Armstrong koristio vrhunski doping

Anti-doping agencija SAD u sredu je objavila izveštaj povodom slučaja protiv Lensa Armstronga, u kojem se ističe da je dokazano da se on dopingovao.

JTIzvor: B92, Reuters SAD
Podeli

Prema tom izveštaju, Armstrong i njegov tim su vodili najsofisticiraniji doping program u svetu sporta tokom većeg dela karijere sedmostrukog pobednika trke "Tur d’Frans".

U izveštaju, koji ima više od 1.000 strana, nalaze se svedočenja 26 osoba, među kojima je 11 Lensovih timskih kolega, a on će biti dostupan na zvaničnom sajtu USADA, čim dokumenti stignu u Evropu.

To telo je u avgustu Armstrongu izreklo doživotnu suspenziju iz biciklizma i izbrisalo mu sve rezultate koje je ostvario od 1998. godine. Ipak, pošto Anti-doping agencija SAD ima ingerencije samo na tlu Amerike, konačnu odluku doneće Međunarodna biciklistička unija i Svetska anti-doping agencija kada prostudiraju izveštaj koji treba da im stigne ovih dana.

"Naši dokazi pokazuju da je bez sumnje US Postal tim vodio najsofisticiraniji, profesionalni i uspešni doping program ikada viđen u svetu sporta“, kaže se u saopštenju Anti-doping agencije SAD.

"Među dokazima se nalazi dokumentacija o finansijskim uplatima, mejlovima, naučnim podacima i rezultatima laboratorijskih testova koji potvrđuju upotrebu, posed i distribuciju zabranjenih sredstava od strane Lensa Armstronga, i potvrđuju razočaravajuću istinu o aktivnostima tima, koji je dobio desetine miliona od američkih poreznih obveznika“.

Armstrong je tokom karijere negirao upotrebu dopinga, a iako tokom karijere nijednom nije pao na testu, pre dva meseca je odlučio da se ne bori protiv optužbi, posle čega mu je izrečena doživotna suspenzija.