 10.10.2012.

18:14

Armstrong koristio vrhunski doping

Anti-doping agencija SAD u sredu je objavila izveštaj povodom slučaja protiv Lensa Armstronga, u kojem se ističe da je dokazano da se on dopingovao.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Prema tom izveštaju, Armstrong i njegov tim su vodili najsofisticiraniji doping program u svetu sporta tokom većeg dela karijere sedmostrukog pobednika trke "Tur d’Frans".

U izveštaju, koji ima više od 1.000 strana, nalaze se svedočenja 26 osoba, među kojima je 11 Lensovih timskih kolega, a on će biti dostupan na zvaničnom sajtu USADA, čim dokumenti stignu u Evropu.

To telo je u avgustu Armstrongu izreklo doživotnu suspenziju iz biciklizma i izbrisalo mu sve rezultate koje je ostvario od 1998. godine. Ipak, pošto Anti-doping agencija SAD ima ingerencije samo na tlu Amerike, konačnu odluku doneće Međunarodna biciklistička unija i Svetska anti-doping agencija kada prostudiraju izveštaj koji treba da im stigne ovih dana.

"Naši dokazi pokazuju da je bez sumnje US Postal tim vodio najsofisticiraniji, profesionalni i uspešni doping program ikada viđen u svetu sporta“, kaže se u saopštenju Anti-doping agencije SAD.

"Među dokazima se nalazi dokumentacija o finansijskim uplatima, mejlovima, naučnim podacima i rezultatima laboratorijskih testova koji potvrđuju upotrebu, posed i distribuciju zabranjenih sredstava od strane Lensa Armstronga, i potvrđuju razočaravajuću istinu o aktivnostima tima, koji je dobio desetine miliona od američkih poreznih obveznika“.

Armstrong je tokom karijere negirao upotrebu dopinga, a iako tokom karijere nijednom nije pao na testu, pre dva meseca je odlučio da se ne bori protiv optužbi, posle čega mu je izrečena doživotna suspenzija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve