Nova vest
Pojedinačni sportovi

Ponedeljak, 06.02.2012.

12:28

Kontador ostao bez "Tura" 2010.

Španski biciklista Alberto Kontador ostao je bez titule sa trke "Tur d’Frans" iz 2010. godine, pošto je suspendovan na dve godine zbog dopinga.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Trostruki osvajač "Tura“ bio je pozitivan na klenbuterol baš tokom te trke, zbog čega ga je Međunarodna biciklistička unija (UCI) odmah suspendovala, da bi ga Španska biciklistička federacija oslobodila optužbi.

Ipak, zajedno sa Svetskom anti-doping agencijom (WADA), UCI je uputio žalbu Sudu za arbitražu u sportu, koji je resudio u njihovu korist.

Ceo slučaj oko Kontadorovog dopinga trajao je godinu i po dana, a njemu je bilo dozvoljeno da se takmiči do donošenja konačne odluke. Španac je od trenutka kada je objavljeno da je bio pozitivan, tvrdio da nije koristio doping, a za takav nalaz okrivio je pokvareno meso.

Presuda Suda u Lozani znači da će titula sa "Tura“ od pre dve godine pripasti Endiju Šleku iz Luksemburga, koji je imao 38 sekundi zaostatka u odnosu na Kontadora. Tako je ujedno Britanac Bredli Vigins došao do podijuma, pošto je Denis Menjšov pomeren na drugo mesto.

Takođe, Špancu će biti izbrisani svi rezultati koje je postigao od tada, uključujući i pobedu na prošlogodišnjoj trki „Điro d'Italija“. Zbog suspenzije, Kontador će propustiti ovogodišnje izdanje najprestižnije trke na svetu, kao i Olimpijske igre u Londonu, pošto mu suspenzija ističe 6. avgusta.

"Ovo je tužan dan za naš sport. Mnogi će smatrati da je ovo pobeda, ali uopšte nije takav slučaj. Nema pobednika kada je u pitanju doping, jer svaki slučaj, bez obzira na njegove detalje, je previše“, rekao je prvi čovek UCI Pet Mekvejd.

Kontador je, inače, drugi biciklista kojem je oduzeta titula sa "Tura“, pošto je prethodno Amerikanac Flojd Lendis ostao bez trofeja takođe zbog dopinga 2006. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve
Gimnastika

Izraelu oduzeto EP

Evropsko prvenstvo u gimnastici 2025. neće biti održano u Tel Avivu kao što je bilo planirano zbog oružanih sukoba Izraela i Hamasa, prenela je Evropska gimnastika.

B92.sport

22:40

2 d

Aktuelno

Ski fest na Kopaoniku

Kopaonik biće domaćin velikog sportsko-rekreativnog događaja pod nazivom SKI FEST 2024.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:50

10 d

U fokusu

Vidi sve