Nova vest
Pojedinačni sportovi

Petak, 24.08.2012.

09:35

Armstrong ostaje bez titula sa Tura

Sedmostruki pobednik trke "Tur d'Frans" Lens Armstrong rekao je da je odustao od borbe protiv optužbi Anti-doping agencije SAD za doping.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

To ujedno znači da će Armstrongu gotovo izvesno biti oduzete sve titule sa najprestižnije trke na svetu, što je Agencija najavljena, i doživotno će mu biti zabranjeno bavljenje profesionalnim biciklizmom.

"Postoji trenutak u životu svakog čoveka kada mora da kaže da je više dosta", rekao je Armstrong, "Za mene, taj trenutak je došao sada. Borio sam se sa tvrdnjama da sam varao i da sam imao nepravednu prednost na putu do mojih sedam pobeda na "Turu" od 1999. godine".

Vrlo brzo pošto je objavljeno saopštenje, oglasila se i portparolka Anti-doping agencije En Skiner, koja je potvrdila da će Armstrong tako ostati bez titula na "Turu" i dobiti doživotnu zabranu.

"Ovo je tužan dan za sve nas koji volimo sport i naše heroje", rekao je Trevis Tajgart, izvršni direktor Anti-doping agencije SAD, "Ovo je pravi srceparajući primer kako kultura sporta i pobeda po svaku cenu, ostavlja u senci fer takmičenje, ali je za čiste sportiste podsetnik za nadu za buduće generacije koje će se boriti na istom terenu, bez korišćenja dopinga".

Ukoliko Armstrong ostane bez svojih titula, sigurno će biti najpoznatiji sportista koji je dobio takvu kaznu, bar od kanadskog sprintera Bena Džonsona, kojem je oduzeto zlato sa Olimpijskih igara 1988. godine u Seulu.

Teksašanin se iz profesionalnog biciklizma povukao prošle godine, ali je i dalje aktivan u svojoj borbi protiv raka kroz fondaciju «Livestrong». On je godinama negirao da je tokom karijere koristio nedozvoljena sredstva, a nikada nije ni bio pozitivan na doping.

U svom saopštenju, Armstrong je istakao da ne postoje fizički dokazi protiv njega koje bi dale potporu gnusnim Tajgartovim optužbama. Armstrong, koji nikada nije pao na doping testu, rekao je da će se boriti da pobije te optužbe za sva vremena, ali je odbio da učestvuje u procesu Agencije, za koji je rekao da je jednostran i nepravedan. Takođe, rekao je da Anti-doping agencija nema autoritet da bi mogla da mu oduzme titule.

"Sada okrećem novu stranu. Više neću komentarisati ovo pitanje, bez obzira kakve su okolnosti", rekao je Armstrong.

40-godišnji Armstrong se smatra za jednog od najboljih biciklista svih vremena, koji se vratio sportu posle borbe sa rakom. Od povratka, bio je nepobediv na "Turu" od 1999. do 2005. godine, kada je osvojio rekordnih sedam titula.

Anti-doping agencija SAD, koju je osnovao američki Kongres 2000. godine, formalno je optužila Armstronga za doping u junu. Petorica drugih biciklista takođe je optuženo za zaveru sa Armstrongom, kao i da su tokom 14 godina skrivali svoje doping aktivnosti.

Agencija je, takođe, u pismu Armstrongu istakla da poseduje uzorke iz 2009. i 2010. godine, u kojima je doping prisutan. U tom pismu, koje je objavljeno u pojedinim američkim medijima, kaže se da je bar desetorica Armstrongovih bivših timskih kolega i rivala spremno da svedoči da se on dopingovao od 1999. do 2005. godine.

Među tim biciklistima su i Flojd Lendis i Tajler Hamilton. Lendisu je oduzeta titula sa "Tura" 2006. godine zbog dopinga, i on se godinama branio protiv tih optužbi, da bi na kraju sve priznao. Isti slučaj je bio i sa Hamiltonom, kojem je pre nekoliko nedelja i zvanično oduzeto zlato sa Olimpijskih igara u Atini.

Ranije ovog meseca, federalni sud odbio je Armstrongov zahtev da blokira istragu, iako su njegovi advokati došli do dokaza da je Agencija do dokaza došla pretnjama da će upropastiti karijere njegovih bivših timskih kolega ukoliko ne svedoče protiv njega. Armstrongovi advokati takođe su tvrdili da su ga lišili prava na pravedno suđenje, kao i da Agencija nema jurisdikciju da bi donela bilo kakvu odluku.

»Lens nije pao ni na jednom testu tokom karijere, a bilo ih je više od 500 tokom svih ovih godina. Nijedan sportista na svetu nije testiran kao on», rekli su Armstrongovi advokati povodom slučaja i dodali da jedino Međunarodna biciklistička unija ima nadležnost po tom pitanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve