Nova vest
Pojedinačni sportovi

Nedelja, 05.12.2010.

21:58

Meksiko: Der pobedio u šestoj etapi

Srpski biciklista Žolt Der pobedio je na šestoj etapi trke "Vuelta Čiapas" u Meksiku (kategorija 2.2).

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Ovo je druga pobeda Dera na ovoj trci, slavio je i u drugoj etapi. Još jedan srpski reprezentativac bio je na postolju, Esad Hasanović je osvojio treće mesto u četvrtoj etapi.

Der je veoma tešku stazu, 158 km od Teopiska do Komitana, prešao za 3:55.34 časova, a na cilju je odsprintao grupi od 46 biciklista. Na 21. mesto plasirao se Marko Stanković, a poslednji u grupi i vremenu pobednika stigao je Hasanović.

Deru je ovo peta pobeda u sezoni. Slavio je u drugoj etapi na "Vuelta Čiapas", pobedio je u trećoj etapi "Vuelta Bolivija" i na trci "Kup gradonačelnika" (kategorija 1.2) u Moskvi, a osvojio je prvo mesto na drumskom Šampionatu Srbije za elitu u Subotici.

Ima treće mesto u etapi na "Vuelta Bolivija“, bio je peti i šesti u dve trke "Banjaluka – Beograd" (kategorija 1.2). Završio je drumsku trku na Šampionatu sveta u Melbrunu na 99. mestu.

"O Srbiji se ponovo mnogo lepog čulo u Meksiku. Novine su pune izveštaja o pobedi Dera. I u ovoj etapi, koja je bila veoma naporna, odlično su vozili Der, Hasanović i Stanković. Spasić je prebrodio krizu i pomogao je koliko je mogao, dok se Prokić borio, ali je na prvom brdu otpao od glavne grupe, a pošto je pred njim bilo još 130 kilometra, odustao je. Der je "nabio kompleks" svim sprinterima u karavanu. Toliko je moćno delovao na 500 metara pre cilja da niko nije mogao da ga prati, kao da su stajali, a on leteo. Poslednja, sedma etapa je kružna i kao da je pravljena za Dera da pobedi", rekao je selekor reprezentacije Radiša Čubrić.

"Poslednje dve noći spavali smo u hotelu sa pet zvezdica, a i do tada su hrana i smeštaj bili na vrhunskom novou. Skoro svi hoteli u kojima smo boravili imaju nagrade turističkih organizacija za usluge. Videli smo i bogatije lice Meksika, posle dve etape gde smo išli u planine i gde ljudi još nose drva na leđima. Rekao sam biciklistima da zapamte te seljake i te slike i da kada god im bude bilo teško u životu, sete se da može da bude još teže. Sugurno ćemo doći i dogodine ako organizatori obezbede, a obećali su, avionske karte", naglasio je Čubrić.

Poslednja sedma etapa je kružna oko Tukstle, glavnog grada federalne države Čiapas, a duga je 103 km. Pre Prokića odustali su zbog teških kvarova na biciklima Gabor Kasa i Dejan Vidaković.

U bodovanju ekipa, vodi Bojaka Orgulo de Amerika (Kolumbija), Srbija je deseta. Stanković je 12. u plasmanu vozača do 23 godine, vodi Španac David de la Kruz (Španija, Katolonija). Na listi najboljih vozača po bodovima prvi je Kubanac Alkolea, Der je peti, Hasanović 17. Najbolji brdski vozač je takoće Alkolea, Hasanović je deveti.

Rezultati, šesta etapa, 157,8 km:
1. Žolt Der (Srbija) 3:55.34 časova
2. Florensio Ramos (Meksiko, Kanels turbo)
3. Edvin Para (Kolumbija, Bojako Orgules de Amerika)
21. Marko Stanković
46. Esad Hasanović vreme pobednika
64. Dragan Spasić + 2.42

Generalni plasman etapu pre kraja:
1. Mauricio Neisa (Kolumbija, Bojaka Orgulo de Amerika) 12:47.43 časova
2. Ramos + 35 sekundi
3. Vilmar Jahir Peres (Kolumbija, tim Ebsa) + 55
26. Hasanović + 11.46
27. Der
58. Stanković + 49.58
65 Spasić + 59.31

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve