Nova vest
Pojedinačni sportovi

Četvrtak, 19.08.2010.

13:18

Tri mesta za Srbiju u Melburnu

Srbija je dobila tri mesta na startu za elitu i četiri za vozače do 23 godine na Svetskom prvenstvu u biciklizmu u Melburnu.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Srbija je dobila pravo da prijavi petoricu vozača, od toga će trojica startovati u kategoriji elita na Šampionatu sveta u Melburnu.

Svetsko prvenstvo biće održano od 29. septembra do 3. oktobra.

Srbija je 16. nacija u Evropi, izuzimajući zemlje koje su se kvalifkovale kroz svetsku listu (Pro tur) i dobila je pravo na tri vozača u durmskoj trci. U toj grupi su i Norveška, Velika Britanija, Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Litvanija, Estonija i Irska. Kroz Pro tur pravo da prijave 14, a da stratuje devet vozača, dobile su Španija, Italija, Belgija, Astralija, SAD, Rusija, Švajcarska, Nemačka u Holandija, dok je Kazahstan dobio takođe mogućnost da prijavi 14, ali da stratuje sa šest vozača.

U kategoriji bicklista do 23 godine, Srbija je dobila mogućnost da prijavi osam biciklista i četvorica da stratuju. U toj grupi su i Španija, Moldavija, Austrija i Norvešaka, a Srbija je zauzela 18. mesto na listi. U glavnoj grupi (deset prijavljuju, petorica stratuju) je 15 zemalja.

U vožnji na hronometar, svaka zemlja može da prijavi četvoricu vozača, od toga dvojica imaju prvo da startuju.

Zemlje koje imaju svetske šampione imaju prvo da na start izvedu jednog vozača više od odobrenog broja.

UCI je kriterijume odredio na osnovu rang lista evropskih zemalja zaključno sa 15. avgustom, ne računajući zemlje koje imaju i plasman na svetskoj rang listi na osnovu bodova pro tur ekipa: nacija u plasmanu od 1. do 7. mesta prijavljuje devet biciklista, ali šestorica mogu da voze, a zemlja plasirana od 8. do 16. mesta prijavljuje petoricu, a trojica mogu da voze.

Za vozače do 23 godine, uslov je bio da Srbija 15. avgusta bude među 26 nacija „Evropa tura“. Da se plasirala od 1. do 15. mesta imala bi pravo na deset biciklista (petorica mogu da startuju), ali je rangiranaod 16. do 20. mesta i po tome će moći da prijavi osmoricu (četvorica startuju).

Predsednik Biciklističkog saveza Srbije Dragan Dostanić istakao je da će biti potrebna finansijska podrška kako bi se takmičari poslali u Melburn.

Ovo je, na neki način nagrada, za trud cele biciklističke organizacije, pre svih takmičara i trenera, ali i klubova i BSS koji je u veoma teškoj materijalnoj situaciji uložio ogroman napor da sporvede program skoro u celini. Sa manje vozača, dvojica ili jedan, ostale su, na primer od evropskih nacija Belorusija, Švedska, Letonija, Grčka, Rumunija...Mađari nemaju uopšte kvalifikovanog vozača. Međutim, ostaje pitanje kako da odemo u Melburn. Avionske karte su preskupe, smeštaj takođe. Finansijska situacija u BSS je veoma loša, sport je najviše pogođen budžetskim restrikcijama, a veoma je teško, skoro nemoguće, iako ulažemo mnogo truda, da nađemo sponzore, pa ovim putem još jednom pozivam sve prijatelje biciklizma da nam pomognu da učestvujemo na ovom šampionatu sveta i da ne prekinemo kontinuitet“, rekao je Dostanić.

Prošle godine na SP u Mendrsiju u Švajcarskoj, u kategoriji vozača do 23 godine Gabor Kasa je odustao. Odustali su u trci za elitu na teškoj stazi Nebojša Jovanović, Žolt Der i Esad Hasanović.

Šampion sveta u eliti u Mendrisiju postao je Australijanac Kadel Evans koji će na „svom“ drumu pokušati da je odbrani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve
Biciklizam

Verhof "kišni čovek" Obrenovca

Pobednik kružne trke u Obrenovcu, kojom je otvoreno 18. izdanje Međunarodne biciklističke trke "Beograd-Banjaluka", je Stefan Verhov iz holandskog tima Junivers.

Trka Beograd-Banjaluka

19:15

16 h

U fokusu

Vidi sve